2010 ÖSS Sistemi (YGS VE LYS)

Bu konuyu okuyanlar

cobra11

Müdavim
Katılım
28 Haziran 2009
Mesajlar
4,659
Reaksiyon puanı
16
Puanları
38
Üniversite sınavlarının tarihi belli oldu



Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 11 Nisan 2010’da, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ise, iki hafta sonuna yayılarak 19-20 Haziran ile 26-27 Haziran 2010’da yapılacak.
Buna göre, 19 Haziran Cumartesi sabah Matematik-Geometri, aynı gün öğleden sonra Yabancı Dil sınavları yapılacak. 20 Haziran Pazar sabah Sosyal Bilimler sınavının da yapılmasıyla ilk hafta sınavları tamamlanacak.
26 Haziran Cumartesi sabah Edebiyat-Coğrafya sınavı, 27 Haziran Pazar sabahı Fen Bilimleri testleri ile de sınavın ikinci haftası tamamlanmış olacak.

Kaynak: http://haber.mynet.com/detay/guncel/universite-sinavlarinin-tarihi-belli-oldu/475236

Ayrıntılı YGS ve LYS sunumu indir:
http://www.osym.gov.tr/dosyagoster.aspx?DIL=1&BELGEANAH=33968&DOSYAISIM=OSYS2010Sunum.pdf

Önemli Not-1: Bu yazı 21-22-23 Temmuz YÖK toplantısından sonra yapılan yazılı ve sözlü açıklamalara dayanılarak oluşturulan kesin bilgileri içerir.

Önemli Not-2: Bu yazıdaki bilgileri düzenleyip, daha anlaşılır hale getiren ben bir öğrenci değil, Bir "Rehber Öğretmeniyim". Bu nedenle yanlış anlaşılmaya açık olmayacak şekilde bu bilgilere tamamen güvenebilirsiniz.

Önemli Not-3: ÖSYM hangi bölümün hangi puan türünden alınacağını TASLAK olarak belirledi. Bu belirleme %100 kesinlik taşımayıp 2010 Başvuru kılavuzunda kesinlik arzeden hallerini yayınlayacaktır. Fakat bu listedekilerin çok ufak çapta değişebilme ihtimalinin olabileceğini de vurgulandı. Aşağıda hem 4 yıllık hem de 2 yıllık taslak listelerinin linkleri verilmiştir.

4 Yıllık bölümlerin puan türüne göre tablo halindeki listeleri için: http://www.mircscriptleri.net/muratokul/oss/lisans.bolum.tablolari.xls (Excel programı yüklüyse bunu indiriniz)

4 Yıllık taslak listesi:ÖSYM:::Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi

2 Yıllık taslak listesi:ÖSYM:::Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi



Önemli Not-4: Taban puanların en geç sonbaharda 2010 ÖSYS Kılavuzu'nda açıklanacağını bildirdi.

Önemli Not-5: Sınavsız geçiş kesin olarak kalkmadı. Seneye uygulanmaması için sözel olarak bir açıklama yapıldı. Fakat bunun için hiçbir resmi işlem ve girişim yapılmadı. Kesin olarak kalkması için "Yasal bazı düzenlemeler yapılması gerekmektedir."


KATSAYI DÜZENLEMESİ
''-Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı'ndaki (LYS) ağırlıklı puanların her biri, kendi içinde 100–500 arasındaki puanlara dönüştürülecek

-Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) en büyüğü 500, en küçüğü 100 olacak şekilde hesaplanacak

-Yerleştirme puanları hesaplanırken AOBP 0.15 katsayısı ile çarpılacak

-Adaylardan öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olanlar kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde AOBP'leri 0.06 ek katsayısı ile çarpılacak ve bulunan değer, 0.15 katsayısı ile hesaplanan puana eklenecek

- Üniversitede bir bölüm kazanıpta gitmeyen (Açıköğretimin kontenjansız bölümleri hariç) öğrenciler o sene tekrar sınava girdiklerinde AOBP'leri 0.15 katsayısı yarı yarıya düşürülerek 0.075 ile çarpılacak.

-Meslek lisesi mezunu adayların ek puanla girebildikleri kendi alanlarındaki her program için bir LYS puan türünün yanı sıra bir de YGS puan türü belirlenecek. Meslek lisesi mezunu olup olmadığına bakılmaksızın, adayların bu programlara yerleştirilmesinde her iki türden puanlarının büyük olanı esas alınacak.''


ORTA ÖĞRETİM BAŞARI PUANI UYGULAMASI NASIL OLACAK?
Ortaöğretim Başarı Puan Puanı (OBP) ve Ağırlıklı Orta Ortaöğretim Başarı Puan (AOBP) Değer Aralıkları 50–100 yerine 100–500 olacaktır ve OBP ve AOBP mevcut hesaplama yöntemine göre hesaplanacak.

YERLEŞTİRME PUANLARI NASIL HESAPLANACAK?
1) Yerleştirme puanları hesaplanırken, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) 0,15 ile çarpılarak sınav puanlarına (YGS ve LYS puanları) eklenecektir.

Y-YGS = YGS + (0,15 x AOBP)
Y-LYS-MF = LYS-MF + (0,15 x AOBP)
Y-LYS-TM = LYS-TM + (0,15 x AOBP)
Y-LYS-TS = LYS-TS + (0,15 x AOBP)
Y-LYS-DİL = LYS-DİL + (0,15 x AOBP)



LYS, YGS ve AOBP puanların büyük değeri 500 olduğu için, yerleştirme puanının en büyük değeri:
500 + (0,15 x 500) = 575 olacaktır.


Not: Eski 100–300 puan aralığı sisteminde AOBP’nin getirisi %21 oranında (en fazla 80 net puan geliyordu) etkisi vardı. Yeni 100–500 puan aralığı sisteminde ise AOBP’nin getirisi %13 oranına (en fazla 75 puan gelecek) düşürüldü.

2) Meslek Lisesi ve öğretmen lisesi çıkışlı adaylar kendi alanlarındaki lisans programlarına yerleştirilirken yerleştirme puanlarına eklenecek ek puan (0,06 x AOBP) olarak hesaplanacaktır.

Ek puanın en büyük değeri
500 x 0,06 = 30 olacaktır.
Yani Meslek lisesine en fazla 30 ek puan gelebilecek.

3) Bir önceki yıl bir yükseköğretim programına merkezi sistemle yerleştirilen veya önkayıtla kaydolan adayların yerleştirme puanları hesaplanırken 0,15 ve 0,06 katsayılarının yarısı alınacaktır. (0,15 yerine 0,075; 0,06 yerine de 0,03)


ÜNİVERSİTE SINAVINI KAZANIP TEKRAR SINAVA GİRMEK İSTEYENLERİN GENE PUANLARI KIRILACAK!
Üniversitede bir yere yerleşen ve tekrar o yıl sınava giren kişinin ciddi derecede puanı kırılıyordu. Bu yıl da puanı kırılacaktır. Fakat bu yıl sadece bu kırılma oranı biraz daha azalmıştır. Eskiden AOBP'den en fazla 80 net puan alan bir öğrencinin puanı, 0.3 ile çarpıldığı zaman 30'a kadar düşüyordu. Bu düşüş; 100–300 puan aralığına sahip bu sistemde etkisini çok fazla göstermekteydi. Yani %21 etkiye sahip AOBP, 0.3 ile çarpıldığı zaman toplam puana etkisi %7,8'e kadar düşüyordu.

Fakat yeni sistemde AOBP’den en fazla 75 net gelen bir öğrencinin puanı yarıya inecek. Yani 37,5 puan gelecek. Oysa eski sistemde bu kırılma yarıdan daha fazlaydı. Yani kayıp daha çoktu.

Ayrıca yeni sistemde AOBP’nin toplam puana etkisi %13'e kadar düştüğü için, üniversitede bir yere yerleşen (Açık öğretim hariç) bir öğrenci, tekrar sınava girmek isterse AOBP'si yarı yarıya azaldığı zaman etkisini % 6,5'a kadar düşürecektir.

Not: 4 yıllık Açık öğretim bölümlerinde “İngilizce öğretmenliği ve Okul Öncesi öğretmenliği” hariç bir açıköğretim bölümüne yerleşen bir öğrenci ertesi yıl sınava girdiği zaman hiçbir şekilde puanı kırılmayacaktır.


ORTAK ALAN DİYE BİR ŞEY ARTIK YOK!

Bu katsayı düzenlemesine göre: gelecek yıldan itibaren TEK KATSAYI uygulaması uygulanacak. Buna göre şu yorumu rahatlıkla edebilirsiniz: Bugünkü anlamıyla EA–2 öğrencisi puanı kırılmadan tıpkı Sözel–2 öğrencisi gibi tarih, coğrafya bölümünü de tercih edebilecek. Aynı şekilde Bugünkü manasıyla Sayısal–2 öğrencisi de puanı kırılmadan tıpkı EA–2 öğrencisi gibi Hukuk’u, tıpkı sözel öğrencisi gibi Tarih, Coğrafyayı seçebilecek.

Yani dileyen dilediği bölümü tercih edebilecek.


MESLEK LİSELİLERİNİ İLGİLENDİREN KONU VE ÖNLİSANS (2 YILLIK) PROGRAMLAR
Meslek liselileri kendi alanlarında 4 yıllık bir bölüme gitmek istiyorlarsa sadece YGS sınavına girmeleri yeterli olacak. (Ayrıca 2 yıllık tercihler içinde YGS sınavından alınan puan kullanılacak)

Fakat Meslek liselilerine getirilen ayrıca bir güzellik: Eğer LYS sınavlarına da girmişse ve LYS puanı daha yüksekse Meslek liseli bu daha yüksek puan olan LYS puanını kullanabilecek. Bundan dolayı Sadece YGS'nin yanı sıra LYS puanları da önlisans (2 yıllık) programlara girerken geçerli olabilecek.

ÖNEMLİ NOT: Taban puanların en geç sonbaharda 2010 ÖSYS Kılavuzu'nda açıklanacağını bildirdi.

YGS TESTLERİNİN LYS PUANLARINA KATKISI NE KADAR?

YGS sınavındaki testler LYS puan türlerinin hesaplanmasına etkisi %40 olacak. Yani MF-1, MF-2, MF-3, MF-4, TM-1, TM-2, TM-3, TS-1 ve TS-2 puan türlerinin her birine katkısı %40 olacak.

Bu %40 etkiyi MF–1 puan türünü örnek göstererek şöyle açıklayabiliriz.

MF–1 Puan türünü oluşturan testlerin ağırlıkları şöyledir: Türkçe yüzde 11, Temel Matematik yüzde 16, Sosyal yüzde 5, Fen yüzde 8, Matematik yüzde 26, Geometri yüzde 13, Fizik yüzde 10, Kimya yüzde 6 ve Biyoloji yüzde 5;

Türkçe %11 (YGS’de yer alan 40 Türkçe)
Temel Matematik %16 (YGS'de yer alan 40 Mat–1)
Sosyal %5 (YGS'de yer alan 40 Sosyal–1)
Fen %8 (YGS'de yer alan 40 Fen–1)

Görüldüğü gibi YGS sınavında yer alan testlerin MF–1 puan türüne getirisi, yüzdelikleri topladığımızda %40’tır.


LYS TESTLERİNİN LYS PUANLARINA KATKISI NE KADAR?

LYS testlerinin LYS puan türlerine katkısı %60'dır. Bu %60 etkiyi MF–1 puan türünü örnek göstererek şöyle açıklayabiliriz.


MF–1 puanının oluşmasında %60 pay oluşturan LYS testlerin ağırlıkları şöyledir:

Matematik %26 (LYS-1 sınavındaki 50 matematik)

Geometri %13 (LYS-1 sınavındaki 30 geometri)
Fizik %13 (LYS-2 sınavındaki 30 fizik)
Kimya %6 (LYS-2 sınavındaki 30 kimya)
Biyoloji %5 (LYS-2 sınavındaki 30 biyoloji)

Not: LYS Sınavı ayrıntıları adlı başlığın 6. maddesinde diğer puan türlerinin dağılımı verilmiştir.

Not: LYS Sınavı ayrıntıları adlı başlığın 6. maddesinde diğer puan türlerinin dağılımı verilmiştir.




YGS SINAVI (1.SINAV) TÜM AYRINTILARI

1- YGS sınavına kimler girecek: YGS’ye ister 2 yıllık, isterse 4 yıllık bir bölüm isteyen herkes girme zorundadır. (Yetenek sınavlarıyla üniversiteye gitmek isteyen, polis meslek yüksek okuluna başvurmak isteyen adaylar için de bu geçerlidir.)

2- YGS sınavında nerelerden soru gelecek: YGS’de testlerde sorumlu olunan konular Ortak müfredata dayalı testler (Lise–1 konuları) olacak. Yani tüm okul türleri ve alanlarda okutulan derslerle ilgili sorular sorulacak. Yani 2009 ÖSS’deki ilk dört testi içeren aynı konular ve aynı soru tarzları olacaktır.

3- YGS sınavı ne zaman yapılacak: YGS sınavı Nisan Ayının 1. ya da 2. haftasında (4 Nisan, 11 veya 18 Nisan Pazar günlerinden biri) yapılacak.

4- YGS sınavında testlere göre sorulacak soru sayıları: YGS’de Türkçe, Temel Matematik (Geometri dâhil), Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testinin her birinden 40'ar olmak üzere toplam 160 soru yöneltilecek. Adaylara toplam 160 dakika süre verilecek.

Not: Derslere göre ne kadar soru sorulacağı açıklanmadı.

5- YGS sınavının yapılış şekli nasıl olacak: Tek sınav halinde bu sınav yapılacaktır. Ve tek soru kitapçığı ve tek cevap kâğıdı kullanılacaktır.

6- YGS sınavında nasıl bir puan hesaplaması ve puan türleri kullanılacak: YGS sınavı için altı ayrı puan türü hesaplanacak. YGS 1-2 bugünkü Sayısal-1, YGS 3-4 bugünkü Sözel-1, YGS 5-6 bugünkü Ea-1 puanlarının yerine kullanılacak.

YGS-1 Puan türünde(SAY-1): Türkçe'nin ağırlığı yüzde 20, Temel Matematik'in ağırlığı yüzde 40, Sosyal'in ağırlığı yüzde 10, Fen'in ağırlığı yüzde 30;
YGS-2 Puan türünde (SAY-1): Türkçe'nin ağırlığı yüzde 20, Temel Matematik'in ağırlığı yüzde 30, Sosyal'in ağırlığı yüzde 10, Fen'in ağırlığı yüzde 40;

YGS-3 Puan türünde (SÖZ-1): Türkçe'nin ağırlığı yüzde 40, Temel Matematik'in ağırlığı yüzde 20, Sosyal'in ağırlığı yüzde 30, Fen'in ağırlığı yüzde 10;
YGS-4 Puan türünde (SÖZ-1): Türkçe'nin ağırlığı yüzde 30, Temel Matematik'in ağırlığı yüzde 20, Sosyal'in ağırlığı yüzde 40, Fen'in ağırlığı yüzde 10,


YGS-5 Puan türünde (EA-1): Türkçe'nin ağırlığı yüzde 37, Temel Matematik'in ağırlığı yüzde 33, Sosyal'in ağırlığı yüzde 20, Fen'in ağırlığı yüzde 10,
YGS-6 Puan türünde (EA-1): Türkçe'nin ağırlığı yüzde 33, Temel Matematik'in ağırlığı yüzde 37, Sosyal'in ağırlığı yüzde 10, Fen'in ağırlığı yüzde 20 olacak.

7- YGS puanları nerelerde ve nasıl kullanılabilecek: 2009'da Sayısal–1, Sözel–1, EA–1 ile girilen 4 yıllık lisans programların bir kısmına ve 2 yıllık bölümlerin hepsiyle YGS puanıyla girilecek.

YGS puanları 100 ile 500 arasındaki ham puanlardan oluşacak. (Eski sistemde en düşük, 100 en yüksek 300 idi.) Bu ham puana okul puanınız eklendiğinde en fazla 575 olabilecek. Meslek liselilerine kendi alanlarını seçtikleri takdirde ek en fazla 30 puan kadar gelebilecek. Yani meslek liselilerin toplam puanları en fazla 605 puan (500+75+30=605) olabilecek.

Bu sınavda elde edilecek puanlar sonucunda üç taban puan oluşacak.

Bir tanesi Önlisans Taban Puanı–1: Bu taban puanını geçen adaylar önlisans (2 yıllık) programları ile açık öğretim programlarını tercih edebilecek. Yani bu seneki 145'in karşılığı olacak.

İkinci bir taban puanı: LYS sınavlarına katılma hakkı sağlayacak. Yani bu seneki 165’in karşılığı olacak.

Üçüncü taban puan: Bazı 4 yıllık lisans programlarını (Eski ÖSS şeklinde söyleyecek olursak birinci bölümdeki Ea-1, Sözel-1 ve Say-1 bölümlerinin bazıları) tercih etmek için kullanılacak.





LYS SINAVLARININ TÜM AYRINTILARI

1- LYS sınavlarına kimler girebilecek: YGS sınavında belirlenen taban puanı geçen herkes isterse LYS sınavlarına girebilecek. Yani Meslek liselilerde tıp, hukuk, psikoloji, tarih, coğrafya gibi bölümleri seçmek isterlerse LYS sınavlarına girebileceklerdir. Ayrıca açıklamanın ilk başlarında da ifade ettiğim gibi “Meslek liseliler eğer LYS sınavlarına da girmişse ve LYS puanı daha yüksekse, Meslek liseli bu daha yüksek puan olan LYS puanını kullanabilecek. Bundan dolayı sadece YGS'nin yanı sıra LYS puanları da önlisans (2 yıllık) programlara girerken geçerli olabilecek.

2- LYS sınavları ne zaman yapılacak: LYS'nin Haziran ayının ikinci yarısında (19-20, 26-27 Haziran) bir ya da iki hafta sonunda yapılacak. Kesin tarihlerin ancak yapılacak kamuoyu araştırmasıyla, adaylara uygulanacak anketler sonucunda belirlenecektir.

3- LYS sınavlarında nerelerden soru gelecek? Yani Müfredatta nereden sorumluyuz?: 2009 ÖSS’deki ikinci bölüm testlerindeki müfredatın aynısı gelecek. Yani Lise-2, Lise-3 ve Lise-4 sınıflarında işlenen konulardan soru gelecek. Soru tarzı ise bu sene gerçekleşen 2009 ÖSS sisteminin ikinci bölüm testlerinde sorulan soru tarzlarıyla paralellik gösterecektir.

4- YGS sınavında Testlere ve Derslere göre sorulacak soru sayısı ne kadar olacak ve yapılış şekilleri nasıl olacak: Sınavın ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavı'nda (LYS) ise soru sayıları ve süreleri testlere göre değişecek.


LYS-1 (Matematik-Geometri): 50 Matematik + 30 Geometri (8 Tanesi Analitik Geometri)

- 50 Matematik sorusuna 75 dakika, 30 Geometri sorusuna 45 dakika süre verilecek. (Yani toplamda süre 120 dakika verilecek.)

- Matematik ve geometri testleri için ayrı soru kitapçıkları ve ayrı süreler kullanılacak.
- Cevap kağıdı iki test için ortak olacak.


LYS-2 (Fen Bilimleri): 30 Fizik + 30 Kimya + 30 Biyoloji

- 30 Fizik sorusuna 45 dakika, 30 Kimya sorusuna 45 dakika, 30 Biyoloji sorusuna 45 dakika verilecek. (Yani toplamda 135 dakika verilecek.)

- Fizik, kimya ve biyoloji testleri için ayrı soru kitapçığı ve ayrı süreler kullanılacak.
- Cevap kâğıdı üç test için ortak olacak.


LYS-3'ün (Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya 1 Sınavı): 56 Türk Dili ve Edebiyat + 24 Coğrafya–1

- 56 Edebiyat sorusuna 85 dakika, 24 Coğrafya–1 sorusuna 35 dakika süre verilecek. (Yani toplamda 120 dakika süre verilecek.)

- Türk Dili ve Edebiyatı testi ile Coğrafya -1 testi için ayrı soru kitapçıkları ve ayrı süreler kullanılacak.
- Cevap kağıdı, iki test için ortak olacak.


LYS-4'ün (Tarih, Coğrafya 2, Felsefe Grubu testi): 44 Tarih + 16 Coğrafya–2 + 30 Felsefe Grubu (10 Psikoloji, 10 Sosyoloji, 10 Mantık)

- 44 tarih sorusuna 65 dakika, 16 Coğrafya–2 sorusuna 25 dakika, 30 Felsefe grubu sorusuna 45 dakika süre verilecek. (Yani toplamda 135 dakika süre verilecek.)

- Ayrı soru kitapçıkları ve ayrı süreler kullanılacak.
- Cevap kağıdı, üç test için ortak olacak.


LYS-5'in (Yabancı Dil): Soru sayısı 80, süresi 120 dakika olacak. Yabancı dil testi için tek soru kitapçığı ve tek cevap kağıdı kullanılacak."


5- LYS sınavında nasıl bir Puan hesaplaması ve Puan türleri kullanılacak: İkinci aşama olan LYS'nin Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM), Türkçe-Sosyal (TS) ve Dil puan türü gruplarının her birinden birden fazla puan türü oluşturuldu.

MF puan türü grubu: MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4,
TM puan türü grubu: TM-1, TM-2 ve TM-3,
TS puan türü grubu: TS-1 ve TS-2,
Dil puan türü grubu: DİL-1 ve DİL-2


6- LYS puan türleri ALANLARA göre nerelerde kullanılacak ve derslerin getirdiği puan ağırlıkları nasıl olacak: ÖSYM hangi bölümün hangi puan türünden alınacağını TASLAK olarak belirledi. Bu belirleme %100 kesinlik taşımayıp 2010 Başvuru kılavuzunda kesinlik arzeden hallerini yayınlayacaktır. Fakat bu listedekilerin çok ufak çapta değişebilme ihtimalinin olabileceğini de vurgulandı. Aşağıda hem 4 yıllık hem de 2 yıllık taslak listelerinin linkleri verilmiştir.

4 Yıllık taslak listesi: ÖSYM:::Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi

2 Yıllık taslak listesi: ÖSYM:::Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi

A- MF grubundaki puan türlerinin ağırlıkları ve kullanılacak alanları


MF–1 Puan türü: Aktüerya, Endüstriyel Tasarım, İç Mimarlık, İstatistik, Matematik, Matematik öğretmenliği, Matematik Mühendisliği, Uygulamalı Matematik, Şehir Bölge ve Planlama gibi bölümler için kullanılacak.

Türkçe yüzde 11, Temel Matematik yüzde 16, Sosyal yüzde 5, Fen yüzde 8, Matematik yüzde 26, Geometri yüzde 13, Fizik yüzde 10, Kimya yüzde 6 ve Biyoloji yüzde 5

MF–2 Puan türü: Biyoloji, Fizik, Kimya, Biyoloji, Fizik ve Kimya Öğretmenlikleri, Kimya Mühendisliği, Fen Bilgisi öğretmenliği, Deri ve Orman Mühendislikleri, Peyzaj Mimarlığı gibi bölümler için kullanılacak.

Türkçe yüzde 11, Temel Matematik yüzde 11, Sosyal yüzde 5, Fen yüzde 13, Matematik yüzde 16, Geometri yüzde 7, Fizik yüzde 13, Kimya yüzde 12, Biyoloji yüzde 12

MF–3 Puan türü: Tıp,Diş Hekimliği, Eczacılık, Genetik ve Biyomühendislik, Gıda Mühendisliği, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Beslenme ve Diyetetik, Biyomühendislik, Veteriner gibi bölümler için kullanılacak.

Türkçe yüzde 11, Temel Matematik yüzde 11, Sosyal yüzde 7, Fen yüzde 11, Matematik yüzde 13, Geometri yüzde 5, Fizik yüzde 13, Kimya yüzde 14 ve Biyoloji yüzde 15

MF–4 Puan türü: Bilgisayar, Bilgisayar sistemleri, İnşaat, Makine, Çevre, Deniz ulaştırma, Elektrik, Elektronik, Elektrik-Elektronik, Endüstri, Gemi inşaatı Mühendislikleri gibi bölümler için kullanılacak.

Türkçe yüzde 11, Temel Matematik yüzde 14, Sosyal yüzde 6, Fen yüzde 9, Matematik yüzde 22, Geometri yüzde 11, Fizik yüzde 13, Kimya yüzde 9 ve Biyoloji yüzde 5

B- TM grubundaki puan türlerinin ağırlıkları ve kullanılacak alanları


TM–1 Puan türü: İktisat, İşletme, Maliye, ÇEKO, Ekonomi, Bankacılık ve Sigortacılık (Fakülte) Turizm ve Otelcilik (Fakülte) gibi bölümler için kullanılacak.

Türkçe yüzde 14, Temel Matematik yüzde 16, Sosyal yüzde 5, Fen yüzde 5, Matematik yüzde 25, Geometri yüzde 10, Türk Dili ve Edebiyatı yüzde 18 ve Coğrafya–1 yüzde 7

TM–2 Puan türü: Hukuk, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Sınıf Öğretmenliği, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı gibi bölümler için kullanılacak.

Türkçe yüzde 14, Temel Matematik yüzde 14, Sosyal yüzde 7, Fen yüzde 5, Matematik yüzde 22, Geometri yüzde 8, Türk Dili ve Edebiyatı yüzde 22 ve Coğrafya–1 yüzde 8

TM–3 Puan türü: Psikoloji, Sosyoloji, Felsefe, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Antropoloji, Arkeoloji gibi bölümler için kullanılacak.

Türkçe yüzde 15, Temel Matematik yüzde 10, Sosyal yüzde 10, Fen yüzde 5, Matematik yüzde 18, Geometri yüzde 7, Türk Dili ve Edebiyatı yüzde 25 ve Coğrafya–1 yüzde 10.

C- TS grubundaki puan türlerinin ağırlıkları ve kullanılacak alanları


TS–1 Puan türü: Coğrafya, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Radyo ve Televizyon, Halkla İlişkiler, Gazetecilik gibi bölümler için kullanılacak.

Türkçe yüzde 13, Temel Matematik yüzde 10, Sosyal yüzde 12, Fen yüzde 5, Türk Dili ve Edebiyatı yüzde 15, Coğrafya–1 yüzde 8, Tarih yüzde 15, Coğrafya–2 yüzde 7 ve Felsefe Grubu yüzde 15

TS–2 Puan türü:
Türkçe öğretmenliği, Türk dili ve edebiyatı, Tarih, Sanat tarihi, Sümeroloji, Hititoloji gibi bölümler için kullanılacak.


Türkçe yüzde 18, Temel Matematik yüzde 6, Sosyal yüzde 11, Fen yüzde 5, Türk Dili ve Edebiyatı yüzde 25, Coğrafya–1 yüzde 5, Tarih yüzde 15, Coğrafya–2 yüzde 5 ve Felsefe Grubu yüzde 10


D- DİL grubundaki puan türlerinin ağırlıkları ve kullanılacak alanları


DİL–1 puan türü: Bu puan türü İngilizce, Almanca ve Fransızca Yabancı Dil Programları için kullanılacak.

Türkçe yüzde 15, Temel Matematik yüzde 6, Sosyal yüzde 9, Fen yüzde 5 ve Yabancı Dil yüzde 65

DİL–2 puan türü: Bu puan türü
İngilizce, Fransızca ve Almanca dışında eğitim yapan programlar için (Fars Dili ve Edebiyatı, Japon Dili ve Edebiyatı gibi) kullanılacaktır.

Türkçe yüzde 25, Temel Matematik yüzde 7, Sosyal yüzde 13, Fen yüzde 5 ve Yabancı Dil yüzde 50 olarak belirlendi.






7- LYS puanları en fazla ne kadar olabilecek: Meslek liselilerin kendi alanlarında girdikleri programlar hariç, alınabilecek en yüksek puanın 575 olacak.

Meslek lisesi ve öğretmen liseli çıkışlı adaylara kendi alanlarındaki lisans programlarına yerleştirilirken verilecek ek puan ile hesaplama yapıldığında ise, alınabilecek en yüksek puanın 605 olduğunu söyledi.




Not: Alıntıdır. Güzel açıklama yapmışlar benim gibi bu sene sınava girecek olan adayların kafasındaki soru işaretlerinin bi kısmını giderir sanırım. Allah tüm sınava gireceklerin Yardımcısı olsun... (Amin!)
 

sci3

Müdavim
Katılım
23 Mart 2009
Mesajlar
4,290
Reaksiyon puanı
1
Puanları
36
Teşekkürler ilk açıklandığında anlamıştım bizzat dinlemiştim. Burasıda güzel kaynak olmuş. Etiketleri koyalımda google amcadan arayanlar forumumuza yönlensin :)
 

crazyboys90001

Müdavim
Katılım
25 Ağustos 2008
Mesajlar
1,266
Reaksiyon puanı
32
Puanları
0
ben 3 sene önce ilk girişimde 4 yıllık mühendislik kazanmıştım ama bazı sebeblerden dolayı gitmedim..bu sene tekrar gireceğim...BENİM PUANIM KIRILACAK MI ? ama aradan 3 sene geçti
 

emrykn

Asistan
Katılım
1 Temmuz 2008
Mesajlar
415
Reaksiyon puanı
4
Puanları
18
Çok güzel oldu bu busene ama puanları belli değil yeni sistemin o yuzden seneye bu yönden sorun yaşıyacaz ..
 

cobra11

Müdavim
Katılım
28 Haziran 2009
Mesajlar
4,659
Reaksiyon puanı
16
Puanları
38
Hiç birşey anlamadım bu işten ya :(

ztn daha tam açıklamadılar sonbaharda tekrar açıklama yapacaklarmış. hepsini bi anda açıklasalar ne olursa sanki

çok şükür bu sene kurtuldum. teğet geçti bizi :D:D

hayırlı olsun. yolculuk nereye inş?

ben 3 sene önce ilk girişimde 4 yıllık mühendislik kazanmıştım ama bazı sebeblerden dolayı gitmedim..bu sene tekrar gireceğim...BENİM PUANIM KIRILACAK MI ? ama aradan 3 sene geçti

yok artık puan kırılması diye bişey kalmadı herkez istediği bölümü seçebilecek sanırım.
 

rethun

Asistan
Katılım
7 Eylül 2007
Mesajlar
101
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Her sistemde olduğu gibi bunda da getirileri ve götürüleri var. İyi ki bu sene kurtulmuşum. :) Sistem daha karmaşık olmuş.
 

rethun

Asistan
Katılım
7 Eylül 2007
Mesajlar
101
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
ben 3 sene önce ilk girişimde 4 yıllık mühendislik kazanmıştım ama bazı sebeblerden dolayı gitmedim..bu sene tekrar gireceğim...BENİM PUANIM KIRILACAK MI ? ama aradan 3 sene geçti

Kazanıpta gitmediysen kırılır . Zaten yazmışlar orda AOBP 0.75 çarpılıcak diye. Ama AOBP katkısı düşürüldüğü için daha az etkileneceksin.
 

cobra11

Müdavim
Katılım
28 Haziran 2009
Mesajlar
4,659
Reaksiyon puanı
16
Puanları
38
Çok güzel oldu bu busene ama puanları belli değil yeni sistemin o yuzden seneye bu yönden sorun yaşıyacaz ..

evet daha bir çok yerde sorun var şunu hemen bi açıklasalardı süper olacaktı.:hammer:
 

Majeste

Müdavim
Katılım
7 Mart 2007
Mesajlar
1,953
Reaksiyon puanı
21
Puanları
0
İyi ki bu sene girmişim. Bu ne ya! Zaten girdiğim sınavın sistemini de anlamamıştım. :D
 

crazyboys90001

Müdavim
Katılım
25 Ağustos 2008
Mesajlar
1,266
Reaksiyon puanı
32
Puanları
0
Kazanıpta gitmediysen kırılır . Zaten yazmışlar orda AOBP 0.75 çarpılıcak diye. Ama AOBP katkısı düşürüldüğü için daha az etkileneceksin.

ama yazıda şöyle yazıyor.o yıl tekrar girersen puan kırılır.ama ben 3 sene aradan sonra gireceğim :confused1:

eski sitem şöyleydi.kazanıp ta kayıt ettirmessen,ancak 1 yıl aradan sonra puanın kırılmaz..o yıl tekrar girersen kırılıyordu...yok ya benim puan kırılmaz gibime geliyor
 

Majeste

Müdavim
Katılım
7 Mart 2007
Mesajlar
1,953
Reaksiyon puanı
21
Puanları
0
ama yazıda şöyle yazıyor.o yıl tekrar girersen puan kırılır.ama ben 3 sene aradan sonra gireceğim :confused1:

eski sitem şöyleydi.kazanıp ta kayıt ettirmessen,ancak 1 yıl aradan sonra puanın kırılmaz..o yıl tekrar girersen kırılıyordu...yok ya benim puan kırılmaz gibime geliyor
Senin aynı liseden yeni mezun olmuş gibi, AOBP'en :)D) ilgili katsayı ile çarpılarak puanına eklenir.
 

cinliserkan

Öğrenci
Katılım
21 Kasım 2008
Mesajlar
94
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
en son 2004 de girmiştim sınava..meslek lisesi mezunu olarak tekrar hazırlanmak istiyorum fakat oldukça karışık geldi bana..bizden geçtimi bilmem :))
 

sci3

Müdavim
Katılım
23 Mart 2009
Mesajlar
4,290
Reaksiyon puanı
1
Puanları
36
crazyboys90001 senin durum normal 3 sene geçmiş, kesilme filan olmucak merak etme. ;)
 

cobra11

Müdavim
Katılım
28 Haziran 2009
Mesajlar
4,659
Reaksiyon puanı
16
Puanları
38
Her zaman ki gibi derse çalıştım, deneme çözdüm. Dershane ne derse onu yaptım. Sınavla ilgili de birçok bilmediğim var. Çan eğrisi, standart sapma vs.
helal olsun kardeş ne diyim. Hangi bölüm? yolculuk nereye inş?
 

cobra11

Müdavim
Katılım
28 Haziran 2009
Mesajlar
4,659
Reaksiyon puanı
16
Puanları
38
cem62 ben bunu dosya olarak koymuştum ama genede saolasın
 

adas12

Doçent
Katılım
7 Haziran 2009
Mesajlar
980
Reaksiyon puanı
4
Puanları
0
tamda sırası yerleştim bir fakülteye sınav sistemi alt üst oldu...
ama geliba tekrar girecem..
 

cobra11

Müdavim
Katılım
28 Haziran 2009
Mesajlar
4,659
Reaksiyon puanı
16
Puanları
38
tamda sırası yerleştim bir fakülteye sınav sistemi alt üst oldu...
ama geliba tekrar girecem..

puanın kesilecek biliyosun demi? madem istemiyodun tercih yapmasaydın keşke

en son 2004 de girmiştim sınava..meslek lisesi mezunu olarak tekrar hazırlanmak istiyorum fakat oldukça karışık geldi bana..bizden geçtimi bilmem :))

artık eskisi gibi belli başlı konulardan çıkmayacak hepsinden çıkacak konuların artık o yüzden 5 sene aradan sonra baya bi zorlar seni :)
 

Rom.

Müdavim
Emektar
Katılım
11 Aralık 2008
Mesajlar
15,332
Reaksiyon puanı
177
Puanları
63
Ohoo bu ne yahu ?
Ben girmiyorum sınava felan arkadaş :D
 
Üst