Linux Mint'teki Bazı Araçları Nasıl Diğer Linuxlar'da Kullanabilirim?

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Merhaba. Linux Mint'teki USB biçimlendirici, USB yazdırıcı gibi araçları diğer Linux işletim sistemlerinde yükleyip kullanabilir miyim? Eğer böyle bir şey mümkün ise kullandığım diğer Linux işletim sistemlerine nasıl diğer bu araçları yükleyebilirim?
@eronis @Sudo @f.krtl1

Son düzenleme:

mirinkirin

Doçent
Reaksiyon puanı
358
mintte o paketin adı neymiş bulun, aynı paket sistemini kullanan linuxlarda doğrudan kullanabilirsiniz. Farklı paket sistemini kullanan linuxlarda bulunabilir de bulunmayabilir de bakmak gerekli. Önemli olan hangi dağıtım olduğu değil, hangi paket sistemini kullandığı.

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
Maalesef bu konuda standart bulunmadığı için kullanamazsınız.
Ancak birkaçını kullanma ihtimaliniz olabilir, hatta benzer Linux'ler arası geçişlerde çoğunu da kullanabilirsiniz ama yine de standardı yok.
Linux'un zayıf yönlerinden birisi.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
mintte o paketin adı neymiş bulun, aynı paket sistemini kullanan linuxlarda doğrudan kullanabilirsiniz. Farklı paket sistemini kullanan linuxlarda bulunabilir de bulunmayabilir de bakmak gerekli. Önemli olan hangi dağıtım olduğu değil, hangi paket sistemini kullandığı.
Pakerin adını nasıl öğrenebilirim?
@eronis @mirinkirin

nagaracuga

Doçent
Reaksiyon puanı
497
Paket sistemi aynı olmasa bile programın kaynak kodu bulunarak kullanılabilir. Mesela Mandrake dağıtımında bir drakconf vardı bilgisayarla ilgili ayarların vs. yapılabildiği bir programdı. Perl ile yazılmış olduğu için derleme bile yapmadan kullanılabilir. Eğer derlenerek kullanılacak bir programsa ./configure && make && make install şeklinde kurulabilir. Ancak burada paket yöneticisinden farklı birtakım bağlılıklar (dependencies) sebebiyle bazı uyumsuzluklar söz konusu olabilir.

mirinkirin

Doçent
Reaksiyon puanı
358
Paket sistemi aynı olmasa bile programın kaynak kodu bulunarak kullanılabilir. Mesela Mandrake dağıtımında bir drakconf vardı bilgisayarla ilgili ayarların vs. yapılabildiği bir programdı. Perl ile yazılmış olduğu için derleme bile yapmadan kullanılabilir. Eğer derlenerek kullanılacak bir programsa ./configure && make && make install şeklinde kurulabilir. Ancak burada paket yöneticisinden farklı birtakım bağlılıklar (dependencies) sebebiyle bazı uyumsuzluklar söz konusu olabilir.
Haklısınız perl gibi interpreted dillerde yazılmış programlar açısından zaten sorun yok. Açık kaynak programların hemen hepsi git klonuyla kullanılabiliyor ama son kullanıcı seviyesinde bunlar yapılması kolay şeyler mi bilemiyorum.

darkstar

Profesör
Reaksiyon puanı
1,503
Merhaba. Linux Mint'teki USB biçimlendirici, USB yazdırıcı gibi araçları diğer Linux işletim sistemlerinde yükleyip kullanabilir miyim? Eğer böyle bir şey mümkün ise kullandığım diğer Linux işletim sistemlerine nasıl diğer bu araçları yükleyebilirim?
@eronis @Sudo @f.krtl1

Kaynak paketlerini alıp istediğiniz Linux dağıtımında derleyebilirsiniz.
Mintteki Usb araçları yanlış hatırlamıyorsam Suse den alınmış.

darkstar

Profesör
Reaksiyon puanı
1,503
Bunu kolay bir şekilde yapmam mümkün mü?
Sorduğunuz soru çok genel, her programı her dağıtımda kullanabilmenin tek yolu kaynak kodunu alıp istediğiniz dağıtımda derlemek ve kullanmaktır ve daha kolay bir alternatifi de malesef yok.

Eğer Mintteki programların isimlerini ve kurmak istediğiniz dağıtımı da yazarsanız daha spesific ve kolay bir yol bulabiliriz.