Atatürk'ü reklamlarda "kullanmaya" utanmıyor musunuz?

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92
Artık çok doğal karşılanıyor... Moda oldu... Gün geçmiyor ki karşımıza yeni bir "Atatürk filmi" yani aslında "müsameresi", bir de "Atatürklü reklam" çıkmasın...

Filmini anladık, isteyen istediği filmi çeker, seyredilir ya da seyredilmez, para kazanır ya da kazanmaz, beğenilir ya da beğenilmez, eleştiri alınca da kimisi sevinir, kimisi bozulup bağırır çağırır, konu da kapanır gider.
Ama reklam başka şey...

Adı üstünde, ya "ticari çıkar" sağlamak amacıyla yapılıyor, ya da "prestij" için. (Prestij de ileride kazanç olarak geri dönecektir, bir yatırımdır.)
Ama bu reklam filmlerinde Atatürk "kullanılıyor", evet, kullanılıyor.
Bir banka "bizi Atatürk kurdu" diye şişiniyor, derken bir sigorta şirketi çıkıyor, "bizi de kurdu, bizi de kurdu" diye kafasını çıkarıyor. Atatürk'ün eline diken batıranlar, çocuk sevdirenler, baklavalı kazak giydirenler gırla...
Buna hakları var mı?

Bunların "devlet şirketleri" oldukları söylenecektir. Eh, Atatürk de devletimizin kurucusudur, dolayısıyla bunların "doğal patronu" sayılır, vesaire.
(Atatürk, İş Bankası'nın gerçekten de ortağıydı. Büyük önder böylece "bankacılık işine" de girmişti. Kurucu hisselerini CHP'ye miras bıraktı, bugün de bu parti yalnız muhalefet yapmakla kalmıyor, bankacılık da yapıyor. İleride toptan ve perakende gıda sanayiine de girmelerini bekleriz! Aslında bir anlamda girdiler sayılır, çünkü genel başkanlarının Mülkiye Mektebi'ndeki lakabı "Domates Deniz"...)

Öyle de olsa, serbest piyasa ekonomisinde, devlet şirketlerinin özel şirketler üzerinde bir "moral üstünlüğü" mü vardır?
Eski Türkiye'de vardı, artık yoktur.

O zaman, utanmıyorsanız, Atatürk'ü Orman Çiftliği reklamlarında da oynatınız, çıksın, kameraya desin ki "vatandaşlar, buna AOÇ ayranı derler, ben içiyorum, siz de içiniz"...
Olur mu efendim, denecektir.
Vadeli mevduat hesabı oluyor da, deprem sigortası oluyor da, süt ve süt ürünleri niçin olmasın?
Gördünüz mü, iş nereye varabilir...

Ya özel sektör de "Atatürk önceleri karma ekonomiyi desteklemişti" gerekçesiyle kolları sıvarsa?
Yarın biri çıkıp "Atatürk büyük taarruzdan sonra yorgunluk çıkarmak için Kurukahveci Mahmut Efendi ürünlerini tercih etmişti, siz de içiniz" derse ne yapacaksınız?

Atatürk bugün yüz yirmi dokuz yaşında ya... "Atatürk yaşıyor ve Adidas ayakkabılarını kullanıyor" diye bir reklamla karşılaşırsanız ne yapacaksınız? "Atatürk sağ olsaydı her gün bol bol Çokokrem yerdi" derlerse ne halt edeceksiniz? Mahkemeye mi vereceksiniz?

Hadi bakalım, attıkları zaman Atatürkçülük mangalında kül bırakmayanlar, sesinizi duyalım.

Atatürk'e saygınız ve sevginiz, Atatürk'ün "reklam filmlerinde oynatılmasına" izin veriyor mu?
Benim hoşuma gitmiyor.

Bana "Atatürk düşmanı" diye çamur atan densizlere saygılarımla arz ederim.

Engin ARDIÇ /Sabah

sp.gif

6.burhan

Profesör
Reaksiyon puanı
27
Çok gereksiz bir yazı olmuş. Aşağıdaki şekilde tanıtım yapılamaz tabii ki. Engin Ardıç'ın her zaman ki hali:tt2: :tt2:

Atatürk bugün yüz yirmi dokuz yaşında ya... "Atatürk yaşıyor ve Adidas ayakkabılarını kullanıyor" diye bir reklamla karşılaşırsanız ne yapacaksınız? "Atatürk sağ olsaydı her gün bol bol Çokokrem yerdi" derlerse ne halt edeceksiniz? Mahkemeye mi vereceksiniz?
sp.gif

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104
Hehehe çok komik bir yazı :D

Düzeltme: Pardon komik yazılar bölümünde değilmiş.

mr_rain

Guru
Reaksiyon puanı
453
Çok doğru söylemiş Ergin Ardıç. Dangıl dungul bir adam ama söylediklerine katılıyorum. İlkelere gelince 3 maymunu oynayan sözde Atatürkçüler, iş para ve ticarete gelince bi güzel kullanıyorlar merhumu.

eraytas

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
o zaman ATATÜRK ü kitaplara da koymayalım kitap satışından rant elde ediyorlar.böyle mi mantık olmaz hakaret dalga geçme gibi bişi olmadıgı sürece hiçbir sakınca yoktur bence

eray045

Rektör
Reaksiyon puanı
250
engin ardıça soruyorum
peki siz Atatürk'ü görmekten rahatsızmı oluyorsunuz?

maiwesiyah

Profesör
Reaksiyon puanı
11
en son bir sigorta şirketinin reklamında görmüştüm çok hoşuma gitti,
bu güne kadar çekilen Atatürk reklamları onu ve milletimizi yücelten reklamlardı izlerken gururlandık
endişe edildiği şekilde yeme içme kıyafet reklamlarında kullanılacağını sanmıyorum

firefox4ever

Profesör
Reaksiyon puanı
41
Gereksiz bir yazı olmuş.Atatürk'ü yiyecek ve giyecek reklamlarında kullanmaya kalkarlarsa gereken tepkiyi veririz.

KAZUYA

Doçent
Reaksiyon puanı
20
Atatürk ü kullanmak nedir yahu. Atatürk anadolu sigorta yı kurmuş ve bunu belirten güzel bir reklam çekmişler. Atatürk ülker metro yemiyor yada domestos kullanmıyorki saçma sapan bir yazı

Vendetta_

Profesör
Reaksiyon puanı
75
Atatürk reklamları tarihi gerçeklere dayanarak çekildiğinden bi sorun görmüyorum
Ayrıca Atatürk'ü unutan ya da unutmaya çalışan kişilerinde kafalarına kazımış oluyolar

Saçma konular hakkında yargılarınızı koyarken en azından işe yarar yargılar ya da konu olmasına özen gösterin ey yazarlar!
Benim hoşuma gitmiyor.
izleme o zaman ;)

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92
Bence yazarı iyi anlamaya çalışın. Yazarı rahatsız eden şey Atatürk'ü TV'de görmek değil, Atatürk reklam filmlerinin etkisiyle, bazı şirketlerin cebine girecek olan "getiri" ile ilgilidir. Nihayetinde bu "getirinin” farkında olan kurumlar yâda şirketler kendi ekonomik alt yapısını daha da güçlendirmek için "Atatürk reklam filmlerine” yönelmeye başladı.

Burada sorun olan; her kesin "Atatürk bizim şirketimizin bir parçası, kuruyucusudur" derken bunu ekonomik bir gereklilik uğruna söylemeleridir. Buda yapmacık ve sahte olduğundan, gerçeklikten haliyle uzak durmakta.

Atatürk’ü reklam filmlerinde oynatarak ekonomik itibarını artıranlar belki de gerçek hayatta Atatürk’ü çok seviyor olabilir yada ona gönülden bağlı olabilirler. Ama takdir edersiniz ki bir sevgi sözü karşılığında, bu sözü sarf edene maddi kazanç getiriyorsa insanlar bu “sevgi sözünün" gerçekliğinden şüphe ederler.

KAZUYA

Doçent
Reaksiyon puanı
20
Bence yazarı iyi anlamaya çalışın. Yazarı rahatsız eden şey Atatürk'ü TV'de görmek değil, Atatürk reklam filmlerinin etkisiyle, bazı şirketlerin cebine girecek olan "getiri" ile ilgilidir. Nihayetinde bu "getirinin” farkında olan kurumlar yâda şirketler kendi ekonomik alt yapısını daha da güçlendirmek için "Atatürk reklam filmlerine” yönelmeye başladı.

Burada sorun olan; her kesin "Atatürk bizim şirketimizin bir parçası, kuruyucusudur" derken bunu ekonomik bir gereklilik uğruna söylemeleridir. Buda yapmacık ve sahte olduğundan, gerçeklikten haliyle uzak durmakta.

Atatürk’ü reklam filmlerinde oynatarak ekonomik itibarını artıranlar belki de gerçek hayatta Atatürk’ü çok seviyor olabilir yada ona gönülden bağlı olabilirler. Ama takdir edersiniz ki bir sevgi sözü karşılığında, bu sözü sarf edene maddi kazanç getiriyorsa insanlar bu “sevgi sözünün" gerçekliğinden şüphe ederler.

Bence bir mahsuru yok yuzdeyuz turk sermayesiyle korulmus yuzde yuz turk sigorta sirketi ve bu sirketi Ataturk kurmus ceplerini doldursun hatta en buyuk sirket olsun hic mahsuru yok.Yonetiminde birtane yabanci olmayan sermayesine 1 lira yabanci sermaye karismamis ender sirketlerden biridir.
bu memlekette allianz ergo isvicre gibi onlarca sirket var. yerli malini destekleyelim.

attorney

Doçent
Reaksiyon puanı
18
yahu arkadaşlar boyle şeylere takılmayalım ben bır anadolu sıgorta reklamını ızledım resmen agladım yahu.

oyunculuk,müzüikler mekan atatürk rolundeki adam harikaydı.

ama gel görki bugun cekilen atatürkle ilgili hiçbir filmi izleyemedim agır makyajından tutundan bilmem neyine kadar.

türk insnaında herşeyin altında bir bit yenigi arama huyu var.

NikeSteeL

Dekan
Reaksiyon puanı
131
Engin Ardıç Güzel Bir Noktaya Temas Etmiş Aynı Görüşteyim Tamamen

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Saçmalamış...

NikeSteeL

Dekan
Reaksiyon puanı
131
Bu Yazıyı Yorumlamadan Önce Engin Ardıç'ın Bütün Yazılarına Bir Gözatın Derim

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Benim hislerime tercüman olmuş. Bence böyle reklamlar engellenmeli çünkü söz konusu Atatürk olunca eleştirme hakkınız kalmıyor. Bence o reklamlar tamamen duygu sömürüsü yapıyor.

Bravo Engin Ardıç

bohongtw

Doçent
Reaksiyon puanı
27
vatandan s ben de iciyorumm sizde icin desin :) cok saglam kapagi koymus engin ardic

tarumoloji

Profesör
Reaksiyon puanı
44
Engin Arınç, . Kendi milletlerini aşağılayarak bir yerlere gelmeye çalışıyor. Bazı şeyleri eleştirecem diye uğraşırken hükümet eleştirmekten uzak duran hatta subjektif olan yazarlar grubuna giriyor bence.

TerTip89

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Bu milletin hep milli ve dini değerlerini kullanıyorlar malesef buna izin verilmemeli yazara katılıyorum.

cade

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Engin beye aynen katılıyorum,,,Atatürkten en çok beslenenler aslında Atatürkü hiç sevmeyenlerdir tıpkı CHP ve onun MİLLİ ŞEFİ İSMET İNÖNÜ gibi Atatürk ölür olmaz hemen paralardaki ve pullardaki ve devlet dairelerindeki Atatürk resimlerini indirip yerine kendi resmini koyan İsmet İnönü gibi... Atatürkü istismar ediyorlar....

udayim

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Mizahi Bir Yaklaşım İle Konu Gayet Güzel İfade Edilmişş.. Ne Yazık ki Vaziyet Bu!!

Yazı İçin Teşekkürler..

La Edri

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Yazıya inanmayanlara birşey diyemem... ben katılıyordum....

ama son Seda sayanın proğramı ise Engin Ardınçı Bal Gibi Haklı Çıkardı....

Seda Sayan, bu sabahki programında 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutladı.
Ancak konukların misafir edildiği koltuklarda bu kez Mustafa Kemal Atatürk'ün balmumundan heykeli vardı.

Seda Sayan konuklara "Atamızın heykeli de bayıldınız değil mi?" diye sordu. Konuklardan birisi de heykel hakkında "Oturunca irkildim şöyle bir oldum" dedi.

Resim için

http://www.internethaber.com/images/other/134654.jpg

Kaynak

aXXo

Doçent
Reaksiyon puanı
39
Her zamanki gibi saçmalamış Engin Ardıç. Zaten ne olduğu geçmişinden belli olan Atatürk'ü zerre kadar sevmeyen bu tip yazarların ortak özelliği Atatürk'ü savunur gibi görünerek aslında ona hakaret etmek. Engin Ardıç zaten araştırma yapmadan sadece sahibine şirin görünmeye çalışan bir yazar. Sendikal haklarını kullanan işçiler hakkında zehir zemberek yazılar yazan, öğretmenleri üst sınıfta hükümeti ise halktan yana gösteren bir gazeteci ( mi acaba ) . Buyrun size bir alıntı :
Enginar pardon Engin Ardıç nerede yanıldı?
Engin Ardıç yine yazmış döktürmüş. Ancak küfürü bırakmış olacak ki ağzından salyalar fışkırtarak söylediği küfürleri göremedim. Engin'i siyasi olaylara yine sahibinin gözüyle bakarken gördük. Aslında Engin Ardıç yazılarını okumam keza zaten yazdığı gazeteyi de okumam ama Kırmızı Beyaz öğretmenim yazıdan haberdar edince okumak ve yorumlamak da bana düştü.

Birilerinin akraba eş dosta devlet eliyle aldırdığı gazetede yazı yazan ve bunu onur meselesi haline getirmeyen Engin olası anayasa değişikliğini özellikle memur için getiri ve götürülerini sanırım tartışmaya çalışmış. Diyorum ya sahibinin sesiyle yukarıdan baktığı memurların zaten çalışan sınıfından olduğunu ilk defa yeni anayasanın söyleyeceğini zannediyor.

Ancak hep haberleri kendisi gibi düşünenlerden okuduğundan karşısındakini anlmak yerine onlara küfredip sahibinin izin verdiği bahçeden dışarı çıkamayan Engin için bunun yanlış olduğunu düşünmesini beklemek de saflıktan öte gitmeyecektir. Hiç değilse memur sendikaları (sarı olanları değil) ne düşünüyor bir zahmet araştırsa yıllardır bütün emekçileri memur, işçi ayırımı yapmadan bir tuttuğumuzu, işçi eylemlerine destek verdiğimizi onların da bizi desteklediklerini, "Tek kurtuluş yok, ya hep birlikte ya hiç birimiz." şiarımızdan anlayabilirdi. Dedim ya Engin Ardıç için bizler üst sınıfız. Ancak nasıl bir üst sınıfsak alt sınıfın aldığı maaşa bile biraz zor yanaşıyoruz. Çoğu devlet memur maaşının işçi maaşından az olduğunu farkında olmayan Engin için bizi üst sınıf görmek kolay. Bir de bizim lojmanlarımız ve beş yıldızlı kamplarımız olduğunu zannediyor.
????: Eğitim Yuvası .::Eğitim Üzerine Her Şey::. http://www.egitimyuvasi.com/forum/s...-pardon-engin-ardic-nerede-yanildi#post246001

Zannetmek kolaydır ama araştırıp gerçeği öğrenmek sadece gerçek gazetecilere yakışan bir davranıştır. Evet 80 öncesinde lojmanlarda oturan devlet memuru servisle iş yerine gelir, yaz tatilini kamplarda geçirirdi. Öğretmenlerin bir kısmı lojmanlardan yararlanıyor hala. Onlarda köyde olup şehirde olsa üstüne para alsan kalmayacağın yerler olduğunu bilmez. Evet bunu haricinde birileri hala lojmandan yararlanıyor. O da rtük eski başkanı Zahit Akman. Kendisine tahsis ettirdiği tripleks villayı lojman adı altında tutup kirasını da devlete ödetmişti. Sahiden sen onun ve Almanya'daki faaliyetleri hakkında hiç yazı yazdın mı Engin? Yok mu peki ahlak senin için sadece diğer insanlarda olması gereken bir özellik midir?

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
yaznın gülünçlüğünü bilmem ama bencede artık reklamlarda kullanılmamalı, bazı arkadaşlar ne var bunda and sigortayı atatürk kurmadımı felan demişer, atatürkün izinden gittiğini vurgulaması inandırıcımı sizce amaç duygu sömürüsü üzrinden ceplerini doldurmak.

cade

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
TSK Atatürkçülüğü hiç kimseye vermez ama TSK nın hali içler acısı...Casuzlar ,Fuhuş, Ergenekon,Pkk İÇ İÇE GEÇMİŞ..