6 Kez Bip Sesi ve EFI Shell Hatası

FrozenFin

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Merhaba arkadaşlar.
Donanım konusunda çok bir bilgim yok ve birkaç sıkıntı üst üste geldiği için bu konuyu açmak ve bilgili arkadaşlardan yardım almak istedim.
Dün bilgisayarı açık bırakmıştım ve uyudum. Uyandığım zaman bilgisayar kapalı idi, sanırım yerel bir elektrik kesintisi olmuş olabilir. Bilgisayarı açtığım zaman ilk olarak bip sesi geliyor. Saydığım zaman ise 6 kez geldiğinden emin oldum, dediğim gibi sadece açılışta oluyor bu. Yani biraz kulak kabarttığım zaman harddiskten geliyor gibi ama kimisi de harddiskten ses gelmez falan demiş forumlarda.
(Klavye ile ilgili anakart sorunu var diyenler de olmuş ama emin değilim.)
Bios ekranına giriş yapabiliyorum. Lakin bilgisayarı açtığım zaman;
"Efi shell version 2.31. Map: cannot **** required map name" şeklinde bir hata alıyorum. Uefi'yi kapama seçeneği bulamadım Bios' ta. Ya uefi seçtiriyor ya da legacy + uefi seçtiriyor.
Ne yapmalıyım sizce? Bu konuda deneyimi olan arkadaşlar destek olursa çok sevinirim.

webcini27

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Merhaba arkadaşlar.
Donanım konusunda çok bir bilgim yok ve birkaç sıkıntı üst üste geldiği için bu konuyu açmak ve bilgili arkadaşlardan yardım almak istedim.
Dün bilgisayarı açık bırakmıştım ve uyudum. Uyandığım zaman bilgisayar kapalı idi, sanırım yerel bir elektrik kesintisi olmuş olabilir. Bilgisayarı açtığım zaman ilk olarak bip sesi geliyor. Saydığım zaman ise 6 kez geldiğinden emin oldum, dediğim gibi sadece açılışta oluyor bu. Yani biraz kulak kabarttığım zaman harddiskten geliyor gibi ama kimisi de harddiskten ses gelmez falan demiş forumlarda.
(Klavye ile ilgili anakart sorunu var diyenler de olmuş ama emin değilim.)
Bios ekranına giriş yapabiliyorum. Lakin bilgisayarı açtığım zaman;
"Efi shell version 2.31. Map: cannot **** required map name" şeklinde bir hata alıyorum. Uefi'yi kapama seçeneği bulamadım Bios' ta. Ya uefi seçtiriyor ya da legacy + uefi seçtiriyor.
Ne yapmalıyım sizce? Bu konuda deneyimi olan arkadaşlar destek olursa çok sevinirim.
Legacy uefi bölümü seçip Windows seçim ekranında Windows uefi seçili ise other OS seçeceksin ama buna bir faydası olurum bilmiyorum

FrozenFin

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Ne yazık ki seçeneklerde sadece UEFI görebiliyorum hocam.

eilhanzy

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
7,861
Bu konuda @met 35'in ve @Drift King'in katkısı olacağını düşünüyorum, yetişin davetliler. :) :) Anakart'ın modeli nedir?

beleşadam

Profesör
Reaksiyon puanı
907
Sorun galiba EFI başlatacak işletim sistemi bulamadığı için oluyor. Ekstra bilgisayarınız varsa USB'nize Rufus yazılımını kullanarak bir işletim sistemi yükleyip(örn: Linux Mint ve ya Windows 10) boot ettirmeye çalışabilirsiniz. Pek emin değilim ama EFI işletim sistemlerini boot etme ile alakalı bir şey onu söyleyeyim.

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
Ben o anakartı zamanında kullandım.Elektrik kesilince ,windows sapıtmış olabilir.
Bir de biosta secure boot varsa açık ise kapat,kapalıysa açarak dene.

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,255
UEFI Windows 10 kur. Bip sesini bilmem ama UEFI olarak kurun.

FrozenFin

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
@beleşadam Bunu deneyeceğim yarın. Arkadaşım aracılığı ile test edebilirim.
@met 35 Elektrikle alakalı beir şey olduğundan şüpheleniyorum ben de hocam. Lakin secure boot ayarı yok ne yazık ki. Bios' un tüm sekmelerine baktım.
@Drift King Yani bunu deneyeceğim ama bilgisayar herhangi bir şekilde harddiski görmüyor hocam. İçerisindeki verileri kurtarmamın bir yolu yok mudur?

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
biosa girince HDD görünmüyormu.

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,255
@beleşadam Bunu deneyeceğim yarın. Arkadaşım aracılığı ile test edebilirim.
@met 35 Elektrikle alakalı beir şey olduğundan şüpheleniyorum ben de hocam. Lakin secure boot ayarı yok ne yazık ki. Bios' un tüm sekmelerine baktım.
@Drift King Yani bunu deneyeceğim ama bilgisayar herhangi bir şekilde harddiski görmüyor hocam. İçerisindeki verileri kurtarmamın bir yolu yok mudur?
Verileri almanın yolu başka bir PC'ye takmaktan geçiyor.