2 yıllık üniversite dikey geçiş

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
493
Arkadaşlar bu sene öss'ye girecekler arasındayım.Olaki kazanamaz isem tercihimi 2 yıllık geçişten yana kullanmak istiyorum.(1 yılım daha boşa gitmesin diye) Ve sorum şu ki; 2+3 diye bi sistem var ortada 2 yıl sonunda başarıya göre 3 yıl daha okuyabilirmuşuz...
yani merak ettiğim bu 5 yıl sonunda 4 yıllık kazanan arkadaşlarımız ile eş değer mi olucaz yoksa 2 yıllık sıfatı yüzümüze mi vurulacak?
bilen arkadaşlar açıklarsa sevinicem :) dershaneye gidiyorum iyi forumlar...gitmeden bi kaç cevap alırım umarım.

eray045

Rektör
Reaksiyon puanı
250
dikey geçiş sınavındamı bahsediyorsun?

RoMaNTiiZMa

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Ne uğraşıcan buralarda ?
İngilizcen iyiyse Git macaristana :D
Olmadı Almanya. Yada ÇİN :D öss barajı aş git eczacılık oku :P

Enis Kurtay

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Dostum öncelikle geçmiş olsun, aynı dertten yoldaşız :)
4 yıllık okumayı hedefle ve onun için gerekli azimi göster. Gelelim senin sorununa.
Eğer DGS sınavını geçersen ve gittiğin üniversiteden başarılı şekilde mezun olursan, 4 yıllık okumuş gibi iş bulursun.

Yalnız şöyle bir sorun var. DGS sınavı öyle kolay bir sınav değil. Aslında bana göre sınav çok kolay ancak her bölümün kontenjanı oldukça az. Yaklaşık 1000-2000 kişiden çok az denemeyecek kadar kişi alıyorlar (Üniverisiteye göre değişiyor). Yani DGS sınavında bir nevi ilk 10 veya 20'ye falan girmelisin.. Zaten bu konuyla alakalı 2 senelik mezun arkadaşlar sana hemen burada yazarlar.

Ancak sana şunu çok iyi söyleyebilirim rahat bir şekilde. Eğer 4 yıllık kazanamazsan, Türkiyede bulunan en güzel üniversitenin 2 yıllığına gitmeye çalış. Yani bir Yıldız Teknik, İstanbul Teknik, Marmara gibi adı geçen üniversitelere git. Emin ol iş bulma potansiyelin çok artıyor. Çünkü bu tip üniversitelerin piyasada adı çok büyük. Ancak herşeye rağmen 4 senelik hedefinden şaşma ve onun için çok çalış. Geceni gündüzüne katman lazım. Ben az bir puan ile kaçırdım, bu sene tekrar çalışıyorum. İnşallah istanbuldaki bir üniversiteye kapak atacağım :)

eray045

Rektör
Reaksiyon puanı
250
örnek vereyim
mesela meslek yüksek okulu elektrik veya elektronik böülümündesin..
dgs ye girdin başarılı oldun..
üniversitenin elektrk veya elektronik mühendisliği bölümüne kaydını yaptırıyorsun..
bölümdeki diğerlerinden tek farkın ilk sene intibak oluyorsun..
yani hiçbir dersten başarısız olmayacaksın. başarısız olursan kaydın silinir
1. sene geçtikten sonra diğerlerinden hiç bir farkın olmaz. :wink:

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Tabi ki doğrudan 4 yıllığı kazanıp mezun olmuşlarla, 2 yıllık okuyup, 4 yıllık fakülteye dikey geçiş yapanlar fakülteden mezun olduklarında aynı haklara sahiptir.

Hatta siz hem fakülte hem meslek yüksek okulu mezunu olmuş olursunuz. Onlar sadece fakülte mezunu olmuş olurlar.

Yalnız dikey geçiş pek kolay bir olay değildir.
Çünkü DGS için ayrılan kontenjan çok azdır ve rakip çoktur.
Ayrıca DGS 'de sorular mantığa dayalı sorulardır, çok fazla bilgi istemediği için herkes tarafından çözülebilirler. Sadece bilgisi ve tecrübesi çok olanların vakit sorunu olmaz. Soruların hepsini 3 saate yetiştiremiyorsunuz da. :)

Soruların kolay olması aynı zamanda tüm rakiplerinizin de bu kolay soruları yapmış olacağı anlamına geliyor. Kontenjanlarda az olduğu için bu dgs ile 4 yıllığa geçerim muhabeti bir çok kişi için hüsranla biter.

Şunu da söylemem gerekir. MYO'da ki mezuniyet sıranız da önemli bir etkendir. Normalde iyi bir dereceye sahip olabilecekken, sınıfınızda ki çalışkan 3-5 kişi sizi sıralamada arkaya itebilir ve bu başka bir myo'da okuyan, DGS 'de size göre daha başarısız bir kişinin, okuduğu myo'da bölüm birincisi olması durumunda sizin önünüze geçmesi demektir.

Yani tek etken Dikey geçiş sınavı değildir.

Son olarak 2 yıllığı bitirince DGS için tekrar dershaneye gitmeniz gerekebilir. Bu en az 1 yıl daha kaybetmek anlamına gelir.

Özet olarak, mümkün olduğunca çok çalışıp fakülteyi doğrudan kazanın, Baktınız olmuyor o zaman 2 yıllığa yönelebilirsiniz.

---------- saat 12:04 eklendi ---------- önceki mesaj saat 12:02 eklenmişti ----------

örnek vereyim
mesela meslek yüksek okulu elektrik veya elektronik böülümündesin..
dgs ye girdin başarılı oldun..
üniversitenin elektrk veya elektronik mühendisliği bölümüne kaydını yaptırıyorsun..
bölümdeki diğerlerinden tek farkın ilk sene intibak oluyorsun..
yani hiçbir dersten başarısız olmayacaksın. başarısız olursan kaydın silinir
1. sene geçtikten sonra diğerlerinden hiç bir farkın olmaz. :wink:

Bu olay yakın zamanda değişti. ARtık bir kaç dersten başarısız olma hakkı tanındı. Ayrıntılar için www.dikeygecis.org

byjackep

Asistan
Reaksiyon puanı
2
İlk önce şunu söleyeyim.2 yıllık bir üniversiteyi bitireceksin, nasıl ve kaç yaşında bitirdiğin önemli değil yeterki o Üniversitenin mezunu oldğuna dair bi diploman olsun.Ama ne kadar başarılı olursan o kadar daha fazla puan alırsın okuldan...

Örnek olarak...

Bölüm 1. si 80 puan
Geri kalan öğrenciler de bölümde aldığı puana göre 1. ye aldğı puanının yakınlığına göre puan alır ama en düşük puan 55 veya 50 olmalı bölüm sonuncularının aldığı puan...

Atıyorum bölümde 4. oldun 73,545 gibi bi puan aldın.Alınan bu puanı 0,6 ile çarpıyorsun sana gelecek puanı tam olarak hesaplıyorsun.(OKULDAN GELECEK PUAN)

Sınava gireceksin .DGS. Fakat şöyle bir durum var atıyorum ön lisansta okuduğun bölüm Makina veya Makina Resim Konstrüksiyon.

4 yıllık okuyarak seçebileceğin bölümler Makina ile ilgili olmalı.Oradan mezun olup İnşaat Mühendisliği seçemezsin.Makina Müh. Gemi İnş Müh. İmalat Müh....Vb

Sınav da ise;

80 Matematik, 80 Türkçe olacak.

Matematiğin 35 veya 40 sorusu Mantık olacak

Türkçenin ise 10 veya 12 sorusu Mantık olacak ki önemli olan bu mantık sorularını zamanında yapabilmek...

Kazandık diyelim.

İntibak diye bir sınıf var ( mantıksız bir şey gibi geliyor bana fakat değiştirilecek diye duydum ki sen mezun olasaya kadar değişir sanırım..)

O sınıfa giriyorsun sana 1. ve 2 . sınıfın derslerini veriyorlar.Ama ön lisansta aldğın dersler burada muhafiyet saylıp almıyorsun ama içerikleri aynıysa.

Bu 2 sınıfın derslerini 1 yılda veya okulun yönetmeliğine göre 4 dönemde yani 2 yılda da verme şansın var...

Ama şöle bi şart var;

Gene okulun yönetmeliğine göre 1 veya 2 veya 3 dersten kalırsan okuldan atılırsın veya yönetmeliğe göre 1 dönem daha okuma şansı verirler kaldığın dersleri verebilmek için.Eğer geçersen İntibak sınıfını, 2. sınıftan başlarsın okumaya Lisansı.Tabiki şu yolda var.Eğer çok yüksek puan alabilrsen ve bu okulları seçersen İntibak okumama gibi şansın olabilir.

1.İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ( Benim okulum :) )
2.Boğaziçi Üniversitesi
3.Orta Doğu Teknik Üniversitesi
4.Ankara Üniversitesi ( Tam emin değilim )
5.Hacettepe Üniversitesi

Bu 5 okulda hazırlığı geçtikten sonra sana İntibak mı istersin yoksa Öss gibi en baştan başlamak mı yani 1. sınıftan başlamak mı istersin diye artık hangisi senin için ideal olursa ki baştan başlamak daha mantıklı onu seçersin...Şimdilik yönetmelik bu olması lazım eğer 4 ay da değişmediyse.Değişen yasa sanırım Ek kontenjanında gelmiş olması ki bu gayet iyi bir şey...

Aklıma gelenler bunlar eğer merak ettiğin sorular varsa sor akşama doğru cevap verebilirim.Saygılar...

Kaynak: BEN :D Bende DGS ile girdim bu sene. Ve herşeyi ayrınltılı olarak biliyorum diyebilirim.Sorularını bekliyorum :)

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
2 yıllık yıldız teknik bilgisayar programlama bitirdim. okul pek kolay değildi doğrusu. ortalamamda çok yüksek gelmedi. akabinde DGS'nin düşük kontenjanlarını düşününce Açıköğretime kayıt oldum. bir yandan da son kez öss çalışıyorum. Öss'de benzer konular olmasına rağmen daha fazla kontenjan mevcut. dolayısıyla şans daha fazla.

byjackep

Asistan
Reaksiyon puanı
2
2 yıllık yıldız teknik bilgisayar programlama bitirdim. okul pek kolay değildi doğrusu. ortalamamda çok yüksek gelmedi. akabinde DGS'nin düşük kontenjanlarını düşününce Açıköğretime kayıt oldum. bir yandan da son kez öss çalışıyorum. Öss'de benzer konular olmasına rağmen daha fazla kontenjan mevcut. dolayısıyla şans daha fazla.

Aynı konular yok yanlış bilgi vermeyelim...Hem 4 yıllık bi mühendislik istiyorsa arkadaş mesela Makina ozaman mecburen 2. bölümden yapması lazım Öss de...Hem 1. bölüm olsa bile farklı konularda var...

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
493
arkadaşlar hepinize tek tek çok teşekkür ederim.:) tüm merak ettiğim soruları yanıtlamışsınız.
bana gelince son sınıftayım bu sene bilgisayar bölümündeyim.ondan bu tedirginliğim ve sorumlarım. tekrar çok teşekkür ederim. :) sınava hazırlanan ve tekrar girecek arkadaşlara başarılar dilerim.

tasarlamak

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar dgs sınavıyla grafik ögretmenlige geçişte yetenek sınavınada girmemize gerek varmı yoksa dgs sınavı yeterlimi... acaba

cheleby

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
227
Konuyu hortlatıyorum ama merak ettiğim birşey var.4 yıllığa gitmek için illa DGS şart mı ? Sınavsız felan geçme hakkımız yok mu ?

S

SDN Okuru

SDN Okuru
mesela 2 senelik gecıs hakkını kullandın dıyelım dısardan da bıtırıp 4 senelık yapmak kolay mıdır?

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
fark olmaz. ama yüksekokuldan dikey geçiş yapmak zordur bildiğim kadarıyla. kontenjanlar sınırlı çünkü. her bölümde 3-5 kişi. hatta bazen 1 kişi... bir de dgs için yüksekokuldaki diploma puanının yüksek olması lazım. daha doğrusu bölüm birincisine mümkün olduğunca yakın olman lazım. bir de kazandıktan sonra fakültede ilk sene intibak olacak. aldığın derslerin hepsini verme zorunda olacaksın. baya sıkıntılı yani.

eğer 1 sene daha bekleyince istediğin bölümü kazanabileceğini düşünüyorsan bekle bence.hiç yüksekokul ile uğraşma. çünkü toplamda 5 sene okuyunca yine 1 sene gitmiş olacak.

esasen mühim olan 4 yıllık veya 2 yıllık okumak değil, bitirince iş bulmak. bazı 2 yıllıklar var ki, mezunları işssiz kalmıyor. çoğu fakülte mezunu da iş arıyor. :)

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
493
Konuyu hortlatıyorum ama merak ettiğim birşey var.4 yıllığa gitmek için illa DGS şart mı ? Sınavsız felan geçme hakkımız yok mu ?
dgs ile geçmen gerekecek.(okul birinciliğinden direk geçiş var mıdır bilemiyorum.)

(konuyu açtığımda hiç bilgim yokmuş he :P)

S

SDN Okuru

SDN Okuru
ben birşey merak ediyorum dgs ye gireceğim ilk üç dönem bölüm birincisiydim son dönem ikinci oldum son döneme bakılmıyor ilk üç dnm önemli dediler ama kafam çok karıştı ???

S

SDN Okuru

SDN Okuru
2yıllık makine bölümünü küçük bir yer duylmamiş bii ünide mi okumaliyım yokda büyk adı olan bi üniye mi gitmeliyim dgs düsünüyorum zorlamyan bi yer olsa daha mantıklı olur sankı