2010 Yılı Çok Çetin Geçecek

Ecevit BIKTIM

Profesör
Katılım
11 Şubat 2009
Mesajlar
2,443
Reaksiyon puanı
26
Puanları
0
Sosyal ağ siteleri, işletim sistemleri ve cloud computing teknolojilerine karşı tehditlerin artacağı ve botnet'lerin 2010 yılında da popüler kalacağını öngören BitDefender, 2010 yılı ile ilgili güvenlik tahminlerini paylaştı.

Bitdefender'a göre, 2010'da Botnet'ler, malicious(kötü niyetli) uygulamalar ve sosyal ağ malwareleri (kötü amaçlı yazılımlar) dikkat edilecek tehditlerin başında yer almakta.
BitDefender, ayrıca 2010 yılında siber suçluların, işletim sistemlerini, mobil cihazları ve cloud computing gibi kurumsal teknolojileri hedefleyeceklerini tahmin ediyor.
2009'un hem son kullanıcı hem de kurumsal ağları hedef alan geniş bir aralıkta güvenlik tehditleri gördüğünü söyleyen Bitdefender'in kıdemli anti-spam araştırmacısı Catalin Cosoi, Conficker solucanının dramatik bir dalgalanmaya neden olduğunu ve 2009 yılında ilk üç küresel tehditten biri olarak kalmayı başardığını ve her ne kadar tam olarak tehlikeli olmasa da, yayılma mekanizması ve bulunmaya karşı direncinin, gelecekte çok yıkıcı malware yazılımlarının doğmasına bir temel oluşturabileceğini belirtti.




bitdefender_logo1263391587.jpg

BitDefender 2010 yılının üst düzey güvenlik tahminlerine dikkat çekiyor.

Sosyal ağlar
Sosyal ağ sitelerinin 2010 yılında en önemli bulaşma yollarından biri olması bekleniyor. Malware yazarlarının bu sosyal ağ sitelerine ilişkin deneyimlerine dayanarak, yeni Google Wave anlık mesajlaşma servisinin popülerlik kazanması ile beraber, erişim imkanlarını arttıracakları düşünülüyor.
Sosyal ağ siteleri, sosyal ağ tehditlerinin hedefinde kalmaya devam edecek. Sosyal ağ kullanıcılarını hedef alan spam ve phishing girişimlerinin de artacağı bekleniyor.

İşletim Sistemleri
Bitdefender'a göre, Xp ve Vista kullanıcılarının Windows 7'ye geçişlerinde, malware yazarları işletim sistemindeki yazılım ve güvenlik açıklarına odaklanacaklar. Apple Mac OS X kullanıcılarına da enfeksiyonları önlemek amacıyla bir anti-malware paketi kullanmaları yönünde çağrıda bulunuluyor.
Her zamanki platform bağımsız ve internete bağlı herhangi bir kullanıcıyı hedefleyen spam ve phishing girişimlerinden ayrı olarak, Apple'ın Intel donanım platformuna geçişi, şu anda Windows için malware yazan saldırganlara yeni fırsatlar yaratacaktır.

Mobil işletim sistemleri
2009 yılında iPhone'un 3G li en son sürümü, iPhone kullanıcı bazında önemli ölçüde arttı. Birçok iPhone kullanıcısı, işletim sistemlerine üçüncü parti uygulamalarını yüklemek için jail-breaking uyguluyor. Jail-breaking, varsayılan bir şifre ve kök erişimi ile SSH servisinin aktivasyonunu içerir.
Bitdefender, 2010'un hızla büyüyen mobil platforma odaklanan yeni e-tehtidler, özellikle solucanlar ve şifre hırsızı trojanlar getirirken Android ve Maemo kullanıcılarının ise korunacağını düşünüyor. Çünkü pazar payları karşılaştırıldığında, Windows Mobile, Symbian ve iPhone işletim sistemlerine göre Pazar payları daha az. Malware yazarları, çabalarını açıkları bulma yönünde harcamaktan ziyade sosyal mühendislik saldırılarında güçlendirecekler.

Kümelenmiş Bulut Bilgisayar Yapıları
Microsoft'un Windows Server 2008 R2 Hyper-V ve VMWare vSphere sanallaştırma teknolojileri, küçük ve orta boy işletmeler için yeni fırsatlar açtı. Sanallaştırma ile tek bir makineye birden çok sunucu yerleştirmek maliyetleri önemli ölçüde azaltacak.
2010 yılında, uzaktan saldırı yapanların (remote attackers), hypervisor ve sistemde bulunan tüm sanal makineler üzerinden kontrolü ele geçirecek yazılım açıklarını araması bekleniyor. Cloud computing ( bulut bilgi işlemi ) servisleri de popularitesinin doruğunda.
Cloud teknolojileri, önemli miktarda hassas verilerin e-postalama veya veri depolama ve yedeklemede kullanılıp kullanılmadığını tutar ve işler. Bitdefender, 2010'da saldırganların ilgilerini bu altyapılar üzerinden cloud computing kaynaklarını ele geçirme veya erişimi sınırlandırmaya kaydıracaklarını tahmin ediyor.

:: Sizce en önemli tehdit hangisi?
Yazan: Ecevit Bıktım
SDN - http://shiftdelete.net
 

adoen

Doçent
Katılım
4 Ağustos 2008
Mesajlar
719
Reaksiyon puanı
6
Puanları
0
Tehditlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Artık tek virüs tarayıcısı yetmeyecek sanırım güvenliğimizi arttırmak için en az 2 programkullanmak lazım.
 

snow fox

Profesör
Katılım
12 Kasım 2009
Mesajlar
1,158
Reaksiyon puanı
13
Puanları
0
cloud computing e zarar gelmesi google için de bizim içinde kötü olur sanırım
 

REDFOKS

Rektör
Emektar
Katılım
31 Ocak 2009
Mesajlar
18,034
Reaksiyon puanı
201
Puanları
63
özellikle cep teller ilgimi çekiyor. bence akıllı tlf kullanıcılarının başı cok ağrıyacak gibi takipcisi olacagım..
 

Ert_Gun

Asistan
Katılım
7 Aralık 2009
Mesajlar
226
Reaksiyon puanı
13
Puanları
0
Bence de 2010 un en büyük tehditleri cloud computing ve sosyal ağlardan gelecek. Bunlar önemsenmesi gereken uyarılar, bitdefender ve diğer antivirüs firmalarının bu gibi yayınları tehditlere karşı hazırlıklı ve uyanık olmamızı kolaylaştırıyor.
 

Attila

Öğrenci
Katılım
15 Ocak 2010
Mesajlar
7
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Evet gerçekten 2010 çetin geçeceğe benziyor 2010, Kaspersky kullanıyordum fakat Bitdefender 2010 a geçtim, sistemi zorlamıyor bitdefender, ve bitdefender da en fazla güncelleme yapan antivirüslerin başında geliyor.
 
Üst