Apple'dan Ölen Eşinin Icloud Hesabını Istemesi

Creative

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
17,394
Az önce Twitter üzerinde gezinirken görmüş olduğum bir tweet kendileri.

Apple kimliği taşıyan bir cihaz için mahkeme kararı çıkartılmış. Eşi öldükten sonra iCloud hesabının erişimi konusunda Apple'a Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından dava açılmış.

Sizce Apple iCloud hesabının erişimini eşine verebilir mi? Böyle bir yetkisi var mı?

Son düzenleme:

durmayann

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,288
Anladığım kadarıyla tartışılan konu eşinin bilgileri kocasına verilmeli mi verilmemeli mi?
Vicdan ile inceleyince eşidir hakkıdır diyen de olabilir ama bir yandan kadının verileri olmaz diyen de çıkabilir.

突厥汗國

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,275
Kişi Hesabi Kişiye özeldir, Yani Ben Ölsem Gıtsem Eşim Benim Hesabımı ne yapacak ? Hadi aldı ? Ne ısıne Yarayacak? Neyi Ortaya cıkarmaya calısacak? veya Icınde Kotu Bısey varsa Erkek/Kadın Ne yani Bunca Bunlamı yasadım dıcek? Gecmıs Kım öle Kım kala hesabıdır, vermez diye Tahmın ediyorum..

Creative

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
17,394
Kişi Hesabi Kişiye özeldir, Yani Ben Ölsem Gıtsem Eşim Benim Hesabımı ne yapacak ? Hadi aldı ? Ne ısıne Yarayacak? Neyi Ortaya cıkarmaya calısacak? veya Icınde Kotu Bısey varsa Erkek/Kadın Ne yani Bunca Bunlamı yasadım dıcek? Gecmıs Kım öle Kım kala hesabıdır, vermez diye Tahmın ediyorum..
Birde şu yönünden bakmak gerekiyor. Eşi ile yada çocukları ile çekilmiş fotoğrafları mevcut olabilir, söz konusu fotoğraflar hatıra niteliği taşıdığı için bence hakkı mevcut.

durmayann

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,288
Tek kelime ile o tezin çürür:
Anılar.

İşte her iki durumda da her iki taraf haklı gibi ama sonucu merak ediyorum.

Realhas the Great

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
7,986
Verilmeli sonuçta kaç yıl birlikte yaşamışlar.

JawBone

Doçent
Reaksiyon puanı
612
Bence Facebook gibi hesap varisi yöntemi yapılmalı Apple için de. Bu sorun ortadan kalkmış olur.
Bana sorarsanız şu durumda hesabın eşine verilmesi daha doğru olur. Evlenirken hayatında en güvendiği kişi de yapmış oluyor eşini. Annesi veya babası istese bilemiyorum ama eşi istediyse verilmeli.

damzchevk

Profesör
Reaksiyon puanı
1,013
Hayatta olmayan bir kişinin verilerinin gizliliği söz konusu olduğu için Apple bence iCloud erişimi vermeycektir. Kişi öldüğünde veri gizliliği ihlal edilebilir bir duruma gelmez.

Creative

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
17,394

ozciceky

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,779
Bence istenebilmeli. Apple account ile satın aldığınız pek çok film müzik vs gibi dijital mallar var. Eğer kişinin dvd ya da cd kolleksiyonu olmuş olsa idi bunlar nasıl ailesine kalacak idi ise dijital olanların da mirasçılara kalması kadar normal birşey olamaz.

CraYen

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,005
Adam ölmüş artık gizliliği ne yapsın?
Hayatta olmayan bir kişinin verilerinin gizliliği söz konusu olduğu için Apple bence iCloud erişimi vermeycektir. Kişi öldüğünde veri gizliliği ihlal edilebilir bir duruma gelmez.

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,542
Eğer yasal mirasçı ise bence verilmesi lazım. Ben ölsem tüm hesap bilgilerimin eşime verilmesini isterdim şahsen. Birde Apple kimliği iPhone'larda daha fazla önem taşıyor. Hemen hemen her şey bu kimlik üzerinden sağlanıyor. Ancak daha önce konuyla ilgili çok başvuru oldu. Genelde ya mahkeme ya da Apple reddediyor. Bakalım bu sefer ne olacak?

The Judge

Profesör
Reaksiyon puanı
5,193
Eş olmak önem arz etmiyor. Hukukta bireysel özgürlük/kişi hakları gibi özetleyebileceğimiz şeyler mevcut. Ölen kişi, daha önce kendi rızası ile miras bıraktığını belirten herhangi bir şey bırakmadıysa asla vereceklerini zannetmiyorum.
Bizim kültürümüzde kişiye en yakın kişi eşidir gibi bir mantık vardır. Öyledir de bence fakat hukuk işte :)

hakancoskun4891

Profesör
Reaksiyon puanı
757
Bence şöyle olmalı; kocası hangi verileri istediğini söylemeli ve karısının ailesi izin verirse paylaşılmalı

ozciceky

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,779

D. No Right of Survivorship

Unless otherwise required by law, You agree that your Account is non-transferable and that any rights to your Apple ID or Content within your Account terminate upon your death. Upon receipt of a copy of a death certificate your Account may be terminated and all Content within your Account deleted. Contact iCloud Support at iCloud - Official Apple Support for further assistance.

ThorJ

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,827
Bence verilmesi lazım ya. Anıları olabilir fotoğraflarda eşi ile.

damzchevk

Profesör
Reaksiyon puanı
1,013
Ölmüş birinin gizliliği olur tabi. Eğer hayatta iken vermiş olduğu bir beyanı yoksa öldüğü zamanda gizliliği korunmaya devam edilir.

damzchevk

Profesör
Reaksiyon puanı
1,013
Kadınının ne işine yarayacak söyler misin

Öyle bir mantık mı olur. Hem bir kişinin veri gizliliğini ihlal ettiğinde 3. şahıs kişilerinde veri gizliliğini ihlal etmiş olacaksın.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Özel bir durum vs. yoksa erişim verilrmez bence.

niyazi5859

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,094
Öyle bir mantık mı olur. Hem bir kişinin veri gizliliğini ihlal ettiğinde 3. şahıs kişilerinde veri gizliliğini ihlal etmiş olacaksın.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Özel bir durum vs. yoksa erişim verilrmez bence.
Eee fotoğrafları varsa çekilmeseymiş en yakın arkadaşı mı önemli eşi mi

damzchevk

Profesör
Reaksiyon puanı
1,013
Eee fotoğrafları varsa çekilmeseymiş en yakın arkadaşı mı önemli eşi mi

Fotoğrafla mesajlar çoğu şey var. Kaldıki ölen kişi tüm verilerini gerçekten eşi ile paylaşmak ister miydi bilemeyiz. Her çift düşündüğümüz gibi bir ilişkiye sahip olmayabilir. Bence ölen kişinin önceden beyanı olmadığı ve kriminal bir vakanında olmadığı durumlarda kolay kolay veriler birine verilmez.

niyazi5859

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,094
Fotoğrafla mesajlar çoğu şey var. Kaldıki ölen kişi tüm verilerini gerçekten eşi ile paylaşmak ister miydi bilemeyiz. Her çift düşündüğümüz gibi bir ilişkiye sahip olmayabilir. Bence ölen kişinin önceden beyanı olmadığı ve kriminal bir vakanında olmadığı durumlarda kolay kolay veriler birine verilmez.
Anlaşamayan çiftler boşanıyor ve karısını sevmese ister miydi
Adamın anısı olamaz mı

Constantin87

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,959
Ben şahsen aksi yönde bir kararı yoksa verilmesi taraftarı değilim. Saçma sapan bir fotoğrafı veya maili, mesajı vb. birşeyi görüp kafasında kuracak da kuracak. Böyle birşeye gerek yok. Anılar diyorsunuz da sene kaç olmuş herkesin kendi cep telefonu var zaten onda olan fotoğraf kendisinde de vardır.