Ayasofya Müzesi Camii olmalı mı?

Ayasofya sizce eski hüviyeti olan Camiye mi döndürülmeli yoksa müze olarak mı kalmalı?

• Cami olmalı

• Müze olarak kalmalı

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.

iMaKaNDi

Doçent
Reaksiyon puanı
251
Cami olduğunda halkın hor kullanılmasından korkuyorlar genelde. hor kullanma nasıl oluyor diyeceksiniz.... ? bilen biliyor

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,064
Cami olduğunda halkın hor kullanılmasından korkuyorlar genelde. hor kullanma nasıl oluyor diyeceksiniz.... ? bilen biliyor

Çok doğru söylüyon biz müslümanların en sevdiği şeydir duvarları kemirmek sutunlara sürtünmek tarihi eserlere kerkinmek flan. 470 YIL orada ibadet yapıldı cami olarak kullanıldı hiçbir şey olmadı şimdi ibadede açılırsa orayı yıkarız tabi çok güzel ve sağlıklı bir bakış açısı.

Reaksiyon puanı
10,315
Onlar bizim değerlerimize zarar verdi biz onların değerlerine zarar verdik. Şimdi tüm değerlerin karşılıklı korunması için anlaşmak neden bu kadar zor? Bu kadar zor olmasaydı zaten Dünya daha güzel bir yer olurdu.

Bizim onların değerlerine zarar verdiğimiz nerde görülmüş de burada kendi milletini Yunan ile bir tutuyorsun? Sizin tarih bilginiz bu kadar mı yahu? İnsanlar kendi tarihine, değerlerine hangi ara bu kadar yabancılaştırıldı, aklım almıyor. Kaynak verdiğin yere baktım, çoğunluğu uzun asırlar boyunca ayakta kalmış, özellikle yıkılmadığı halde upuzun zamanların gadrine maruz kalmış, yıkılmadığı halde kullanılamaz hale gelmiştir. Zaten orada o dine mensup biri yoksa kim onu ayakta tutacak ki? Biri Mısırda, diğer bahsedilenlerin kaybında ya da yıkılışında Türk milletinin de, Türk devletinin de herhangi bir etkisi söz konusu değil. Sadece Fatih Camii'nin yeri tartışmalı olsa da uzman tarihçiler burada bir kilise olmadığı yönünde açıklama yapmışlar. Tartışmalı yani.

Ama ya onlar?
Onlar senin eser ve dindaşlarına zerre kadar merhamet etmezken, saygı duymazken sizin bunca platonik aşkınız nerden geliyor, bir türlü anlamıyorum. Kaldı ki biz onların hiçbir eserini yıkmamışken! Bir Ayasofyayı, bir de iki veya üç kiliseyi -belki de müntesipleri kalmadığı içindir- kiliseye tahvil etmişiz. Ama sonuçta bir ibadethaneyi yine bir ibadethaneye çevirmişiz, ahır yapmamışız, kümes yapmamışız.

bud

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,710
Bizim onların değerlerine zarar verdiğimiz nerde görülmüş de burada kendi milletini Yunan ile bir tutuyorsun? Sizin tarih bilginiz bu kadar mı yahu? İnsanlar kendi tarihine, değerlerine hangi ara bu kadar yabancılaştırıldı, aklım almıyor. Kaynak verdiğin yere baktım, çoğunluğu uzun asırlar boyunca ayakta kalmış, özellikle yıkılmadığı halde upuzun zamanların gadrine maruz kalmış, yıkılmadığı halde kullanılamaz hale gelmiştir. Zaten orada o dine mensup biri yoksa kim onu ayakta tutacak ki? Biri Mısırda, diğer bahsedilenlerin kaybında ya da yıkılışında Türk milletinin de, Türk devletinin de herhangi bir etkisi söz konusu değil. Sadece Fatih Camii'nin yeri tartışmalı olsa da uzman tarihçiler burada bir kilise olmadığı yönünde açıklama yapmışlar. Tartışmalı yani.

Ama ya onlar?
Onlar senin eser ve dindaşlarına zerre kadar merhamet etmezken, saygı duymazken sizin bunca platonik aşkınız nerden geliyor, bir türlü anlamıyorum. Kaldı ki biz onların hiçbir eserini yıkmamışken! Bir Ayasofyayı, bir de iki veya üç kiliseyi -belki de müntesipleri kalmadığı içindir- kiliseye tahvil etmişiz. Ama sonuçta bir ibadethaneyi yine bir ibadethaneye çevirmişiz, ahır yapmamışız, kümes yapmamışız.

Bizimde bozduğumuz birçok yapı var. Biz yaptıkça onlar bilenir onlar yaptıkça biz bileniriz. Peki uzlaşma, barış? ASLA. Onlar içinde çok değerli hatta onların inşa ettiği yapı ama hep kendi açınızdan bakıyorsunuz.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Hagia Triada kiliseside hem cami olmuş hem tütün deposu yapmışlar sonra. Böyle birçok olay var. Onlarda bunları göstererek bileniyorlar ben diyorum uzlaşılsın ama vatan haini oluyoruz.

Son düzenleme:
Reaksiyon puanı
10,315
Bizimde bozduğumuz birçok yapı var. Biz yaptıkça onlar bilenir onlar yaptıkça biz bileniriz. Peki uzlaşma, barış? ASLA. Onlar içinde çok değerli hatta onların inşa ettiği yapı ama hep kendi açınızdan bakıyorsunuz.

Yahu birader size laf anlatmak niye bu kadar zor? Hani deveye hendek atlatmak gibi... Yunan o cami ve kilise mevzuları olmasa da sana zaten düşmandır, düşmanlığından da hiçbir şey eksik olmayacaktır. Ayrıca kiliseler konusunda, Ayasofya konusunda hem bu konuda hem başka konularda bir sürü açıklama yapmıştım. Tekrar etmekten gına geldi artık. Hem belli ki ne anlatırsak anlatalım, tarih şuuru olmayınca hepsi havada kalıyor, boşa kürek çekmiş oluyor insan.

bud

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,710
Yıl 2020 düşman algısını her iki millet ve devlet arasından uygun adımlarla kaldırılıp geleceğe barışla bakılsın istiyorum dünya görüşüm savaşın ilkel olduğu yönündedir. Sanki düşmanmışım gibi algılanıyorum.

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Suni gündem oluşturmak için ortaya atılmış gereksiz bir konu.
Millet işsizlikten kırılmış sokakta yüzü gülen-tebessüm eden kimse kalmamış, konuşulan konuya bak.

İster cami yapın ister kilise ister müze ister havra bugün bunun bir önemi yok.
Ayasofya bugün fethedilmedi o yüzden bugün bunların konuşulması çok ama çok saçma.

Allah bizim dinimizde yeryüzünü mabed kılmadı mı istediğiniz her yerde ibadet etme hakkınız yok mu ki sadece Ayasofyaya takıldık kaldık?

Cami yapıldığında daha önce devlet büyüklerinin de dediği gibi balkanlarda veya avrupada kaç caminin kapatılacağını, saldırıya uğrayacağını da iyi hesap etmek gerek.

Artık atalarımızın fetihleri ile tatmin olmayı bırakmamız lazım, soru çok basit.
-Allah için bugün sen ne yaptın?

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,615
Kılıç hakkı diye bir şey var hemde Fatih Sultan Mehmet bu caminin işlevini değiştirene bela bile okumuştur aynı zamanda İstanbul'un fethininde sembolüdür
Sevgili Görkem, size anlatamadığımız şey, Ayasofya'nın bir egemenlik sembolü olmasıdır. Biz cami ihtiyacından falan bahsetmiyoruz. Hem, cami ihtiyacı yok da müze ihtiyacı mı var? İstanbulda yüzlerce müze yok mudur sence? Ha, turist gezecekmiş, gezsin kardeşim. Sultanahmet'te de turist var, kimse mani mi oluyor?

O şehri fethedip yeni bir çağ açan, Türk milletinin medar-ı iftiharı Fatih Sultan Mehmed han bir gün sizin gibi düşünecekler çıkacağını düşünmüş olmalı ki eseri camiye tahvil ettikten sonra Türk milletine bunun bir kılıç ve egemenlik hakkı olduğunu belirten vasiyetnamesini bırakmış, onu değil şekli bir değişikliğe uğratmayı bunu aklından bile geçirene lanet etmiştir. Onun hiç mi hakkı yok, geçmişin, tarihin, ecdadın ve hükümranlık haklarının hiç mi önemi yok sizce?

Ecdadın emanetlerini korumak bu mudur?

Ayasofya'ya bizzat gittim. Oradaki o gotik işçilik havasını veren başka mekan yok. O duvardaki işçiliği gördüğüm zaman, gerçekten 530'lu yılların o kasvetli havasını hissedebildim. Bunu hissedebileceğiniz başka bir mekan olduğunu sanmıyorum İstanbul'da. Kaldı ki, fethin üzerinden 550 sene geçmiş. O zamanki şartlar ile şimdiki şartlar çok farklı. Şuan İstanbul'un başka bir ülke tarafından fetih edilmesi de imkansıza yakın. Ne kılıç kaldı ne de kalkan. Zaten antik hiçbir tarihi esere gereken önem verilmiyor. Rumeli Açık Hava Tiyatrosunu restore ediyoruz dediler, adamlar içine mescid yaptı. Bunların derdi egemenlik sembolü falan değil. 2000 yılında hala eskilerin fetihleri, zaferleri ile övünüyoruz. Niye? Şimdi övünecek bir şeyimiz yok çünkü.

Amaan neyse benim derdim değil. Cami yapılır, halk alkışlar. Gündelik dertlerden biraz uzaklaştırılır. Ardına da hop bir vergi ve zam döşerler. Üstüne birde egemenlik sembolümüz var, vatanımız bölünmez, dinimiz değiştirilmez derler gazı alır devam ederler.

Reaksiyon puanı
10,315
Ayasofya'ya bizzat gittim. Oradaki o gotik işçilik havasını veren başka mekan yok.
Madem o havayı çok seviyorsun, bunu Fener Rum Patrikhanesinde, Aya İrini de, Balat Bulgar Ortodoks kilisesinde, Taksim Sen Antoine kilisesinde vs. dünya kadar yer var, hepsinde bulabilirsin Görkem.

Biz sana vasiyetten, lanetten bahsediyoruz, sen diyorsun ki ne önemi var, hangi çağdayız. Benim ecdadım da, bu günkü devletim de, Hristiyan eserlerine ziyadesiyle özen göstermiş, onları ayakta tutmuş. Bugün nerede bir Hristiyan varsa orada ya bir şapel, ya bir kilise ya da bazilika vardır. Yunan benim geçmişime, tarihime, oradaki müesses camilerime zerre kadar saygı duymamış, onları kinle, nefretle içlerine hayvan doldurarak ahıra çevirmiş. Değil 1530'ların havasını, normal evrensel insan haklarını bile kaale almamış, oradaki binlerce müslüman Türk'ün ibadethanelerini ahıra, kümese çevirmiştir.

Lakin boşuna konuştuğumuzu da biliyorum. Bütün bunları anlayabilmek için bu ülkede yaşamak yetmiyor, tarihini, geçmişini, geleceğini, taşını, toprağını... Her şeyiyle sevmek gerekiyor.

EmirhanTeira

Doçent
Reaksiyon puanı
507
Müze olarak kalmalı. Dünyanın göz bebeği olma potansiyelini içinde bulunduran bir şehirde her dinin hakkı gözetilmiş olur böylece. Bu arada şu dönemde siyasiler neden bu konuyu tartışıyor anlamadım. Hiç sırası değil.

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,615
Madem o havayı çok seviyorsun, bunu Fener Rum Patrikhanesinde, Aya İrini de, Balat Bulgar Ortodoks kilisesinde, Taksim Sen Antoine kilisesinde vs. dünya kadar yer var, hepsinde bulabilirsin Görkem.

Biz sana vasiyetten, lanetten bahsediyoruz, sen diyorsun ki ne önemi var, hangi çağdayız. Benim ecdadım da, bu günkü devletim de, Hristiyan eserlerine ziyadesiyle özen göstermiş, onları ayakta tutmuş. Bugün nerede bir Hristiyan varsa orada ya bir şapel, ya bir kilise ya da bazilika vardır. Yunan benim geçmişime, tarihime, oradaki müesses camilerime zerre kadar saygı duymamış, onları kinle, nefretle içlerine hayvan doldurarak ahıra çevirmiş. Değil 1530'ların havasını, normal evrensel insan haklarını bile kaale almamış, oradaki binlerce müslüman Türk'ün ibadethanelerini ahıra, kümese çevirmiştir.

Lakin boşuna konuştuğumuzu da biliyorum. Bütün bunları anlayabilmek için bu ülkede yaşamak yetmiyor, tarihini, geçmişini, geleceğini, taşını, toprağını... Her şeyiyle sevmek gerekiyor.
İyi de hocam, siz tarihe sadece Türk tarihinin penceresinden bakıyorsunuz. Yunanlılara göre de Türkler yıllarca topraklarını işgal etti, yağmaladı yaktı yıktı. Bakın bu doğru demiyorum. Ancak Yunanlıların bu pencereden bakması ne kadar yanlışsa, bizim de sadece Türk tarihi penceresinden bakmamız o kadar yanlış. Yıllardır toplumuza anlatılan tarih doğru değil, yanlı bir tarih. En basitinden birçok Türk kaynağı, İstanbul fethinde Bizans kısmının yaptıklarını anlatmaz. Hep Türk tarafını allayıp pullamak ile meşguldür çünkü. Bir olaya veya görüşe karşı taraf seçebilmeniz için, her iki tarafın da kaynaklarını okumanızı öneririm. Bugün İtalyan kaynaklarına kalırsa, Roma hiç zalimlik yapmamıştır.

Ben ülkemin taşını, toprağını, tarihini istediğiniz kadar seveyim. Bunların hiçbirini sevmeyen, sürekli cebini düşünen bir iktidar var ortada maalesef. İlk önce baştakilerin, bu topraklarda bulunan tarihi eserlere ve mekanlara saygı duyması lazım. Daha bugün Cennet-Cehennem obruklarına yapılan asansör tamamlanmış. Bu kadar çirkin bir görüntü olamaz. Birde 10 milyon TL harcama yapılmış. Kim bilir kimin cebi doldu.

5ee0cc73554287165c1b7c6a.jpg

Reaksiyon puanı
5,171
Dünya ekonomi sıralamasında ilk yirmiye sondan giriyoruz. Öyle dünyaya ahkam kesecek güçte değiliz yani.

Bu karar benim milletime egodan başka ne kazandıracak hala anlayamıyorum.

iMaKaNDi

Doçent
Reaksiyon puanı
251
Çok doğru söylüyon biz müslümanların en sevdiği şeydir duvarları kemirmek sutunlara sürtünmek tarihi eserlere kerkinmek flan. 470 YIL orada ibadet yapıldı cami olarak kullanıldı hiçbir şey olmadı şimdi ibadede açılırsa orayı yıkarız tabi çok güzel ve sağlıklı bir bakış açısı.
Sen hangi telden çalıyorsun bilmiyorum ama enstrüman değiştirmen gerek

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,064
Sen hangi telden çalıyorsun bilmiyorum ama enstrüman değiştirmen gerek
Asıl sen hangi kafada çalıyorsun ? Sırf bahane olsun diye bahane saçmalıyon.
Her yıl 4-5 milyon Turist ziyaret ediyor Ayasofyayı hiçbirşey olmuyor ibadede açılırsa hor kullanılır demek kadar saçma bir söylem olamaz.

bud

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,710
Turist demişken yılda 3 milyon turist alıyor ve giriş ücreti 100TL ciddi bir rakam.

MFatih55

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Şu aralar gündemde malum.

1453 yılında İstanbul'un fethi ile birlikte Cami'ye çevirilen, 24 Kasım 1934 tarihinde 7/1589 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilen Ayasofya sizce eski hüviyeti olan Camiye mi döndürülmeli yoksa müze olarak mı kalmalı?
Bence tekrardan kilise olmalı

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,064
Turist demişken yılda 3 milyon turist alıyor ve giriş ücreti 100TL ciddi bir rakam.

Bunun Avrupa'da örnekleri var. Tarihi kilise müze gibi hem para verip geziyon hemde içinde ibadet edilebilen. Turistte paralı ibadet için gelene ücretsiz olan mekanlar.

• Beğen
Reactions: bud

bud

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,710
Bunun Avrupa'da örnekleri var. Tarihi kilise müze gibi hem para verip geziyon hemde içinde ibadet edilebilen. Turistte paralı ibadet için gelene ücretsiz olan mekanlar.

Ayasofyada da aynı şekilde namaz kılınıyormuş zaten hali hazırda. Tamamen cami olması turist sayısında düşüşe neden olabilir. Yerli turist sayısı garanti düşer, yabancı turistlerde boykot yaparak sayıda düşüş olabilir.

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,064
Ayasofyada da aynı şekilde namaz kılınıyormuş zaten hali hazırda. Tamamen cami olması turist sayısında düşüşe neden olabilir. Yerli turist sayısı garanti düşer, yabancı turistlerde boykot yaparak sayıda düşüş olabilir.
Namaz kılınan yer Ayasofyanın kenarında biryer Hünkar Kasrı diye geçiyor adı.

Burada SEMBOLİK DEĞERLER var inatla anlamak istemediğiniz. Tüm Ayasofyada kılmak varken kenarda köşede neden kılsın adam. Üstüne RESMİ olarak orası MÜZE geçiyor CAMİ değil Vikipedi'de bile öyle veya Google Maps Yandex'te arattır cami değil MÜZE. Onun adı Tüm Dünya için CAMİ olacak değişirse.

Üstüne hadi 3 milyon Turist gelmesin Cami olduktan sonra 2 milyon gelsin. Yıllık 100 milyon TL için mi tantana =? Yıllık 3-5 Heykel 2-3 süs havuzu parası muhalefet için.

Usui Takumi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,177
Ayasofya Kılıç Hakkıdır. Fetih sembolüdür. Kılıç Hakkı deyince aklına insan ismi gelen biriyle zaten Ayasofya tartışılmaz. Müze olarak kalmalı diyenler "cami sayısı çok" veya "gündem değiştirmek için yapılan hareketler"den hariç mantıklı bir sebep getirsinler. Sahi müze olma sebebi ne, siz onu açıklayın önce. Sebep neydi de Fethin sembolü olan bir mekan, ağır bedduaya rağmen müzeye çevrildi?

Reaksiyon puanı
10,315

Szayel

Profesör
Reaksiyon puanı
1,147
Yahu konu nerelerde başlamıııışşşş, nerelere gelmiiiiişşşşş.

Adamlar yurt dışında senin dinine mensupları dün kılıçtan, bugün kurşundan geçiriyorlar. Tabi sen bu dine sahipsen, değilsen zaten seninle hiç bu konulara girmeyelim isterim.
Ayasofya cami yapılırsa kaç bin turist gelmeyecek 1 milyon mu ? 5 milyon mu ? Yahu siz neredeyse Dünyaya hükmetmiş bir Devletten geliyorsunuz. 1 milyon turist gelmeyecek diye gerçekten, fethettiğiniz, o kadar şehit verdiğiniz, zaferin sembolünü satın isterseniz birde adamlara.

Halen daha teknoloji, halen daha eğitim deniliyor. Tamam çok doğru da, acaba bu başlığın altında bu konuyu tartışanların eğitimi ne :) [ Ha bazıları bunu ters tarafından anlayabilir bunlar şart ama siz ne yapıyorsunuz bu konuda demeye çalışıyorum. ]

@Görkem Say , devletin restleşmesi sonucu " size haddinizi bildiririz " yöntemi olarak bunu yapmasını şahsen kınıyorum. Bu en başından yapılması gereken birşeydi, ucuz bir siyasete konu olacak birşey değil.
Bizde torpilden zarrttan zurttan şikayetçiyiz dediğin gibi tarihi alanların kurcalanmasından da şikayetçiyiz ama siyaset konu başlığı haricinde yapamıyoruz. Forum yetkililerine böyle bir serbestlik mi getirilmiş ? Adalet herkes için geçerlidir. Haklı olduklarında düşman bile olsa hakkını vereceksin ama sen Türkten çok karşıyı düşünüyor gibisinde akabinde.

Seyyah hocam, sanırım alıntıladığınız içeriğin sahibi 13 yaşlarında bir çocuk. Ne yazık ki toplumumuzun yeni nesil mahsülü okuma yetkinliğinden noksan olmasının paralelinde milli duyguların eksikliğini de bolca içeriyor.

Devlet şimdi yunana ona buna bunla ders vereceğim diyorsa kesinlikle yanılgıya düşüyor ve yaptığı hareket çok yanlış. Tekrar söylüyorum bu başından beri hakkımızdı. Lakin bu şekilde ucuz siyasete dahil edilmemeli. Bugün yapıyorum diyerek, al papazı ver papazı olayına döndürülmek suretiyle; geri adım atacaksan, bu devleti zarara sokacaksan ( papazda dolar fırladı mesela ) hiç o adımı atma.

Son düzenleme:

iMaKaNDi

Doçent
Reaksiyon puanı
251
Asıl sen hangi kafada çalıyorsun ? Sırf bahane olsun diye bahane saçmalıyon.
Her yıl 4-5 milyon Turist ziyaret ediyor Ayasofyayı hiçbirşey olmuyor ibadede açılırsa hor kullanılır demek kadar saçma bir söylem olamaz.
Senin ben anlama kapasitene birşey demiyorum. Desemde anlamıyorsun zaten. Hor diyerek ne kassettim biliyor musun? Kesin zarar vermek yıpratmak iyi kullanmamak anlamışsındır bak yazıyorum buraya. Çünkü senin bu kadarı ile ufkun geniş ?

M

Murat Burç

SDN Okuru
1) Yeterince cami var diyenler ağır boş yapanlar ve cahillerdir.
2) Ayasofya fethin simgesidir normal bir cami değildir. 10 tane Sultan Ahmet Ayasofya etmez.
3) Kendisini Fatih Sultan Mehmet ve Osmanlı devletinden ve onların mülkiyet hakkından büyük gören müze olmasını savunabilir.