Bir işletim sistemi

Bu konuyu okuyanlar

Fantoma

Müdavim
Katılım
9 Ağustos 2008
Mesajlar
2,506
Reaksiyon puanı
27
Puanları
48
1999 yılından beri internet kullanıyorum. İnsanın işini kolaylaştıran ve o günlerden günümüze dek binlerce program, onlarca tarayıcı ve benzeri ile karşılaştım. Ancak şu internet aleminde anlayamadığım ve bence çok önemli olan iki şeyle karşılaştım.
İlki;
Neden Windows ve Linux dışında işletim sistemi yok?
Sebebi işletim sistemlerinin oluşturma maliyetlerinden mi?
İşletim sistemlerini dünyada sadece ve sadece iki girişimcinin tekelinde mi ?
İşletim sistemleri bu iki üreticinin belirleyebileceği ve çekirdeği bu sistemleri içermek zorunda olduğundan mı?
Ve benzeri sorular....
Dünyada bunca yatırımcı ve yine onbinlerce beyin takımı varken üçüncü,
dördüncü hatta beşinci tip bir işletim sistemi neden geliştirilip piyasaya sunulamıyor?

İkinci anlayamadığım olay;
Neden bunca grafik, video ve ses dosyası ve bunlara bağlı çözücüler üretmek için yırtılınıyor?
Dünya da bu üç tip dosya türüne neden bir standardizasyon getirilmiyor?
Kolay bir tahmin ile, bu dosya tiplerine zaman içinde yenilerinin eklenmesi (n) zaman süresinde bir kaos ortamı oluşturacaktır.
Ortaya bir uygulama programı sunan bir çok üretici kendi dosya türünü de beraberinde getiriyor.
Bunun bir standarta bağlı kalması uzantı karmaşasının ortadan kalkması ve herkesin basit ve rahatça kullanacağı bir ortam sunmaz mı?
 

Turab Garip

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
63
Selamlar.

birinci isteğinle ikinci isteğin teorik olarak birbirinze zıt. :) Hem daha fazla işletim sistemi üretilmesini istiyorsun, hem de daha az format kullanılmasını istiyorsun. Halbuki daha az format kullanılacaksa, daha fazla işletim sisteminin bir esprisi kalmaz.

İkinci olarak, bu tür şeylerin standardizasyonu zaten sürekli düşünülüyor. Dünyada bunun için bir çok kurum var ve şimdiye kadar binlerce standardiasyon yapıldı, hala da yapılıyor. Örneğin web alanında HTML, EcmaScript (JScript ve JavaScript), PDF, XHTML, XML gibi, grafik alanında JPEG, PNG, GIF gibi, iletişim alanında 802.11 a/b/g (wi-fi), MAC, IP adresleri gibi, medya alanında CDFS, UDF gibi..

Ki ben en basitlerini saydım, bunlardan bile çok daha hayati derecede önem taşıyan onlarca standardizasyon var zaten. Eğer bu standartlar olmasaydı zaten bilgisayar dünyasını bugün kullandığımız gibi kullanamazdık. Üstelik bunlar sadece yazılım bazlı standardizasyonlar; bir de donanım standardizasyonları var ki onlar olmasa zaten bugün belki hala 10 MiB'lik HDD'ler kullanıyor olurduk. Hatta belki bilgisayar hiç kişisel kullanıma kadar ilerleyemez, sadece bilim veya büyük iş çevrelerince kullanılırdı..

Bundan daha fazlası da zaten pek mümkün değil. Çünkü sonuçta işin içine patentler giriyor, ticari kaygılar giriyor; kapitalizm buradan doğuyor zaten. Adamın bir icadı var, bir ilerleme kaydetmiş, onun üzerinden para kazanmak istiyor doğal olarak. Dolayısıyla diğerleri de başka açılardan üstünlük elde etmek için başka sistemler geliştiriyorlar.

Kısacası senin belirttiğin alanlarda zaten yeterince standardizasyon var; genellikle sadece geniş kitlelerce tercih edilen şeyler kullanılıyor. Bunların da amacı, aynı "neden daha fazla işletim sistemi üretilemiyor" sorusundaki gibi, daha iyi olanı bulmaya çalışmak. Ancak unutmamak gerekir ki, para her zaman insandan önemlidir. :)
 

Rom.

Müdavim
Emektar
Katılım
11 Aralık 2008
Mesajlar
15,332
Reaksiyon puanı
177
Puanları
63
Sadece Windows ve Linux yok bu pazarda Mac Os da var :)
Ayrıca bu pazar sadece belirli kişilerin tekelinde değil isteyen başlar bi Linux çekirdeğinden kendi sistemini kurar, ama yok eğer sıfırdan çekirdek üretilsin diyosan o biraz zor...
 

fogu78

Doçent
Katılım
25 Haziran 2009
Mesajlar
634
Reaksiyon puanı
8
Puanları
0
Bildigim kadariyla Asya ülkelerinde Linux yaygin. Bu da ABD düşmanlığından olsa gerek. Türkiye genelinde Microsoft ürünleri daha yaygin ama Linux kullananlar da yok değil. Bu da oldum olasi Bati hayranligimiz/ayak uydurma çabamızdan sanırım.
ABD'de ise Mac, Microsoft ve çok yaygin olmasa da Linux da kullaniliyor diye biliyorum.
 

warhead

Doçent
Katılım
6 Aralık 2008
Mesajlar
613
Reaksiyon puanı
9
Puanları
18
ms windowsun arkasındaki asıl güç directx grafik kütüphanesidir.linux yada mac os yuklu bilgisayarlarda windowsdaki gibi birçok işlemi çok kolay ve rahat yapabilirsiniz gelgelelim oyun oynamaya directx olmadan fazla bişey yapamazsınız.mac os için durum farklı oyun dagıtımcıları macos içinde surum suruyorlar piyasaya ama lınuxda boyle bir durum yok.ha bazıları cıkıp yok efendım ben cs yada halflife oynuyom der.dogru opengl ile oynarsın ama pc de gerçek oyunculuktan bahsedeceksek DX10 şarttır ;) opengl 3.0 yeni çıktı ama microsoft DX11 çıkarmaya hazırlanıyorlar.opengl ne zmn dx kalitesini yakalarsa işte o zaman windows tarih olur tabi buda epey uzun bir süre :D
 

HapS

Müdavim
Katılım
23 Ocak 2008
Mesajlar
3,350
Reaksiyon puanı
63
Puanları
48
onlarca işletim sistemi var sen sadece 2 tanesini duymuşsun windows linux dan ibaret değil sadece bu sektör ayrıca biz 2 tanesiyle baş edemiyoruz birde diğer işletim sistemlerinin fanatiklerini bu forumda yazarken görmek tüylerimi ürpertiyor :D
 

Rom.

Müdavim
Emektar
Katılım
11 Aralık 2008
Mesajlar
15,332
Reaksiyon puanı
177
Puanları
63
onlarca işletim sistemi var sen sadece 2 tanesini duymuşsun windows linux dan ibaret değil sadece bu sektör ayrıca biz 2 tanesiyle baş edemiyoruz birde diğer işletim sistemlerinin fanatiklerini bu forumda yazarken görmek tüylerimi ürpertiyor :D

Beni de senin o fanatiklere karşı yapacağın yorumları görecek olmam tüylerimi ürpertiyor :mrgreen:
 

HapS

Müdavim
Katılım
23 Ocak 2008
Mesajlar
3,350
Reaksiyon puanı
63
Puanları
48
yani sonuçta fazla işletim sisteminin olması her yönden felaket :D
 

Mirack1907

Müdavim
Emektar
Katılım
3 Mayıs 2007
Mesajlar
5,371
Reaksiyon puanı
57
Puanları
48
Yaş
36
Çok fazla işletim sistemi olması çok fazla farklı donanım olması çok farklı oyunlar olması çok farklı programlar olması diye sınırsız şekilde devam eder sanırım konsollardaki kapışma gibi bazı oyunlar bazı programlar sadece tek işletim sistemine çalışacak digerleri ona erişemiyecek gibi gibi gibi çok sıkıntı çok :D
 

Fantoma

Müdavim
Katılım
9 Ağustos 2008
Mesajlar
2,506
Reaksiyon puanı
27
Puanları
48
Değerli arkadaşlar,
demek istediklerimi biraz toplamam gerekecek.
konuya gelen cevaplarınıza teşekkürler ama hala yanlış anlamalar olduğu için biraz daha yer çalmak zorundayım.
1- cevap yazan arkadaşlardan biri, "tekel yok istediğin linux çekirdeğinden yeni sistem kurarsın" diyor. ama ben windows, linux veya mac kullanılmadan neden başka bir işletim sistemi kurulamıyor veya üretilemiyor demek istiyorum.
bunlar için Elmacık adlı arkadaşın değindiği gibi iki sorum aslında tezat da değil.
grafik, video ve ses dosyalarına şöyle üstünkörü bir göz atarsak,
grafik alanında bmp kayıpsız, diğerleri sıkıştırılmış, ki, gif uzantısının özel yapısı dolayısıyla veya ani,cur ve ico dosyalarının da bu konuma eklemeyi gereksiz buluyorum, geliştirilen en yaygını jpg olmak üzere, iki, üç format daha var iken, tiff, ai, eps, crw, dds, dcx, djvu, ecw, ve saymakla bitmez türleri ile, (hadi bir iki tür vektör için geçerli olsun)
video alanında avi kayıpsız, diğerleri sıkıştırılmış olarak baz alındığında mpg nin türleri, matruska, divx, xvid vb
ses alanında wav kayıpsız mp3 standardı yanında her üreticinin ortaya attığı rm, qt vb türleri eklediğimizde nerdeyse yüzlere ulaşan gerekli gereksiz tür oluşmuş durumda.
yani atıyorum, Kodak firması makinesinde çekilen resmin görüntülenmesi için kendi formatını baz alıyor da, standart resim görüntüleme formatını kullanmıyor?
İşletim sistemi bahsinde de, her aklına esenin bir işletim sistemi yapıp piyasaya sürmesi derecesinde değil sormak istediğim.
Sadece belli standarda uygun ama ms, linux ve mac dışında neden başka bir sistem üretilmiyor sorusunu merak ettim sadece.
yüzlerce sistem elbette olmasın, ama bir iki sistem ve bir iki değişik yapı daha olması bence enteresan olurdu.
bu bence biraz daha rekabet doğuracağı için sistem üreticileri en azından daha stabil ve daha ucuz sistemler oluşturarak örneğin alma zorluğu az olan kişileri daha fazla kullanıma yaklaştırır belki de korsan kullanımı ortadan kaldırırdı diye düşünüyorum.
 

coal

Asistan
Katılım
23 Aralık 2008
Mesajlar
121
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Linux sadece bir işletim sisteminden oluşmuyor,
kendi içinde birçok işletim sistemi vardır:
Linux dağıtımları - Vikipedi
evet apple macos da var
solaris ve open solaris var
BSD ,freebsd de var. BSD - Vikipedi
google ın da bu konuda çalışmaları var
mobil ve online işletim sistemleri var...

standartlaştırma ;
tekelciliğe de yol açabilir,
yapılacakları kısıtlayabilir,
işleri düzene sokabilir, nasıl yapılacağına göre değişir
 

penguin

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
3,494
Reaksiyon puanı
201
Puanları
63
Dünya üzerinde işletim sistemi olarak sadece win ve Linux yok ki. Yaygın olduğu için bu ikisini duymuş olabilirsin. Ama bunların dışında MacOS, AmigaOS, Aros, Plan9, Inferno, BeOS gibi daha yüzlerce işletim sistemi var.
Hatta çok yakında, işletim sistemi geliştirme konusunda uzun yıllardır ders veren, belki de dünyada yazılım konusunda en iyi isimlerden biri Tanenbaum, yeni bir işletim sistemi geliştirmeye başlayacak. Kendisi ayrıca minix işletim sistemini yazan kişidir. Başlama nedeni ise, piyasada ki işletim sistemlerini çok kompleks ve hataya eğilimli bulması.
 

tmpuser

Müdavim
Katılım
3 Haziran 2009
Mesajlar
1,248
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
1- İşletim sistemi yapmak kolay bir iş midir

Lİnux microsofta rakip ve Hala Microsoft Kadar tutulmuyor

2-Zaten keşfedilmiş bi İşletim sistemi var ve bu ihtiyaçları karşılıyorsa ve yapacağınız şey ondan farklı olamayacaksa Boşuna çabaya gerek var mı ?


Yani sonuç olarak Ameri kayı yeniden keşfetmeye gerek yok

bugün neden 10 çeşit cd yok demekle aynı bence

çünkü cd ve dvd işimizi görüyor o yüzden yok
 

sivaspor

Profesör
Katılım
23 Eylül 2008
Mesajlar
2,454
Reaksiyon puanı
2
Puanları
38
Arkadas sanirim platform demek istiyor yani bir program heryerde kullanilsin falan filan.

Bu imkansiz bir sey ayrica cokta anlamsiz olur.

Imkansiz kisimi donanimdan geliyor, anlamsiz kisimi ise cesitlilik her zaman iyidir.
Tabi bunun degerini bilmek icin bizim gibi zamaninda 10 satirda bir cls yazma cilesini yasamis olmak gerek :D
Yada Norton Commander'i sanat eseri hatta dunyanin 7 harikasindan biri olarak gordugumuz zamanlari yasamak gerek.


:w00t:/|sDn|
/▌
/ \
 

Exploit Coder

Müdavim
Katılım
15 Nisan 2009
Mesajlar
1,534
Reaksiyon puanı
26
Puanları
0
sadece iki tane işletim sistemi yoktur zaten fakat bende sana bir soru sorayım. Neden olsunki ?

bu sadece insanların işini zorlaştırır.
 

rozabay

Müdavim
Emektar
Katılım
4 Nisan 2009
Mesajlar
7,113
Reaksiyon puanı
34
Puanları
48
Değerli arkadaşlar,
demek istediklerimi biraz toplamam gerekecek.
konuya gelen cevaplarınıza teşekkürler ama hala yanlış anlamalar olduğu için biraz daha yer çalmak zorundayım.
1- cevap yazan arkadaşlardan biri, "tekel yok istediğin linux çekirdeğinden yeni sistem kurarsın" diyor. ama ben windows, linux veya mac kullanılmadan neden başka bir işletim sistemi kurulamıyor veya üretilemiyor demek istiyorum.
bunlar için Elmacık adlı arkadaşın değindiği gibi iki sorum aslında tezat da değil.
grafik, video ve ses dosyalarına şöyle üstünkörü bir göz atarsak,
grafik alanında bmp kayıpsız, diğerleri sıkıştırılmış, ki, gif uzantısının özel yapısı dolayısıyla veya ani,cur ve ico dosyalarının da bu konuma eklemeyi gereksiz buluyorum, geliştirilen en yaygını jpg olmak üzere, iki, üç format daha var iken, tiff, ai, eps, crw, dds, dcx, djvu, ecw, ve saymakla bitmez türleri ile, (hadi bir iki tür vektör için geçerli olsun)
video alanında avi kayıpsız, diğerleri sıkıştırılmış olarak baz alındığında mpg nin türleri, matruska, divx, xvid vb
ses alanında wav kayıpsız mp3 standardı yanında her üreticinin ortaya attığı rm, qt vb türleri eklediğimizde nerdeyse yüzlere ulaşan gerekli gereksiz tür oluşmuş durumda.
yani atıyorum, Kodak firması makinesinde çekilen resmin görüntülenmesi için kendi formatını baz alıyor da, standart resim görüntüleme formatını kullanmıyor?
İşletim sistemi bahsinde de, her aklına esenin bir işletim sistemi yapıp piyasaya sürmesi derecesinde değil sormak istediğim.
Sadece belli standarda uygun ama ms, linux ve mac dışında neden başka bir sistem üretilmiyor sorusunu merak ettim sadece.
yüzlerce sistem elbette olmasın, ama bir iki sistem ve bir iki değişik yapı daha olması bence enteresan olurdu.
bu bence biraz daha rekabet doğuracağı için sistem üreticileri en azından daha stabil ve daha ucuz sistemler oluşturarak örneğin alma zorluğu az olan kişileri daha fazla kullanıma yaklaştırır belki de korsan kullanımı ortadan kaldırırdı diye düşünüyorum.

Arkadaşım düşüncene saygılıyım ancak windows , linux vs şuanki tüm işletim sistemleri uçak gibi. sen tekerleği sıfırdan bulmaktan bahsediyorsun. Şu saatten sonra yeni bir işletim sisteminin çıkması zaten saçma olur.
 

NikeSteeL

Müdavim
Katılım
13 Mart 2009
Mesajlar
8,420
Reaksiyon puanı
131
Puanları
63
Bildigim kadariyla Asya ülkelerinde Linux yaygin. Bu da ABD düşmanlığından olsa gerek. Türkiye genelinde Microsoft ürünleri daha yaygin ama Linux kullananlar da yok değil. Bu da oldum olasi Bati hayranligimiz/ayak uydurma çabamızdan sanırım.
ABD'de ise Mac, Microsoft ve çok yaygin olmasa da Linux da kullaniliyor diye biliyorum.

Microsoft Ürünlerini Kullanmamızın Batı Hayranlığı ile ne alakası Var . Hangi ülkenin ürünü olursa Olsun Teknolojide neyi istersen onu kullanırsın Hangi işletim Sistemini Benimserse onu kullanıyorsun . Çok Dar Bir Görüş Senin ki
 

systemengineer

Asistan
Katılım
11 Ağustos 2009
Mesajlar
133
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
iyiki donanım parçalarındaki üretim rekabeti gibi işletim sistemlerinde de yok :D hergün bi sistem çıkar artık:D sistem1 sistem 1i sistem 1.2 :D:D
 

Exploit Coder

Müdavim
Katılım
15 Nisan 2009
Mesajlar
1,534
Reaksiyon puanı
26
Puanları
0
Dünya üzerinde işletim sistemi olarak sadece win ve Linux yok ki. Yaygın olduğu için bu ikisini duymuş olabilirsin. Ama bunların dışında MacOS, AmigaOS, Aros, Plan9, Inferno, BeOS gibi daha yüzlerce işletim sistemi var.
Hatta çok yakında, işletim sistemi geliştirme konusunda uzun yıllardır ders veren, belki de dünyada yazılım konusunda en iyi isimlerden biri Tanenbaum, yeni bir işletim sistemi geliştirmeye başlayacak. Kendisi ayrıca minix işletim sistemini yazan kişidir. Başlama nedeni ise, piyasada ki işletim sistemlerini çok kompleks ve hataya eğilimli bulması.

:yes:

Arkadas sanirim platform demek istiyor yani bir program heryerde kullanilsin falan filan.

hayır bunu demek istemiyor.
 

MaviAteş

Doçent
Katılım
16 Ağustos 2009
Mesajlar
629
Reaksiyon puanı
24
Puanları
0
1. Sorunla 2. sorun birbiriyle şöyle çelişiyor.

Çok daha fazla işletim sistemi olmasını bende isterim çünkü rekabet her zaman son kullanıcıya yarar.

Ancak her işletim sistemi kendi standardını yanında getiriyor.
Örnek Microsoft daha geçen gün XML 'in patentini aldı, şu durumda diğer işletim sistemleri buna benzer yeni standartlar bulacaklar.

Zamanında JavaScript varken MS 'un bana ne ben burada da tekel olmak istiyorum diye tutturup VBScript 'i ortaya çıkarttı. Aynı şekilde PHP varken gidip sonradan vazgeçeceği ASP 'yi çıkarttı. Allah'tan HTML hala bir standart. :)

Yani aslında aslında işletim sistemi tek olsaydı diğer dosya uzantıları da büyük ihtimalle tek olacaktı. Ancak bunun yanı sıra bu tek işletim sistemi Microsoft'un ki olsaydı günümüzde en gelişmiş işletim sistemi belki Windows 95 service pack 5 olurdu. :)

Sonuçta adamın tek derdi para kazanmak.
Firefox olmasaydı bugün İE8 olur muydu?
 

Exploit Coder

Müdavim
Katılım
15 Nisan 2009
Mesajlar
1,534
Reaksiyon puanı
26
Puanları
0
1. Sorunla 2. sorun birbiriyle şöyle çelişiyor.

Çok daha fazla işletim sistemi olmasını bende isterim çünkü rekabet her zaman son kullanıcıya yarar.

Ancak her işletim sistemi kendi standardını yanında getiriyor.
Örnek Microsoft daha geçen gün XML 'in patentini aldı, şu durumda diğer işletim sistemleri buna benzer yeni standartlar bulacaklar.

Zamanında JavaScript varken MS 'un bana ne ben burada da tekel olmak istiyorum diye tutturup VBScript 'i ortaya çıkarttı. Aynı şekilde PHP varken gidip sonradan vazgeçeceği ASP 'yi çıkarttı. Allah'tan HTML hala bir standart. :)

Yani aslında aslında işletim sistemi tek olsaydı diğer dosya uzantıları da büyük ihtimalle tek olacaktı. Ancak bunun yanı sıra bu tek işletim sistemi Microsoft'un ki olsaydı günümüzde en gelişmiş işletim sistemi belki Windows 95 service pack 5 olurdu. :)

Sonuçta adamın tek derdi para kazanmak.
Firefox olmasaydı bugün İE8 olur muydu?

:yes:
 
Üst