FurkanEnesAndac
Öğrenci
- Reaksiyon puanı
- 13
Fetih suresinin okunması zaten müjdelemişti.İnşallah Danıştayda kararını camiye çevrilmesi yönünde kullanırOlmalı, olacakta.
Fetih suresinin okunması zaten müjdelemişti.İnşallah Danıştayda kararını camiye çevrilmesi yönünde kullanırOlmalı, olacakta.
Cami olduğunda halkın hor kullanılmasından korkuyorlar genelde. hor kullanma nasıl oluyor diyeceksiniz.... ? bilen biliyor
Onlar bizim değerlerimize zarar verdi biz onların değerlerine zarar verdik. Şimdi tüm değerlerin karşılıklı korunması için anlaşmak neden bu kadar zor? Bu kadar zor olmasaydı zaten Dünya daha güzel bir yer olurdu.
Bizim onların değerlerine zarar verdiğimiz nerde görülmüş de burada kendi milletini Yunan ile bir tutuyorsun? Sizin tarih bilginiz bu kadar mı yahu? İnsanlar kendi tarihine, değerlerine hangi ara bu kadar yabancılaştırıldı, aklım almıyor. Kaynak verdiğin yere baktım, çoğunluğu uzun asırlar boyunca ayakta kalmış, özellikle yıkılmadığı halde upuzun zamanların gadrine maruz kalmış, yıkılmadığı halde kullanılamaz hale gelmiştir. Zaten orada o dine mensup biri yoksa kim onu ayakta tutacak ki? Biri Mısırda, diğer bahsedilenlerin kaybında ya da yıkılışında Türk milletinin de, Türk devletinin de herhangi bir etkisi söz konusu değil. Sadece Fatih Camii'nin yeri tartışmalı olsa da uzman tarihçiler burada bir kilise olmadığı yönünde açıklama yapmışlar. Tartışmalı yani.
Ama ya onlar?
Onlar senin eser ve dindaşlarına zerre kadar merhamet etmezken, saygı duymazken sizin bunca platonik aşkınız nerden geliyor, bir türlü anlamıyorum. Kaldı ki biz onların hiçbir eserini yıkmamışken! Bir Ayasofyayı, bir de iki veya üç kiliseyi -belki de müntesipleri kalmadığı içindir- kiliseye tahvil etmişiz. Ama sonuçta bir ibadethaneyi yine bir ibadethaneye çevirmişiz, ahır yapmamışız, kümes yapmamışız.
Bizimde bozduğumuz birçok yapı var. Biz yaptıkça onlar bilenir onlar yaptıkça biz bileniriz. Peki uzlaşma, barış? ASLA. Onlar içinde çok değerli hatta onların inşa ettiği yapı ama hep kendi açınızdan bakıyorsunuz.
Emrin olur paşam!Müze olarak kalmalı.
Kılıç hakkı diye bir şey var hemde Fatih Sultan Mehmet bu caminin işlevini değiştirene bela bile okumuştur aynı zamanda İstanbul'un fethininde sembolüdür
Sevgili Görkem, size anlatamadığımız şey, Ayasofya'nın bir egemenlik sembolü olmasıdır. Biz cami ihtiyacından falan bahsetmiyoruz. Hem, cami ihtiyacı yok da müze ihtiyacı mı var? İstanbulda yüzlerce müze yok mudur sence? Ha, turist gezecekmiş, gezsin kardeşim. Sultanahmet'te de turist var, kimse mani mi oluyor?
O şehri fethedip yeni bir çağ açan, Türk milletinin medar-ı iftiharı Fatih Sultan Mehmed han bir gün sizin gibi düşünecekler çıkacağını düşünmüş olmalı ki eseri camiye tahvil ettikten sonra Türk milletine bunun bir kılıç ve egemenlik hakkı olduğunu belirten vasiyetnamesini bırakmış, onu değil şekli bir değişikliğe uğratmayı bunu aklından bile geçirene lanet etmiştir. Onun hiç mi hakkı yok, geçmişin, tarihin, ecdadın ve hükümranlık haklarının hiç mi önemi yok sizce?
Ecdadın emanetlerini korumak bu mudur?
Madem o havayı çok seviyorsun, bunu Fener Rum Patrikhanesinde, Aya İrini de, Balat Bulgar Ortodoks kilisesinde, Taksim Sen Antoine kilisesinde vs. dünya kadar yer var, hepsinde bulabilirsin Görkem.Ayasofya'ya bizzat gittim. Oradaki o gotik işçilik havasını veren başka mekan yok.
İyi de hocam, siz tarihe sadece Türk tarihinin penceresinden bakıyorsunuz. Yunanlılara göre de Türkler yıllarca topraklarını işgal etti, yağmaladı yaktı yıktı. Bakın bu doğru demiyorum. Ancak Yunanlıların bu pencereden bakması ne kadar yanlışsa, bizim de sadece Türk tarihi penceresinden bakmamız o kadar yanlış. Yıllardır toplumuza anlatılan tarih doğru değil, yanlı bir tarih. En basitinden birçok Türk kaynağı, İstanbul fethinde Bizans kısmının yaptıklarını anlatmaz. Hep Türk tarafını allayıp pullamak ile meşguldür çünkü. Bir olaya veya görüşe karşı taraf seçebilmeniz için, her iki tarafın da kaynaklarını okumanızı öneririm. Bugün İtalyan kaynaklarına kalırsa, Roma hiç zalimlik yapmamıştır.Madem o havayı çok seviyorsun, bunu Fener Rum Patrikhanesinde, Aya İrini de, Balat Bulgar Ortodoks kilisesinde, Taksim Sen Antoine kilisesinde vs. dünya kadar yer var, hepsinde bulabilirsin Görkem.
Biz sana vasiyetten, lanetten bahsediyoruz, sen diyorsun ki ne önemi var, hangi çağdayız. Benim ecdadım da, bu günkü devletim de, Hristiyan eserlerine ziyadesiyle özen göstermiş, onları ayakta tutmuş. Bugün nerede bir Hristiyan varsa orada ya bir şapel, ya bir kilise ya da bazilika vardır. Yunan benim geçmişime, tarihime, oradaki müesses camilerime zerre kadar saygı duymamış, onları kinle, nefretle içlerine hayvan doldurarak ahıra çevirmiş. Değil 1530'ların havasını, normal evrensel insan haklarını bile kaale almamış, oradaki binlerce müslüman Türk'ün ibadethanelerini ahıra, kümese çevirmiştir.
Lakin boşuna konuştuğumuzu da biliyorum. Bütün bunları anlayabilmek için bu ülkede yaşamak yetmiyor, tarihini, geçmişini, geleceğini, taşını, toprağını... Her şeyiyle sevmek gerekiyor.
Sen hangi telden çalıyorsun bilmiyorum ama enstrüman değiştirmen gerekÇok doğru söylüyon biz müslümanların en sevdiği şeydir duvarları kemirmek sutunlara sürtünmek tarihi eserlere kerkinmek flan. 470 YIL orada ibadet yapıldı cami olarak kullanıldı hiçbir şey olmadı şimdi ibadede açılırsa orayı yıkarız tabi çok güzel ve sağlıklı bir bakış açısı.
Asıl sen hangi kafada çalıyorsun ? Sırf bahane olsun diye bahane saçmalıyon.Sen hangi telden çalıyorsun bilmiyorum ama enstrüman değiştirmen gerek
Hicde bile ztn bizimbence müze olarak kalmalı
Bence tekrardan kilise olmalıŞu aralar gündemde malum.
1453 yılında İstanbul'un fethi ile birlikte Cami'ye çevirilen, 24 Kasım 1934 tarihinde 7/1589 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilen Ayasofya sizce eski hüviyeti olan Camiye mi döndürülmeli yoksa müze olarak mı kalmalı?
Turist demişken yılda 3 milyon turist alıyor ve giriş ücreti 100TL ciddi bir rakam.
Bunun Avrupa'da örnekleri var. Tarihi kilise müze gibi hem para verip geziyon hemde içinde ibadet edilebilen. Turistte paralı ibadet için gelene ücretsiz olan mekanlar.
Namaz kılınan yer Ayasofyanın kenarında biryer Hünkar Kasrı diye geçiyor adı.Ayasofyada da aynı şekilde namaz kılınıyormuş zaten hali hazırda. Tamamen cami olması turist sayısında düşüşe neden olabilir. Yerli turist sayısı garanti düşer, yabancı turistlerde boykot yaparak sayıda düşüş olabilir.
Böyle bir dua Allah ile dalga geçmek anlamına geliyor ve ben seni ona havale ediyorum.Allah'ın izniyle müze kalmaya devam edecek. ?
Diyorsun ve adın da FATİH!Bence tekrardan kilise olmalı
Senin ben anlama kapasitene birşey demiyorum. Desemde anlamıyorsun zaten. Hor diyerek ne kassettim biliyor musun? Kesin zarar vermek yıpratmak iyi kullanmamak anlamışsındır bak yazıyorum buraya. Çünkü senin bu kadarı ile ufkun geniş ?Asıl sen hangi kafada çalıyorsun ? Sırf bahane olsun diye bahane saçmalıyon.
Her yıl 4-5 milyon Turist ziyaret ediyor Ayasofyayı hiçbirşey olmuyor ibadede açılırsa hor kullanılır demek kadar saçma bir söylem olamaz.