Dogmalarla savaşan bir lideri dogma haline sokmak

HAKAN34

Asistan
Reaksiyon puanı
0
fft6_mf12592.Jpeg

Can DündarAda

can.dundar@e-kolay.net

Dogmalarla savaşan bir lideri dogma haline sokmak

10 Kasım Pazartesi 2008

Yıllar önce işsiz bir gencin protesto haberi çıkmıştı gazetede... Şehir meydanındaki Atatürk heykelini rehin almıştı.
Silahı heykelin beynine dayamış, “Gelirseniz sıkarım” diye bağırıyordu. Önce ne yapacaklarını bilemeyen polisler, genci teslim olmaya ikna etmişlerdi. Ertesi günkü gazetede işsiz gencin heykel önüne çiçek koyarak Atatürk’ten af dilediği duyuruluyordu.
* * *
Unutamadığım bir başka sahne de şu: Bir sendika lideri, “Hükümet haklarımızı vermezse ne yapacağımızı biliyoruz” diyor. Genel grev çağrısı yapacak sanıyorsunuz. Ama hayır!
“Atatürk’e gidip hükümeti şikâyet edeceklerini” söylüyor.
* * *
Anıtkabir’e gitmek, bir ulusun liderine duyduğu nihayetsiz saygının, sevginin göstergesi elbet...
Ama gidip “Çaresiziz Atam, kalk, yetiş” diye gözyaşı dökmek...
Kabri türbeye çevirmek, bu ziyarete uhrevi bir işlev atfetmek, ziyaret defterini şikâyet defterine çevirmek?
Atatürk’ün iftihar edeceği bir toplum görüntüsü mü?
* * *
Mustafa Kemal, Samsun’da öğretmenlere “Dünyada uygarlık için, hayat için, başarı için, en gerçek yol göstericinin, bilim olduğunu, onun dışında yol gösterici aramanın cehalet sayılacağını” söylediğinde tarih 1924’tü.
1930’larda bu görüşünü daha da netleştiren şu çıkışı yaptı:
“Ben manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım ilim ve akıldır.”
Ve nihayet son Meclis konuşması: “Bizim ilkelerimiz, gökten indiği sanılan kitapların dogmalarıyla bir tutulmamalıdır.”
* * *
Hayata böyle bakan bir lider için, diyelim her yıl akademik araştırma ödülleri vermek vs. yerine ne yapıyoruz? “Gökten” bir dağın üstüne çehresine benzer bir gölgenin düştüğü yerde anma etkinlikleri düzenliyoruz.
Manevi vasiyetinde “Ben size kalıplaşmış hiçbir kural bırakmıyorum” diyen bir liderin ülkesinde kimi gençlerin “Tek kaynak Nutuk’tur. Başka bir şey okumak ihanettir” noktasına gelmiş olması hazin değil mi?
En devrimci fikirlerini sansürleyerek Atatürk’ü muğlaklaştıranların, herkesin onu kendi işine geldiği gibi yorumlamasına ve kafaların hepten bulanmasına yol açması affedilebilir mi?
* * *
Kaçak inşaatını yıkmaya gelen dozerlerin önüne Atatürk resmiyle dikilen gecekondu ağası...
Atatürk’ü koruma adına hükümeti devirip kürsüde Atatürk ilkelerini Kuran ayetleriyle açıklamaya çalışan darbeci...
Hâlâ bir kütüphanesi, müzesi olmayan, tüm eserleri hâlâ yayımlanamayan, bir türlü filmi yapılamayan, evleri, eserleri bakımsızlığa terk olunan lideri heykel dikerek yaşattığını sanan siyasetçi...
Bilimsel eser vereceğine rozet dağıtan akademisyen... Çocuklara onun dogmalara karşı mücadelesini anlatacağına, “Onu sevmek ibadettir” gibi sözleri ezberleterek onu dogma haline getiren öğretmen...
İşçileri örgütleyemeyince Atatürk’e giderek itibar arayan sendikacı...
Onu sahiplenmeyi internetteki “Yüzyılın Lideri” anketinde oy vermekten ibaret sanan gençler...
Hepsi, hepimiz onun “ilim ve akıl” için verdiği mücadeleyi ve orada nasıl “yalnızlaştırıldığını” yeniden düşünmeliyiz.
Laikliği Türkiye’ye kazandırmış lidere yaklaşımımızı laikleştirmenin tam zamanıdır.

milliyet

WaterBoy

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Can Dündar'dan yine çok güzel bir yazı...

winstoncash

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Ve nihayet son Meclis konuşması: “Bizim ilkelerimiz, gökten indiği sanılan kitapların dogmalarıyla bir tutulmamalıdır.”

ben şahsen bu cümleyi tam anlayamadım. anlayan bir arkadaşım açıklayabilir mi? "gökten indiği sanılan" kitapla neyi kastetmiş Atatürk acaba?

neydiyaaunuttum

Doçent
Reaksiyon puanı
0
ben şahsen bu cümleyi tam anlayamadım. anlayan bir arkadaşım açıklayabilir mi? "gökten indiği sanılan" kitapla neyi kastetmiş Atatürk acaba?
kuran-ı kerim alllahın kitabıdır bizim kitabımızdır kabul etmyen etmesin ama lafta söylemsin geride bıraktığı gençliğin haline baksın bakamıyosada artık söylediği laflarla kimsenin zihni bulandırılmasın putlaştırılmasın

neydiyaaunuttum

Doçent
Reaksiyon puanı
0
incil ve tevrattan bahsetmiştir bence değiştirilmiş oldukları için
hımm tabi tabii emin öyledir nede ozaman incil tevrat dememiş ayrıca öyle bile olsa söylem tarzı çok berbat ve açıkca söylenmediği için 4 büyük kitabada gidiyo bu laf ne demek " gökten indirildiği sanılan kitap " çok yanlış çççookk kapatın bakalım ggözlerinizi bigün açılıcak ama bakalım nezman

pulsarkuant

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Yazı çok güzel olmuş gerçekten. Atatürk söyledikleriyle zaten dine karşı biriydi ama ondan sonra gelenler onun kadar dürüst ve açık olmadı ve başka bir din oluşturdular ve buna da kemalizm dendi. Ve bu yeni din baskı üstüne baskı olarak hala hergün karşımızda..

winstoncash

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Tüm yazıda bula bula orayı mı buldunuz?

bula bula orayı bulmakla ne alakası var? yazıyı okudum, o kısmı kafama takıldı. yazıda anladığım kısımları da soracak değilim. efendice soru sorduk, "gökten indiği sanılan kitaplar" diyerek neyi kastetmiş diye. eğer bi fikrin varsa paylaş ki biz de öğrenelim.

DaY_WalkeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Yazı çok güzel olmuş gerçekten. Atatürk söyledikleriyle zaten dine karşı biriydi ama ondan sonra gelenler onun kadar dürüst ve açık olmadı ve başka bir din oluşturdular ve buna da kemalizm dendi. Ve bu yeni din baskı üstüne baskı olarak hala hergün karşımızda..

Tamamen katılıyorum. :)

WaterBoy

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Arkadaşlar bakıyorumda konuyla alakalı bilgisi olanda olmayanda yorumunu esirgememiş.Atatürk ün burda anlatmak istediği doğru değilmi Sayın Arkadaşlar,bizler,inananlar Kur'an-ı Kerim in ve diğer kutsal kitapların gökden indiğini sanmıyormuyuz?
Ayrıca kutsal kitaplardakileri dogma olarak kabul etmiyormuyuz?

Dogma:Belli bir konuda ileri sürülen bir görüşün sorgulanamaz, tartışılamaz gerçek olarak kabul edilmesi.kaynak:TDK

E tamam işte bizde zaten öyle kabul etmiyormuyuz Kur'anı?

İşte burdada Atatürk bizim ilkelerimizin değişemez bir dogma olmadığını söylüyor bunun neresi dinsizlik?

Ha derseniz ki "Hayır Arkadaşım benim amacım bu milletin ATAsını dinsiz olarak göstermek derseniz o başka.

Ancak bunu yapmak hem ahlaksızlık olur.Hemde saygısızlık.

winstoncash

Profesör
Reaksiyon puanı
18
hayır, biz kutsal kitapların gökten indiğini sanmıyoruz.Kur'an-ı Kerim başta olmak üzere kutsal kitaplar vahiy yoluyla peygamberlere iletilmiştir. Vahyin de birkaç şekilde iletildiği vuku bulmuştur. (Ör: Sadık rüya şeklinde, cebrail (a.s.) aracılığı ile, efendimiz'in kalbine ilham edilmesi suretiyle vs.). bu vahiyler de gökten gelmemiştir. zira Cenab-ı Allah fiziksel bir varlık olmadığı için onun konumunu belirleyemeyiz. "Yukarda Allah var" söylemi cehaletten ileri gelen bir söylemdir. Allah ne göktedir, ne de yerdedir. Dogma kelimesinin tanımını vermişsin. Tanımda ne diyor? "Belli bir konuda ileri sürülen bir görüşün sorgulanamaz, tartışılamaz gerçek olarak kabul edilmesi". Kur'an ayetleri bir "görüş" değildir, islam kuralları, iman esaslarıdır. Bizleri yaratan yüce Rabb'in ayetlerini heralde tartışmayacağız. ayetlerin ne manaya geldiği, nasıl yorumlanacağı tartışılabilir, amenna. zaten tefsir ilmi bunun için vardır. ama bu ayet doğrudur, bu ayet yanlıştır denmez. denirse o zaman dinsiz olunur. bu bakımdan, dini kurallar dogma olarak kabul edilemez. Atatürk'ün dindar ya da dinsiz olması beni alakadar etmez zaten ama dini inancını ya da inançsızlığını dile getirmesi milyonlarca insanı etkilediği için yoruma açıktır.

ledzeppelinfan

Profesör
Reaksiyon puanı
0
aranızda Kuran ın gökten indirildiğine şahit olan var mı?bu sadace inanılan birşey.doğrudur değildir.kimseyi ilgilendirmez.bende inanıyorum ama sadece inanıyorum.o lafı anlamayacak kadar geri kafalıysanız sorun ne Atatürk te nede bizde.sorun sadece sizde.ayrıca

"geride bıraktığı gençliğin haline baksın" bu ne demektir.sen nasıl bir adamsın.nasıl bir Türksün?utanmadan nasıl bu lafı söylüyorsun?

ayrıca Atatürk yaşadığı zaman bu günlerin geleceğini biliyordu.hatta senin gibi insaların çıkacağınıda biliyordu.küçük bir anısı

"limandaki coşkulu halk için 'çok heyecanlı olmalısınız herhalde Atam' sözüne karşı kalbini göstererek 'burda heyecan yok.bugün bizi alkışlayan halk yarın linç eder.' demiştir.nede güzel demiştir.nede doğru demiştir.

not:bugün 10 kasım

HAKAN34

Asistan
Reaksiyon puanı
0

cümleyi bütün olarak gözönünde bulundurup değerlendirirseniz daha doğru sonucu elde edersiniz. Cımbızla 3 kelimeyi seçip çıkarmaktansa!

Bizim ilkelerimiz, gökten indiği sanılan kitapların dogmalarıyla bir tutulmamalıdır.

Kitaplar: Kutsal kitaplar insanlar tarafından yazılmıştır. Gökten inmemiştir! Gökten inen ayetlere kitapta toplanılmıştır.
Dogma:Belli bir konuda ileri sürülen bir görüşün sorgulanamaz, tartışılamaz gerçek olarak kabul edilmesi.kaynak:TDK

Halk Kutsal kitabımızın içeriğinden çok kitabın kendisine tapıyordu. Önemli olan kitabımızın içeriğine tapınılması. Bu manada kullanmış olabilir

Bizim ilkelerimiz: Kutsal Kitabımızın içeriği gibi dogma değildir. Tartışılabilir, geliştirilebilir, değiştirilebilir. Sonuçta insan eliyle düşüncesiyle yazılmış ilkelerimizdir. Zamana, mekana, topluma değişiklikler yapılarak uyarlanabilir.

İlkelerimiz gökten inildiği sanılmasın! aşırı tapılmasın! çağ'a uyarlanabilir...

Acaba böyle anlam çıkarılamaz mı?

[_FUSI_]

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar bakıyorumda konuyla alakalı bilgisi olanda olmayanda yorumunu esirgememiş.Atatürk ün burda anlatmak istediği doğru değilmi Sayın Arkadaşlar,bizler,inananlar Kur'an-ı Kerim in ve diğer kutsal kitapların gökden indiğini sanmıyormuyuz?
Ayrıca kutsal kitaplardakileri dogma olarak kabul etmiyormuyuz?

E tamam işte bizde zaten öyle kabul etmiyormuyuz Kur'anı?

İşte burdada Atatürk bizim ilkelerimizin değişemez bir dogma olmadığını söylüyor bunun neresi dinsizlik?

Ha derseniz ki "Hayır Arkadaşım benim amacım bu milletin ATAsını dinsiz olarak göstermek derseniz o başka.

Ancak bunu yapmak hem ahlaksızlık olur.Hemde saygısızlık.

"gökten indiğin sanılan kitaplar" biz sanmıyoruz, İNANIYORUZ (hiç şüphesiz) ve İMAN EDİYORUZ. kendi ilkelerimizi oluşturup, üstün tutup (laiklik) Allah c.c.'a Şeriatine ortak koşmuyoruz. şirke, küfre düşmüyoruz Elhamdülillah. Allah c.c. size hidayet bahşedsin.

eratosten

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Şimdi Kur'an-ı Kerim gökten mi indi arkadaşlar? Hımmm. Bilmiyordum. Bizim, leylekler tarafından gökten indirildiğimiz gibi. Ben o durumu, Allah'ın elçisi Hz. Muhammed'e, Allah'ın melekleri tarafından iletildiğini sanıyordum... Bence cümlede hiçbirşey yok. Kur'an 21 yılda melekler tarafından iletildi, öyle pat diye gökten indirilmedi bilginize.

ExCeLLeNT

Dekan
Reaksiyon puanı
17
Bence açık açık söylemez biliyorsunuz birçok lafı örtülü anlatım yani o lafların çoğuna detaylı bakınca içinden birçok anlam çıkıyor istediği kitaba söylesin.Birde son paragrafta onu sevmek ibadettir diye öğreten öğretmenler falan diyor öyle öğretmenler mi var yani ne alaka Atatürk'ü sevip sevmemekle ibadetin.

FY2005

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Malesef bugün Atatürk'ün her sözü, her yaptığı kendini Atatürkçü zanneden bir kesim tarafından dogma olarak kabul ediliyor. Onun her yaptığı doğrudur. Her söylediği doğrudur. Tartışılması söz konusu olamaz. Koyduğu kuralların değiştirilmesi söz konusu olamaz. Adeta tapılıyor.

Juggernaut

Profesör
Reaksiyon puanı
41
Bir kitapta okuduğuma göre yazıyorum : Atatürk o cümlede çıkar amaçlı kullanılan dini belirtmiş. Yani " Sömürülmüş din ile bizim inkilaplarımız bir değildir ". ( sömürülmüş dinden kastım = çıkar amaçlı kullanılan , halkı uyutan din )

gayzer

Asistan
Reaksiyon puanı
0
kuran-ı kerim alllahın kitabıdır bizim kitabımızdır kabul etmyen etmesin ama lafta söylemsin geride bıraktığı gençliğin haline baksın bakamıyosada artık söylediği laflarla kimsenin zihni bulandırılmasın putlaştırılmasın

ATA'mız hakkında saygılı konuş.....O ilerlemeyi hedef gösterdi,onu anlamıyosanız ATA'mız ne yapsın....Ayrıca onu özlemek onu putlaştırmak değildir...ztn o ölmedi,hala yüreğimizde ve kalbimizde yaşıyor...Ayrıca dediği şey ilerleme de din dogmalarına değil akıla önem vermemiz gerektiğidir....Yanlış anlamalar çıkarmayın....

Galilenin dediği gibi;"Kutsal kitaplardan nası güzel yaşıyacağınızı veya nasıl cennete gidebileceğinizi öğrenebilirsiniz ama fizik öğrenemezsiniz...."

pulsarkuant´isimli üyeden Alıntı

Atatürk din karşıtı değildi....Osmanlı zamanında olan din sömürgeciliğinin önüne geçti sadece.....Müslümanlıkta şu da vardır;iftira atmak büyük günahtır ve sen inşallah bunun acısını yaşayıp bir ülkeyi kurtaran insana söylediğinin cezasını çekersin....

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92
Bence Önce Yazarın Tam olarak Ne dediğini Anlayalım: Yazar Atatürkün "ilahlaştırılmasından" ve ilkelerinin de "dogmalaştırılmasından" rahatsız. Ve Sanırım Bunu çokta güzel açıklamış Örnekleriyle beraber. Tabi Bu Yazının Can Dündar gibi Samimi Bir Atatürkçünün kaleminden çıkması güzel. Son dünemlerde Atatürkçülerde bir öz eleştiri Yapmaya başladı. Bü Güzel bir gelişme. Çünkü Bu güne kadar Bu Söylem çok söylendi Ama Atatürkçüler Hiç bir zaman Oturup Bunun özeinde düşünmediler. Neredeyse Artık gelişmenin Önüne "kemalistler", Dini dogmalarının yerinide "Atatürkçülük" Geçmişti Çünkü.

Atatürkün Dine Bakıçı Bence çok Nettir:

Atatürk, dinimizin akıl ve mantığa uygun olduğunu da aşağıdaki sözleriyle belirtmiştir:
Bilhassa bizim dinimiz için herkesin elinde bir ölçü vardır. Bu ölçü ile hangi şeyin bu dine uygun olup olmadığını kolayca takdir edebilirsiniz. Hangi şey ki akla, mantığa halkın menfaatine uygundur; biliniz ki o bizim dinimize de uygundur. Bir şey akıl ve mantığa, milletin menfaatine, İslam'ın menfaatine uygunsa kimseye sormayın. O şey dinidir. Eğer bizim dinimiz aklın mantığın uyduğu bir din olmasaydı mükemmel olmazdı, son din olmazdı. 10

[_FUSI_]

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
kulp uydurmak isteyen her türlü uydurur. biz doğruların, yanlışların farkındayız ilk önce ülkemizin yönetim sistemini sorgulayın ne kadar İslam'a uyuyor ve ülkeyi bu kafirhane hale ben mi getirdim!!
m. kemalin mecliste yaptığı o konuşma canlı ve orjinal olarak kendi ağzında dinleyin.

''Bizim Devlet İdaresindeki ana programımız, CHP programıdır. Bunun kapsadığı prensipler idarede ve siyasette bizi aydınlatıcı ana hatlardır. Fakat bu prensipleri, gökten indiği sanılan kitapların dogmalarıyla asla bir tutmamalıdır. Biz, ilhamlarımızı gökten ve gaipten değil doğrudan doğruya hayattan almış bulunuyoruz.'' takdir sizin..

[FLASH=425,344]http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=-7362475301812906693&hl=tr&fs=true[/FLASH]

airy

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
[_FUSI_];667330 dedi ki:
kulp uydurmak isteyen her türlü uydurur. biz doğruların, yanlışların farkındayız ilk önce ülkemizin yönetim sistemini sorgulayın ne kadar İslam'a uyuyor ve ülkeyi bu kafirhane hale ben mi getirdim!!

burası iran islam cumhuriyeti değil, kafirhane hiç değil.

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92
Arkadaşlar aşağıda Atatürkün Ağzından dinimeze bakışını yanısıtan sözler var.Keşke tüm Atatürkçüler onun kadar dindar olsaydı.

1. Allah'ın yardımıyla 23 Nisan Cuma günü, Cuma namazından sonra Ankara'da Büyük Millet Meclisi açılacaktır.

2. Vatanın bağımsızlığı, yüksek halifelik ve saltanat makamının kurtarılması gibi çok önemli vazifeleri olan Meclisin açılış gününü, Cumaya tesadüf ettirmekten maksat, o günün kutsallığından faydalanmak ve açılmadan önce sayın milletvekilleriyle Hacı Bayram Camii'nde Cuma namazı kılmak, Kuran ve namazın nurlarından faydalanmaktır. Namazdan sonra Peygamberimiz (sav)'in sakalı ve sancağı el üstünde olduğu halde Meclis binasına gidilecektir. Camiden buraya kadar olan merasim için Kolordu Komutanlığı'nca özel olarak askeri tertibat alınacaktır.

3. O günün kutsallığını güçlendirmek için bugünden başlayarak valiliklerde, vali beyefendinin düzenlemesiyle hatim indirilecek, muhayiri şerif okunacaktır. Hatmin son kısımları Cuma namazından sonra Meclis binası önünde tamamlanacaktır.

4-Kutsal ve yaralı vatanımızın her köşesinde aynı biçimde bugünden başlanarak muhari ve hatm-i şerif okutularak Cuma günü ezandan önce selavat verilecek ve hutbede halife padişahımızın adı söylenirken, padişahımızın ve topraklarımızın bir an önce kurtuluşu ve mutluluğa erişmesi için dua edilecektir. Cuma namazı kılındıktan sonra hatim duası yapılarak yüce halifelik ve saltanat makamının ve bütün yurdun kurtulması uğrundaki milli çalışmaların kutsallığı ve milletin her bireyinin kendi temsilcilerinden oluşan Büyük Millet Meclisi'nin vereceği vatan görevlerini yerine getirmesine ilişkin vaazlar verilecektir. Sonunda halife ve padişahımızın, din ve devletimizin, vatan ve milletimizin kurtuluşu, mutluluğu ve bağımsızlığı için dua edilecektir.
5-ey Millet! Allah birdir. Şanı büyüktür. Allah'ın selameti, atıfeti ve hayrı üzerinize olsun. Peygamberimiz Efendimiz Hazretleri, Cenab-ı Hak tarafından insanlara dini hakikatleri tebliğe, memur ve Resul olmuştur. Koyduğu esas kanunlar cümlemizce malumdur ki, Kuran-ı Azimüşşan'daki ayetlerdir. İnsanlara feyz ruhunu vermiş olan dinimiz son dindir. Ekmel dindir. Çünkü dinimiz akla, mantığa, hakikate uymamış olsaydı, bununla diğer İlahi ve tabii kanunlar arasında aykırılıklar olması gerekirdi. Çünkü bütün İlahi kanunları yapan Cenab-ı Hak'tır.

ds mosx

Profesör
Reaksiyon puanı
14
yazının o kısmınıda atatürkün söyledigide tartışılır sonucta yazının sahibi can dündar