Türkiye'nin ilk Nükleer Santrali Akkuyu'nun temeli atıldı

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,534
Karadenizli biri olarak şunu söyleyebilirim ki Sinop bu ülkenin cennet şehirlerinden birisidir belkide en güzelidir. O güzelim doğal güzelliklerin içine bu proje de kesinlikle olmaz. Sinop da insanlar çok rahattır hatta şehirde çoğu yerde trafik ışıkları bile yoktur çünkü herkes kurallara uyar. İnsanlar medeni, birbirlerine saygılı ve yakındır ama bu proje insanların canını bir hayli sıkmakta. Daha Ukrayna faciasının etkileri hala karadenizde sürmekteyken oraya nükleer santral yapılması ne kadar doğru? Ayrıca Japonya gibi devletlerin nükleer santral kullanmaktan başka çareleri yok çünkü ülke güneş görmüyor ayrıca rüzgar santrali dikecekleri toprakları da bizimki gibi fazla değil. Biz hala ülke olarak güneş ve rüzgar enerjisinin potansiyelinin %25 ini bile kullanamıyorken gidipte nükleer santral yapmak ne kadar mantıklı? Güzelim doğayı mahvedecekler, yanarım da ona yanarım.

F1kan

Profesör
Reaksiyon puanı
1,882
Türkiye’de yaklaşık 65 senedir hükümetler düşünmeyi bıraktı malesef. Bunu 65 yıllık yakın tarihe bakarak görebilirsin.
Düşünemeyn halkı, rahatına bakıp düşünmeyen insanlar yönetir.
Yıllardır bu haldeyiz. Sorgulamadan, bilgisizce herşeyi kabul eden bir millet olduk. Eğitim yerlerde, suç oranı (hırsızlık,tecavüz,taciz,rüşvet) tavan yapmış. Sorarlarsa en iyi MÜSLÜMAN biziz.
Herkes bir din maskesi takmış sonrada din adı altına eğitim veren yerler çocuk istismarı yapmış.
Suç hükümetten çok seçen millettedir. Her neyse bazılarıda 15 yılda sattığı fabrikalardan, yurt dışına verdiği çok yüksek sayıda beyin göçünden sonra gelmiş ortalığı cehenneme çevirebilecek riske sahip enerji kaynakları üretmek ve milleti gaza getirmek derdinde.

Birde şu var.
''60 YIL İŞLETMEDE KALACAK; 20 milyar dolara mal olacak santralın maliyetinin tamamı Rusya Federasyonu’na bağlı devlet kurumları tarafından karşılanacak. Santralın 60 yıl işletmede kalması planlanıyor. ''
Bunu sen insanlara açıklayamazsın. Bu ne demek biliyor musun, şu demek. Biz kendi topraklarımızı, halkımızı ve ekonomimizi büyük zararlara sokamayız bu yüzden herşeyi sizin toprağınızda yapıcaz. Kendimizede pay alıcaz, bir şey olursa da biz yalnızca ekonomik yönden zarar ederiz siz ise her yönden.
İşte sen bunu beyni çalışmayan insanlara anlatamazsın. Daha çok fazla şey yazarımda inanın artık cahil insanlara bir şey anlatmaktan bıktım yoruldum.
Gerçi herkes gaza gelmiş halde söyle gelişiyoruz böyle gelişiyoruz diye ama mercimeği bile ithal eder durumdayken... Ahmakların inanmasına şaşırmamak lazım.
Şurayada yazıyorum. Ekonomi öğrencisiyim ve sayılarla aram haddinden fazla iyidir. Ülke krizde ve 2019 a kadar bu krizi değirmen suyu taşır gibi taşıyacaklar vergilerle. 2020 de asıl kriz kapıyı çaldığın bakalım insanlarımız yol yaptı, köprü yaptı yerine ne diyecek çok merak ediyorum.

---- Mesajlar birleştirildi ----

Şunu da şuraya ekleyim.
Neden Nükleer Santral neden farklı bölgelere değilde Mersine yapılıyor ?
Rusya ile arasındaki mesefa ne ? Neyse bu bazılarının düşünemeyeceği şeyler. Yormasın bazıları kendini.
Rusya en ince ayrıntısına kadar risk analizi yaptı, Çernobilden sonra.

Son düzenleme:

lBLack

Asistan
Reaksiyon puanı
79
Devir değişti. Eski zamanı şimdiki zaman ile mukayese etmek doğru değil. Evet önceki hükümetleri iyi biliriz ne düşündüklerini... önceliğin halkın çıkarları mı yoksa menfaat çıkarları için mi olduğunu çok daha iyi biliyoruz. Önceden bırakın bu tür büyük projeleri izin almadan hiç bir şey düşünmeyen hükümetler vardı ama şimdi o devri geride bıraktık ve önümüze bakıyoruz. Daha da ilerlemek için.

O yüzden bu tür büyük projeler söz konusu olduğunda bunu Türkiye beceremez yapamaz diye kimse söylenmesin. Her devlet kolayca bu adımı atmadı ya bir başlangıcı vardı değil mi? Ve alınması gereken bir risk... sadece halkınıza ve devletinize olan inancınızı zedelemeyin.

Eski zamanı şimdi ile mukayese etmezsek; sadece günümüze ve önümüze baksak bile şuan halkın çıkarı mı yoksa bazı kişisel ve siyasal menfaatler mi anlamak zor olmaz. Neyse konuyu saptırmayalım.

Benim derdim ülkemde yöneticilerin hatalarından ötürü küçük sorunlar, hatalar bile engellenemez, büyük bir sorun haline gelmesinin önüne geçilemezken nükleer, Türkiye'nin alabileceği sorumlulukların çok üzerindedir.

Bununla beraber enerji pazarında yapılacak en büyük atılım kendi enerjisini, elektriğini üreten fabrikalardan ve işletmelerden "illa bize para ödemek zorundasınız bu yüzden ürettiğiniz enerjinin sadece küçük bir kısmını kullanıp büyük kısmını dışardan satın almak zorundasınız. Bununla beraber üretim fazlası enerjinizide aldığınız fiyatın çok altına satacaksınız" gibi dayatmalardan vazgeçerek, coğrafyanın olumlu etkilerinden faydalanarak enerji pazarına girmele gelirlerse o zaman büyük proje adını alır. Diğer türlü tek adı ölümü beklemek olur.

Düşünemeyn halkı, rahatına bakıp düşünmeyen insanlar yönetir.
Yıllardır bu haldeyiz. Sorgulamadan, bilgisizce herşeyi kabul eden bir millet olduk. Eğitim yerlerde, suç oranı (hırsızlık,tecavüz,taciz,rüşvet) tavan yapmış. Sorarlarsa en iyi MÜSLÜMAN biziz.
Herkes bir din maskesi takmış sonrada din adı altına eğitim veren yerler çocuk istismarı yapmış.
Suç hükümetten çok seçen millettedir. Her neyse bazılarıda 15 yılda sattığı fabrikalardan, yurt dışına verdiği çok yüksek sayıda beyin göçünden sonra gelmiş ortalığı cehenneme çevirebilecek riske sahip enerji kaynakları üretmek ve milleti gaza getirmek derdinde.

Birde şu var.
''60 YIL İŞLETMEDE KALACAK; 20 milyar dolara mal olacak santralın maliyetinin tamamı Rusya Federasyonu’na bağlı devlet kurumları tarafından karşılanacak. Santralın 60 yıl işletmede kalması planlanıyor. ''
Bunu sen insanlara açıklayamazsın. Bu ne demek biliyor musun, şu demek. Biz kendi topraklarımızı, halkımızı ve ekonomimizi büyük zararlara sokamayız bu yüzden herşeyi sizin toprağınızda yapıcaz. Kendimizede pay alıcaz, bir şey olursa da biz yalnızca ekonomik yönden zarar ederiz siz ise her yönden.
İşte sen bunu beyni çalışmayan insanlara anlatamazsın. Daha çok fazla şey yazarımda inanın artık cahil insanlara bir şey anlatmaktan bıktım yoruldum.
Gerçi herkes gaza gelmiş halde söyle gelişiyoruz böyle gelişiyoruz diye ama mercimeği bile ithal eder durumdayken... Ahmakların inanmasına şaşırmamak lazım.
Şurayada yazıyorum. Ekonomi öğrencisiyim ve sayılarla aram haddinden fazla iyidir. Ülke krizde ve 2019 a kadar bu krizi değirmen suyu taşır gibi taşıyacaklar vergilerle. 2020 de asıl kriz kapıyı çaldığın bakalım insanlarımız yol yaptı, köprü yaptı yerine ne diyecek çok merak ediyorum.

Şunu da şuraya ekleyim.
Neden Nükleer Santral neden farklı bölgelere değilde Mersine yapılıyor ?
Rusya ile arasındaki mesefa ne ? Neyse bu bazılarının düşünemeyeceği şeyler. Yormasın bazıları kendini.
Rusya en ince ayrıntısına kadar risk analizi yaptı, Çernobilden sonra.

Nükleer Santraller artık az gelişmiş toplumlarda savaş silahı olarak kuruluyor. Buna örnek olarak Ermenistan'da sınırımıza ve Türkî ülke sınırlarına yapılan Nükleer santraller... Bizim santralimizin yeri nerede? Bir tarafı Kıbrıs biraz ilerisi Ortadoğu, kapasite durumuna göre İsrail.

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,750
Bu ülkede toplam 600 adet Hes bu günlerde yapılmakta. Bildiğim kadar da hepsi mahkemelik. Neden? çünkü ülkeye bir yararı dokunur. Nükleer santrale karşı dava açan olmuşmu? ben duymadım. Neden ? çünkü bu ülkeye bir zararı dokunabilir. Nukleer enerji bildiğim kadar dünyanın her yerinde en pahalı olanı. Burada tek amaç, teknolojide geri kalmamak. Nukleer santrali Rus'lar işletmeyecek olsalardı, batı ülkeleri bize boykot uygularlardı. Çünkü onlar teknolojinin hakimiyeti kendilerinde kalsın isterler. Yararı mı daha çok? zararımı ? onu gelecek gösterecek.

Gökçe Asena

Profesör
Reaksiyon puanı
2,127
Güneş ve rüzgar santralleri ülkemizi nereye kadar götürecek? Bu ülkemiz için bir eksiklik. Konya kadar bir ülke olan İsviçre'de bile 5 tane nükleer santral var! Petrolde dışa bağımlıyız ve ekonomide en fazla giderimizi teşkil ediyor. Artık bir yerden sonra dengeyi ele almanın zamanı gelmedi mi?

nükleer santral yapılacak ama güvenlik önlemi alınmayacak diye düşünen var mı enteresan. O yüzden korkular yersizdir.

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,750
En büyük tehlike atıklar. Bu atıklar her yüz bin yılda "yarı" ömrünü tüketiyor. (Tamamen yok olmuyor, yarısı radyasyona dönüşerek etrafa yayılıyor, diğer yarısı bir yüz bin yıl sonra tekrar yarılanıyor.)

lBLack

Asistan
Reaksiyon puanı
79
Bu ülkede toplam 600 adet Hes bu günlerde yapılmakta. Bildiğim kadar da hepsi mahkemelik. Neden? çünkü ülkeye bir yararı dokunur. Nükleer santrale karşı dava açan olmuşmu? ben duymadım. Neden ? çünkü bu ülkeye bir zararı dokunabilir. Nukleer enerji bildiğim kadar dünyanın her yerinde en pahalı olanı. Burada tek amaç, teknolojide geri kalmamak. Nukleer santrali Rus'lar işletmeyecek olsalardı, batı ülkeleri bize boykot uygularlardı. Çünkü onlar teknolojinin hakimiyeti kendilerinde kalsın isterler. Yararı mı daha çok? zararımı ? onu gelecek gösterecek.

Yapılacak Nükleer Santralin şuan devam eden 3 davası var ve yapılan ÇED raporunda da geçerli değildir onayı aldı. Yani bakanlık kurduğu 3 heyetin 2'sinin uygun değildir yazısına rağmen buna devam ediyor. Bilmem sorularınızın cevabı olmuş mudur?

Güneş ve rüzgar santralleri ülkemizi nereye kadar götürecek? Bu ülkemiz için bir eksiklik. Konya kadar bir ülke olan İsviçre'de bile 5 tane nükleer santral var! Petrolde dışa bağımlıyız ve ekonomide en fazla giderimizi teşkil ediyor. Artık bir yerden sonra dengeyi ele almanın zamanı gelmedi mi?

nükleer santral yapılacak ama güvenlik önlemi alınmayacak diye düşünen var mı enteresan. O yüzden korkular yersizdir.

Yenilenebilir enerji kaynağı olarak aklınıza gelen sadece güneş ve rüzgarsa ya da alternatif denilince özet olarak aklınıza yenilenebilir kaynak geliyorsa üzgünüm bu konuda bilginiz bayağı yetersiz demek zorundayım. Yenilenebilir enerji kaynağı olarak güneş, rüzgar, yağmur, denizlerdeki gel-git hareketleri kullanılabiliyor. Alternatif olarakta yukarıda Japonya'dan örneğini verdiğim yoldaki statik enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi gibi sistemler kullanılabiliyor.

Ki dünya bu sistemlerin hem ekolojik düzen ve yaşanılabilir çevre için daha sağlıklı, hemde ülke baz alınarak düşünüldüğünde kâr marjında değişiklik olmadan aynı ürünü talep edebildiklerini gösteriyor. senelik toplasak 3 ay güneşle tanışık olan, kalan zamanında bulutlu ve kapalı havalarla iç içe olan Hollanda bile güneş panel sistemleri kurabiliyor ve açıklama olarak "bu sistem şuan için saçma gelebilir ama ileri 50 yıl içerisinde doğal kaynakların tükenmesi ile herkes bu sisteme yöneldiğinde Hollanda bu yönde başı çeken ülke olacak. Devletler maden ve yakıt savaşı içinde olurken Hollanda bunlardan uzak kalacak." diyebiliyorlar.

Önlem elbette alınacak. Daha doğrusu alındığı söylenecek her şeyde olduğu gibi ama yine her şeyde olduğu gibi önlemin aslında lafta alındığını olay başımıza patlayınca göreceğiz ve bu sefer çok geç olacak.

Ve belirteyim, petrolde dışa bağımlıysak doğu ve güneydoğu bölgelerinden petrolümüzü, doğu karadenizden ve doğu anadalonun bir kısmından doğal gazımızı çıkartmadığımız için, Azerbaycan'dan aldığımız fiyatın neredeyse yarısına olan doğal gazı almayıp Rusya'dan aldığımız için bağımlıyız.

Siyaseti kullanmayı bilmeden başkalarının istediği yönde siyaset yaptığımız için bu durumdayız ve yenilenebilir alternatif her kaynak doğru şekilde planlanıp kurulduktan sonra seneler sonra o nükleer santralden daha çok verim sağlar ve çevreye zararı olmaz.

Gökçe Asena

Profesör
Reaksiyon puanı
2,127
Yapılacak Nükleer Santralin şuan devam eden 3 davası var ve yapılan ÇED raporunda da geçerli değildir onayı aldı. Yani bakanlık kurduğu 3 heyetin 2'sinin uygun değildir yazısına rağmen buna devam ediyor. Bilmem sorularınızın cevabı olmuş mudur?

Yenilenebilir enerji kaynağı olarak aklınıza gelen sadece güneş ve rüzgarsa ya da alternatif denilince özet olarak aklınıza yenilenebilir kaynak geliyorsa üzgünüm bu konuda bilginiz bayağı yetersiz demek zorundayım. Yenilenebilir enerji kaynağı olarak güneş, rüzgar, yağmur, denizlerdeki gel-git hareketleri kullanılabiliyor. Alternatif olarakta yukarıda Japonya'dan örneğini verdiğim yoldaki statik enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi gibi sistemler kullanılabiliyor.

Ki dünya bu sistemlerin hem ekolojik düzen ve yaşanılabilir çevre için daha sağlıklı, hemde ülke baz alınarak düşünüldüğünde kâr marjında değişiklik olmadan aynı ürünü talep edebildiklerini gösteriyor. senelik toplasak 3 ay güneşle tanışık olan, kalan zamanında bulutlu ve kapalı havalarla iç içe olan Hollanda bile güneş panel sistemleri kurabiliyor ve açıklama olarak "bu sistem şuan için saçma gelebilir ama ileri 50 yıl içerisinde doğal kaynakların tükenmesi ile herkes bu sisteme yöneldiğinde Hollanda bu yönde başı çeken ülke olacak. Devletler maden ve yakıt savaşı içinde olurken Hollanda bunlardan uzak kalacak." diyebiliyorlar.

Önlem elbette alınacak. Daha doğrusu alındığı söylenecek her şeyde olduğu gibi ama yine her şeyde olduğu gibi önlemin aslında lafta alındığını olay başımıza patlayınca göreceğiz ve bu sefer çok geç olacak.

Ve belirteyim, petrolde dışa bağımlıysak doğu ve güneydoğu bölgelerinden petrolümüzü, doğu karadenizden ve doğu anadalonun bir kısmından doğal gazımızı çıkartmadığımız için, Azerbaycan'dan aldığımız fiyatın neredeyse yarısına olan doğal gazı almayıp Rusya'dan aldığımız için bağımlıyız.

Siyaseti kullanmayı bilmeden başkalarının istediği yönde siyaset yaptığımız için bu durumdayız ve yenilenebilir alternatif her kaynak doğru şekilde planlanıp kurulduktan sonra seneler sonra o nükleer santralden daha çok verim sağlar ve çevreye zararı olmaz.

Göreceğiz Iblack × sizler öyle küçümsemeye devam edin bakalım. Hep doğal çevre dersiniz sanki ülkemizde halk doğal çevreye çok uyum gösteriyor ya haklısınız.

lBLack

Asistan
Reaksiyon puanı
79
Göreceğiz Iblack × sizler öyle küçümsemeye devam edin bakalım. Hep doğal çevre dersiniz sanki ülkemizde halk doğal çevreye çok uyum gösteriyor ya haklısınız.

Çevreyi korumak başka bişey, doğal çevreye uyum bambaşka bişey. Umarım bunu söylerken bunun bilincinde söylemişsinizdir. Bilinçli olarak söylediğinizi düşünerek cevap vereyim. Madem uyum sağlamaktan, göstermekten bahsediyoruz. Bunun beraberinde uyum göstermedikleri için nükleer gibi büyük bir tehlikeyi kanıksayalım mı? Gösterdiğiniz örnekteki zihniyetle, görüşle yaklaşırsak hepimiz yangına körükle gideriz.

Bana doğal düzene, doğal çevreye insanlar değer vermiyor, korumuyor o zaman nükleer diksek çok mu gibi bir fikirle gelmen yerine "insanlar bunlara değer vermiyor, korumuyorsa yangına bir odunda ben atmayayım, insanları bu konuda bilinçlendireyim ya da devlet bu konuda bilinçlendirsin de o yangındaki odunları çıkaralım, yangın daha fazla büyümesin." demeni beklerdim.

Hani bilemiyorum belki bana öyle gelmiştir ama nükleerle ilgili bilgi ve düşüncelerinle ilgili cümlelerinden işin özünden ya da derininden çok, belli bir fikrin aşıladığı düşünceleri savunmak; sadece siyasi partilerin propagandaları ve bunlarla beraber bazı haber kanalları (?)(!) ve gazetelerde (?)(!) gördüğün birkaç bilgi ile sınırlı gibi geldi.

Ayrıca ben küçümsemiyorum. Ben Türkiye'nin bilim ve sananiyede gösterdiği negatif verileri, biliminsanlarına verdiği değeri göz önüne alarak objektif ve mantıklı olmaya çalışıyorum.

F1kan

Profesör
Reaksiyon puanı
1,882

Sorunda orda zaten.
Halk bilgisiz. Hükümet umursamaz.
Tarihi eserin ortasında mangal yapan cahillerle dolu ülkemiz. Hiç bir yaptırım yok.
Yurt dışına çıktığımda neredeyse gittiğim bütün avrupa ülkeleri tarihi eseri koruyor ve kimse zarar vermiyor, bak veremiyor değil ''vermiyor''.
Adamların tarihe sayıgısı var. Ama bizim insanımız oranın tarihi eser olduğu hakkında tarih bilgisi yok. Anca biri çıkıp bişey anlatıcak o zaman öğrenicek.

e halk doğal çevreye çok uyum gösteriyor ya
Halkın çoğu göstermiyor diye diğer çoğuda göstermesin iyice herşey betonlaşsın mı son 15 yılda hükümetin '' sözde yangın çıkıp, ardından yanan ormanlık alanda hiç bir yapıya izin verilmeyecek dendikten sonra o bölgelerin satılması ve otel yapılması '' daha sonrada en tepedeki adam biz şuraya buraya ihanet ettik kandırıldık demesi gibi mi ?

Gökçe Asena

Profesör
Reaksiyon puanı
2,127
Çevreyi korumak başka bişey, doğal çevreye uyum bambaşka bişey. Umarım bunu söylerken bunun bilincinde söylemişsinizdir. Bilinçli olarak söylediğinizi düşünerek cevap vereyim. Madem uyum sağlamaktan, göstermekten bahsediyoruz. Bunun beraberinde uyum göstermedikleri için nükleer gibi büyük bir tehlikeyi kanıksayalım mı? Gösterdiğiniz örnekteki zihniyetle, görüşle yaklaşırsak hepimiz yangına körükle gideriz.

Bana doğal düzene, doğal çevreye insanlar değer vermiyor, korumuyor o zaman nükleer diksek çok mu gibi bir fikirle gelmen yerine "insanlar bunlara değer vermiyor, korumuyorsa yangına bir odunda ben atmayayım, insanları bu konuda bilinçlendireyim ya da devlet bu konuda bilinçlendirsin de o yangındaki odunları çıkaralım, yangın daha fazla büyümesin." demeni beklerdim.

Hani bilemiyorum belki bana öyle gelmiştir ama nükleerle ilgili bilgi ve düşüncelerinle ilgili cümlelerinden işin özünden ya da derininden çok, belli bir fikrin aşıladığı düşünceleri savunmak; sadece siyasi partilerin propagandaları ve bunlarla beraber bazı haber kanalları (?)(!) ve gazetelerde (?)(!) gördüğün birkaç bilgi ile sınırlı gibi geldi.

Siz insanlara hep böyle önyargıyla mı yaklaşırsınız? Ya da haklarında kesin yargıya varır öyle mi değerlendirirsiniz? Bir kişiye veya görüşe bağlı kalmak gibi fikir ve davranışlarım yok. Olayları olumlu veya olumsuz çok yönlü analiz ediyoruz sadece. Herkes aynı fikirde olacak değil ama şimdi gerçekleri bizzat yaşıyoruz neyin ne olduğunu söylemeyi vazife bilmeyin bizde biliyoruz. Savunur veya savunmazsınız; sonuçta temel atıldı bu adım ne için atıldı diye en iyisi tek yönlü bakacağınıza olaya geniş perspektifte bakın.

Sorunda orda zaten.
Tarihi eserin ortasında mangal yapan cahillerle dolu ülkemiz. Hiç bir yaptırım yok.
Yurt dışına çıktığımda neredeyse gittiğim bütün avrupa ülkeleri tarihi eseri koruyor ve kimse zarar vermiyor, bak veremiyor değil ''vermiyor''.
Adamların tarihe sayıgısı var. Ama bizim insanımız oranın tarihi eser olduğu hakkında tarih bilgisi yok. Anca biri çıkıp bişey anlatıcak o zaman öğrenicek.

Halkın çoğu göstermiyor diye diğer çoğuda göstermesin iyice herşey betonlaşsın mı son 15 yılda hükümetin '' sözde yangın çıkıp, ardından yanan ormanlık alanda hiç bir yapıya izin verilmeyecek dendikten sonra o bölgelerin satılması ve otel yapılması '' daha sonrada en tepedeki adam biz şuraya buraya ihanet ettik kandırıldık demesi gibi mi ?

Zihniyet meselesi. Bu son 15 yıl süregelen bir durum değildir. Altyapı yetersiz ve insanları herhangi bir durumda vereceği bir tepkiside yok. Eğer adam akıllı kendimizi yetiştirebilseydik sorunlara bir cevap bulabilir ve çözümü uygulayabilirdik zira insanoğlunun zaafları var ve bu yüzden önemli olan her şeyde kaybediyor.

Sorunda orda zaten.

Zihniyet meselesi. Bu son 15 yıl süregelen bir durum değildir. Altyapı yetersiz ve insanların herhangi bir durumda vereceği bir tepkiside yok. Eğer adam akıllı kendimizi yetiştirebilseydik sorunlara bir cevap bulabilir ve çözümü uygulayabilirdik zira insanoğlunun zaafları var ve bu yüzden önemli olan her şeyde kaybediyor.

Son düzenleme:

lBLack

Asistan
Reaksiyon puanı
79
Siz insanlara hep böyle önyargıyla mı yaklaşırsınız? Ya da haklarında kesin yargıya varır öyle mi değerlendirirsiniz? Bir kişiye veya görüşe bağlı kalmak gibi fikir ve davranışlarım yok. Olayları olumlu veya olumsuz çok yönlü analiz ediyoruz sadece. Herkes aynı fikirde olacak değil ama şimdi gerçekleri bizzat yaşıyoruz neyin ne olduğunu söylemeyi vazife bilmeyin bizde biliyoruz. Savunur veya savunmazsınız; sonuçta temel atıldı bu adım ne için atıldı diye en iyisi tek yönlü bakacağınıza olaya geniş perspektifte bakın.

Zihniyet meselesi. Bu son 15 yıl süregelen bir durum değildir. Altyapı yetersiz ve insanları herhangi bir durumda vereceği bir tepkiside yok. Eğer adam akıllı kendimizi yetiştirebilseydik sorunlara bir cevap bulabilir ve çözümü uygulayabilirdik zira insanoğlunun zaafları var ve bu yüzden önemli olan her şeyde kaybediyor.

Zihniyet meselesi. Bu son 15 yıl süregelen bir durum değildir. Altyapı yetersiz ve insanların herhangi bir durumda vereceği bir tepkiside yok. Eğer adam akıllı kendimizi yetiştirebilseydik sorunlara bir cevap bulabilir ve çözümü uygulayabilirdik zira insanoğlunun zaafları var ve bu yüzden önemli olan her şeyde kaybediyor.

Anlamsız alınganlık göstermen çok yersiz. Önyargı dediğin şey tanımadan bir insana karşı ilk intibadır. Benim burada yaptığım konuşmalarınızda gördüğüm ve yaptığım çıkarımlarım. Yani önyargı ile alakası yok, tamamen çıkarım...

Zannediyorum ki önyargı konusu için kesin ve değerlendirmeyi kurdunuz. Bilemiyorum dikkatinizi çekmedi sanırım ama "Belki bana öyle gelmiştir." diyerek başladım cümleye. Yani ucu açık bir şekilde kendi fikrimi söyledim. Bunun neresi kesin yargı ya da önyargı olarak anlaşışdı bilemiyorum.

He diyorsanız ki "bu kesin yargı ve önyargı konusunu genel olarak nükleer için ve devlet için söyledim." o ihtimali düşünerekte biraz psikoloji, biraz sosyoloji ve birazda çevre bilinci ve mantığı ile cevap vereyim.

2x2'nin 4 ettiğini bilmemiz kadar kesin bir sonuç var elimizde. Nükleer reaktörlerin getirdikleri, götürdükleri yanında devede kulak kalır. Bunu kime sorarsanız sorun. İsterseniz herhangi bir çevre mühendisine, atom mühendisine sorun, isterseniz Çevre ve Şehircilik Bakanı'na sorun. Kimse nükleer zararsızdır diyemez.

Ee Türkiye'yi takip ediyorum, neticede benim memleketim. Olanı biteni, yapılanı yapılmayanı... her konuda çok kolu haber kaynaklarından takip etmeye çalışıyor ve bunlardan bir sonuç sentezlemeye çalışıyorum. diyerek cevabını vermiş olurum sanırım. Artık orada kast ettiğinize göre cevabı esas alırsınız.

Gelelim olumlu olumsuz yanına. Bana olumlu yan olarak Türkiye'nin enerji ihtiyacının %10'unu karşılayacak dışında herhangi bir olumlu yanını saydınız mı bilemiyorum. Saydıysanız hatırlatmanızı rica ederim. Ama bunun yanında ben size olumsuz yanı olarak yaklaşık 10 civarında parça anlattım ki buna daha bir o kadarınıda ekleyebilirim. Mantık ve vicdan terazisine bunları koyduğumuzda hangi taraf ağır basar? Cevabı ben vermeyeyim, sizin vicdanınız versin.

Gerçekleri bizzat yaşıyorsak gerçek kavramını neden geriden gelmek zannediyoruz? Çernobil'i biliyorsak, Fukuşima'yı biliyorsak, etkilerini biliyorsak ki hatırlatmak isterim Fukuşima'da ana çekirdek reaktör hesaplamalarında yapılan sıfırdan sonra sadece bir virgül kayması o kazanın temelini oluşturdu ve ülkemizde bir çok şeyin sadece olması için kılıf hazırlandığı yönünde de bilgi sahibiysek neden bana gerçekleri bildiğinizi göstermiyorsunuz da sadece "vazife bilmeyin" diyorsunuz?

Ve ufak bir rica, perspektif konusunda karşılıklı bir düşünelim. Sizde ben de "ya ben tek taraflı bakıyorsam ya karşımdaki kişi haklıysa?" diye bir soralım soruları var mısınız?

mapavrili

Profesör
Reaksiyon puanı
1,444
Bu olaya sırf santral diye bakmamak lazım bunun arkasında muhteşem bir teknoloji var, özellikle tıpta kullanılan. Zaten çok geç kalınmış bir teknoloji yarışında bu tür adımları atmamız şart. Eğer elektrik santrali olarak bakarsak bu santralin üreteceği enerjiyi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamak mümkün değil.
Birde hiç kimsenin ''Avrupa da ve Amerika da çok fazla Nükleer santral var, ben asla oralara gitmem'' dediğini falan da duymadım, tam aksine gitmeye bayılıyorlar.

RoketLiSaVasTReni

Profesör
Reaksiyon puanı
2,554
Ülkemiz hep böyle birden sıçramalar yapıp millete bakın bizde yaptık demeye bayılırlar.Yahu önce yenilenebilir kaynaklara yönel sonra çare kalmazsa kurarsın riskli olanı.Kime diyorsun ki tarım ülkesi olup tohumu dışardan alan ülkeyiz bu ülkeden cacık olmaz bu gidişle.Askere gideceğiniz zaman askerlik şubesinde işte onlar bize emanet gibi şeyler yazar gördük ben askerdeyken devletim bana dava açmış nedir öğrenim kredisini ödeyememişim zaten iş bulamadığımız için gittik askere ama daha bulmadan etmeden işe teşvik etmeden insanı nasıl soyarım derdindeler.Bankalar bile daha insaflı en azından uyarırlar bunlarda oda yok 1milyon 300bin öğrenci davalık olmuş bu bir ayıptır.Ülkemizde en güzel uygulanan şey neye vergi koyarım milleti nasıl soyarım en güzel sistem bu başka da güzel işleyen bişey yok ve benim bu ülkeden umudum da yok maalesef.

castlerock

Asistan
Reaksiyon puanı
83
Korkulan nükleer santral değil, bir kaza/kaçak olduğunda bunu halktan saklayacak olan yetkililerdir...

F1kan

Profesör
Reaksiyon puanı
1,882
Zihniyet meselesi değil sadece yöneticelerin sorumsuzluğu mu desem ihaneti mi desem bilmiyorum.
Halk cahil kaldı. Düzgün eğitim verilmiyor. Ve bunların hepsi ortalıkta ve bilinen şeyler ve kontrollü şekilde yapılmakta. Gelir ve vergi adaletsizliği + eğitimde ki geri kalmışlık bize yıllar sonra çok kötü şeyler yaşatabilir. Öyle ki bir ton yenilebilir enerji kaynağı ve ülkemizin el verişli konumunu bilmeyip Nükleer Santral yapılcagını duyup arka bahçesine bakmayan cahil insanlarla doluyken topraklarımız

Korkulan nükleer santral değil, bir kaza/kaçak olduğunda bunu halktan saklayacak olan yetkililerdir...
Çok üzülerek söylüyorum ki ufak bir kazada kanser sayısı artarsa bazıları işin içine Allah Din karıştırıp yine aradan sıyrılır. Bunuda buraya yazıyorum.
Yıl olmul 2018 millet yapay zekalarla uğraşıyor bizim insanımız hala '' yav bu ayet bunu diyor onu değil'' diye birbirine giriyor. Herkes 4/4 lük müslüman olunca işte böyle oluyor...

Son düzenleme:

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,750
Bir düzeltme yapayım: Yenilebilir değil, yenilenebilir enerji olacak. Petrol'e veya Kömür ve diğer yanıcı maddelere dayanan enerji, tükenebilir enerji. Bu durum Uranyum rezervleri için de geçerli. Yenilenenbilir enerji olarak kaynağı tükenmeyen enerji adlandırılır. Tüm, var olan bir kaynağı yakarak tüketmeye dayanık olan enerji kazanımları tehlikelidir ve zararlıdır. Nükleer enerji en teklikelisi.

Bir de halk'ı aptal yada cahil yerine koymak moda olmuş. Siz hangi halktan oluyorsunuz da daha zekii'siniz ? Zeka seviyesini Nükleer santral sayısı ile orantılı tutarsak, Avrupalıların tümü kara cahil olmalılar.

Eğitim sistemimiz 1999 yılına kadar ilk okul 5. sınıfta son buluyordu. Maddi durumu el vermeyen veya okumayı bir engel görenler okumadılar/okuyamadılar ve bunun etkilerini bu gün yaşıyoruz. Gelecek nesili de okumadan soğutmak için "İşsiz kalan Ünüversite mezunları" hikayesi sürekli ısıtılıp yeniden milletin önüne koyuluyor.

Şimdiye kadar herşeyi geriden takip etmek zorunda kalan halk, Nükleer enerj'yi bir gelişme olarak görüyor ve her tehlikesini kabulleniyor. Tıpkı borçlanarak 54800 GB'lık Ayfon alan düşük gelirli vatandaşlar gibi. Yada Avrupa'ya göç etme rüyaları içinde yaşayan bir takım kitleler gibi. Hepsinin ortak fikri, bir şeyleri kaçırıyor olduklarını sanmaları. İnsanlarımız bilmedikleri her şeyi yüceleştirmeyi alışkanlık edinmiş. Bir başka kötü alışkanlık ta diğer fikirden olan insanları bir kalıba sokarak aşağılamak.

Teknik bilgi eksikliğinden, tüm tartışmalar diğerleri bu işi bilmiyor suçlamasına dönüşüyor.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
semaver_16_9_1523020410.jpg

“Semavere dokunmayın elektrik kaçırıyor”
yorumsuz.

mapavrili

Profesör
Reaksiyon puanı
1,444
Ülkemize ve insanlarımıza güvenelim, biz uçak yapamayız, biz araba yapamayız, biz tank,tüfek vs. yapamayız gibi laflara artık milletçe karnımız tok ve hiçbir gelişmeden ve teknolojiden artık korkmuyoruz ve geride kalmayacağız. Yapacağız belkide en iyisini yapacağız .İnsanlarımıza çeşitli korkular empoze ederek ülkemizin kalkınmasını ve gelişmesini engelleyenler bugünde ortada ama artık bu halk bu tip insanlara ''HADİ ORADAN'' diyor artık. Yok efendim neden nükleer ?? Güneş ve hava neyimize yetmiyor muş..O havayı o güneşin altında yıllarca aldık, yani havamızı aldık, bakın bu teknolojilere zamanında yatırım yapanlar nerelerdeler bizler neredelerdeyiz.
O yüzden artık sizler, şu korkaklar şöyle bir kenarda durun bakalım, bizim artık teknolojiden korkmayan ve ülkesinin kalkınması için her gelişmeye BENDE VARIM diyen genç insanlarımız ve yöneticilerimiz var.
Sizler isterseniz gidin o istemediğiniz nükleer santralleri bol Avrupa da ve Amerika da bol bol güneşlenin ve hava alın.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
nükleer santral olmalı ama onu yöntecek insanların da işinin uzmanı sorumluluk sahibi kişiler olmalı ki Japonların ki bile patladı...

mapavrili

Profesör
Reaksiyon puanı
1,444
nükleer santral olmalı ama onu yöntecek insanların da işinin uzmanı sorumluluk sahibi kişiler olmalı ki Japonların ki bile patladı...
İnan ki bizleri yönetenlerde bunu düşünmüşlerdir ki onlarca genci bu eğitimi almaları için Rusya ya gönderdiler.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
aslında en büyük tehdit ermenilerin nükleer santrali...