Erdoğan'dan Suriyelilere vatandaşlık açıklaması

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Odessa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Sizce Türkiye'de yaşayan Suriyelilere vatandaşlık hakkı verilmeli mi?

• Evet

Kullanılan: 3 8.8%
  • Hayır

Kullanılan: 31 91.2%

• Kullanılan toplam oy
    34
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Yeşil Okçu

Profesör
Reaksiyon puanı
1,809
Bize, avrupada, amerikada neden vatandaşlık veriyorlar? Neden yıllardır yurtdışından vatandaşlık alabilmek için binbir türlü üçkağıt çeviriyoruz? Biz dışarı giderken iyi de, neden başkasının bizim vatandaşlığımıza katılması zorumuza gidiyor?
Senin dilinde çözelim. ''Herkese vatandaşlık verilmiyor '' . Genelleme yapma ! . Bana bunları veya benzerlerini diyen sendin ... Herkese mi vatandaşlık veriyor Amerika,İngiltere ... Ayrıca sen kendini suriyelilerle aynı kefeye koyuyorsun . Hatta kendini değil TÜRK VATANDAŞLAR'ını ! . Yazıklar olsun sana da .

D

Deleted member 312196

SDN Okuru
Birinci dünya savasinda bir kisim arap tarafindan yapilanlari tüm araplara mal edip arap düsmanligi yapmaya gerek yok. Bu sözle yetisen bir Türk gencine serif hüseyin kimdir diye sorsak olaydan bir haberdir. Nedense "araplar bize ihanet etti" sözünden baska bir bilgiye sahip degiliz.

Konuya gelince: Ben suriyelilere bu kadar kolay vatandaslik verilmesine karsiyim. Dogma büyüme yurtdisindayim, vatandaslik almak istesem bir nevi teste tabi tutulacagim. Bu isler cocuk oyuncagi degil.

Bunun yani sira bir suriyeli vatandasimdan daha cok hakka sahip oluyorsa orada dur derim. Tamam yardim ederiz orada sorun yok ama, kendi insanim ikinci sinif vatandas muamalesi görmemeli. Sonucta onlara harcanan para bizim cebimizden cikiyor.

Bizim insanimiz enayimi ki gecesini gündüzüne katip üniversite sinavlarina hazirlaniyor, elin suriyelisi gelip kolay yollardan üniversitelere aliniyor?

Bunun savunulacak bir tarafi yok gencler. Burada haksizlik var, büyük bir haksizlik. Bir insana en cok koyan durum kendi vataninda ikinci sinif vatandas muamelesi görmesidir. Bunca insan ne diye esek gibi sinavlara hazirlaniyor? Sosyal hayatindan vazgecip, uykusundan olup ne diye sinavi gecmek icin yirtiniyor? Oh ne ala memleket..

Esek muamelesi görmek istemez kimse sonucta.

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Senin dilinde çözelim. ''Herkese vatandaşlık verilmiyor '' . Genelleme yapma ! . Bana bunları veya benzerlerini diyen sendin ... Herkese mi vatandaşlık veriyor Amerika,İngiltere ... Ayrıca sen kendini suriyelilerle aynı kefeye koyuyorsun . Hatta kendini değil TÜRK VATANDAŞLAR'ını ! . Yazıklar olsun sana da .
Zaten her Suriyeliye de vatandaşlık verilmeyecek. Yani bir açık bulduğunu sandın ama olmadı.. Vatandaş olmanın belirli şartları, kriterleri var. yukarıda paylaştığım haberi okursan öğrenirsin.

@scorpion sen de okursan kolay vatandaşlık verilmediği belirtiliyor. Merdivenler adım adım çıkılır.

fthtsdmr

Profesör
Reaksiyon puanı
44
Bize, avrupada, amerikada neden vatandaşlık veriyorlar? Neden yıllardır yurtdışından vatandaşlık alabilmek için binbir türlü üçkağıt çeviriyoruz? Biz dışarı giderken iyi de, neden başkasının bizim vatandaşlığımıza katılması zorumuza gidiyor?

Öncelikle iyi bayramlar.
Avrupa veya başka ülke hiçte öyle ekmek dağıtır gibi vatandaşlık dağıtmıyorlar. Emin olun. Vatandaşlığı bırakın vize almak için belirli şartları, belirli vasıfları taşımıyorsan güle güle diyorlar. Biz dışarı giderken bize uygulanan prosedürler bizim ülkemize gelenler için uygulanıyor mu? Hayır ee daha diye emeğiyle yurt dışına gidip okuyup çalışmak isteyen insanları böyle bir kıyaslamaya dahil ediyorsunuz ki? Kimse bu insanlar için savaş devam ederken geri yollayalım demiyor . Ülkelerinde savaş bitene kadar kalsınlar. Çalışma izinleri ve oturma izinleri olsun. Belirli yardımları alsınlar. Buna kimsenin itirazı yok. Ama ülkeye alınan mülteciler senden benden daha iyi şartlarda bakılıyorsa, benim para ödediğim hatta borcum var diye hizmet alamadığım sağlık sisteminden çatır çatır faydalanıyorsa onuda bir düşünmek lazım. Ülkenin tarihini, kültürünü hiç bir şeyini bilmeyen insanlar neden ülkenin yönetiminde söz sahibi olma hakkı elde ediyorlar? Nedeni çok basit ama o boyutuna hiç girmek istemiyorum.

Hali vakti yerinde yada eğitim düzeyi yüksek Suriyeliler zaten istemiyor Türk vatandaşlığını. Bu adamlarda Türkiye'de durumun çokda iyi olmadığının farkında. Yani siz bu insanlara vatandaşlık vermeye can atarken bu insanlar Türkiye'den kaçıp kurtulmak için can atıyorlar, can veriyorlar. Türkiye'de kalan suriyelerin okuma yazma oranı sadece %10. Eee kime vatandaşlık vereceğiz?

Son düzenleme:

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Tamamen kafanızda kurguladığınız senaryoyu yazıyorsunuz. Ayrıca biz de ekmek dağıtır gibi vatandaşlık dağıtmayacağız zaten. Neden olayı çarpıtarak cevap veriyorsun?

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Hani ellerini sıcak sudan soğuk suya tutmuyoruz ya bunların. Askerlik konusunda taviz de olabilir.
Vatandaşlığa girenler, bizimle tamamen eşit hale geliyor. Neden hala arada fark olacakmış gibi lanse etmeye çalışıyorsunuz ki? Zaten sizin rahatsız olduğunuz şu anki mevcut durumu, vatandaşlık vererek sona erdirmeye çalışıyorlar.. Yani adamların sığınmacı haklarını ellerinden alıp normal vatandaş yükümlülüğünü üzerlerine yüklemeye çalışıyorlar. Bunun neresi yanlış?

Yeşil Okçu

Profesör
Reaksiyon puanı
1,809
Vatandaşlığa girenler, bizimle tamamen eşit hale geliyor. Neden hala arada fark olacakmış gibi lanse etmeye çalışıyorsunuz ki? Zaten sizin rahatsız olduğunuz şu anki mevcut durumu, vatandaşlık vererek sona erdirmeye çalışıyorlar.. Yani adamların sığınmacı haklarını ellerinden alıp normal vatandaş yükümlülüğünü üzerlerine yüklemeye çalışıyorlar. Bunun neresi yanlış?
Şu anda bizden hak olarak öndeler zaten . Ne eşit hale gelmesi ?!?!?!?!

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Ayrıca onların yaşadığı durumu Allah kimseye yaşatmasın. Onların evlerine yağdırılan bombaları hiç görmediniz mi? Evlerde dehşet içinde ölen bebekleri, çocukları görmediniz mi? Bunu başka bir ülke bile yapmıyor, senin kendi hükümetin yapıyor, bir düşünsene. Sen, kendi askerine karşı savaştığını düşün, ya da kendi askerinin gelip senin üzerine bomba yağdırdığını. Biraz vicdanlı olalım. 3 milyon suriyelinin bir kısmının kanı bozuk olabilir. Bizde yok mu kanı bozuk? Her millette var. Neden bunları göz önüne alıp nefret duygularınızı fişekliyorsunuz? Burada o insanlara yapılan yardımlar, öyle büyütülüp çarşaf çarşaf yazılıyor ki, 3 milyonun hepsi bunlardan faydalanmıyor bile. Antalya'da acilde bakılmayan Suriyeliler biliyorum ben. Siz diyorsunuz ya hastanelerde bedava bakılıyorlar diye. Bunlar bu kadar, bir eli yağda, bir eli balda yaşıyorsa madem sizin dediğinize göre, neden denizde boğulmak uğruna avrupaya kaçmaya çalışıyorlar? Rahat mı battı? Savaştan kaçmış, zar zor sığınmış bir ülkeye ve sığındığı ülkeden bile kaçmaya çalışıyor ama sizin bahsetmenize göre adamlar bizden çok daha üstün yaşam standartlarında yaşıyorlar.. Antalya'da hastanede muayene olamayan, acilde bile bakılmayan ve şuan Almanya'ya gitmek zorunda kalan suriyeli tanıdıklarımız var.. Tanıdık diyorum, çünkü bayağı içli dışlı olduk. Gitme sebepleri ise orada daha iyi yaşam sunulması...

Yeşil Okçu

Profesör
Reaksiyon puanı
1,809
Ayrıca onların yaşadığı durumu Allah kimseye yaşatmasın. Onların evlerine yağdırılan bombaları hiç görmediniz mi? Evlerde dehşet içinde ölen bebekleri, çocukları görmediniz mi? Bunu başka bir ülke bile yapmıyor, senin kendi hükümetin yapıyor, bir düşünsene. Sen, kendi askerine karşı savaştığını düşün, ya da kendi askerinin gelip senin üzerine bomba yağdırdığını. Biraz vicdanlı olalım. 3 milyon suriyelinin bir kısmının kanı bozuk olabilir. Bizde yok mu kanı bozuk? Her millette var. Neden bunları göz önüne alıp nefret duygularınızı fişekliyorsunuz? Burada o insanlara yapılan yardımlar, öyle büyütülüp çarşaf çarşaf yazılıyor ki, 3 milyonun hepsi bunlardan faydalanmıyor bile. Antalya'da acilde bakılmayan Suriyeliler biliyorum ben. Siz diyorsunuz ya hastanelerde bedava bakılıyorlar diye. Bunlar bu kadar, bir eli yağda, bir eli balda yaşıyorsa madem sizin dediğinize göre, neden denizde boğulmak uğruna avrupaya kaçmaya çalışıyorlar? Rahat mı battı? Savaştan kaçmış, zar zor sığınmış bir ülkeye ve sığındığı ülkeden bile kaçmaya çalışıyor ama sizin bahsetmenize göre adamlar bizden çok daha üstün yaşam standartlarında yaşıyorlar.. Antalya'da hastanede muayene olamayan, acilde bile bakılmayan ve şuan Almanya'ya gitmek zorunda kalan suriyeli tanıdıklarımız var.. Tanıdık diyorum, çünkü bayağı içli dışlı olduk. Gitme sebepleri ise orada daha iyi yaşam sunulması...
Sen galiba Kahramanmaraş'ı görmedin. Burda da biz muayene olamıyoruz . Ayrıca biz onların evlerine yağdırılan bombaları gördük ve geldiler . Ama yeter ! Savaş bitti , bunlar hala burda . Madem bayramda akraba ziyaretinde gidebiliyorlar. Temelli gitsinler he ?

Odessa

Profesör
Reaksiyon puanı
432
Prosedur vs vs vs. Vatandaslik buyuk bir seydir. Hatta bayaa buyuk bir sey. Bir devlete bagli olacaksin. Bunu dile getirmenin kolayliligi insanlari bu durumlara sokuyor.

Süleyman Alkan

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
816
Kardeşim her memlekette olay aynı değil hatay,da olay çığırından çıkmış vaziyette fuhuş yuvasına döndü memleket iş ticarete döndü neymiş neypasın etini satıyor yok böyle bişey evli barklı adam suriyeli alacam eşimi boşayacam diyor ha bu tamamen onların suçumu değil ama kafa karıştırılıyor istemiyoruz arkadaş gereken yardımlar yapıldı oldu bitti evli evine köylü köyüne..

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Kardeşim her memlekette olay aynı değil hatay,da olay çığırından çıkmış vaziyette fuhuş yuvasına döndü memleket iş ticarete döndü neymiş neypasın etini satıyor yok böyle bişey evli barklı adam suriyeli alacam eşimi boşayacam diyor ha bu tamamen onların suçumu değil ama kafa karıştırılıyor istemiyoruz arkadaş gereken yardımlar yapıldı oldu bitti evli evine köylü köyüne..
Yalnız bu söylediğin tamamen bizimkilerin şerefsizliği.. Kusura bakmayın, bunu sansürleyemeyeceğim.. Sığınmış bir insanın zayıflığından faydalanmak kadar daha büyük bir şerefsizlik yoktur. Tamam suriyede de kötü yollu kadınlar olabilir de, bunu fırsata çevirenlerin bahanesi olamaz. Sığınan insana sen nasıl bu gözle bakarsın? İnsanlığın kitabına sığmaz..

Süleyman Alkan

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
816
Yalnız bu söylediğin tamamen bizimkilerin şerefsizliği.. Kusura bakmayın, bunu sansürleyemeyeceğim.. Sığınmış bir insanın zayıflığından faydalanmak kadar daha büyük bir şerefsizlik yoktur. Tamam suriyede de kötü yollu kadınlar olabilir de, bunu fırsata çevirenlerin bahanesi olamaz. Sığınan insana sen nasıl bu gözle bakarsın? İnsanlığın kitabına sığmaz..
Tamamen bizimkilerin şerefsizliği değil en az onlarda bizimkiler kadar suçlu çünkü doğru dürüst çalışanlar,da var bu seçim tamamen onların seçimi..

fthtsdmr

Profesör
Reaksiyon puanı
44
Biz bir şey yazınca kafamızdan uydurduğumuz senaryo siz yazınca olmayacak, etmeyecek vs.. kesin bilgi. Savaştan kaçıp geliyor ama 5 yılda 6 çocuk yapıyor. Savaştan kaçıyor ama ülkesine bayram ziyaretine gidiyor. Bakın yanlış anlaşılmasın. Bu ülkeye sığınmış insanlara yardım eli uzatmak başka şey durup dururken vatandaşlık vermek başka şey. O zaman gerçeklerden konuşalım. 3 ay önce Suriyelilerin vatandaşlığa alınmasıyla ilgili çalışma yok denilip 3 ay sonra vatandaşlık müjdesi vermeyi gerektirecek ne oldu? 3 ayda savaş daha mı alevlendi? Eset bilmem ne füze mi attı? Ne değişti 3 ayda? Çokda yazmak istemiyorum ama oy devşirmek için vatandaş ithalat edilmek istendiğini görmeyecek kadar da kör değilim.

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Biz bir şey yazınca kafamızdan uydurduğumuz senaryo siz yazınca olmayacak, etmeyecek vs.. kesin bilgi. Savaştan kaçıp geliyor ama 5 yılda 6 çocuk yapıyor. Savaştan kaçıyor ama ülkesine bayram ziyaretine gidiyor. Bakın yanlış anlaşılmasın. Bu ülkeye sığınmış insanlara yardım eli uzatmak başka şey durup dururken vatandaşlık vermek başka şey. O zaman gerçeklerden konuşalım. 3 ay önce Suriyelilerin vatandaşlığa alınmasıyla ilgili çalışma yok denilip 3 ay sonra vatandaşlık müjdesi vermeyi gerektirecek ne oldu? 3 ayda savaş daha mı alevlendi? Eset bilmem ne füze mi attı? Ne değişti 3 ayda? Çokda yazmak istemiyorum ama oy devşirmek için vatandaş ithalat edilmek istendiğini görmeyecek kadar da kör değilim.
Olabilir tabi ki, oy için de yapılmış olabilir, ki oy kullanma hakkına sahip olacaklar, hepsi değil ama yani ipsizi sapsızı değil, bu ülkeye bir şeyler katabilecek, sicili temiz olanlar ama bu konu ne kadar doğru? Bence yanlış. Çünkü adamlar kimin döneminde sığındıysa tabi ki ona oy verecek. Özgür bir irade yok ortada..
Ben biraz daha uçuk şeyler düşünüyorum. Osmanlı gibi, devletler birliği gibi. Daha ileriye yönelik şeyler düşünüyorum. Belki fazla uçmuş olabilirim, bunlar gerçekleşmeyedebilir.. CB sarayının yapılma amaçlarından birinin de bu olduğunu düşünüyorum. Erdoğan, bizim yararımıza mı çalışıyor bilmem ama bölgesel bir güç olma peşinde koşuyor bence. Bölgenin lideri olmak için uğraşıyor. Bunu kim istemez ki zaten? İyi bir yere geleceksek, her yolu denemeliyiz. Zaten ülke olarak 2000'den önce de berbat bir haldeydik, bu dönemde iyi bir konuma yükselmezsek bizim için değişen bir şey olmayacak. Bunun için taviz vermek gerekebilir, fedakarlık olmazsa zaten hiçbir şey olmaz. En önemlisi de sabır. Hayal olabilir, hayal kurmak da güzeldir. Allah, nasip etmeyeceği hayali kurdurmazmış inşaAllah..
Suriyelilerin çoğalması, sürekli doğurması, onların inancıyla alakalı bir şey. Doğuruyorlar ama sokağa salmıyorlar bazıları gibi. Millet olarak epey kıyıma uğradılar, sayıları bayağı azaldı, nesillerini devam ettirebilmek için çoğalmalarını hor görmüyorum. Evet, sefalet içinde insan neden sürekli doğurur ki dimi? O zaman da işin içine inanç giriyor, bizim çoğumuzda olmayan inanç. Her insan, kendi rızkıyla yaratılır. Yani senin rızkın ayrı, eşinin rızkı ayrı, çocukların rızkı ayrıdır. Allah, hepsini ayrı ayrı gönderir. Çocuk yaptığında kazancın 1 kişi fazlasına bölünmez. Aksine (eğer Allah'a kalpten inanıyor ve güveniyorsan) yeni kazanç kapıları açılır, rızkın bollaşır.. Onlar da muhtemelen bu bilinçle hareket ediyorlar..

ckarakaya

Asistan
Reaksiyon puanı
24
Arkadaşlar gelen mağdursa mağduriyeti gidecek kadar asgari oranda yardım edersin. 1.300 tl ye hatta daha altında çalışan hatta bir sürü işçin varken mülteciyi el üstünde tutmak nedir. 1.300 liraya yaşamaya çalışan adamdan sgk primi al, kira ödemeye calışsın. Çocuğunu okutmak için yemesin içmesin. Sen yabancıya daha iyi şartlar sağla. Savunanlara soruyorum. Kazandığı 1000 TL nin 700 lirasını mülteciye dağıtan var mı?

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Arkadaşlar gelen mağdursa mağduriyeti gidecek kadar asgari oranda yardım edersin. 1.300 tl ye hatta daha altında çalışan hatta bir sürü işçin varken mülteciyi el üstünde tutmak nedir. 1.300 liraya yaşamaya çalışan adamdan sgk primi al, kira ödemeye calışsın. Çocuğunu okutmak için yemesin içmesin. Sen yabancıya daha iyi şartlar sağla. Savunanlara soruyorum. Kazandığı 1000 TL nin 700 lirasını mülteciye dağıtan var mı?
Mülteciler buraya tatile gelmiş gibi konuşuyorsunuz yalnız. Niye sürekli kendinizle kıyaslıyorsunuz? Belki çoğunun geri dönecek evi, belki de ailesi bile yok. Kaldı ki bu saydıklarınız, mültecilerin % kaçına sağlanıyor? Azıcık vicdanlı olmaya davet ediyorum. Her şey para değil.. Paradan çok daha önemli şeyler var..

michuozawa

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
493
cumhurbaşkanına şu öneriyi yapacak adam arıyorum TBMM'de.
Hadi HALKA soralım...

D

Deleted member 312196

SDN Okuru
Biz cok iyi niyetliyiz. Umarim bu iyi niyetimiz bizi pisman etmez.

fthtsdmr

Profesör
Reaksiyon puanı
44
Siz haklısınız. Kendi derdimiz yok çünkü. Refah seviyemiz çok yüksek. Sağda solda patlayan bombalarımız, her gün ölen vatandaşımız yok. Süper güç biziz. Doğru bizden başka kimse mültecilere bakıp kendi vatandaşı yapamaz. Bizden başka dünya lideri olan ülke yok. Hangi ülkede küçük şehir nüfusu kadar makam aracı ve bin odalı sarayı var? İtibar meselesi işte. Dünyaya liderlik ve ağabeylik yapmak öyle kolay değil tabi. Konuyla ilgili son mesajım. Herkese saygılar iyi bayramlar.

Yeşil Okçu

Profesör
Reaksiyon puanı
1,809
Mülteciler buraya tatile gelmiş gibi konuşuyorsunuz yalnız. Niye sürekli kendinizle kıyaslıyorsunuz? Belki çoğunun geri dönecek evi, belki de ailesi bile yok. Kaldı ki bu saydıklarınız, mültecilerin % kaçına sağlanıyor? Azıcık vicdanlı olmaya davet ediyorum. Her şey para değil.. Paradan çok daha önemli şeyler var..
Asıl bizle kıyaslayan sensin . Önceki yazdığın mesaja bir bak isterim

ckarakaya

Asistan
Reaksiyon puanı
24
cumhurbaşkanına şu öneriyi yapacak adam arıyorum TBMM'de.
Hadi HALKA soralım...

Tbmm de adam varmı ki 1
2.si kendi çıkarına olan şeyleri halka götürüler. Kazanca göre ceza & vergi desen %100 kabul olur. Adalet sisteminde kesin kati cezalar desen yine öyle ama tek önceliğimiz belli.

Suriyeli konusu zaten belli.

Aden

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Yeni Akit Gazetesi

Siteye bakıp gülüp geçenler olacak. Ama plana ve analize bakanlar, böyle bir durum olacak olsa yok istemezuk derler mi yine? Hani hep Musul kerkük diyip duranlar Halep şam bizim diyecek mi?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...