Türkiye'de dinsizler çoğalmalı!..

aliihsangs12

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Sabah ezanını, ses bombasına benzeten yazar, Türkiye'nin bazı sorunlardan kurtulabilmesi için Anadolu topraklarında dinsizlerin çoğalması gerek! İşte Perihan Mağden'in tartışma yaratan sözleri;

54511.jpg

"Ezan ses bombası gibi..!"
Sabaha karşı’ diyeceğim; zira henüz ‘karşı’ sayılabilecek bir saatte, bu sabah saat dördü on beş-yirmi geçe, evin ortasına ses bombası atılmış kıvamında bir ezan sesiyle mi neyle- uyandım. Öyle böyle kuvvetli değil: Sokağa, bir arabanın içinden güçlü bir ses sistemiyle yayın yapılıyor gibiydi. Bangır bangır.

ezan1.jpg

Türkiye Cumhuriyeti’nde herrr evin olması gerektiği üzre, bizim evin yakınlarındaki camiden de ezan sesi duyulur. Ama uykunun hangi safhasında olduğunuza bakar; bazen duyarsın, bazen duymazsın.

Bu Arapça’da ne söylediğini anlamadığım (anlamak arzusunda da olmadığım) Herhangi 1 TC İmamı’nın ezan okumasından ziyade, başka bir üsluba/dile özenen iddiacı bir dincinin çok tuhaf bir şekilde okuduğu belki de duanın; beni yalnızca çok çok rahatsız ettiğini, söyleyebilirim.

"Ulan Allahımızı çaldınız!"

(...) Ayrıca Fanatik, sözümona Laikçi Kemalistler feci bir itişmeye giriştiler Müslümanlarla: “Bu din sizin dininiz değil, bizim de dinimiz. Hem orucumuzu tutarız, hem namazımızı kılarız, hem laikçiyiz, hem Atatürkçüyüz, hem de Umre’ye gideriz- tutmayın bizi!” yollu- (‘Ulan, Allahımızı çaldınız!’ diye Atatürkçü Düşünce Derneği mitinglerinde bağıran Tuncay Özkan’ı hatırlayıverin.)

"Dinsizlerin sayısı artmalı çünkü.."
(...) İşte hal böyleyken Kapatma Davası’yla uykularımızı bıçaklayan Kemalistlerin ezanları, duaları, hayırlı olsun.

Ama bu topraklarda artık dinsizler çoğalmalı. Her çeşidinden bağımsız, bağlantısız, sindirilmemiş ruhlar Dinsizlik Hakkı’nı her zamankinden daha ateşli bir güçle savunmalı.

Kapatma Davası, Fanatik Kemalist Dincilerin son numarası. Olsun. Olmalı.

115.20080715104710.jpg
Perihan Mağden

Kaynak

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Özgürlüğün varlığı için her zaman karşı fikrin çoğalması gerekliliğini savunmak ancak akılsızlıktır. Şu halde şeriatçılar da çoğalmalı, hatta hilafetçiler saltanatçılar olmalı ve çoğalmalı. Örneğin ABD'de zenciler, İsrail'de müslümanlar çoğalmalı, Türkiye'de PKK'lılar çoğalmalı!!

Özgürlüğün varlığı sayıyla ölçülmez. Dolayısıyla dinsizliğin serbest olduğu ülkemizde bu özgürlük var diyebilmek için dinsizler çoğalmalı demek gerçekten düşünce yetisinden yoksun veya planlı düşünen bir kimsenin sözü olabilir.

Ezan konusunda ise yazarın sözüne katılıyorum, malesef ezan sesi bir tabu. Çünkü müslümanlığın zaman zaman tek sembolü olarak görülüyor, yani içi çoğunlukla boşaltılmış bir olgu ezan. Sadece minarelerden çıkan yüksek gürültü. Oysa megafona gerek yok ezan okumak için, zira eğer amacımız heryere ulaştırmaksa bu sesi, o zaman daha güçlü ses sistemleri kullanalım, daha büyük megafonlar koyalım minarelere..

Ezanın kendisi değil, sesi rahatsız edebiliyor insanları. Örneğin bizim oradaki caminin imamı çok samimi söylüyorum sabah ezanın beni çok ürküttü; çok özür dileyerek söylüyorum sanki evin dibinde ormandan kaçmış bir ayı can havliyle bağırıyor gibi hissettim, çok şaşırdım çünkü uzun süre dikkatli dinlememe rağmen ancak sonlarına doğru anladım onun ezan olduğunu. Zaman zaman da sarhoş geliyor sesler ve caminin çok olduğu Adana'da ezan sesleri birbirlerine karışıyor. Ya da cami yakınında olanlar yüksek ses ve tınıdan rahatsız olabiliyorlar.

İçi büyük ölçüde boşaltılmış diyorum çünkü malesef çoğunlukla bir gürültüden başka bir şey ifade etmiyor. Ayrıca inançsız kimselere de saygılı olunması açısından ezanların daha makul ve amacına daha uygun okunması taraftarıyım. Örneğin megafonsuz.

DaY_WalkeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Ne güzel beyan etmiş kendisinin dinsiz olup,ezandan rahatsız olduğunu. Sabah ezanıyla insanın huzur bulması gerekirken ezan sesinden rahatsız oluyormuş. Allah'ın izniyle ezan sesleri kıyamete kadar sürecek. Rahatsız oluyorsa ülkeyi terketsin.

amesfa

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
153
Köşe yazılarına taşıyalım. ;)

WaterBoy

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Bu ***** ciddiye almayın gündeme gelmeye çalışıyor.

Son düzenleyen moderatör:

Tanshaydar

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Ben küçük bir çocukken kasabanın en büyük camisinin 50 metre yanında otururduk. 5 vakit ezanı mecburen duyar ve dinlerdik. Ben küçük olduğumdan, sabah namazına kalkmazdım ve uykumun o en tatlı yerinde minareden yükselen o ses beni çok rahatsız ederdi.

Şimdiyse bir ezan sesini minareden duyabilmek için gecenin köründe, bütün sesleri kapatıp, pencereyi sonuna kadar açıp beklemek durumundayım. Bilgisayara indirip de dinlediğim değil de, o çok uzaklardan bir melodi gibi gelen ezan sesini dinlemek tercihim oluyor.

Bu iki durum da aynı kişiyi rahatsız ediyor, bilmem dikkatinizi çekti mi? Bunun orta yolu bulunmalı bence. Nasıl olması gerektiğine gelince, çok kesin çözüm yolları getirecek düşüncelerim yok maalesef.

anarchst

Profesör
Reaksiyon puanı
4
ulan bugün ne yapsamda yada ne yazsam da şöhret olsam. hah buldum ezanlar neden yüksek sesle okunuyor? hadi beni popüler yap türkiye.. kokan bir yazıdan başka hiç bir şey değil... ezanı gerçekten layıkıyla okumayanlar var! ama ben bu yazıda ezanda girip de nerelerden çıktığını görünce bu soytarının samimiyetine inanmıyorum...

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
Düşüncelerimizi paylaşırken hakeret içerikli mesajlar yazmayalım lütfen...! ;)

orcagada

Doçent
Reaksiyon puanı
0
İçi büyük ölçüde boşaltılmış diyorum çünkü malesef çoğunlukla bir gürültüden başka bir şey ifade etmiyor. Ayrıca inançsız kimselere de saygılı olunması açısından ezanların daha makul ve amacına daha uygun okunması taraftarıyım. Örneğin megafonsuz.

Mükemmel bir yazı.

Sadece alıntıladığım yerden değil tümünden çok hoşlandım.

Keşke herkes sen kadar duyarlı olsa.

Saygılar dostum.

EBB

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Niye inançsız insanlara saygı duyulması gerektiği söylenir ve hassasiyet beklenir de;

İnançlı insanlara aynı hassasiyet gösterilmez..

Megafonsuz ezan okunmasını isteyen arkadaşım;

Amaç bağcıyı dövmek..

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
EBB, megafonsuz okunmasını isteyen bir müslüman olarak, bunun ezanın amacına daha uygun olduğunu düşünüyorum. Yok eğer ezan okumamızdaki amaç yüksek gürültü yapıp herkesi haberdar etmekse, o zaman şehrin her köşesine yerleştirelim bu megafonlardan, Allah'ın duymayan bir kulu kalmasın.

Elbette inançsızlar da bize saygılı olacaklar; ama saygılı olmak demek, yapılması zorunlu olmayan bir şeye (ki sonradan icattır) başkalarını mecbur etmek demek değildir. Zaten Hz. Peygamberin döneminde Bilal ezanı okumadan herkes namaza gelmeye başlıyordu; çünkü müslüman namazın ne zaman olduğunu biliyordu zaten. Ezan, namaza davettir, bugün Türkiye'de neredeyse İslamla özdeşleşmiş; bu da amacından çıkıştığını gösteriyor. Çünkü ezan sesini duyunca müslüman bir gururlanıyor, ama davete (ezan) icabet etmedikten sonra onunla gurur duymak da allah'ı pek hoşnut etmiyor osla gerek.

Bence amacına uygun bir şekilde sesli olarak megafonsuz okunmalı.

WaterBoy

Profesör
Reaksiyon puanı
5
EBB, megafonsuz okunmasını isteyen bir müslüman olarak, bunun ezanın amacına daha uygun olduğunu düşünüyorum. Yok eğer ezan okumamızdaki amaç yüksek gürültü yapıp herkesi haberdar etmekse, o zaman şehrin her köşesine yerleştirelim bu megafonlardan, Allah'ın duymayan bir kulu kalmasın.

Elbette inançsızlar da bize saygılı olacaklar; ama saygılı olmak demek, yapılması zorunlu olmayan bir şeye (ki sonradan icattır) başkalarını mecbur etmek demek değildir. Zaten Hz. Peygamberin döneminde Bilal ezanı okumadan herkes namaza gelmeye başlıyordu; çünkü müslüman namazın ne zaman olduğunu biliyordu zaten. Ezan, namaza davettir, bugün Türkiye'de neredeyse İslamla özdeşleşmiş; bu da amacından çıkıştığını gösteriyor. Çünkü ezan sesini duyunca müslüman bir gururlanıyor, ama davete (ezan) icabet etmedikten sonra onunla gurur duymak da allah'ı pek hoşnut etmiyor osla gerek.

+1 Tamamen katılıyorum.

Jerusalem

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Çok fazla demokratik olmaya ve bu yazıya sinirlenmeye gerek yok, hakikaten rahatsızlık duyuyorsanız, ezan sesiyle uyanmayacağınız ülkeler var bu gezegende, onlardan birinde devam edersiniz yaşantınıza. Ezan-Din-Temel 'der ya hani Mehmet Akif!

wwhirlwind

Profesör
Reaksiyon puanı
2
ezan sesi gercekten bircok insan icin ciddi bir sorun ozellikle evleri cami ile yanyana yada cok yakın olnlar icin 2008 yılındayız teknoloji artık ilerledi iyi bir ses sistemi ile kulaga hos gelen bir tonda okunabilir tabi ses sistemi derken desibel rekoru kırmak anlamında degil belli bir ses sevisesinde bilfiginiz gibi de her ezanı okuyan kisinin de sesi gusel degil buna bide megafonun kalitesi ! eklenince gurultuden baska bisey olmuyor zamana ayak uydurmak lazım diye dusunuyorum ...

1ruby1

Profesör
Reaksiyon puanı
38
+1 Tamamen katılıyorum.

Katılıyorum..

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Çok fazla demokratik olmaya ve bu yazıya sinirlenmeye gerek yok, hakikaten rahatsızlık duyuyorsanız, ezan sesiyle uyanmayacağınız ülkeler var bu gezegende, onlardan birinde devam edersiniz yaşantınıza. Ezan-Din-Temel 'der ya hani Mehmet Akif!

Malesef sevgili dostum, benim kastettiğim de buydu. Ezan dinin temeli değildir, dinin temeli namazdır, ezan ise namaza davettir.

Bugün "ahir zamanda mescitler kalabalıklaşıp saflar sıklaşacak ama müminler azalacak" hadisi bize bir şeyler ifade etmeli.

EBB

Doçent
Reaksiyon puanı
2

Bu senin düşüncen ve ben katılmıyorum..

Ezanın amacı namaza çağrı ise; bunu inanlara ulaştırmak için megafon kullanılmasında bir sakınca görmüyorum.. Bununla ilgili herhangi bir verilen fetvada okumadım..

Sırf üç beş tane ne olduğu belirsiz insanın rahatsızlık duyması yüzünden ezanı sesini belli bir yönde kısmak amacına hizmet eden çevrelere maşa olmaktan öteye gitmez.. ( Bazı zihniyetlere ayak olmaktan kurtulamıyoruz.. )

Şu dörtlükle bitirmek istiyorum bu konudaki yorumumu;

Rûhumun senden ilahî, şudur ancak emeli..
Değmesin ma' bedimin göğsüne na-mahrem eli!
Bu ezanlar-ki şehâdetleri dinin temeli..
Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli..

Son düzenleme:

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
EBB, Mehmet Akif'in sözleri ayet değildir sevgili kardeşim, ezanı duyduk namaza gitmedikten sonra "yurdumun üstünde ezan duyuyorum" demek gösteriştir, riyadır. Ezan dinin temeli değildir. Sevgili kardeşim, bu konuda istersen Mehmet Akif'i dinle, istersen peygamberi dinle, zira peygamber dinin direği namazdır diyor. Ezanı amacından şaşırtmamak gerekir.

Çok önemle rica ediyorum, ezan karşıtlığı yapılıyormuş gibi fevri davranmayın, tedirginliğinizi anlıyorum, ancak hadisleri şiirlerden daha fazla okumamız gerekir. Tefekkür eden kafayla.

(Aslında eminim Mehmet Akif çok güzel duygularla yazdı bu dörtlüğü, çünkü mükemmel bir ruh hali ve mükemmel bir anlatım tarzı, ama dediğim gibi, amacından şaşırtmamak gerekir.)

EBB

Doçent
Reaksiyon puanı
2
EBB, Mehmet Akif'in sözleri ayet değildir sevgili kardeşim, ezanı duyduk namaza gitmedikten sonra "yurdumun üstünde ezan duyuyorum" demek gösteriştir, riyadır. Ezan dinin temeli değildir. Sevgili kardeşim, bu konuda istersen Mehmet Akif'i dinle, istersen peygamberi dinle, zira peygamber dinin direği namazdır diyor. Ezanı amacından şaşırtmamak gerekir.

Çok önemle rica ediyorum, ezan karşıtlığı yapılıyormuş gibi fevri davranmayın, tedirginliğinizi anlıyorum, ancak hadisleri şiirlerden daha fazla okumamız gerekir. Tefekkür eden kafayla.

(Aslında eminim Mehmet Akif çok güzel duygularla yazdı bu dörtlüğü, çünkü mükemmel bir ruh hali ve mükemmel bir anlatım tarzı, ama dediğim gibi, amacından şaşırtmamak gerekir.)

Olayı neden çarpıtıyorsun.. Ben istiklal marşından bir dörtlük ekledim buraya.. Ayettir demedim..

Asıl fevri davranan sensin ki.. Hemen söylediklerimi başka yönlere çekiyorsun..

Bu köşe yazısı bal gibi de ezan karşıtı bir görüş.. Benim buna tepki vermemde gayet normal ki.. Bende mehmet Akif'ten yazdım..

Ezanın amacı belli.. Bu tür yazıları yazan mendeburlarında amacı belli.. Benim buna tepki vermemde ne gibi sakınca var..

Hoşgörülü olmak değerlerinden uzaklaşmayı, kuyruğunu kıstırıp bir köşede oturmayı, kendinden başka herkese özgürlük kavramını yaşatmayı, bizi biz yapan değerleri yok etmeye çalışanlara uşaklık etmeyi gerektirmez..

Son düzenleme:

yer6

Profesör
Reaksiyon puanı
54
ilk defa Elmacik a katılmıyorum.taviz verdikçe yeni şeyler istenecektir.bu kadın gibi birisi çıkıpta (gelecekte) "ben camilerin görüntüsünden dahatsız oluyorum şehirde sadece bir tane cami olsun.isteyen ona gitsin.hemde cemaat denen şey çok olur." dese onada taviz versek hoş olurmuydu?

bu kadının ne dediği pek önemli değil benim için.ama dinimizi bilen birilerininde rahatsız olurmuşçasına yorum yapmasını pek iyi karşılamadım.

mülümanların namaz vakitlerini bilmeleri ve unutmamaları gerektiğine katılıyorum.ama ezanın yüksek sesle okunması gerektiğinin önüne geçmez.bu sesi duyup islamiyetle ilgilenmeye başlayan insanların olduğunu unutmayalım.

Elmacik demişki yazısında "zamanında Bilal-i Habeşi de ezanı megafonsuz okurdu." bu cümleye bakıp "aa ewet yaa ilk okuyan zamanında da böyleymiş.demekki böle olması lazım." diyecek çok kişi çıkar.çünkü onun işine o gelir.ama o zamanlarda bukadar gürültü yoktur.öğlen vaktinde tüm etrafımızdaki modern ve ses çıkartan aletlerin gürültüleri birleşir.normal ve o rahatsız olan kadının duyduğu ezanı bile duyamayız bazen.ama Peygamber efendimizin zamanında çok daha sessiz olan ortamlarda bir insanın minareye çıkıp kendi sesiyle tüm çevresine ezan okuması çok normal bişeydi.

tüm bunların ortasını bulmak lazım ewet.megafonla okunması çok daha mantıklı.çünkü megafonların seslerini ayarlayabiliyosunuz.bulunduğunuz yerin gürültüsüne göre ses ayarlanabilir.benim görüşüme göre herhangi bir mantıksızlık yoktur.

ama bu kadının söylediği hiçbirşey arkasında durulcak akıl seviyesinde değil bence...

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Peki EBB, kardeşim niye kızıyorsun? Hakkını helal et seni sinirlendirdiysem. Yalnız "ezan karşıtlığı varmış gibi davranmayın" demiş olmama rağmen ilginç bir düşmanca tavır sergiliyorsunuz, elbette sebebini biliyor, anlıyorum, yıllardır dinimize saldırı yapılıyor, ama bu bizi yanlışa itmemeli.

Ezan karşıtı bir görüş var, demişsin, ben kendimden bahsediyordum, sen o kadına gösterdiğin tavrı bana da gösteriyorsun. Bana soracak olursanız, Hz. Peygamber döneminde ezan nedir konulu bir araştırma yapmalıyız, peygamberin neden "namaz kılanlar çoğalacak ama müminler azalacak" dediğini, bunun hikmetini araştırmalıyız. Ortadoğu'nun en büyük camisi yapıldığında (Adana'daki Sabancı Cami), içinde 10.000 kişinin namaz kıldığını ama sabahları sadece 5-6 kişi olduğunun sebebini araştırmalıyız. Cami açılışında namaz kılan 10.000 kişinin ertesi gün nereye kaybolduğunu da.. Ya da neden sadece Cuma günleri dolduğunu? Oysa ezan her gün beş vakit okunuyor.

Sevgili yer6, bana katılmayacak insanların mutlaka olacağını elbette bilerek yazdım buraya. Görüntü farklı, ses farklı şeylerdir, yazımda onların da hoşgörü göstermesinin gerekliliğine zaten değindim. Yine de yanlış anlaşılmış düzelteyim; "Bilal ezanı megafonsuz okuyordu biz niye megafonla okuyoruz" şeklinde bir cümle kurduğumu düşünmene çok üzüldüm. Benim dikkat çekmek istediğim şey çok farklıydı, ezanın ezan olması için değil, sadece namaza davet olması için okunduğuna dikkat çekmek istedim. Dolayısıyla asıl vurguyu, ezan vaktinde herkesin mescide toplanmış olmasına çektim. Yani ezan okunduğunda herkes orada oluyordu zaten.

Arkadaşlar, şüpheniz olmasın, İslam üzerinde oynanan en büyük oyunlardan birisi yanlış fıkıhtır. Bugün fıkıh kitaplarımıza girmiş bir çok hüküm İslam düşmanları tarafından sokulmuştur. Bu bizim düşmanlarımızın bizi alt etmek için seçtikleri bir yol.

Ayrıca lütfen bu kadından konuşmayı bırakın, şu anda onun fikirlerini değil, kendimizi, kendi düşüncelerimizi ve kendi inancımızı konuşuyoruz.

Son olarak size bir de rivayet aktarayım;

Bedevinin birisi Hz. Peygamber ve sahabesi Mesic-i Nebevi'de sohbet ederleken geldi ve tam da o mübarek mescidin duvarına pisledi. Sahabeler aynı sizin şu anda davrandığınız gibi davrandı ve kılıçları çekip bedevinin üstüne yürüdüler. Hz. Peygamberse onların hepsinin durdurdu ve "bana bırakın" dedi. Bir süre adamla konuştu, ertesi gün aynı sahabe aynı yerde adamı güzel bir elbise giyinmiş, güzel koku sürünmüş bir şekilde mescide gelirken gördüler.

Sizi haddim olmayarak peygamber gibi davranmaya davet ediyorum,

EBB

Doçent
Reaksiyon puanı
2
ilk defa Elmacik a katılmıyorum.taviz verdikçe yeni şeyler istenecektir.bu kadın gibi birisi çıkıpta (gelecekte) "ben camilerin görüntüsünden dahatsız oluyorum şehirde sadece bir tane cami olsun.isteyen ona gitsin.hemde cemaat denen şey çok olur." dese onada taviz versek hoş olurmuydu?

bu kadının ne dediği pek önemli değil benim için.ama dinimizi bilen birilerininde rahatsız olurmuşçasına yorum yapmasını pek iyi karşılamadım.

mülümanların namaz vakitlerini bilmeleri ve unutmamaları gerektiğine katılıyorum.ama ezanın yüksek sesle okunması gerektiğinin önüne geçmez.bu sesi duyup islamiyetle ilgilenmeye başlayan insanların olduğunu unutmayalım.

Elmacik demişki yazısında "zamanında Bilal-i Habeşi de ezanı megafonsuz okurdu." bu cümleye bakıp "aa ewet yaa ilk okuyan zamanında da böyleymiş.demekki böle olması lazım." diyecek çok kişi çıkar.çünkü onun işine o gelir.ama o zamanlarda bukadar gürültü yoktur.öğlen vaktinde tüm etrafımızdaki modern ve ses çıkartan aletlerin gürültüleri birleşir.normal ve o rahatsız olan kadının duyduğu ezanı bile duyamayız bazen.ama Peygamber efendimizin zamanında çok daha sessiz olan ortamlarda bir insanın minareye çıkıp kendi sesiyle tüm çevresine ezan okuması çok normal bişeydi.

tüm bunların ortasını bulmak lazım ewet.megafonla okunması çok daha mantıklı.çünkü megafonların seslerini ayarlayabiliyosunuz.bulunduğunuz yerin gürültüsüne göre ses ayarlanabilir.benim görüşüme göre herhangi bir mantıksızlık yoktur.

ama bu kadının söylediği hiçbirşey arkasında durulcak akıl seviyesinde değil bence...

Muhterem söylediklerine katılmakla beraber eklemek istediğim;

Bu kadın ve bunun gibi düşünen chp bayan m.vekili aratman ve hangi dernekti hatırlamıyorum.. Bu şahıslar dinimize olan kinlerini çok rahat bir şekilde kusmaktadırlar..

Şimdi ben bunlara hakaret ettiklerinde saygı duyacağım..
Ezanı keseceğim..
Daha sonra dediğin gibi camiden rahatsız olacak onu kapatacağım..
Daha sonra yavaş yavaş değerlerime özgü ne varsa birbir kaldıracağım..

Bunun adı hoşgörü ve saygı olacak..

Yok öyle yağma..

O zaman benden şunu istiyorum;

- Sabahlara kadar barlarda pavyonlarda
- Gazinolarda, eğlence merkezlerinde çalan müzikler..
- Yanı başımızda olan kiliselerden gelen çan sesleri..
- Yabancı müziklerile serenad yapan tüm iş yerleri..

Dahası var;

- Tvlerde çıkan magazin programlarından..
- Hiristiyan propagandası yapan müzik kanallarından..
- kadınları cinsel obje olarak gösteren özel tv kanallarından..

ve daha bir çok şey..

Bunlardan rahatsızım..

Hoş görü bekliyorum..

( ! )

Peki EBB, kardeşim niye kızıyorsun? Hakkını helal et seni sinirlendirdiysem. Yalnız "ezan karşıtlığı varmış gibi davranmayın" demiş olmama rağmen ilginç bir düşmanca tavır sergiliyorsunuz, elbette sebebini biliyor, anlıyorum, yıllardır dinimize saldırı yapılıyor, ama bu bizi yanlışa itmemeli.

ne münasebet.. ben kızmıyorum.. Üslubum sana göre farklı olabilir.. Ama bu benim sinirli olduğum anlamına gelmez..

Benim tepkim şuna; kuzu kuzu hoşgörü adı altında uyutulmaya son vermek..

Peygamber Efendimiz'den (sav) bir örnek vermişsin.. ne ben peygamberim ( haşa ) o kadar hoşgörüye sahip olayım.. Ne de karşımdaki dinsiz bir bedevi kadar cahil..

O bedevi cahildi aydınlatıldı.. doğruyu buldu..

Bu kadın ve gibileri özel yetiştirilmiş.. ( Ebucehil inadıyla değerlerimizi ve bizi yok etmeye çalışan zihniyetin ürünü.. ) ne seni tanırlar ne beni..

Son düzenleme:

EBB

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Peki sevgili kardeşim, kolay gelsin.

Bilgisayarımdaki ufak çağlı sorunlar nedeniyle paragrafların bazı bölümlerini kaçırdım..

Kesinlikle sana aynı muameleyi yapmıyorum.. Sadece düşüncelerinin bir kısmı dışında katılmadığımı ifade ettim.. Amaç kalp kırmak değil, fikir alışverişinde bulunmaktı..Sende sağolasın..

Son düzenleme:

erdemgazetesi

Profesör
Reaksiyon puanı
1
bir yerde duymuştum adamın biri ezanı o kadar güzel okuyormuş ki altındaki taş eriyormuş

MegaWolt

Profesör
Reaksiyon puanı
42
Bu kadın ortalığı karıştırmaya çalışıyor çok açık. Bu ülke böyle kardeşim, beğenmeyen çeker gider.! Bu topraklarda yaşıyorsak atalarımızın sayesinde rahat ve huzurlu yaşıyoruz. İki tane dinsizin lafıyla olacak şey değil bunlar. Eğer böyle saçma insanların lafına inanılırsa binlerce yıllık tarihe ve milyonlarca şehide hakaret etmiş oluruz.

Sıkıntısı olanı bana yollayın ben onlara ilaçlarını veririm ;) anlayan anladı.

Tanshaydar

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Bu senin düşüncen ve ben katılmıyorum..

Rûhumun senden ilahî, şudur ancak emeli..
Değmesin ma' bedimin göğsüne na-mahrem eli!
Bu ezanlar-ki şehâdetleri dinin temeli..
Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli..

Burada M. Âkif ezanlar için mi, yoksa şehâdetleri için mi dinin temeli diyor bunu çözmek lazım bence.

Şehâdetleri dinin temeli diyorsa (ki İslâm'ın birinci şartı Kelime-i Şehâdet'tir) bunu ezanla özleştirmeye gerek yok.

idealterror

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Sabah ezanı / YAŞAM / Radikal İnternet
linkinden magden'in yazisini okuyabilirsiniz. her zamanki gibi dunyadaki ozgurlugu demokrasiyi bilen tek turk'un kendisi oldugunu iddia eden bir megaloman yazisi...

bir de bununla hadi uluengin'e biraz turkce ogrensinler diyorum. anlasilabilir olmamak icin bu kadar da kasilmaz ki kardesim...

edit:
@jerusalem ve megavolt
Bu kadın ortalığı karıştırmaya çalışıyor çok açık. Bu ülke böyle kardeşim, beğenmeyen çeker gider.! Bu topraklarda yaşıyorsak atalarımızın sayesinde rahat ve huzurlu yaşıyoruz. İki tane dinsizin lafıyla olacak şey değil bunlar. Eğer böyle saçma insanların lafına inanılırsa binlerce yıllık tarihe ve milyonlarca şehide hakaret etmiş oluruz.

Sıkıntısı olanı bana yollayın ben onlara ilaçlarını veririm ;) anlayan anladı.
altmislardan beri hic ilerleme yok. yine, sevmeyen gitsin terketsin bu ulkeyi diyenler yuzunden insanlar vatanlarini, yasadiklari topraklari terkettiler.
onun icin megavolt, ilaci kendinize saklayin bir gun size lazim olur.

@elmacik
perihan magden'in tek istegi su andaki ezan tartismasini yapiyor olusumuz. eminim ki bir aydinimiz cikip ezan rahatsiz edici olmamalidir deseydi, perihan magden aydin olmak dinsiz olmak midir gibi bir yazi duzerdi.
kisisel olarak kulagimin dibinde cinlamadikca ezan beni rahatsiz etmiyor. bana gore sembolik olarak her zaman ezan okunmali ama ozellikle ebb arakadasimizin kulagina gunde 5 vakit megafonla ezan okutulmali. (aklima geldi sembolikten kastim 'sembolik' olarak istanbul'u salakca bayrak tarlasi yapmak degildi)
kissadan hisse: elmacik fikirlerini kimi noktalara dayandirarak ve gayet medenice savundu, sonucta bu bir tartisma dogru ya da yanlis diye bir sey yok. isteyen katilir isteyen katilmaz.

@ebb
Muhterem söylediklerine katılmakla beraber eklemek istediğim;

Bu kadın ve bunun gibi düşünen chp bayan m.vekili aratman ve hangi dernekti hatırlamıyorum.. Bu şahıslar dinimize olan kinlerini çok rahat bir şekilde kusmaktadırlar..

Şimdi ben bunlara hakaret ettiklerinde saygı duyacağım..
Ezanı keseceğim..
Daha sonra dediğin gibi camiden rahatsız olacak onu kapatacağım..
Daha sonra yavaş yavaş değerlerime özgü ne varsa birbir kaldıracağım..

Bunun adı hoşgörü ve saygı olacak..

Yok öyle yağma..
evet, iste aynen basortusu gelirse ulke iranlasir malezyalasir fikrinin karsi taraftaki aynasi

Son düzenleme: