- Reaksiyon puanı
- 9,165
Pakerin adını nasıl öğrenebilirim?mintte o paketin adı neymiş bulun, aynı paket sistemini kullanan linuxlarda doğrudan kullanabilirsiniz. Farklı paket sistemini kullanan linuxlarda bulunabilir de bulunmayabilir de bakmak gerekli. Önemli olan hangi dağıtım olduğu değil, hangi paket sistemini kullandığı.
Paket sistemi aynı olmasa bile programın kaynak kodu bulunarak kullanılabilir. Mesela Mandrake dağıtımında bir drakconf vardı bilgisayarla ilgili ayarların vs. yapılabildiği bir programdı. Perl ile yazılmış olduğu için derleme bile yapmadan kullanılabilir. Eğer derlenerek kullanılacak bir programsa ./configure && make && make install şeklinde kurulabilir. Ancak burada paket yöneticisinden farklı birtakım bağlılıklar (dependencies) sebebiyle bazı uyumsuzluklar söz konusu olabilir.mintte o paketin adı neymiş bulun, aynı paket sistemini kullanan linuxlarda doğrudan kullanabilirsiniz. Farklı paket sistemini kullanan linuxlarda bulunabilir de bulunmayabilir de bakmak gerekli. Önemli olan hangi dağıtım olduğu değil, hangi paket sistemini kullandığı.
Haklısınız perl gibi interpreted dillerde yazılmış programlar açısından zaten sorun yok. Açık kaynak programların hemen hepsi git klonuyla kullanılabiliyor ama son kullanıcı seviyesinde bunlar yapılması kolay şeyler mi bilemiyorum.Paket sistemi aynı olmasa bile programın kaynak kodu bulunarak kullanılabilir. Mesela Mandrake dağıtımında bir drakconf vardı bilgisayarla ilgili ayarların vs. yapılabildiği bir programdı. Perl ile yazılmış olduğu için derleme bile yapmadan kullanılabilir. Eğer derlenerek kullanılacak bir programsa ./configure && make && make install şeklinde kurulabilir. Ancak burada paket yöneticisinden farklı birtakım bağlılıklar (dependencies) sebebiyle bazı uyumsuzluklar söz konusu olabilir.
Bunu kolay bir şekilde yapmam mümkün mü?Kaynak paketlerini alıp istediğiniz Linux dağıtımında derleyebilirsiniz.
Mintteki Usb araçları yanlış hatırlamıyorsam Suse den alınmış.
Sorduğunuz soru çok genel, her programı her dağıtımda kullanabilmenin tek yolu kaynak kodunu alıp istediğiniz dağıtımda derlemek ve kullanmaktır ve daha kolay bir alternatifi de malesef yok.Bunu kolay bir şekilde yapmam mümkün mü?