Bazı Linux Dağıtımları

Bu konuyu okuyanlar

Nite

Asistan
Katılım
29 Temmuz 2020
Mesajlar
107
Reaksiyon puanı
63
Puanları
28
GNU/Linux Nedir:Linux bir maliyeti olmayan hatta birden çok platformda çalışabilen çok kullanıcılı, sınırsız bir şekilde dağıtımı yapılabilen Unıx işletim sisteminin bir türevi olan çok görevli bir işletim sistemidir. Hemen hemen her bilgisayar için uyumlu olan bu işletim sistemi açık kaynak kodludur. Geliştirici ve yazılımcıların çokça kullandığı işletim sistemidir. Birçok Linux dağıtımı vardır.​



Debian: Yaygın kullanılan Linux dağıtımlarından birdir. Birçok dağıtıma kaynak sağlamaktadır. Kendine özgü paket biçimi olan .Deb kullanmaktadır. Zengin paket depolarına sahiptir.



Open Suse: Open Suse, herkesin kullanabileceği stabilitede ve destek konusunda iyi bir açık kaynak işletim sistemidir. Düşük sistemler için tercih edilebilir.



Ubuntu: Günümüzün en popüler dağıtımlarındandır. Donanım uyumluluğu, yenilikleri ve modern masaüstü konusunda iddialıdır. Türk topluluğu mevcuttur.



Arch Linux: Arch Linux basitlik ve hafiflik göz önünde bulundurularak geliştirilen bir Linux dağıtımıdır. Hızlı, kararlı, güncel ve kullanımı kolaydır. Kurulumu zordur.



Fedora: Red Hat’ın 2004 yılında sonlandırdığı Red Hat Linux dağıtımının devamı olarak görülür. Güncel paketlere sahiptir. Oldukça kararlı dağıtımdır.



Pardus: Tübitak/UEKAE bünyesinde geliştirilmekte olan Linux dağıtımıdır. Güncel ve kararlı yapı sunar. Hızlı ve pratik kullanım için tercih edilebilir. Destek ekibi oldukça ilgilidir.



Elementary OS: MacOS stiline benzemektedir. Öğrenmesi kolaydır. Kendisinin birkaç uygulaması mevcuttur. Düşük sistem için önerilmez.



Linux Mint: En popüler dağıtımlar arasındadır. Düşük sistemde çalışan güzel bir Linux dağıtımıdır. Windows'tan geçiş yapanlar için en iyi dağıtımdır.(Bana göre) geniş topluluğa sahiptir. Türkçe desteği çok iyi durumdadır.



Kubuntu: Ubuntu türevi bir dağıtımdır. Bazı Ubuntu paketlerini kullanır. Linux Mint gibi düşük sistemde kullanılabilir. Hızlı ve Pratiktir.



Kali Linux: Siber güvenlik için oluşturulmuş bir dağıtımdır. Yazılım geliştiricilerin hem de siber güvenlikçilerin sıklıkla başvurduğu bir dağıtımdır. Kurulum esnasında birçok araç kurulu olarak gelir. Bazı kategorileri; Password Tools, Web Applications, Information Gathering, Wireless Attacks, Reporting Tools, Hardware Hacking. Kali Linux ile ilgili eğitim kitapçıkları mevcuttur. Düşük sistemde kullanılabilir. Türkçe destek forumları mevcuttur.



Manjaro: Güncel ve hafif dağıtımlar arasında yer alır. Arch tabanlıdır. Sürücü desteği iyidir eski sürücüler bile kurulu gelir. Elementary OS kadar olmasa da tasarımı hoştur. Türkçe forum mevcuttur.



Zorin OS: Yeni başlayanlar için kullanışlıdır. Windows'tan geçiş yapanlar için iyi dağıtımlar arasındadır. Düşük sistemde kullanılabilir.



Linux Lite: Başlangıç dostu Linux dağıtımıdır. Windows'tan geçiş yapanlar pek zorluk çekmezler. Düşük sistemde çalışabilir.



Lubuntu: Düşük sistem için birebirdir. Hızlı ve verimlidir. Günlük kullanıcı için gerekli uygulamalar mevcuttur.



Pisi Linux: Son kullanıcı odaklı dağıtımdır. Sıfırdan inşa edilmiştir. Pisi paket yöneticisini kullanır. Çomar, pisi, yalı, kaptan, müdür kendine özgü araçları mevcuttur. Türkiye menşeilidir.



Gentoo Linux: Linux dağıtımları arasında en hızlılardan biri olan Gentoo, kaynak kurulumunun zorluğu sebebiyle her ne kadar diğer dağıtımlar kadar popüler olamasa da; kaynak kurumlar arasında en popüleridir. Düşük sistem bilgisayarlar kullanabilir.



Slackware: Slackware Linux Patrick Volkerding tarafından 1992'de yaratılmış olan eski Linux dağıtımıdır. Grafiksel konfigürasyon araçları ve basit arayüzler sunmaktan ziyade, sizin Linux’a aşina olmanızı bekleyen bir yapıya sahiptir. Kararlı ve hataları azdır. Düşük sistemler kullanabilir.


logo-linux.png
 
Üst