Akkuyu Nükleer Santrali Böyle Olacak

SARKAT

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
68
[h=1]AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ BÖYLE OLACAK[/h]
akkuyu-nukleer-hes--392899h.jpg

Güncel - 23 Temmuz 2012 12:31
[h=2]Mersin'de inşa edilecek olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinin ilk görselleri ortaya çıktı.[/h]

Türkiye'nin en büyük projeleri arasında yer alan Akkuyu NGS projesinde, santralin mimari yapısı ve projedeki tüm detaylar birebir gerçekçi olarak modellenerek 3 boyutlu tasarım haline getirildi.
Buna göre, Mersin'in Gülnar İlçesi, Büyükeceli Beldesi'nde yapılacak santral, denize sıfır olarak inşa edilecek ve toplam alanı 2 futbol sahası büyüklüğünde olacak.

9 şiddetinde depreme dayanıklı olarak inşa edilecek santralde yan yana ve her biri 1.200 megavat (MW) kurulu gücünde 4 reaktör yer alacak. Santrale soğutma suyu direk denizden alınıp nükleer santrali soğutacak ve yine aynı şekilde denize akıtılacak. Soğutma denizden yapılacağı için soğutma kuleleri yer almayacak.

1-007.jpg

Bilimsel araştırma merkezi gibi
Santral bilimsel bir araştırma binası görünümünde olacak, santralden hiçbir şekilde ses ve atık çıkmayacak. Santral devreye girdiğinde çalışanlar özel bir giysi giymeyecek. Beyaz bir önlük ve dozimetre ile santralde dolaşabilecek.
Kapalı sistem olan santralden hiçbir şekilde radyasyon, santral sınırı dışına çıkmayacak. Soğutma amacıyla santrale verilen deniz suyu da tamamen temiz su olarak denize verilecek.

2-004.jpg

Su denizden alınıp, denize verilecek
Akkuyu Nükleer Güç Santrali Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürü Alexander Superfin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 boyutlu animasyonun gerçek görüntüye çok yakın olduğunu söyledi.
Yan yana 4 üniteden oluşacak santralin reaktör bölümünün üstündeki çatının yarım küre şeklinde olduğunu anlatan Superfin, bunun da projenin özelliklerinden biri olduğunu kaydetti. Superfin, reaktörün Türk mimarisinin özelliklerini de yansıtacağını ifade etti.

3-004.jpg

Su denizden alınıp denize verilecek
Santrale ayrılacak sahayı minimize etmeye ve tabiatın güzelliğinin içerisine en uygun şekilde yerleştirmeye çalıştıklarını kaydeden Superfin, santralde soğutma amacıyla kullanılacak suyun da direk denizden alınıp, suyun tekrar denize verileceğini kaydetti.

Superfin, şu bilgileri verdi:
“Tabii doğal olarak bırakılan su, alınan sudan birkaç derece daha sıcak olacak. Ama denize bırakılan su özellikle çok derine ve çok uzak bir noktaya bırakılacağı için, bu birkaç derecelik sıcak su farkı genel olarak su ısısını değiştirmeyecek ve deniz yaşantısını hiç etkilemeyecek. Bırakılacak olan su, denizin mesafe olarak hem çok uzak hem de çok derin yerine bırakılacağı için herhangi bir olumsuz etkisi olmayacak. Deniz suyu yine saf deniz suyu olarak bırakılacak.”

Projenin maliyeti düşebilir
Superfin, projenin ilk maliyetinin 20 milyar dolar olarak tespit edildiğini, fakat maliyetin düşürülmesi için yeni uygulamalar ve metotlar geliştirildiğini ifade etti.

Genel Müdür Superfin, “Biz projeye daha detaylı bakmaya başladığımızda gördük ki bazı teçhizat ve malzemeler Türk üreticilerden alındığı zaman bu maliyeti düşürebiliriz. Ayrıca ulaşım ve benzeri şeyleri de minimize edebiliriz, optimize edebiliriz. İnşaat sürecini, teknoloji sürecini doğru bir şekilde kurarsak bu da maliyetin düşürülmesini etkiler” diye konuştu.
Projenin takviminin planlandığı gibi devam ettiğini de belirten Superfin, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin devam ettiğini, 2013 yılında da inşaat hazırlık çalışmalarına başlamayı düşündüklerini kaydetti.

2. ve 3. nükleer santraller için yeşil ışık
“Türkiye 2'inci ve 3'üncü nükleer santralleri de inşa etmeyi planlıyor, şirket bu süreçte de yer almak ister mi?” şeklindeki soru üzerine Alexander Superfin, “Türk hükümeti Rusya'ya yardım için başvurursa seve seve bu süreçte yer almak isteriz” yanıtını verdi.
Superfin, “Türk hükümeti bildiğim kadarıyla çeşitli ülkelerle görüşmeler içerisindeymiş. İkinci santralle ilgili olarak bildiğimiz kadarıyla Japonya, Kanada ve Çin ile görüşmeler yapmakta. Türk hükümeti Rusya Federasyonu ile de bu görüşmeleri yapmak isterse biz seve seve bu sürece katılmak isteriz” dedi.

http://www.aktifhaber.com/akkuyu-nukleer-santrali-boyle-olacak-636583h.htm

K

Kayıtsız Üye

SDN Okuru
Cok hizli gitmiyorlarmi, 1. yapilamdan 2. ve üçüncüye izin verilmis.

cipro06

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Diğer ülkeler nükleerden vazgeçerken bizim bulaşmamız çok anlamsız.3 tarafımız denizlerle kaplı,güneş her mevsim mevcut keza rüzgarda öyle neden bunlara yönelinmiyor.gitsin almanlara baksın enerjilerin çoğu güneş enerjisinden...Anlamsız işler peşindeyiz

cengaver51

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
169
nüklere ihtiyac yok bor madenini işslesınler dah saglıklı enerjı daha da ucuz malıyetııı

ahmeta

Profesör
Reaksiyon puanı
36
Japonya bile bütün nükleer santrallerini kapatıp temiz enerji ye yönelmişken ve dünyada gelişmiş ülkelerin çoğu nükleeri terkediyorken bizimkilerin nükleer santral diye diretmelerini anlamıyorum. Kafası çalışan hiç kimse yokmu hükümette acaba?
Nükleer yerine daha çevreci ve temiz enerji santrallerine tönelip dünyaya örnek olacağına, dünyanın terk ettiği tehlikeli ve pahalı bir enerji yöntemine yönelmesi çok anlamsız.
Gören duyanda zengin uranyum yatakları var zanneder!!!

K

Kayıtsız Üye

SDN Okuru
Hiçbir ülke nükleer santrallerini tamamen kapatmıyor. Enerji ihtiyacının yarısını karşılayacak kadar yapılmalı diğer ülkelerde böyle şuan fazla olan ülkelerde santralleri kapatıyor ama TAMAMEN KAPATMA diye bir şey söz konusu değil

VincentVega

Profesör
Reaksiyon puanı
3
kim diyor diğer ülkeler nükleerden vazgeçiyor diye? ben mi bilmiyorum biri bana bir haber vs bi kaynak göstersin.
ayrıca nükleer santralin kurulması bölgenin gelişmesine katkı sağlayacaktır 2. ve 3.yü de bekleriz.
beni eleştirebilirsiniz bu konuda ama ben nükleere karşı değilim kullanılması gereken bir enerji türüdür bence.

cengaver51

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
169
kim diyor diğer ülkeler nükleerden vazgeçiyor diye? ben mi bilmiyorum biri bana bir haber vs bi kaynak göstersin.
ayrıca nükleer santralin kurulması bölgenin gelişmesine katkı sağlayacaktır 2. ve 3.yü de bekleriz.
beni eleştirebilirsiniz bu konuda ama ben nükleere karşı değilim kullanılması gereken bir enerji türüdür bence.

gereklı falan degıl turkıyenın buna ıhtıyacı yok gunes ve ruzgar santrallerı kursa bıle yeter bor madenlerını ıslesek o kıyamete kadar yetecek enerjı var nukler santraller mılyarlarca dolar para yatırımı demek bor guneş ve ruzgar santrallerı az yatırmla cok enerjı elde edıyor turkıye 1 . derecede deprem bolgesı bunu da goz onunde bulundurmak gerekır nukler santraller dogayı katledıyor

phoenix_

Doçent
Reaksiyon puanı
0
neyi adam gibi yaptılar da nükleer enerji işini adam gibi yapacaklar.Hiç bulaşmasınlar.Tesis kurulur.İyi eleman alınır.Her şeye dikkat edilir ve öyle kalır.Sonra denetimleri aksar,amca çocukları doluşur falan filan.Atıkları falan hiç depolayacaklarını sanmıyorum.Salıverirler nehre hiç yapmadığımız şey mi?Japonya'da bile sorun çıktıysahiç bulaşmayalım.

SARKAT

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
68
En az iki nükleer santral şart bu ülkeye. Kapatıyor dediklerinizde kaç tane var biliyor musunuz? Kapattıklarıda eskimiş olanlar.

42 Nükleer Santral Daha Devreye Girecek
Halen küresel düzeyde 36 bin 988 megawaat (mw) gücünde 42 nükleer santralin inşaasına devam ediliyor. Verilere göre, Arjantin, Finlandiya, Fransa, İran, Pakistan ve ABD’de birer reaktör, Bulgaristan, Japonya ve Ukrayna’da ikişer, Çin’de 11, Hindistan’da 6, Güney Kore’de 5 ve Rusya’da 8 nükleer reaktör inşa aşamasında bulunuyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının verilerine göre 31 Aralık 2008 tarihi itibarı ile dünyada bulunan nükleer santral ve kurulu güç miktarı ile ülkelerin ürettikleri toplam enerji içinde nükleer santrallardan elde ettikleri enerji miktarı şöyle:
Ülkeler....................Nükleer Reaktör Sayısı..................Kurulu Gücü (MW)..........Enerji Payı (%)

Arjantin.......................................2................................................935..........................................6,18
Ermenistan...................................1................................................376.........................................39,35
Belçika........................................7..............................................5.824........................................53,76
Brezilya.......................................2..............................................1.766..........................................3,12
Bulgaristan...................................2..............................................1.906........................................32,92
Kanada......................................18............................................12.577.......................................14,80
Çin.............................................11.............................................8.438..........................................2,15
Ç.Cumhuriyeti.............................6..............................................3.634........................................32,45
Finlandiya....................................4..............................................2.696.........................................29,73
Fransa........................................59...........................................63.260.........................................76,18
Almanya.....................................17...........................................20.470.........................................28,82
Macaristan...................................4.............................................1.859..........................................37,15
Hindistan....................................17.............................................3.782...........................................2,03
Japonya......................................55...........................................47.278.........................................24,93
G.Kore.......................................20...........................................17.647.........................................35,62
Litvanya.......................................1.............................................1.185.........................................72,89
Meksika......................................2..............................................1.300...........................................4,04
Hollanda......................................1................................................482...........................................3,80
Pakistan.......................................2................................................425...........................................1,91
Romanya.....................................2.............................................1.300..........................................17,54
Rusya.........................................31...........................................21.743.........................................16,86
Slovakya......................................4.............................................1.711..........................................56,42
Slovenya......................................1................................................666..........................................41,71
G.Afrika.......................................2..............................................1.800...........................................5,25
İspanya........................................8.............................................7.450...........................................18,27
İsveç..........................................10.............................................8.996..........................................42,04
İsviçre..........................................5.............................................3.220..........................................39,22
İngiltere......................................19...........................................10.097.........................................13,45
Ukrayna.....................................15...........................................13.107..........................................47,40
ABD.........................................104.........................................100.683.........................................19,66

TOPLAM...............................438...........................................371.562........................................17,71

Şu listeye göre kim ne kapatıyor anlayabilen var mı? Avusturya, Kazakistan, Danimarka, Filipinler, İtalya ve Kazakistan sadece kapatmış...
http://tr.wikipedia.org/wiki/Nüklee...may.C4.B1_d.C3.BC.C5.9F.C3.BCnen_.C3.BClkeler

halil413

Profesör
Reaksiyon puanı
0

bölgenin gelişmesi için ruslardan destege ihtiyacımız yok.Nükler enerji kuruldugunda çevrede gördugun tum yesıl alanlar yok olucak taş ocagından farkı kalmıcak

mustang

Dekan
Reaksiyon puanı
34
Nükleerden kimsenin vazgeçtiği yok.
Sadece Fukişima dan sonra bu Teknoloji tartışılır oldu o kadar.
Yenilenebilir Enerji deniyor Rüzgar Santrali yapalım deniyor,İnsan Psikolojisini bozuyor diye karşı çıkılıyor.
Hidroelektirik Kapasitemzi belli.Çoğu Mahkeme kararı ile yapılamıyor.
Termik derseniz çevreye en çok zararı bu veriyor.
Geriye Nükleer Enerji kalıyor ki,Türkiye bu konuda çok bile geç kaldı.
Şimdiye yapılmalıydı.
Benim tek itirazım Rus Teknolojisidir.Nedense bunlara pek güvenmiyorum.
Diyeceğim Gelişen Ülkemizin tek çıkış yolu Nükleer Enerji.
Başak bir seçenek yok önümüzde.

VincentVega

Profesör
Reaksiyon puanı
3
gereklı falan degıl turkıyenın buna ıhtıyacı yok gunes ve ruzgar santrallerı kursa bıle yeter bor madenlerını ıslesek o kıyamete kadar yetecek enerjı var nukler santraller mılyarlarca dolar para yatırımı demek bor guneş ve ruzgar santrallerı az yatırmla cok enerjı elde edıyor turkıye 1 . derecede deprem bolgesı bunu da goz onunde bulundurmak gerekır nukler santraller dogayı katledıyor

bir nükleer santralle elde ettiğin enerjiyi rüzgar tirbünleri ile elde etmek istersen bir istanbul büyüklüğünde rüzgar tarlası yapman lazım. bunu gelişigüzel söyledim ancak gerçek değerlerin de bundan fazla olacağını sanmıyorum.
nükleer halkımıza öcü gibi gösteriliyor.
oysa öyle değil. dünyada yaşanmış 2 büyük facia var biri çernobil diğeri de japonyada yakın zamanda yaşanan olay.
deprem konusuna girmeyelim bence amerikada da bizim kuzey marmara fayı kadar aktif faylar var ancak orası nükleer santralden geçilmiyor.
şu an bize yapılacak santralin tek kötü yanı rus teknoloji olmasıdır. ben amerikan teknolojisini tercih ederdim.
ve lütfen burda greenpeace'ci gibi şeyler söylemeliyim. hatta aksine greenpeace gelişmekte olan ülkelerde saçma sapan eylemler yapmaktan başka birşey yapmayan saçma bir topluluktur. milletin gözünü boyuyorlar.

cengaver51

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
169
bir nükleer santralle elde ettiğin enerjiyi rüzgar tirbünleri ile elde etmek istersen bir istanbul büyüklüğünde rüzgar tarlası yapman lazım. bunu gelişigüzel söyledim ancak gerçek değerlerin de bundan fazla olacağını sanmıyorum.
nükleer halkımıza öcü gibi gösteriliyor.
oysa öyle değil. dünyada yaşanmış 2 büyük facia var biri çernobil diğeri de japonyada yakın zamanda yaşanan olay.
deprem konusuna girmeyelim bence amerikada da bizim kuzey marmara fayı kadar aktif faylar var ancak orası nükleer santralden geçilmiyor.
şu an bize yapılacak santralin tek kötü yanı rus teknoloji olmasıdır. ben amerikan teknolojisini tercih ederdim.
ve lütfen burda greenpeace'ci gibi şeyler söylemeliyim. hatta aksine greenpeace gelişmekte olan ülkelerde saçma sapan eylemler yapmaktan başka birşey yapmayan saçma bir topluluktur. milletin gözünü boyuyorlar.

20 mılyar dolar yatırım yapılacak nukler ıcın ama alternatıf enerjı ıcın 500 600 mılyon dolar yeterlı akdenız bolgesı yılın 8 ayı en az guneslı bı okadar canakakale tarafı ruzgarı bol oldugu yer az yatırımla cok enerjı elde etmek mi daha ıyı yoksa 20 mılyar doları nukler enerjiye yatırıp cevreyı kırletmesı ve dogannın katledılmesımı daha yararlı yer altı kaynaklarımızı da kendımız işlersek bor madenın dunyanın en cok rezervı olan ulkesıyız boru degerlendırmek daha mantıklı hukemetlerın ısıne gelıyor cevresındekıler nemealanıyor bundan pasta buyuk bunu untmamamak lazım babasının hayrına degıl

blltlgn

Asistan
Reaksiyon puanı
4
"ben iktisat mezunuyum ve çok araştırmacı bir ruha sahibim. internetten araştırdım nükleer enerji en temiz ve güvenli kaynak. bunların ne isi var ne de dumanı..." diyen bir vekilin hükümetinden ne beklelenebilir! türkiyede insan hayatı ucuz yarın bu santraller yüzünden birileri ölürse kimin umrunda olacak ki!

SARKAT

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
68
Biz ne garip milletiz arkadaş. HES'e karşıyız niye ormanlar kesiliyor. Termik Santrale karşıyız, niye kömür dumanı var. Nükleere karşıyız niye tehlike radyasyon var. E ne yapıcaz o zaman Rüzgar Enerjisi oda %2 - %3 ü karşılamıyor ihtiyacın. Doğalgaz desen zaten dışa bağımlıyız.

Bizim millete gelince ortalama bir ailenin evinde enaz bir bilgisayar, 3-4 telefon , tüm beyaz eşyalar cabası. Yazın sıcak diye klimaya köklenmekten vazgeçmezsiniz. Zaten israf konusna geldik mi maşallah bir numarayız.

Hadi şu hayat tarzınınızdan verin bir ödün de göreyim. Hiç birinden vazgeçemezsiniz. Eğer cevap vazgeçemiyoruz ise enerji kaynaklarının risklerinide göze alacaksınız bunun başka yolu yok.

Japonya kapatıyor diyenler size bir bilgi,temmuz 2012'de Japonya nükleer reaktörü açtı! bunu bir okuyun.

Sanayıi toplumuyum diyorsanız, gelişecen diyorsanız yapacak bir şey yok. Bir şeyi adam gibi yapamadıktan sonra en güvenilir HES bile tehlikelidir.

VincentVega

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Biz ne garip milletiz arkadaş. HES'e karşıyız niye ormanlar kesiliyor. Termik Santrale karşıyız, niye kömür dumanı var. Nükleere karşıyız niye tehlike radyasyon var. E ne yapıcaz o zaman Rüzgar Enerjisi oda %2 - %3 ü karşılamıyor ihtiyacın. Doğalgaz desen zaten dışa bağımlıyız.

Bizim millete gelince ortalama bir ailenin evinde enaz bir bilgisayar, 3-4 telefon , tüm beyaz eşyalar cabası. Yazın sıcak diye klimaya köklenmekten vazgeçmezsiniz. Zaten israf konusna geldik mi maşallah bir numarayız.

Hadi şu hayat tarzınınızdan verin bir ödün de göreyim. Hiç birinden vazgeçemezsiniz. Eğer cevap vazgeçemiyoruz ise enerji kaynaklarının risklerinide göze alacaksınız bunun başka yolu yok.

Japonya kapatıyor diyenler size bir bilgi,temmuz 2012'de Japonya nükleer reaktörü açtı! bunu bir okuyun.

Sanayıi toplumuyum diyorsanız, gelişecen diyorsanız yapacak bir şey yok. Bir şeyi adam gibi yapamadıktan sonra en güvenilir HES bile tehlikelidir.

imzamı atıyorum aynen. bir de millet tutturmuş rüzgarla güneşle elektrik üretelim. hadi üret o zaman o kadar kolay mı? bor madenini işleyelim en çok bizde diyorlar. hadi işle bakalım nasıl işleyip elektrik üreteceksin acaba?
bir ülkenin gelişmesi için nükleer enerji şarttır bunun baska bir açıklaması yok.

refah seviyesi en yüksek ülkelerden biri olan isveç'in nüfusu yaklaşık 10 milyon. ülkede çoğu şehirlerde bisikletle ulaşım sağlıyor insanlar. yani çevreci bir ülke. ama isveçte 10 tane nükleer santral var. tekrar ediyorum nüfusu 10 milyon!!
şimdi türkiyeyle karşılaştıralım 70 milyonluk bir ülkeyiz. hadi heryere güneş paneli rüzgar tirbünü döşeyin hadi göreyim sizi çevreci(!) vatandaşlarım

fuzuli24

Asistan
Reaksiyon puanı
2
"ben iktisat mezunuyum ve çok araştırmacı bir ruha sahibim. internetten araştırdım nükleer enerji en temiz ve güvenli kaynak. bunların ne isi var ne de dumanı..." diyen bir vekilin hükümetinden ne beklelenebilir! türkiyede insan hayatı ucuz yarın bu santraller yüzünden birileri ölürse kimin umrunda olacak ki!

ama gerçektende gerekli önlemleri alarak yaptığında nükleer enerji en temizi. havayı kirletmiyor, suyu kirletmiyor ayrıca Türkiyenin gelişebilmesi için bu şart çünki Türkiye enerjide %70 - 75 dışa bağımlı buda ekonomi demek bence çok geç bile kalındı...

blltlgn

Asistan
Reaksiyon puanı
4
ama gerçektende gerekli önlemleri alarak yaptığında nükleer enerji en temizi. havayı kirletmiyor, suyu kirletmiyor ayrıca Türkiyenin gelişebilmesi için bu şart çünki Türkiye enerjide %70 - 75 dışa bağımlı buda ekonomi demek bence çok geç bile kalındı...

temizlik anlayışınızı merak ettim açıkçası. duman diyorsanız evet o konuda temiz olabilir ama yaydığı radyasyon var!

|BeyabaN|

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Bazı arkadaşlar nükleer konusunda pek bilgileri olmadıkları halde zararlı oldukları yönünde yorumlar yapmışlar,
Arkadaşlar nükleer enerji temiz enerjidir, iyi yetişmiş elemanlar ve otomatikleşmiş sistemler sayesinde kaza ihtimali çok düşük, kaza olmadığı takdirde zaten çevreye radyasyon yaymaz, haberleri iyi takip etseydiniz içinde çalışacak elemanların bile koruyucu kıyafet giymeyeceğini bilirdiniz.
Ama bzıları haberlerde nükleerin kötü olduğuna dair yalan haberler görünce sanki kendi düşüncesiymiş gibi savunması garip birşey.

Birde dünya nükleerden vazgeçiyor söylentisi var, bu tamamen yanlış, hiç kimsenin nükleerden vazgeçtiği yok, almanya santrallerin kullanım süresini arttırdı, büyük bir kısmı batıda olmak üzere şu anda 80-90 civarında nükleer santral yapılıyor.

Kimse nükleere gerek yok demesin, nükleerden elde edilecek enerjiyi diğer kaynaklardan çok zor elde edilir, zaten geçtiğimiz günlerde Türkiye'de uranyum yatakları bulundu, bunlar değerlendirilirse çok ucuz enerji elde etmiş olacağız.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
yanıbaşımızdaki ermanistada bile nükleer santral olduğunu biliyormusunuz ? yapılmasın diyenler 75 milyonluk ülkenin enerji ihtiyacı rüzgarlardan filen mi karşılasın diye düşünüyor acaba bu mümkün değil.nükleer le sağladığınız enerjiyi rüzgar la sağlayamazsınız.o ermanistandaki santrale birşey olursa türkiyede etkilenir benden söylemesi.

fuzuli24

Asistan
Reaksiyon puanı
2
temizlik anlayışınızı merak ettim açıkçası. duman diyorsanız evet o konuda temiz olabilir ama yaydığı radyasyon var!

eğer sen güvenli yaparsan hiçbir sorun olmayacaktır, sağlam ve yapısına uygun yaparsan... radyasyon diyorsun da kullandığın cep telefonundan evindeki wireless modem e kadar biçok şey radyasyon yayıyor.. ve sürekli maruz kalıyorsun bunlar her gün.. bu daha büyük bir sorun...
nükleer santralde sızıntı olması durumunda radyasyon yayılması söz konusu...

blltlgn

Asistan
Reaksiyon puanı
4
eğer sen güvenli yaparsan hiçbir sorun olmayacaktır, sağlam ve yapısına uygun yaparsan... radyasyon diyorsun da kullandığın cep telefonundan evindeki wireless modem e kadar biçok şey radyasyon yayıyor.. ve sürekli maruz kalıyorsun bunlar her gün.. bu daha büyük bir sorun...
nükleer santralde sızıntı olması durumunda radyasyon yayılması söz konusu...

Evet telefon, modem vs. radyasyon yayıyor olabilir ama bunu "nükleer santral"lerle karşılaştırmanız çok komik.

"PLÜTONYUM: Ömrü 250 yıldır. Nükleer reaktörlerin çalışması sırasında atık olarak ortaya çıkar. Üst düzeyde zehirli ve kanser yapıcıdır.
STRONSİYUM: Ömrü 280 yıldır. Bu radyoaktif madde yağış yoluyla bitkilere oradan da hayvanların sütüne geçerek insanlara bulaşır. Kan kanserine (lösemi) yol açar.
TRİTYUM : Ömrü 120 yıldır. Büyük oranda sudan oluşan vücudumuzda üreme hücrelerinde kalıtıma ait kromozomlara yerleşir ve bozar.
SEZYUM 137: 300 yıldır. Besin yoluyla insan vücuduna girer ve kaslara zarar verir.
İYOD 129: Ömrü 34 milyon yıldır. Radyoaktif otlarla beslenen hayvan sütüyle insan vücuduna girer. Tiroid bezi kanserine , çocuklarda büyüme aksaklıklarına ve genetik bozukluklara neden olur."

Sızıntı olunca değil her zaman tehlikeli, sızıntı olunca bu zarar ciddi boyutlara ulaşıyor. Fukuşima'da olduğu gibi. Bunların doğru çalışacağına garanti verilemez insan yapımı sonuçta ve bu yüzden insan hayatı tehlikeye atılamaz. Ayrıca soğutmada kullanılan suyun boşaltıldığı yerdeki deniz canlıları da tehlikeye atılmış oluyor (istedikleri kadar yok desinler). Ve ülkemiz genç oluşum yani deprem riski oldukça yüksek bir kara parçasında bu tür ülkeler bu durumu riske atmamalı bence.

Üstte yazdıklarım tamamen kişisel görüşümdür. Asıl karşı çıktığım nokta çok fazla zararlı olduğu halde bunun değilmiş gibi gösterilmeye çalışılması ve buna da insanların inandırılmak istenmesidir.

VincentVega

Profesör
Reaksiyon puanı
3

Sızıntı yoksa nasil disari zarar verecek bunu bir acikla da biz de aydinlanalim bakalim.
İkincisi avrupada su an onlarca nukleer santral var neden hic radyasyondan etkilenen bir topluluk gormuyoruz?
Amerikada yuze yakin nukleer santral var ve yapmaya da devam ediyorlar. Neden hic radyasyondan etkilenen biri cikmadi?
Herkes gerizekali da biz mi cok zekiyiz de sadece bizde santral yok

ktlpby

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Nükleer Santral Candır Can! :D Beyler lütfen biraz mantıklı düşünün.

blltlgn

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Sızıntı yoksa nasil disari zarar verecek bunu bir acikla da biz de aydinlanalim bakalim.
İkincisi avrupada su an onlarca nukleer santral var neden hic radyasyondan etkilenen bir topluluk gormuyoruz?
Amerikada yuze yakin nukleer santral var ve yapmaya da devam ediyorlar. Neden hic radyasyondan etkilenen biri cikmadi?
Herkes gerizekali da biz mi cok zekiyiz de sadece bizde santral yok

Sızıntı çok kısa bir süre içerisinde zarar verir zaten eğer sızıntı boyutuna ulaşmışsa o santralin geleceğinden şüphe edilir. Ayrıca nükleer santraller enerji üretirken zehirli atıklar bırakırlar bu atıklar muhafaza edilir. Genelde gelişmemiş ülkeler para karşılığında kendi ülkelerinde muhafaza ederler. Sadece sızıntı olursa zararlıdır diye bir şey yoktur. Nükleer santraller sızıntı olsa da olmasa da zararlıdır. Ayrıca Avrupa ülkeleri yavaş yavaş nükleerden vazgeçiyor, alternatif kaynaklara yöneliyor.
Sizin yakınınıza kurulmuyor ya da herhangi bir sızıntıda siz etkilenmeyeceksiniz diye kestirip bir kenara atılacak bir konu değil bu. "İnsan hayatı ucuz değildir!"

Nükleer santral, intihardır.

VincentVega

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Sızıntı çok kısa bir süre içerisinde zarar verir zaten eğer sızıntı boyutuna ulaşmışsa o santralin geleceğinden şüphe edilir. Ayrıca nükleer santraller enerji üretirken zehirli atıklar bırakırlar bu atıklar muhafaza edilir. Genelde gelişmemiş ülkeler para karşılığında kendi ülkelerinde muhafaza ederler. Sadece sızıntı olursa zararlıdır diye bir şey yoktur. Nükleer santraller sızıntı olsa da olmasa da zararlıdır. Ayrıca Avrupa ülkeleri yavaş yavaş nükleerden vazgeçiyor, alternatif kaynaklara yöneliyor.
Sizin yakınınıza kurulmuyor ya da herhangi bir sızıntıda siz etkilenmeyeceksiniz diye kestirip bir kenara atılacak bir konu değil bu. "İnsan hayatı ucuz değildir!"

Nükleer santral, intihardır.

bana nükleerden vazgeçen bir ülke söyle

ALPARS

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Geçte olsa kurulacak ona şükür.

Listede gelişmemiş ülkelerin santrali bile var.
Düşün yani bizde halen burada nükleeri tartışıyoruz.

blltlgn

Asistan
Reaksiyon puanı
4
bana nükleerden vazgeçen bir ülke söyle

almanya. japonya da fukusimadan sonra soguk bakiyor. yavas yavas cogu ulke kapatacak santralleri.
bizim kurmamizin nedeni zararli olan seylere yok degil diye diretmemizdir. ancak birileri olecek! sonra kabul edecegiz iyi bisey olmadigini.

ssslytherin

Asistan
Reaksiyon puanı
0
atık olayı dalanda hikaye zaten, nükleer santrali olan hiçbir ülkede nükleer atık yok, afkira götürüp atıyorlar, belki hatırlarsınız haberlere konu olmuştu yok istanbulun şurasaında yok türkiye'nin burasında nükleer atık çıktı diye, peki sorarım bu çevre dostlarına türkiyenin santrali mi var da atıklar çıkıyor oradan buradan? siz istesenizde istemesenizde elin adamı ruhunuz duymadan bırakıyor bunları, biz hala var efendim çevreye zararlı, insan sağlığı ucuz mu? insan sağlığına en çok değer ülke amerika olmasına rağmen 104 tane santral var listeye göre. greenpeace falan insan gözzünü boyuyor, gitsinler amerikadaki santraller için eylem yapsınlar önce