Biyomühendislik ve Çalışma Alanları

Bu konuyu okuyanlar

MeNTHoR

Öğrenci
Katılım
13 Temmuz 2017
Mesajlar
15
Reaksiyon puanı
4
Puanları
3
Yaş
27
Biyomühendislik Nedir?
Biyomühendislik, biyolojik teknikler ile mühendislik bilimlerinin birleştirilerek canlı sistemlere ve yine biyolojik alanda karşılaşılan sorunlara çözüm olarak uygulanan bir disiplindir. Biyomühendislik MF puan türünde yeterli puan alınarak ilgili üniversitelerin mühendislik fakültelerinde öğrenilebilir. Bu bölümden mezun olanlar “Biyomühendis” ünvanı almaya hak kazanırlar. Bir biyomühendis aşağıdaki alt bilim dallarına hakim olacak şekilde eğitim alır.
  1. Biyoproses mühendisliği
  2. Biyomedikal mühendislik
  3. Genetik mühendisliği
  4. Moleküler mühendislik
  5. Biyoteknoloji
Biyomühendislik eğitimi oldukça kapsamlı bir şekilde verilmektedir. Sayısal ve sözel dersler olmakla beraber alan yoğun matematik ve fen bilimleri içermektedir. Halk arasında biyomedikal mühendisliği ile karıştırılmasına karşın biyomühendislik çok daha geniş bir alandır.

Mühendislik en genel haliyle; fizik, kimya, matematik ilkelerini kullanarak toplumun yaşam kalitesini yükseltmeyi konu almaktadır. Biyomühendislikte de amaç benzerdir ancak burada canlı temel alınmaktadır. Bir elektrik mühendisinin devreler ile olan ilişkisi, biyomühendisin organizmalar ile olan ilişkisine benzetilebilir. Biyomühendis mikro ve makro boyutlardaki organizmalar le çalışma yapabilir. Bitkiden hayvana, bakteriden mantara pek çok alanda çalışma yapabilirler.
Biyomühendislik


Biyomühendis Olmanın Şartları Nelerdir?
Biyomühendislik matematik ve fen ağırlıklı bir bölüm olduğundan dolayı tercih yapacak kişilerin bu alanlara ilgisinin olmasının yanında yine bu alanlarda başarılı olması gerekmektedir. Nitekim birçok mühendis dalında olduğu gibi biyomühendislik de ağır sayısal bilgi gerektirir. İyi bir eğitim ile analitik düşünce yapısı kazandıran bu branş, anatomiden biyoteknolojiye kadar pek çok alanda geliştirmekte ve kazanım sağlamaktadır.

Biyomühendislik Dersleri Nelerdir?
Biyomühendislik eğitimi, fizik, kimya, biyoloji ve matematik derslerini ve bu derslerin alt dallarını içermektedir. Bununla birlikte birçok laboratuvar çalışmasını da beraberinde getirmektedir. Bu sebepten bölümü tercih edeceklerin üniversite belirlerken laboratuvar imkanlarını göz önünde bulundurmaları önerilmektedir.
Biyomühendis Çalışmaları


Biyomühendis Çalışma Alanları Nelerdir?
Biyomühendis çalışma ortamı genellikle laboratuvarlardır. Ülkemizde genelde özel sektörde yer bulabilen bu branş birçok alanda çalışma yapmaktadır. Ziraatten ilaç sektörüne, sağlıktan endüstriye pek çok alanda biyomühendislere ihtiyaç duyulmaktadır. Biyomühendisler:
  • İlaç firmaları
  • Genetik tanı merkezleri
  • Hastaneler
  • Biyoyakıt üretim tesisleri
  • Kimya endüstrisi
  • Kök hücre bankaları
  • Mikrobiyoloji ve biyoteknoloji firmaları
  • Tüp bebek merkezleri
  • Biyomedikal firmaları
ve bu alanlar ile yakından ilişkili pek çok firmada çalışma imkanına sahiptirler.

Kaynak: Biyomühendislik ve Çalışma Alanları - Bilim Ve Tekno
 
Üst