3G Teknolojisini Çok Sevdim

Ecevit BIKTIM

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Taşınabilir Internet denilen bu olmalı. Tatildeyken bile İnternet erişimim her zaman yanımdaydı. Önemli mailleri istediğim zaman istediğim yerde, anında cevaplayabildim.

Geçen hafta tatildeydim. Fakat tatilde olmama rağmen yazılarımda herhangi bir aksaklık olmadı. 5 gün boyunca deniz, kum, güneş ve İnternet'in keyfini çıkardım. Ayvalık Sarımsaklı'da yaptığım tatil hiçbir şekilde rezil olmadı. Sabah kalkar kalkmaz Vodafone 3G modemi Netbook'uma bağladım ve e-posta trafiğimi kontrol ettim. Yüksek hızlı İnternet erişimi birçok işimi anında yapmamı sağladı. 1 saat içinde işim bitmişti.

11251293674.jpg
Tatilimi yaptım ve işimden de geri kalmadım

İnanılır gibi değildi. Deniz manzaralı otelin balkonundan işimi yapmıştım. İnternet Cafe'ye gitmedim, otelin W-LAN şifresini kırmaya çalışmadım ve normalde her yerde olması gereken ama hiçbir yerde bulunmayan TTNet Wi-Fi servisi ile uğraşmadım.
Kahvaltı ve deniz derken, kısa bir gezintiden sonra dinlenmek için otel odasına çekildim. Elimin altında her an bağlayabileceğim bir internet erişimin olması çok hoşuma gitmişti. Akşamüstü bilgisayarımı tekrar açtım ve kontrollerimi yaptım. Her şey yolundaydı.

speedtest11251293698.jpg
Tek bir bilgisayar ve 3.44 Mbit'lik bağlantı. 3G teknolojisi dediğin böyle olmalı.

3G teknolojisini işte hep böyle hayal etmişimdir. Sahil kenarda, şezlongda oturuyorsun ve Netbook ile İnternet'e giriyorsun. Peki ya hızı? Elbette Vodafone 3G bağlantısını test etmeyi ihmal etmedim. www.speedtest.net adlı sitede İnternet hızını rahatlıkla test edebiliyorsunuz. Bu sitede yer alan test birçok teknik kişilerin baz aldığı test prosedürlerden biri. Dolaysıyla çıkan sonuçlar gerçeğe çok yakın sonuçlar.

speedtest21251293711.jpg
Yurt dışı bağlantı testlerinde upload rakamı biraz düşüyor ama yine de fazlasıyla yeterli.

Yaptığım testlerde Vodafone 3G ile 3.6 Mbit'e ulaşabildiğini gördüm. Bu esasında oldukça iyi bir rakam. 5 MByte'lık bir MP3 dosyası 12 saniyede bilgisayarınıza geliyor. 800 MByte'lık bir video dosyasını bilgisayara indirmek için 30 dakika yetiyor. Upload rakamı elbette daha düşük. Ancak 1 Mbit'lik bir upload hızı hiç de fena değil.

vodafone%20baglant%C4%B11251293723.jpg
Vodafone 3G yazılımının kullanımı oldukça kolay.

Sonuç olarak Vodafone beni şaşırtmasını çok iyi bildi. 3G teknolojisinin bir tatil beldesinde hazır olması ve oldukça yüksek bir hıza sahip olması hoşuma gitti. Bu teknolojiyi bilgisayarınızda kullanmak için bir yazılım kurmak gerekiyor. 3G modemin içinde 64 MByte'lık bir hafıza var. Bu hafızanın içinde Vodafone 3G yazılımı yer alıyor.
Yazılımı kurmak oldukça kolay. Arayüz, her kesimin kullanabileceği kadar basit. Tüm bunlara ek olarak 3G modem bir Micro SD yuvasına sahip. Bu yuvaya takacağınız bellek kartı sayesinde 3G modem bir USB bellek gibi çalışabiliyor.

::
Yaptığınız 3G testlerinizi bizimle paylaşın?

Yazan
: Ecevit Bıktım
SDN - http://shiftdelete.net

talha_252

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Format attığım bir müşteriye kurdum yazılımını.Ama bi türlü cihazı göstertemedik.Cihaz bulunamadı hatası verdi durdu.O yüzden biraz soğudum 3G'ye.Ama aslen düşünce gerçekten çok güzel..

NikeSteeL

Dekan
Reaksiyon puanı
131
Acaba Aynı Noktadan 3 Farkli Oparatör ile 3G Hız Testi Yapılsa en hızlısı hangisidir ? Yoksa her Noktaya Göre değişiyormu ?

RunoadeS

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Ecevit bey. Deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkürler. Ancak ben 3G konusunda Turkcell ve Vodafone arasında kararsız kaldım. Siz Turkcell 3G'yi de denediniz mi?

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
259
Wodafonun sana teşekür etmesi gerekecek..

Yeni reklamda seni oynatsınlar..

''Ecevit Bıktım Zaten biliyordu biz sadece hatırlattık''

diye başlar reklam..sen de reklamda burada yazdıklarını söylersin:)

ryu

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Gizli reklam vermeyi geçelim :D

Bana göre 3G nin türkiye fiyat olarak tam oturması için en az 1 yılı var derim neden derseniz; fiyatlar ortada.

Dl+Ul= 4 gb kota. 39 ytl+ her ay alınan faturadan 4.99+3.99 ücret

Etti: 47 ytl.

Upload dahilse buna 4 gb değilde 30 gün zarfında tahmini 2.5 Dl edilmiş olur.

:::Sizce 2.5 gb için 47 ytl verilir mi?

muko

Profesör
Reaksiyon puanı
12
Ecevit abi birde türkcell i deneseydin orda.
Çünkü Turkcell 3g daha iyi olabilir

tuncayt

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bende 3g konusnda vodafonun daha başarılı oldugunu düşünüyorum.. Turkcellin çekmediği noktalarda vodafona da görüntülü konuşma yapabiliyorum... Kesinlikle belirtmeliyim ki vodafone bu işe gerçekten ciddi yatırım yapmış,adamların tecrübesi yeter.. Turkcell benim için tamamıyla 3g konusndan hayal kırıklığo:hammer:

kavrak

Profesör
Reaksiyon puanı
12
teknoloji hayatımıza bir girdimi bir daha çıkması zor oluyor:)

sci3

Profesör
Reaksiyon puanı
1
3G'de Turkcell biraz daha hızlı, malum A sertifikasını alınca olsun o kadar. Fakat yine de fiyatlar makul seviyelerde değil. Sanki TTnet baz alınmış gibi.

mustang

Dekan
Reaksiyon puanı
34
Turkcell ile görüntülü konuşma bile yapamadık daha yav İstanbul Tuzladayım ama 3G denen meret hala yok buralarda bence bu teknoloji balon çıktı

musti_x

Asistan
Reaksiyon puanı
1
kullanmak nasip olmadı. ama avea hattımla görüntülü görüşme yaptım L700:D

Rom.

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
177
Ecevit abi tatili nerde yaptın söyle de bizde uğrayalım oralara, hız bayaa yüksekmiş çünkü.

rower

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Ecevit bey Süpersiniz,
Bu reklamdan sonra eminim başka tekliflerde gelecektir

Ecevit BIKTIM

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Ben Ayvalıkta 3G'nin olacağını hiç tahmin etmemiştim. O yüzden Turkcell modem yanımda değildi. Yoksa elbette Turkcell testi de yapardım.

Esas şaşırdığım bağlantı hızıydı. Reklam gibi algılasanız da ( Turkcell veya Avea'da aynı sonuç çıksa bile öyle derdiniz) yaşadıklarım gerçek.

Bu yüzden bu yazıyı bir makale değil, köşe yazısına çevirdim. Bakınız Hakkının Bloguna. O da Mersin'e gitti ve Vodafone'un 3G altyapısının olmadığını ve hayal kırıklığı yaşadığını yazdı.

Fakat şunu söyleyeyim size. Basından birçok teknik arkadaşla konuştum. En kötüsü Avea diyenler inanılmaz çoğunlukta. Vodafone ve Turkcell kapışıyor. Yanlız şu var ki birçok kişi Vodafone'dan çok memnun olduğunu söylüyor.

Tabii burada fiyat karşılaştırması yapmıyoruz. Bizim konuştuğumuz erişim ve hız.

Siz de bu testlere katılın. 3G modemi alın ve www.speedtest.net sitesinden testi çalıştırın. Çıkan sonuçu da bizimle paylaşın.

Ecevit BIKTIM

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Bu arada Reklam tekliflere açığım :) :)

Fakat "Yedek kulubesinde 3G teknolojisini gördüm" demek istemiyorum :)

mem-tr

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0

w910i'den pc suite ile bağlandım.upload hızı ve ping hiç tatmin etmedi.:mad:

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Ecevit abi Avalık sokaklarında ki fotoğrafın CNBC-E'de bir dönem yayınlanan The Sopranos dizisini hatırlattı bana. Karizma yerinde :D

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Ecevit hocam, zaten "reklam gibi" olmasına sebep olan söylediklerinin "yalan" olması değil; yazım tarzı. :) Çünkü "çok sevdim" demek, tüm şartları göz önünde bulundurarak yapılabilecek bir eylemin sonucu olabilir ancak. Halbuki tüm şartları değerlendirdiğimizde 3G'nin tek bir yerde 3 mbit hız vermesi (ki 7 mbit vaad ederken..) onun diğer kötü özelliklerinin üzerini örtmeye yetmiyor malesef. :)

Yani "3G'yi çok sevmek" için yeterli delil yok elimizde. :)