Rehber ABD'ye gitmenin çeşitli yolları

Bu konuyu okuyanlar

waderix ??

Asistan
Katılım
20 Şubat 2022
Mesajlar
105
Reaksiyon puanı
68
Puanları
28
Öğrenciyseniz
-Lise öğrencisiyseniz ortalamanızı yüksek tutarak, TOEFL ve SAT sınavlarına girerek,
-Şayet liseyi bitirdikten sonra bir Amerikan üniversitesine giremediyseniz üniversitede ortalamanızı yüksek tutarak, TOEFL ve GRE sınavlarına girerek ABD'de burslu okuyabilirsiniz. ABD üniversitelerinde doktora öğrencllerine yüksek oranda burs çıkmaktadır.
-Work and Travel ve Camp and Travel gibi programlara katılarak ABD'ye gidebilir ve orada çalışabilirsiniz. Bu programlara katılmak için yapılan başvurularda 25 yaş üzeri kişilere vize çıkmasının zor olduğu belirtilmektedir.

Öğrenci değilseniz
-Bazı üniversite mezunları okudukları bölümle ilgili olarak internship (staj) programlarına katılarak ABD'de 18 aya kadar çalışabilir. Bu şekilde gidenlerin çalıştığı yerden teklif alarak ABD'de kalmaları da mümkün olabilmektedir. ABD yasalarına göre internship için üst yaş sınırı yoktur ancak Türkiye'den bu programa başvururken bazı acenteler 35 yaş sınırı bulunduğunu belirtiyor yani muhtemelen 35 yaş üzeri kişilere vize çıkması zor olmaktadır.
-Özel yetenek olarak görülen bir yeteneğiniz varsa ve bu yeteneğinizle isminizi duyurmuşsanız O1 vizesi ile ABD'ye gidebilirsiniz. O1 vizesinde çalışma vizesinden farklı olarak yıllık kota bulunmamaktadır.
-Sermayeniz ve ABD'de gerçekleştirebileceğiniz bir iş projeniz varsa yatırımcı vizesi ile ABD'ye gidebilirsiniz. Bunun için 30-40 bin dolar gibi bir sermayeden bahsedilse de şayet 10 bin dolar gibi bir rakamı peşinat olarak verip devralabileceğiniz bir işletme bulursanız daha düşük rakamlarla da yatırımcı vizesi almanız mümkün olabilir.
-ABD'deki bir şirketten iş teklifi alarak veya Türkiye'de faaliyet gösteren ABD ortaklı bir şirkette çalışırken şirket tarafından ABD'ye gönderilerek ABD'de çalışabilirsiniz.

Yazılımcı olarak ABD'de iş bulup çalışabilir miyim sorusunun cevabı da evet, çalışabilirsiniz. Hangi bölümden mezun olduğunuz fark etmeksizin İngilizceniz yeterli ise ve programlama alanında kendinizi yeterince geliştirmiş iseniz ABD'de iş bulabilirsiniz. Hatta programlamayı kendi kendisine çalışarak öğrenmiş olan (self-taught) yazılımcılar da ABD'de iş bulabilmektedir. Önce remote işler alarak belirli bir birikim yaptıktan sonra ABD'ye ve başka ülkelere giden çok sayıda yazılımcı bulunmaktadır.
 
Üst