1984ün yazarı Orwell de izlenmiş

Bu konuyu okuyanlar

warkortali

Profesör
Katılım
14 Kasım 2006
Mesajlar
3,735
Reaksiyon puanı
181
Puanları
63

’1984’ adlı eserindeki Big Brother-Büyük Birader kavramıyla devlet tarafından izlenmeyi anlatan İngiliz yazar George Orwell’in kendisinin de iç istihbarat teşkilatı tarafından izlendiği ortaya çıktı.

İngiliz ulusal arşivleri, 1950 yılında hayatını kaybeden ünlü yazar George Orwell’in yaşamına dair ilginç ayrıntıları gün ışığına çıkardı.

’1984’ adlı eserinde devlet tarafından izlenmeyi Big Brother kavramıyla açıklayan Orwell’in kendisinin de İngiliz istihbaratı tarafından izlendiği ortaya çıktı.

Arşivler, Orwell’in İngiliz istihbaratının dikkatini ilk olarak 1929 yılında çektiğini gösteriyor. Belgelere göre, o dönemde Paris’te yaşayan Orwell, sol eğilimli ‘İşçilerin Hayatı’ adlı bir yayından muhabirlik teklifi almıştı.

1942’de ise İngiliz yayın kuruluşu BBC’de Hintçe servisinde çalışmaktaydı. İngiliz polisi Scotland Yard, o tarihte hazırladığı raporunda Orwell, sol görüşü ve bohem giyim tarzıyla ileri bir komünist olarak nitelendiriliyor.

Ancak iç istihbarat servisi MI-5, bu raporu çürütüyor. Orwell’in 20 yıl boyunca izleyen teşkilata göre İngiliz yazar, komünizmden çok uzaktı ve güvenliğe bir tehdit oluşturmuyordu.

George Orwell, sosyalist olmasına karşın Hayvan Çiftliği” ve 1984 adlı eserlerinde Stalin rejimini eleştirmişti. Türkiye’de Biri Bizi Gözetliyor, dünyada ise Big Brother olarak yayınlanan programın ismi de Orwell’in kitabından geliyor.

[size=10pt]Kaynak[/size]
 

alperveli

Profesör
Katılım
25 Aralık 2006
Mesajlar
1,125
Reaksiyon puanı
48
Puanları
38
Biri bizi gözetliyoru bu adam yazmış demek iyi halt etmiş
 

Son mesajlar

Üst