Web tarayıcıları yarıştırdık,sonuç: (?)

Sizce en hızlı web tarayıcı hangisi?

• Kullanılan toplam oy
    312
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

beyazad

Profesör
Reaksiyon puanı
22
Öncelikle merhaba,

SDN'nin en çiçeği burnunda Junior Editörü olarak, tekrar, beyazad nick'i ile karşınızdayım. Bu seferki yazımız ve araştırmamız web browserlar hakkında olacak. Bildiğiniz gibi internet tarayıcıları günümüzde olağanca hızıyla yarışmakta ve birbiri ardına güncel sürümler çıkarmaktalar. Bunların hepsi de kullandıkları motor'dan tutun da eklenti desteği olup olmamasına, görsellikten tutun da kullanılabilirliğine birbirinden çok farklılar. Peki kime hangi tarayıcı lazım? Kısaca söylemek gerekirse onlarca eklentiyi indirip tarayıcınıza kurabilir, ya da sade görünümlü daha hızlı bir tarayıcıyı kullanabilirsiniz. Seçim size ait. Peki, ekran kartlarını, işlemcileri, sistemi test eden bench programlarının browserları ölçen versiyonları yok mu? Elbetteki var. Hem de web üzerinden online ölçüm yapabilenleri: "Paecekeeper Benchmark, CSS Test, SunSpider JavaScript Test ve Acid3 Test"....

Lafı fazla uzatmadan sadede gelirsek...Web Browserlar daha önce de defalarca test edildi uzmanlar tarafından.(Peacekeeper Browser Benchmark | ShiftDelete.Net) Fakat bizzat kendim görmek istedim ve bir dizüstü bilgisayarda test ettim. Öncelikle bu bilgisayarın teknik özelliklerini verelim:

2gujbzo.jpg

HP- 6720s

İşletim sistemi: Windows 7 Ultimate, 7100.winmain_win7rc.090421-1700., tr

CPU:Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T5470 @ 1.60GHz

RAM:4096 MBytes

Disc:WD 320GB 7200rpm

Chipset: Intel Mobile PM965/GM965/GL960 Express chipset

Graphic:Intel GMA x3100 express graphic driver

Şimdi de web browserların kullandıkları motorlara bir bakalım. Bilindiği gibi tarayıcının hızını belirleyen en önemli faktör kullanılan Java Script motoru. Günümüzde kullanılan bir çok uygulama java kodu içerdiğine göre kullanılan motor da çok fazla önem taşımakta, ayrıca kullanılan arama motoru CSS, HTML kodlarını da iyi işleyebilmelidir. Bunun yanında bir web sitesinde artık zengin multimedya özelliklerinin de olduğunu hesaba katmamız gerek.

Tarayıcı motorları:

Trident: Nisan 1997'den beridir geliştirilmekte olan trident arama motoru kapalı kaynak olup şimdilik acid2 uygulamalarına tam destek vermektedir. Bu motoru, Internet Explorer, Avant Browser, Maxathon, Microsoft Outlook, Outlook Express, AOL Browser kullanmakta.

Gecko: Aralık 1998'den beridir aramızda olan gecko motoru Firefox'un ünlü tarayıcı motoru. Açık kaynaklı olan bu tarayıcı motoru yalnız acid2'ye tam destek vermekte. Bu motoru kullanan tarayıcılar: Firefox, Camino, Flock, Thunderbird, Seamonkey, Epiphany, NVU, Netscape, K-Meleon.

WebKit: Ocak 2000'den beridir aramızda olan webkit, KHTML'den gelmekte. Açık kaynak kodlu ve hem acid2 hem de acid3'e tam destek vermekte. WebKit motoru kullanan tarayıcılar: Safari, Chrome, Adobe AIR, iCab, Epiphany (experimental), Konqueror (KHTML)

Presto: Kasım 2002'den beridir geliştirilen presto opera'nın belkemiği. Kapalı kaynak kodlu olark geliştirilen presto hem acid2'ye hem de acid3'e tam destek vermekte. Bu motoru kullananlar: Opera Desktop/Mobile/Mini, Nintendo DS, Wii Internet Channel, Macromedia Dreamweaver MX and above, Adobe CS 2 and above.

67s5ed.jpg

1994-2006 yılları arası motorların kullanılış sahası
2mqumpj.jpg

Tarayıcıların kullandığı motorları kısaca anlattıktan sonra şimdi de benchmark sonuçlarına bakalım

1. Paecekeeper Benchmark Test

Test edilen benchmark sitesinin adresi: Peacekeeper - The Browser Benchmark from Futuremark Corporation

İsteyen kişiler buradan kendi tarayıcılarını test edebilir.

33auqec.jpg

4pvbc8.jpg

wugzm9.jpg

2uiw76o.jpg

e6c221.jpg

Diğer browserlar:

2vdffw6.jpg

29byjqr.jpg

fwskkm.jpg

2w4z3gl.jpg

Not: Tarayıcılar 3 defa teste tabi tutuldu ve en yüksek puan seçildi. Test yapılırken başka programlar çalıştırılmadı.

2. CSS Test:

Öncelikle CSS nedir? Buna bakalım. İngilizce açılımı "Cascading Style Sheets", yani Türkçe Çağlayan Stil Tabakası gibi bir anlama geliyor. Peki CSS ile neler yapabiliyoruz? Bize faydaları neler? Ve CSS'yi sayfa içinde ne şekillerde kullanabiliriz?

CSS kullanarak HTML ile yapamayacağımız birçok şeyi yapabiliriz. Bir sayfadaki tüm ögeleri veya belli bir kısım ögeyi renk, boyut, arkaplan resmi, sayfadaki konumu, sağından solundan olan boşlukları ve daha birçok özelliği yönünden CSS ile tanımlayabiliriz. Bir CSS dosyasıyla bütün sayfalarınızın stilini oluşturabileceğiniz için sayfalarınızın boyutu küçülür, yükü hafifler. CSS ayrıca öğrenmesi en kolay dillerden birisidir.

Testmize geçmeden test yaptığımız sitenin adresini verelim: CSS Rendering Benchmark (~2500 positioned DIVs)

Sonuçlar:
1. Chrome (3.0.182.2)
2. Safari (3.2.3. [525.29])
3. Firefox (3.0.10)
4. IE8 (Win7 build 7100Rc)

3. SunSpider JavaScript Benchmark Test

Öncelikle Java nedir? JavaScript nedir? onu öğrenelim: JavaScript, Netscape firması tarafından geliştirilmiş olan bir script dilidir. Script dilleri Web sayfası hazırlayanlara etkileşimli ve dinamik sayfalar hazırlama imkanı vermektedir. JAVA dilinin özelliklerine ve komut yapısına çok benzeyen JavaScript aslında JAVA dilinden ayrı olarak hazırlanmıştır.
Javascript yardımı ile HTML kaynak kodları değiştirilebilir, bu sayede dinamik Web sayfaları hazırlamak mümkün olur. Javascript ile hazırlanmış Web sayfaları ancak JavaScript desteği veren Web tarayıcıları ile izlenebilir. JavaScript, Java dilinin bir Light versiyonu değildir. JavaScript kendi başına bir script dilidir. Genellikle HTML sayfalarında kullanıcı kontrolleri eklemek, formları kontrol etmek, hesaplamalar yapmak gibi işler için kullanılır.

Java uygulamalarını web browserda görüntüleyebilmek için sisteminizde Java yazılımının yüklü olması gerekmektedir. En son Java yazılımını indirmek için burayı tıklayınız: Java Runtime Environment 1.6.0.14

Test'e ulaşmak için: SunSpider JavaScript Benchmark

Sonuçlar: (En az, en iyi)
1. Chrome 3
24glyfk.jpg

2. Safari 4
jzeclv.jpg

3. Firefox 3.0.10
2cid6zd.jpg

4. ie8
slqolg.jpg

Daha önceden başka kaynakların yapmış olduğu SunSpider test sonuçları. Fikir vermesi açısından konuşmuştur.
244p9v8.jpg

4. Acid3 Test

Acid3 test nedir? Acid3 testi, günümüzde tarayıcıların Web Standartlarını ne ölçüde desteklediğini ölçmek için, tarayıcıların özellikle Web 2.0 uygulamaları, DOM, CSS2 ve SVG işlemeleri üzerindeki performansını ölçmek için en çok kullanılan bir test. Basitçe, verilen karmaşık kodlardan anlamsız olabilen ama tarayıcının doğruluğunu kontrol eden bir görüntü oluşturulması esasına dayanıyor.

Sonuçlar: (en yüksek, en iyi)
1. Opera:100/100
2. Chrome: 94/100
3. Safari: 75/100
4. Firefox: 71/100
5. ie8: 13/100

Not: İlk olarak Apple‘ın Safari tarayıcısı üzerinde kullanılan, ardından da Google Chrome tarayıcısının da kökenini oluşturduğu açıklanan WebKit motorunu geliştiren ekibin yaptığı açıklamaya göre web standartları testini başarıyla geçen ilk tarayıcılar safari ve chrome...

Saygılarımla----------> BeYaZaD

EK: Konunun başında söylemiştim. Tarayıcıların güncellenme hızına kimse yetişlemiyor diye. Hatta tam da bir iki gün içinde Chrome'un güncellenmesine şahit olacağız diyecekken beklenen güncellenme bugün geldi. Chrome 3.0.183.1 sürümüne yükseltildi. Doğrusu bir önceki sürüme göre font-yazı hatası giderilmiş daha da hızlanmış. Tabi hemen test edip ekleme yaptık bizde. Sonuçlar aşağıda:

1. Paecekeeper benchmark test

96mant.jpg

2. SunSpider JavaScript test

2r61r2v.jpg

3. Acid3 test

Acid3 test sonucu 100/100
Not: bir önceki sürümde 94 'te kalıyordu.

berckai

Profesör
Reaksiyon puanı
9
açıkçası chromenin gerçekte safari kadar hızlı olduğunu düşünmüyorum ena zından benim bilgisayarımda öyle denedim bizzat ama mozillanın eklentilerine de hiçbiri şimdilik rakip değil operaya gelince o en beteri takılıp kalıyor haber7.com da ensonhaber.com da (reklam da oldu biraz) sanırım benim bilgisayarımda sorun var ama sorunlu bilgisayarda bile mozilla işimi hallediyor

zootechnist

Doçent
Reaksiyon puanı
22
Lİnux için google tarafından yayınlanan bir chrome sürümü olmadığı için chromium u yükledim ve henüz alfayı yeni geçmesine rağmen hakikaten en hızlı tarayıcı.Hatta geçenlerde hac kura sonuçlarına bakacaktık.yoğunluktan dolayı İE,firefox,flock,safari ile giremediğimiz siteye chromiumun alfasıyla rahatlıkla girdik.

beyazad

Profesör
Reaksiyon puanı
22
Lİnux için google tarafından yayınlanan bir chrome sürümü olmadığı için chromium u yükledim ve henüz alfayı yeni geçmesine rağmen hakikaten en hızlı tarayıcı.Hatta geçenlerde hac kura sonuçlarına bakacaktık.yoğunluktan dolayı İE,firefox,flock,safari ile giremediğimiz siteye chromiumun alfasıyla rahatlıkla girdik.
Chromium alfa'yı nasıl yükledin. Pardus 2009 Alfa'ya kurmak istiyorum ama yapamadım. anlatırmısın ?

beyazad

Profesör
Reaksiyon puanı
22
açıkçası chromenin gerçekte safari kadar hızlı olduğunu düşünmüyorum ena zından benim bilgisayarımda öyle denedim bizzat ama mozillanın eklentilerine de hiçbiri şimdilik rakip değil operaya gelince o en beteri takılıp kalıyor haber7.com da ensonhaber.com da (reklam da oldu biraz) sanırım benim bilgisayarımda sorun var ama sorunlu bilgisayarda bile mozilla işimi hallediyor
Çok fazla eklentiye sahip olması bir tarayıcıyı en iyi yapmaz. Günümüzde tüm işlerimiz artık browserdan hallediliyor. Açıkcası her zaman birinci öncelik hız olmalı.

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Özel mesaj da gönderdim ama bir link verirsen çok memnun olurum. Belki deb paket de vardır.

zootechnist

Doçent
Reaksiyon puanı
22
Chromium alfa'yı nasıl yükledin. Pardus 2009 Alfa'ya kurmak istiyorum ama yapamadım. anlatırmısın ?

ben ubuntu tabanlı bir dağıtım kullandığım için direk deb paketi var (daha doğrusu ubuntu için deposu var)

pardus içinse kurmadan deneyebilirsin.

Index of /buildbot/snapshots/chromium-rel-linux

adresinden en son sürüm (şu an 17659 ve hemen hemen ergün güncelleniyor) içindeki zip pakedini indir ve aç.içinde çalıştırabilir chrome dosyası var.

yalnız şu an alpha olduğu için flash vb. eklentiler yok.

berckai

Profesör
Reaksiyon puanı
9
öyle deme dostum bug menot , greasemonkey, autopager, google prefiew, flashgot, downthemall, downloadhelper, xmarks, skipscreen olmadan ben bir hiçim

TEGİN

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
99
Her yerde farklı bir test farklı sonuçlar.Bir yerde safari birinci ötekinde chrome ya da fırefox...Oraya buraya bakmaktansa deneyip göreceksiniz.Siz de hızlıysa en hızlısı odur.

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
zootechnist çok teşekkür ederim. Tweak'i tanımam da çok iyi oldu.

zootechnist

Doçent
Reaksiyon puanı
22
Sorun değil dostum çok sağol

önemli değil

Her yerde farklı bir test farklı sonuçlar.Bir yerde safari birinci ötekinde chrome ya da fırefox...Oraya buraya bakmaktansa deneyip göreceksiniz.Siz de hızlıysa en hızlısı odur.

bence de.bence tek bir programa takılıp kalmamak lazım.hepsinin birbirine belli noktalarda üstünlüğü var.hız herşey değil.

zootechnist çok teşekkür ederim. Tweak'i tanımam da çok iyi oldu.

rica ederim.tweak tüm sitem ayarlarını bir yerde topladığı için çok pratik oluyor.ayrıca compizde mouse'u köşeye götürünce pencerelerin masaüstüne sıralanmasını da ubuntu'da tweak sayesinde yapabilmiştim.

beyazad

Profesör
Reaksiyon puanı
22
bence de.bence tek bir programa takılıp kalmamak lazım.hepsinin birbirine belli noktalarda üstünlüğü var.hız herşey değil.
Arkadaşlar, farklı configürasyonlarda ve sistemlerde farklı sonuçlar alınması tabiki doğal. Ama genel sıralamanın değişmediğini de göreceksiniz. Zaten normal kullanıcı durumunda da kendini belli ediyor. En rahat chrome ve safaride sörf yapıyorum.

think different

beyazad

Profesör
Reaksiyon puanı
22
diğer testte safari'nin 1.olma sebebi o testte safari 4, bu testte safari 3'ün kullanılması
Hayır, bütün testlerde Safari 4 Beta (3.2.3) kullanıldı. Senin dediğin sanırım orada başka sitelerin yaptığı eski bir test sonucu vardı. Onunla karıştırdın sanırım. Ama resmin başında ben notumu düşmüştüm. Ben tüm testlerde safarinin son versiyonunu kullandım

2s63r4h.jpg

Ne yani Chrome Safari'den Dahamı HızLı?
Chrome bütün testlerde safarinin neredeyse ensesinde. Şu an google'ın hız olarak en büyük rakibi safari4 beta. Google, bu hızını, hafifliğine ve kendi altyapısının avantajını kullanarak yakalıyor ;)

beyazad

Profesör
Reaksiyon puanı
22
K-C Profil avatarını değiştirmeyi hiç düşündün mü?

hellmarch

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Acid3 testlerinde Opera 10 neden yok? 100/100 almıştı.

beyazad

Profesör
Reaksiyon puanı
22
Google Chrome 3.0.183.1 Acid3 Test sonucu 100/100 :clap:
Sun spider Java script test ve paecekeeper benchmark ana konuya eklenmiştir. Yeni sürüm denilebilir ki Java testinden ve Acid3 testinden daha iyi puan aldılar. Ayrıca bir önceki sürümdeki font hataları düzeltilmiş

Neotiger

Profesör
Reaksiyon puanı
41
İyiki Chrome'a Geçmişim... vERY gOOD

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Firefoxla devam edelim 3.5 beta 4ü soksaydınız.

beyazad

Profesör
Reaksiyon puanı
22
aslında haklısın, ben onu neden sokmadım ki. Sanırım son kararlı süürümü var diye. 1 saate kalmaz onu da sokarım teste. teşekkürler

tonce

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
14
Opera alternatifim olan Chrome'u ilgiyle takip ediyorum. Gerçektende 2. sürümde hız konusunda çok şeyler vaat ediyor. Bende gözlemlerimde hız olarak gerçektende bir başarı gördüm. Yavaş demek olmaz.
Birde güvenlik. Chrome internette gerçektende güvenli olmayan sitelere bağlanırken uyarı veriyor. Bu insana güven veriyor. Chrome bu gücü Google'ın sitelerle olan içli dışlı olmasından alıyor.

beyazad

Profesör
Reaksiyon puanı
22
Opera alternatifim olan Chrome'u ilgiyle takip ediyorum. Gerçektende 2. sürümde hız konusunda çok şeyler vaat ediyor. Bende gözlemlerimde hız olarak gerçektende bir başarı gördüm. Yavaş demek olmaz.
Birde güvenlik. Chrome internette gerçektende güvenli olmayan sitelere bağlanırken uyarı veriyor. Bu insana güven veriyor. Chrome bu gücü Google'ın sitelerle olan içli dışlı olmasından alıyor.
Çok doğru, chrom'a gücünü veren WebKit motorunu kullanması ve de en popüler arama motorunun alt yapısını kullanması. Google arama motoru gibi bir avantajı olan herkes bunu kullanırdı tabiki:yes:

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...