Linux Cafe

ALBATROS84

Doçent
Reaksiyon puanı
54
Bir şeyi kaçırmışız Elementary Os zaten ubuntu tabanlı olduğu için direkmen başlangıç diski oluşturucusundan kurulabiliyormuş
Hoşuma gitti tasarımı 16.04 tabanlı versyonun beta testi bitince denenebilir

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,128
Bir şeyi kaçırmışız Elementary Os zaten ubuntu tabanlı olduğu için direkmen başlangıç diski oluşturucusundan kurulabiliyormuş
Hoşuma gitti tasarımı 16.04 tabanlı versyonun beta testi bitince denenebilir
onu unutmuşum Linux Mint'tede var...
Screenshot at 2016-06-24 23:45:08.png

ALBATROS84

Doçent
Reaksiyon puanı
54
Elementary Os kurmak için usb den boot ettiğim pc "ACPİ PCC probe failed" hatası veriyor öylece kalıyor
Usb başka pclerde boot ediyor sorun yok

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,128
senin pcyi sevmemiş linux mint 17,3 kurantin kuntin dağıtımlarla uğraşma.

ALBATROS84

Doçent
Reaksiyon puanı
54
Ubuntu 16.04 sistemde kişisel dosya paylaşımını kullanabilmek için samba haricinde hangi paketlerin kurulu olması lazım ?

mdkbet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
89
eğer ubuntudaki dosyaları paylaşacaksan başka bir paket kurmana gerek yok

mdkbet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
89
Ancak hala "Bu özellik sisteminizde kullanılamıyor gerekli paketler mevcut değil" yazısı var
Aşağıdaki linkte anlatıldığı gibi yaptım hiç sorun olmadı, istersen bir kontrol et eksik bir şey olabilir.
Test makinemde denedim paylaştırdığım klasöre windows üzerinden erişebiliyorum.

https://help.ubuntu.com/community/How to Create a Network Share Via Samba Via CLI (Command-line interface/Linux Terminal) - Uncomplicated, Simple and Brief Way!

isyankar42

Profesör
Reaksiyon puanı
806
Arkadaşlar dün 2 bilgisayara linux kurcaktım biri çok eski bir sistemdi hata versede kurdum. Yeni olan sistemde ise bios ayarını yapamadım güvenliği kapatıyorum biosu resetleyince yeniden açılıyor.Sadece win8 ve üstü sistemleri sadece bootlayabiliyor.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Bugün KDE 5 deneme şansım oldu.
Çok kötü olmuş.
Görüntü şıklığı azalmış, her taraftan animasyon fışkırıyor.
O butonların hali nedir, pencere elementleri arasındaki boşluklara iki çocuklu aile sığar, geniş ve rahat arayüz tasarlayacağız ayağına herşey kocaman ve gereksiz büyük olmuş, boş alanlar paso israf olmuş.
Animasyonlar kapanmıyor, her ayarı kurcaladım, hepsindeki animasyonları kapattım, hala animasyonlar gördüm, demek ki kapatılması mümkün olmayan animasyonlar var.
Mis gibi oxygen'i yemişler, garip bir tema getirmişler, pencere çubuğunun rengi oxygen'deki gibi renge uyum sağlamıyor.
Ne kadar gereksiz ıvır zıvır ayar varsa hepsini koymuşlar ama mesela touchpad'i kapatma ayarı ya da tüm animasyonları kapatma ayarı gibi temel ayarlar yok.
Yeni temada gölgeler de kapatılmıyor, en fazla 6 pixele kadar düşürme imkanı vermişler, bu dikdatörlük niye ?
Ayrıca 16 pixel'lik imleçler istiyoruz, çok mu şey istiyoruz.
KDE varsayılan ayarlar biraz ağır, makine Crysis oynuyor gibi kasılıyor.
KDE gitmiş beyler, bundan adam olmaz artık.

ALBATROS84

Doçent
Reaksiyon puanı
54
Hd Tune alternatifi bir uygulama kullanan var mı ?
Aradım ancak usb belleğim için hız testi yapmamı sağlayacak bir uygulamaya ulaşamadım

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Linux'te özellikle DE kısmına FETÖ'cüler ya da CIA sızmış olmalı başka bir açıklaması yok.
Üstte gayet güzel duran başlık çubuğunu hangi akla hizmet alttaki haliyle değiştirirsin ey KDE.
screenshot05.png

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Bugün KDE 5 deneme şansım oldu.
Çok kötü olmuş.
Görüntü şıklığı azalmış, her taraftan animasyon fışkırıyor.
O butonların hali nedir, pencere elementleri arasındaki boşluklara iki çocuklu aile sığar, geniş ve rahat arayüz tasarlayacağız ayağına herşey kocaman ve gereksiz büyük olmuş, boş alanlar paso israf olmuş.
Animasyonlar kapanmıyor, her ayarı kurcaladım, hepsindeki animasyonları kapattım, hala animasyonlar gördüm, demek ki kapatılması mümkün olmayan animasyonlar var.
Mis gibi oxygen'i yemişler, garip bir tema getirmişler, pencere çubuğunun rengi oxygen'deki gibi renge uyum sağlamıyor.
Ne kadar gereksiz ıvır zıvır ayar varsa hepsini koymuşlar ama mesela touchpad'i kapatma ayarı ya da tüm animasyonları kapatma ayarı gibi temel ayarlar yok.
Yeni temada gölgeler de kapatılmıyor, en fazla 6 pixele kadar düşürme imkanı vermişler, bu dikdatörlük niye ?
Ayrıca 16 pixel'lik imleçler istiyoruz, çok mu şey istiyoruz.
KDE varsayılan ayarlar biraz ağır, makine Crysis oynuyor gibi kasılıyor.
KDE gitmiş beyler, bundan adam olmaz artık.
Üstad KDE 5 tam stabil ve oldu denecek kıvama gelmedi henüz doğru ayarlarla kasmadığına da şahit oldum (KaOS) ancak hala 4 daha iyi diyebilirim.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Üstad KDE 5 tam stabil ve oldu denecek kıvama gelmedi henüz doğru ayarlarla kasmadığına da şahit oldum (KaOS) ancak hala 4 daha iyi diyebilirim.

Böyle diyince OpenSuse'yi denedim şimdi, haklısın, hız konusunda daha iyi.
Doğru ayarlar ve implamantasyon gerekiyor ama yine de yavaş.
Çok saçma tercihler var, böyle checkbox mu olur.
Güzelce tick işaretini yap, illa farklı olacam diyorsan x yap ama bu nedir ?
Sayfalarca tartışılmış 2014'ten beri KDE forumlarında, ciddiye alınmıyor kullanıcılar.
Screenshot_20160822_002814.png

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Kaos dagitimini denemenizi tavsiye ederim

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Eminim iyidir, denerim ama kurmam herhalde, bağımsız bir dağıtımmış, sürücüler, depolar ve non-free konularda daha zayıf olma ihtimali yüksektir.
KDE Neon denemek de aklımda var, ikisini de boş bir zamanımda denerim.
Linux Mint XFCE baktım dün gece, bayıldım. Linux Mint'den tarayıcılardaki arama motoru dikdatörlüğünden ötürü uzak duruyordum ama sanırım bunu kuracağım ikincil sistem olarak.
İşin garip tarafı Linux Mint'in yeni teması Mint-Y, KDE 4'teki Oxygen'e çok benziyor, biraz daha flat hali. Henüz varsayılan olarak seçili değil.
Mint-Y-theme-featuring-on-few-user-applications-Linux-Mint-18.png

İlk defa bir siyah temayı beğendim.
687474703a2f2f692e696d6775722e636f6d2f547a6c6c534d6f2e706e67

Ve yine güzel tarafı ister XFCE olsun, ister Mate, ister Cinnamon hemen hemen aynı gözüküyor. Farklı masaüstlerinde aynı görünümü yakalayan Mint harici dağıtım hatırlamıyorum.

Son düzenleme:

ALBATROS84

Doçent
Reaksiyon puanı
54
Pisi linux 2.0 geliyor diye duydum sanırım geliştirici sürümü yayınlanmış önceden hiç kullandınız mı ?

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Pardus benim ilk kullandığım Linux dağıtımıdır.
Altyapısı çok güzel ve gelecek vaad eden bir dağıtımdı.
Birçok yabancı eleştirmenden övgüler alıyordu.
Ülkemize sızmış FETÖ'cülerin milli projelere olan düşmanlığından ötürü iptal edildi.
Zaten iptal edilmeden önce çalışan kişiler sürülerek ve pisi sistemi kaldırılarak rezil edilip iptal edilmeye hazır hale getirildi.
İşin kötü tarafı tam iptal edildiğinde ilk defa Pardus'un paket yöneticisi olan Pisi tabanlı başka bir dağıtım çıkmıştı.
Hazır FETÖ'cüler de ayıklanmışken umarım tekrar başlanır.

ALBATROS84

Doçent
Reaksiyon puanı
54
Pardusun yeniden başlanacağına pek sanmıyorum o zamanlardan yazılmış bir yazı var
Benim Pardus Hikayem – Ozan Çağlayan
Pisi linux'u merak etmeye başladım sosyal medyada 1-2 grubuna ve sayfasına göz atıyorum güzel yenilikler geliyor son kullanıcı hedef alınıyor bir ara facebook mesenger uygulaması bile görmüştüm sayfasında

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Mint iyidir, en sorunsuz yazılımlardan biridir, ubuntudan da kat kat iyidir, yeni başlayan veya sorunsuz dağıtım arayanlara şiddetle tavsiye edilir.
KDE Neonla hiç boşa zaman harcamayın KaOS Arch gibi çok düzgün bir dağıtımdır bence neon yerine KaOS'u deneyin.

Yerli dağıtımlar konusunda da ilk çıkartılan Türkçe dağıtım Turquaz dağıtımıdır pek kimse bilmez.
Proje kapatıldığında çok üzülmüştük, sonra sırasıyla farklı farklı sürümler çıkartıldı.
Türkçe sürümlerdeki, asıl sıkıntı bu dağıtımların devlet desteği veya teşviği ile yapılmasıdır.
Ancak bu bir yönden iyi bir yönden kötüdür yönetimsel kararlar ile projeler 1 gecede bitebiliyor.

Bir dönem oturup bir dağıtım hazırlayayım diye diye ciddi ciddi düşünmüştüm sonra vazgeçtim çok çok zahmetli bir iş çünkü ve sonunda maddi bir getirisi yok yani devam ettirmek çok zor...

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Beyler aranızda fbsplash ile uğraşan var mı ?
Eskiden grub1 zamanlarında yapıyordum, şu an herşey değişti tabi.
Şöyle şekilli terminaller yapıyor hem boot screen'i hem tty'yi.
may_framebuffer_linux_shot_by_blockhead.png

MrtAltg

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
12,109
biraz uzak kalmışız buralardan bakıyorum forumlara adamlar daha network hk bilgi sahibi değiller kali yükleyip başka şeylere heves etmeye çalışıyorlar ha kali linux uda kullanabildiklerinden değil her yerde bir sorun çıkıyor

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
biraz uzak kalmışız buralardan bakıyorum forumlara adamlar daha network hk bilgi sahibi değiller kali yükleyip başka şeylere heves etmeye çalışıyorlar ha kali linux uda kullanabildiklerinden değil her yerde bir sorun çıkıyor

Üstadım hata biraz da bizde biz methedince hayatında Windows kurmamış adam Linux Kurmaya kalkıyor makinesine, haliyle de kötü tecrübe -1 olarak linuxun hanesine yazılıyor.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Bu Linux dağıtımlarında gerçekten bir vizyon eksikliği var.
OpenSuse hariç hiçbir dağıtım paket yönetim sistemine henüz yüklenmemis paketlerin dosya ismiyle arama özelliği koymamıs.
Ne alaka diyecekseniz hemen söyleyim.

Dısarıdan bir program indirdiğimizde, hani su meshur ./configure, make, make install islemlerini yaparken hep klasik aynı hatayı verir.
Herhangi bir paket eksiktir ama eksik paketi söyleyemez çünkü dağıtımdan dağıtıma ismi değisebilir veya ilgili kütüphanenin hangi pakette olduğu değisebilir.
Dosya ismini söyler, der ki libxxxxxx.so eksik kardesim der.
Simdi bu dosya hangi pakette, bunu niye internette arastırayım ki, paket yöneticisine girsem, bu dosyayı hangi paket verir bana söylese, çok güzel olacak.
Velev ki bu özellik yok. Sadece yüklenmis paketler hangi dosyaları sisteme vermis onu gösteriyor herkes, yüklenmemisler hangi dosyaları veriyor, onu da söylesenize.
OpenSuse de maalesef sırf bunun için yüklenmez ki.

MrtAltg

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
12,109
Opensuse dedin de aklıma geldi uzun zamandır yuklemedigim dağıtımlar var bir ara sanal da olsa deneyeyim

_FAUST_

Dekan
Reaksiyon puanı
1,612
Bu Linux dağıtımlarında gerçekten bir vizyon eksikliği var.
OpenSuse hariç hiçbir dağıtım paket yönetim sistemine henüz yüklenmemis paketlerin dosya ismiyle arama özelliği koymamıs.
Ne alaka diyecekseniz hemen söyleyim.

Dısarıdan bir program indirdiğimizde, hani su meshur ./configure, make, make install islemlerini yaparken hep klasik aynı hatayı verir.
Herhangi bir paket eksiktir ama eksik paketi söyleyemez çünkü dağıtımdan dağıtıma ismi değisebilir veya ilgili kütüphanenin hangi pakette olduğu değisebilir.
Dosya ismini söyler, der ki libxxxxxx.so eksik kardesim der.
Simdi bu dosya hangi pakette, bunu niye internette arastırayım ki, paket yöneticisine girsem, bu dosyayı hangi paket verir bana söylese, çok güzel olacak.
Velev ki bu özellik yok. Sadece yüklenmis paketler hangi dosyaları sisteme vermis onu gösteriyor herkes, yüklenmemisler hangi dosyaları veriyor, onu da söylesenize.
OpenSuse de maalesef sırf bunun için yüklenmez ki.
Sana göre hangi Linux sürümü daha güzel?

dbicer83

Öğrenci
Reaksiyon puanı
24
Bu linux nerden indirebilirim ve Windows ile birlikte aynı pc de kullanılabilir miyim