Amerikan Dizileri vs Kore Dizileri

nicknametr

Asistan
Reaksiyon puanı
6
dream-high-2-2.gif

Şu sıralar Kore dizilerini çok izlemeye başlıyınca bunun hakkında da bir yazı yazma vakti geldi dedim kendi kendime ve yazmaya başlıyorum. Niye Kore vs Amerikan dizileri diye başlık attıysan diyorsanız çünkü birşeyle karşılaştırmam gerekiyordu Kore dizilerini, bizim Türk dizileriyle karşılaştıramadım çünkü izleiğim bir Türk dizisi yok. Şimdi ilk olarak izlediğim Amerikan dizilerinden bahsediyim ve bunlara karşılık Kore dizilerinin farklarını açıklayayım. İzlediğim Amerikan dizileri; Chuck, Lost, How I Met Your Mother, The Vampire Diares, Supernatural, House MD, Alcatraz bunlar sadece izlediğim birkaç Amerikan Dizisi diyebilirim. Şimdi hepsini yazardım ama boşverin yazı uzamasın. Amerikan dizilerinin çoğunu çok sevmişimdir, daha izlemeye devam ettiğim dizilerde var tabiki ama Kore dizilerini daha çok izlemeye başladım. Neden derseniz hem tek sezon çekiyorlar, hem de sonunu çok güzel mutlu sonlarla bitiriyorlar. Doğru sonunun mutlu sonla bitmesinden dolayı bu dizileri kolayca unutabiliyorum ama güzel oluyor. Amerikan dizilerinde genelde insanda bir iz bırakması için oldum olası, acayip bir son yapıp insanın kafasını karıştırıyorlar. Örnek vericek olursam “Lost”, arkadaş o ne sondu öyle, o son bölümü izledikten sonra dedim ki “Ben bunun için mi izledim bu diziyi kaç sezondur. ” ama tabiki iş işten geçmiş dizinin sonunu olabilcek en saçma sapan bir sona bağlamışlardı. Ama Kore dizileri öyle mi? Dizi bitiminde herkez mutlu ve benim istediğim gibi ve mutlu olacağım son ile bitiriyorlar. Hatırlarım o Lost’un son bölümünde senaristlere ne saydırmıştım . Ayrıca son dönemde Amerikan dizileri son dönemlerde fantastik, uçuk kaçık, acayip acayip konulara sahip diziler çekmeye başladım. Normal insanları özlemeye başladım. Birde şöyle bir şey var, Amerikan dizilerinde genel olarak insanlara iyiyi güzeli gösteren dizi çok nadir bulunur. Kore dizileri öylemi herbirinden bir ders çıkarabilirsiniz. Hele bir Kore Dizisi vardı “49 Gün / 49 Days” diye adamlar cidden yapmış helal olsun dedim. Olayın birde şu tarafı var Koreliler de aynı bizim Türk insanı gibi aynı diyebilirim. Gerçekten çok iyi insanlar, ayrıca Amerikan Dizilerine nazaran çok edepliler diyebilirim. Tabi şu mini mini etekleri dışında . Korelilerde şöyle bir durum var, vücudun üst kısmında boğaz yakalı giysiler giyerken, bacak kısmında sanki kumaş yokluğu varmış gibi acayip şekilde kısa eteğe kaçıyorlar. Kore dizilerinde kızlarda utanma diye bir kavramda var. Amerikan dizilerinde öyle mi ama erkekten beter bu Amerikan dizilerindeki bayanlar, insanın bazen yuh diyesi geliyor. Koreliler az da olsa Türklere benziyorlar diyebilirim (Bu tabiki benim düşüncem sizde düşüncelerinizi yorum kısmında belirtebilirsiniz.) .

dream-high-2-3.gif

Son olarak iki ülke arasındaki Gençlik dizilerinden de bahsedeyim. Amerikan gençlik dizlerinde ana konular, partiler, aşklar, ………..lar, bel-altı bir ton espiriler, okulun güzel girl’i veyakışıklı boyfriend’i ve bunların boş hayatları, neden boş diyorum adamlar aşktan başka birşey bilmiyor, kim kimi seviyor kim kimi arkasından vuruyor. Arkadaş gençlik dizileri çekiyorlar ama gençlere de öğrettikleri şu “nasıl başkasının elindeki erkeği alırım veya (normalde yazmazdım ama bir şekilde anlatmam gerek) nasıl kızı eve atarım türü şeyler, açıkçası sıktı bunlar artık. Kore’nin geçnlik dizilerinde bir örnek veriyim; “Dream High” Dizinin konusu müzik ama dizide arkadaşlık, sevgi, yardımlaşma, anlaşma, utanma hissi, anneye babaya saygı gibi unsurlar var ve en önemlisi Amerikan dizileri gibi cinsellik barındıran ifadeler veya uygulamaları bunun gibi dizilerde bulamazsınız. İkinci defa son olarak diyyicem ama bazılarınız şöyle diyecek “ne kore dizisi yaaaa, manyadın mı sen” bakın bende ablam ilk izlemeye başladığında gel bir bölüm izle sende seviceksin dediğinde hadi ordan demiştim, ama gel görki şimdi gerçekten seviyorum ve şaka maka kore dilindeki bazı kelimeleri öğrenmeye başladım. Aynı şunun gibi “Comsammida” yada “Comahoo” ikiside “Teşşekür Ederim” manasına geliyor sanırsam. Yazılışları yanlış yazmış olabilirim . İlk başlarda Kore dizilerini izlemeye başladığınızda Kore Dili biraz acayip gelebilir ama sonradan aynı ingilizce gibi kelimeler yavaştan tanıdık gelmeye başlıyor ve o dildeki kelimeleride öğrenebiliyorsunuz. Yani Korece Karmaşık bir dil olmaktan çıkıyor. Sadece herhangibi birkaç bölümünü izlemeniz yeterlidir. Size birkaç dizi tavsiye ediyim;

49 Days, Beautiful Spy, Dream High, Dream High 2, God Of Study, Gumiho, My Girl, My Princess, That Fool, The Protect Boss, You Are Beatiful.

İşte bunları tavsiye edebilirim. İlk başlangınç olarak bunlarla başlayabilirsiniz. Dizilerin hepsi tek sezondur ve genelde 25-16 arası bölüm sayısı oluyor. Aynı film tadında oluyor. İnsanın bir oturuşta bitiresi geliyor. Dizileri Yeppudaa ve KoreanTürk gibi sitelerde bulabilirsiniz. Yazıyı biraz uzun tuttum, eğer buraya kadar okuduysanız çok teşşekür ederim. Ama direk sonuna atladım diyorsanız, Allah sizin iyiliğinizi versin ne diyim

Hadi Allah’a Emanet Olun! Gelecek yazılarımızı okumanız dileğiyle, kalın sağlıcakla…

Kaynak; Amerikan Dizileri vs Kore DizileriYazan; Burak Bayram.. Yani Ben Oluyorum
biggrin.gif

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Kore dizilerini severim. Sağlam bir torrent sitesi bu konuda Türkiye'de yok alt yazı vs her şeyi ile sunacak ya da ben bilmiyorum. KoreanTurk var ama orada da partlar halinde linkler var öyle indirmeyi hiç sevmiyorum
Son zamanlarda 6-7 tane Kore dizisi bir kaç tane de sinema filmi izlemişimdir. Ben her şekilde çok beğeniyorum.

Sen Türk dizileri ile karşılaştırmamışsın ben karşılaştırayım. Sanki onlar Müslüman biz Gavuruz! Adamlarda gerçekten bir edep var! Herkes tavsiye ederim.

nicknametr

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Aynen :D Adamlar cidden edepli. Ama şu mini etek olayı biraz acayibime gidiyor. Bildiğim kadarıyla onlarda vücudun üst kısmının açık olması çok büyük bir ayıpmış. Alt taraf niye serbesttir onu anlamadım ama :D

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Osmanlı zamanında seyyahlarımızdan birinin uzak doğu hakkında yazdığı bir yazı vardı. Ta o dönem dahi dediği şu idi o bölgenin kadınlarının çok açık saçık giyindikleri ancak ahlak ve edeplerinin çok olduğu idi.

Bu kültürel bir şey. Bizde kapanma dinin gereği olarak kültürde yerleşmiş onlarda ise edepli ahlaklı olmak için kapanmak gibi bir durum söz konusu değil. Bizim kültürel bakış açımız ile onların durumunu anlamak biraz bize uzak düşer.

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
ben de 20 ye yakın kore dizisi ve 100'e yakın kore filmi izlemişimdir. bunların hepsi toplasan 2 senelik bir maziye dayanır. artık adamların olayını o kadar iyi çözdümki, emin olun bir kore dizisi çekebilirim.:)

Kore dizilerinde Türk dizilerindeki gibi, hadi bismillah bir başlayalım, izlenme oranına göre devamını şekillendirir, çok tutarsa 3-5 yıl götürürüz yok. adamlar 16-20 bölüm arası ve her bölüm standart 1 saat olamak üzere diziler yapıyorlar. senaryonun başı, sonu, ortası en baştan belli. bizde olduğu gibi kim ne idi ne oldu boşluğuna düşmüyorsun.

daha dün başladığım "you are beautiful" dizisinde az önce 13. bölüme geldim ve son 3 bölüm kaldı. 10 kişilik bir kadro ve 2-3 ayrı mekanda adamlar sizi dizinin içine çekebiliyorlar. neden? çünkü oyunculuklar o kadar doğal ve mimikler etkileyici ki, başroldeki 2 kişi arasındaki diyaloglardan başka birşey zaten aramıyorsunuz.

filmlerini zaten kıyaslama yapamayız. maalesef o sektörde ellerine su dökecek kap bile olamayız. :P

--- Mesaj Güncellendi ---

kore film ve dizilerine en müptela olduğum dönemde (geçen yaz) nargilede 2 koreli elemanla tanışmıştım. adamlar kendilerinden çok ülkeleri hakkında bilgim olduğunu görünce aralarında fısıldaşmaya başladılar. ajan falan sandılar heralde:D

oslun

Dekan
Reaksiyon puanı
33
kore dizileri başlığını görünce kesin topalsolucanın işidir dedim, meğerse ilgilenen başka kişilerde varmış :D

ALPARS

Profesör
Reaksiyon puanı
8
kore dizileri denince aklıma hep aşk şarkılarına konu olan klipler geliyor :D

Darknes$

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
351
Seveek izliyoruz:)
Torrent sitesi olarak asiatorrent olması lazım TR altyazılı dizi film paylaşımları var. Veya topalsolucan'ın keşfi viki.com a bakabilirsiniz
Son izlediğim City Hunter i izlemelisiniz

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
kore dizileri başlığını görünce kesin topalsolucanın işidir dedim, meğerse ilgilenen başka kişilerde varmış :D

Gunahimi aliyorsun ama. :D

--- Mesaj Güncellendi ---

Seveek izliyoruz:)
Torrent sitesi olarak asiatorrent olması lazım TR altyazılı dizi film paylaşımları var. Veya topalsolucan'ın keşfi viki.com a bakabilirsiniz
Son izlediğim City Hunter i izlemelisiniz

Bu dizi btince ona baslicam:)

Darknes$

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
351
Bende yeni bir dizi bakayım :)

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Bir seyretmek lazım izleyebileceğiniz türkçe alt yazılı sitelerinin adlarını yazar sanız memnun oluruz .Dil öğrenme konuşunda ise Japon animeleri seyredince bir çok Japonca kelime öğrendim misal aoi=Mavi komayaro =aptal sensei=usta choji=büyük ve daha bir sürü kelime öğrendim çok bir de Japon ca şarkılar da ezberledim .

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
Bir seyretmek lazım izleyebileceğiniz türkçe alt yazılı sitelerinin adlarını yazar sanız memnun oluruz .Dil öğrenme konuşunda ise Japon animeleri seyredince bir çok Japonca kelime öğrendim misal aoi=Mavi komayaro =aptal sensei=usta choji=büyük ve daha bir sürü kelime öğrendim çok bir de Japon ca şarkılar da ezberledim .

yeni keşfettiğim viki.com var. bunun dışında başka online izleme sitesi varmı bilmiyorum, genelde indirerek izliyorum.

eğer kore dizilerine ilk adımın olacaksa tavsiyem dram dizileriyle başlama. hele " i'm sorry i love you" ile sakın başlama:). ben öyle bir hata yaptım, abartısız 3 ay kendime gelemedim.
meğer kore dizi tarihinin en dram dizlerinden biriymiş:)

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
Bende yeni bir dizi bakayım :)

"49 Days" dram dizisiymiş nan. ilk bölümü biraz izledim, dedim bu duygusal komediye pek benzemiyor:), yorumlara baktım millet salya sümük:).

dram izlemem aga. bu bünyeye 2 tane Kore dramı yeterli. zaten duygulsa komediler bile illa hafiften tokatlıyor, bana yeter:)

Fantoma

Profesör
Reaksiyon puanı
27
@senininternetin dostum.
Bu tür bir kıyaslama yapman oldukça yanlış bana sorarsan.
Diziler devletlerin koyabileceği sansür de göz önüne alınırsa, yüzde 95 kendi toplum yaşantılarını yansıtırlar.
Nasıl ki, gençlik dizilerini örnek vermişsen, Amerikada yasal ve yasa dışı uyuşturucu kullanımı yüzünden ilişkiler aynen dizilere benziyor. Bunda şaşıracak bir şey yok.
Amerikan polisiye dizileri bizlere ne kadar acaip geliyorsa, Behzat Ç. veya Arka Sokaklar veya Kurtlar Vadisi de az buçuk bizim polisimizin yaşantısını yansıtmıyor mu?
Amerikan aile yaşantısı on sekiz yaşında kız veya erkek çoçuğa artık kendi yaşantısını kurması gerektiğini empoze ederken, örneğin bizde erkek çocuklar askerlik görevini bitirince baş göz edilmeye, kızlar da on altı, onyedi yaşında kocaya vardırılmaya çalışılmıyor mu?

Her ülkenin yaşam tarzları, ülkelerin etnik ve sosyo politik durumları farklı olduğu için dizileri de farklı görünecektir.
Zaten beklenen de bu değil midir?

Aksi takdirde diğer bir ülkenin yaşamına özentiden başka bir şey olamaz ve özelliğini yitirir.

Şöyle bir örnek vereyim.
Amerikalı çok ünlü bir yönetmen ve sanatçılar bizim Kurtuluş Savaşımızı çeksinler. Görüntü olarak veya dramatizaston olarak mükemmele yakın bir film olabilir ama bence asla bizim o dönemki ruhsal yapımızı tam anlamıyla yansıtamaz.

Darknes$

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
351
"49 Days" dram dizisiymiş nan. ilk bölümü biraz izledim, dedim bu duygusal komediye pek benzemiyor:), yorumlara baktım millet salya sümük:).

dram izlemem aga. bu bünyeye 2 tane Kore dramı yeterli. zaten duygulsa komediler bile illa hafiften tokatlıyor, bana yeter:)

Ben izlerim o zaman ağlatsın benide :D

Darknes$

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
351
Evet ilk izlediğim dizi.

nicknametr

Asistan
Reaksiyon puanı
6

49 gün o kadar daalanılcak tipten değil. ama konusu güzel sevmiştim o diziyi.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
kore dizilerini bilmiyorum ama kore filmi izlemiştim bir tane, my sassy girl.
hatta hollywood'da çakması çekilmişti, elisha cuthbert oynuyor.
farkettiğim şey kadının erkeğe bariz baskın olmasıydı şimdi sen de bu konuya sadece kadın resmi koyunca pekiştirmiş oldum :D

K

Kayıtsız Üye

SDN Okuru
Koreliler inanılmaz insanlar biz onları ne kadar dizi ve filmlerinden bil sekte türklerin Korelilere olan hayranlığının hiçbir zaman düşeceğini düşünmüyorum ve aksine artacak biz onlara ne kadar özenmek ve hayranlık gibi duygularımız varsa da onlar da bize karşı öylelermiş ve oppa unnilere bayılıyorum <3jang geun suk <3 leminho <3 kimbum<3 allhım cıldırıcam harika insanlar :wub::laugh::flowers:

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
Koreliler inanılmaz insanlar biz onları ne kadar dizi ve filmlerinden bil sekte türklerin Korelilere olan hayranlığının hiçbir zaman düşeceğini düşünmüyorum ve aksine artacak biz onlara ne kadar özenmek ve hayranlık gibi duygularımız varsa da onlar da bize karşı öylelermiş ve oppa unnilere bayılıyorum <3jang geun suk <3 leminho <3 kimbum<3 allhım cıldırıcam harika insanlar :wub::laugh::flowers:

davulun sesi uzaktan hoş gelir. sinema ve diğer sektörlerdeki üstün başarıları takdiri hak ediyor ama komple bir millete körü körüne çıldırmak budalalıktır.

Somelileri korsan olmaya zorlayan, sahillerini işgal edip yılda 300 milyon dolar balık avı yapan Korelilerdir. Balina katliamları onlarda. K.Korenin kominizmin esiri olmasının büyük payı yine Abd ile kirli oyunlar içine giren G.Kore'nindir.

Ne yaparsan yap, komple bir millete kefil ve hayran olma.

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
acaba kore forumlarında da türk dizi/filmleri ile ilgili konu açılıyor mudur? bilgisi olan var mı, ülkemizden hangi dizileri, filmleri takip ediyorlar? :)

virtual worms

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
68
yazı için kamsahamnida :D

Çok güzel özetlemişsin. Mesela ben bir america filmini kendim izlemeden hiç bir zaman ailece izletmem. Ama kore dizilerini hatta uzak doğu dizilerini özellikle tarihini anlatanları fragmanı ve konusuna bakmadan endişesiz bir şekilde ailemle birlikte izlerim.

Benim için america dizileri,filmleri öleli 2 yıl kadar oldu. 2 yıl önce soğumaya başladım. Çünkü her zaman amerikalılar filmlerinin altında insanlara birşeyler aşılarlar. Dikkat ederseniz her filminde görürsünüz.(Kendilerini diğer ırklardan üstün görme, dünayayı kurtarma,yahudiler işte ne beklersin)Diğer dizileri ve filmleride ahlaksızlık üzerine kuruludur. Ama şunuda söyliyim diğer filmlerine kıyasla azda olsalar çok güzel film-dizileride var. Zaten onlarıda gelen yorumlar doğrultusunda izliyorum.

Bu aralar hiç bir şey izlemiyorum nedense :P

kore film ve dizilerine en müptela olduğum dönemde (geçen yaz) nargilede 2 koreli elemanla tanışmıştım. adamlar kendilerinden çok ülkeleri hakkında bilgim olduğunu görünce aralarında fısıldaşmaya başladılar. ajan falan sandılar heralde:D

:lol:

Ne yaparsan yap, komple bir millete kefil ve hayran olma.

verdim şukuyu :D