Osmanlı Türkçesi zorunlu ders oluyor.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

TsamV

Asistan
Reaksiyon puanı
0
İyi liseyi okuduk bu zorunluluktan da kurtulduk. Tabi böyle olması iyi bir şey. Fazla bilgiden zarar gelmez.

rawkid

Dekan
Reaksiyon puanı
1,317
Coğu kişinin Osmanlı Turkcesinin farsca ve arapca kelimelerle dolu bir dil zannediyor sanirim. Bir örnek veriyim. O zamanlardan.

"Yezd ile*Kerman*arasında kum deryası dedikleri vardır ki inceliği ve beyazlığı saat kumu gibidir ve bir köyleri vardır ki yolcular konar. Damlara ve sokaklara bir adam nazar etse gûya kar yağmış sanır. Yol üzerinde bir buçuk, iki saat çekecek kadar yerde kule gibi miller yapılıdır ki karşına tutar da öyle gidersin. Eğer o milleri sağına veya soluna alır isen, yolu şaşırırsın ve birer ikişer minare derinliğinde kum ile dolmuş hendekler vardır ki hiç belli değil. Atın ayağı eğer oralara basacak olursa kurtulmak muhaldır. Çabalandıkça batar gider."*

Ne kadar basit degilmi. Bize eğitimi verilicek seviye bu iste. Ali ata bak cumlesini arap harfleriyle yazicaz. Kelimeleri yazicaz.
Mantik şudur. 3 okutucu harf var. Heceler bu harfler ile oluyor. Diger arapca harfler latin alfabesine denk. Ek olrak arap alfabesinde olmayan 2 harf var. P,J. Bu yani. Yine okundugu gibi yaziliyor.

leanardo

Profesör
Reaksiyon puanı
9
arkadaşlar bide şu yönden bakacak olursak olaya bunlar siyaset gündemini değiştirmek için ortaya atılan şeyler sanki osmanlı türkçesi okutmak bu zamana kadar niye kimsenin aklına gelmedi

cengaver51

Dekan
Reaksiyon puanı
169
arkadaşlar bide şu yönden bakacak olursak olaya bunlar siyaset gündemini değiştirmek için ortaya atılan şeyler sanki osmanlı türkçesi okutmak bu zamana kadar niye kimsenin aklına gelmedi

ak sarayı unutturmak ve terörle alakalı konuları hasır altı etmek için yapıldı

TsamV

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Zorunlu olması mantıksız, seçmeli olabilir. Yapılan en sağlam yorum; https://eksisozluk.com/entry/47458014

zorunlu olmasıyla mantıksız olması arasındaki bağlantı nasıl kurdun anlaşmış değilim. ayrıca en sağlam yorumu bir link vererek paylaşmışsın. Soruyorum size by10ur

Atatürk neden arap harflerinden latin harflerine geçti? billdiğim kadarı herkes arap harflerini bilirken ne zorunlukluluk oldu da latini öğrendik?

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
gençler dedelerinizin mezar taşlarını okuyabileceksiniz

Ja.McFly

Asistan
Reaksiyon puanı
3
BEnce rusça öğretelim, dota ve Cs'de işe yarar en azından. Cyka :)

rawkid

Dekan
Reaksiyon puanı
1,317
Görende anadilimiz değişiyor sanıcak. Ek olarak bir dil öğretilcek olması neden bu kadar rahatsız ediyor anlamadım. Ölüm fermanı yayınlanmış gibi bir haliniz var. Eğer bu gündem de kalıyorsa yine zıt kafalı kisiler sayesinde. Herseye mazeret bol anasını satıyım. Ne olsa yaranamıyor bu millet. Her seyden sikayetci. Hicbirseyi sevmiyor. Hersey berbat. Ama baktığimizda bunlarin hepsinin bir eli yagda bir eli balda. Onca hizmetten yararlanip hala dırdır edenlere susma izni veriyorum.

Saygilar..

Ja.McFly

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Görende anadilimiz değişiyor sanıcak. Ek olarak bir dil öğretilcek olması neden bu kadar rahatsız ediyor anlamadım. Ölüm fermanı yayınlanmış gibi bir haliniz var. Eğer bu gündem de kalıyorsa yine zıt kafalı kisiler sayesinde. Herseye mazeret bol anasını satıyım. Ne olsa yaranamıyor bu millet. Her seyden sikayetci. Hicbirseyi sevmiyor. Hersey berbat. Ama baktığimizda bunlarin hepsinin bir eli yagda bir eli balda. Onca hizmetten yararlanip hala dırdır edenlere susma izni veriyorum.

Saygilar..

Karşı çıkılan nokta zorunlu olması.

Halkulvad

Profesör
Reaksiyon puanı
53
Ortada müzik gibi saçma bir dersin yerine bunu koysalar çook iyi olur... Bence bu dersler gerekli hatta Türk Tarihi diye derslerde çıkarılmalı.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Seçmeli olunca biz seçebiliyor muyuz da?

rawkid

Dekan
Reaksiyon puanı
1,317
Hangi ders keyfi ki. "Zorunlu" kelimesini büyüterek nereye varmayı düsünuyorsunuz. Bakın buraya yaziyorum. Bu Osmanlı Türkcesi derside din dersi gibi olucak bence. Girmek istemiyorsan yazicaksin dilekce girmiceksin. Diyelimki zorunlu. Max 2 saat olur. Ögrenci kalemi eline alıp arap harflerini yazdiğinda ne olucak. Zararli olan ne olucak merak ediyorum. Ecdadinin kulturunu öğrenmek bu kadarmi rahatsiz edici. Yeni seyler öğrenmek bu kadarmi itici. Savunucak bisey bulamayinca sacma nedenleri buyutmek isiniz oldu artik. Dogal goruyorum.

Ja.McFly

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Ben öğrenmek istemiyorum.Benim din dersine saygı gösterdiğim gibi sizde buna gösterin.

Kaya26

Profesör
Reaksiyon puanı
550
Ortada müzik gibi saçma bir dersin yerine bunu koysalar çook iyi olur... Bence bu dersler gerekli hatta Türk Tarihi diye derslerde çıkarılmalı.

Seçmeli olunca biz seçebiliyor muyuz da?

Emin ol, müzik dersi Osmanlı Türkçe'sinden daha önemli.

rawkid

Dekan
Reaksiyon puanı
1,317
Ben öğrenmek istemiyorum.Benim din dersine saygı gösterdiğim gibi sizde buna gösterin.
Bizim saygimiz var. Siz saygi gosterin. Daha sistemin nasil olucagi mechulken bu kadar önyargili davranmaniz sacma degilmi. Dilekce ile girmeyebilirsin. Belki olur ama bu kadar önyargili olmayin.

Halkulvad

Profesör
Reaksiyon puanı
53
Emin ol, müzik dersi Osmanlıca Türkçe'sinden daha önemli.

Hayır! Sadece not ortalamamı düşürüyor lanet ders! Melodika ya da flüt bana ne fayda gösterecek? Osmanlıca dersinde hiç olmazsa bir dil daha öğrenmiş oluruz...

Ja.McFly

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Bana dersi "dayatan" yani zorla öğretmek isteyen bir sistem var. Ben sadece buna karşıyım. Yoksa istersen arapça dersi koy. Zorlamadıktan sonra sorun yok.

Halkulvad

Profesör
Reaksiyon puanı
53
Konunun içine .... olacağımda bir dilekçe olayı dönüyor. Bu matematik içinde geçerli mi? :D

Ümitt

Profesör
Reaksiyon puanı
52
Ne gereği var yani sonuçta nerede kullanıcaz? Seçmeli olması çok daha mantıklı

Kaya26

Profesör
Reaksiyon puanı
550
Hayır! Sadece not ortalamamı düşürüyor lanet ders! Melodika ya da flüt bana ne fayda gösterecek? Osmanlıca dersinde hiç olmazsa bir dil daha öğrenmiş oluruz...

Bir çalgı bilmenin , müzik kültürünü ve tarihini öğrenmenin fayda göstermediğini düşünüyorsan... Neyse kullanılmayan bir dili öğrenmek daha iyi.

Halkulvad

Profesör
Reaksiyon puanı
53
Bir çalgı bilmenin , müzik kültürünü ve tarihini öğrenmenin fayda göstermediğini düşünüyorsan... Neyse kullanılmayan bir dili öğrenmek daha iyi.

Bana SIFIR getirten ders eksik olsun. Bu arada flüt ya da melodikayı kime çalacağım? Romantizm olsun diye sevgilime çalacak halim yok ya!

rawkid

Dekan
Reaksiyon puanı
1,317
Fizikteki,Matematikteki cogu konuyu sinavdan baska biryerde gormicez ama öğreniyoruz. Fazladan bilgi öldürmez. Bosuna cebellenmeyin. Yok buna gecerli mazeret :)

Halkulvad

Profesör
Reaksiyon puanı
53
Fizikteki,Matematikteki cogu konuyu sinavdan baska biryerde gormicez ama öğreniyoruz. Fazladan bilgi öldürmez. Bosuna cebellenmeyin. Yok buna gecerli mazeret :)

Biz o Bilgileri niye öğreniyoruz biliyon mu? O bilgiler bize domates aldıracak. :D

by10ur

Profesör
Reaksiyon puanı
7
zorunlu olmasıyla mantıksız olması arasındaki bağlantı nasıl kurdun anlaşmış değilim. ayrıca en sağlam yorumu bir link vererek paylaşmışsın. Soruyorum size by10ur

Atatürk neden arap harflerinden latin harflerine geçti? billdiğim kadarı herkes arap harflerini bilirken ne zorunlukluluk oldu da latini öğrendik?

Zorunlu olmasının mantıksızlığı; güncel olmaması ve yeterli kaynak bulunmaması kısacası gündelik hayatımıza neredeyse hiç bir katkısı olmayacak ben Osmanlı Türkçesi öğrenmek yerine Tagalogca'yı bile öğrenmeyi yeğlerim neden hayatıma Osmanlı Türkçesinden daha çok katkısı olacağının farkındayım.

Şimdi size soruyorum dürüst olun lütfen. Elinizin altında ya da rahat elde edebileceğiniz Osmanlı Türkçesi ile yazılmış kaç tane kitap var ya da siz bunlardan şimdiye kadar kaç tanesini okudunuz, okuma ihtiyacı hissettiniz. Olaya duygusal yaklaşıyorsunuz. Arap harflerinden latin harflerine geçiş hakkında detaylı bilgim yok harf devriminde gerekçeleri açıklanmış ama bu gerekçeler yeterlimi değil mi bu tartışmaya açık. Osmanlı Türkçe'sini öğrenmek isteyenler için seçmeli konur ve hevesi olan öğrenebilir. Zorunluluk getirmek mantıksızdır.

pinterest

Profesör
Reaksiyon puanı
157
Bizden öncekiler bu kadar işkenceye tabi tutuluyor muydu anlamıyorum?

Seçmeli ders diyorlar istediğimiz dersleri seçtirmiyorlar.

Geçen seneki derslerimi seçemedim.Halbuki çok çok memnundum.Neymiş yalnızca din dersleri seçmeli olarak her sene seçilebiliyormuş. Öğrencinin haklarına bu şekilde alıkonması çok çok yanlış.

Ayrıca seçtiğim (seçmek zorunda kaldığım) dersler sırf okulun inadına seçtiğim dersler din derslerinden bile zor ya.Okulda en az 3 sınıf dini dersler seçmiş,ikisi beden(bedenden pek haz almadığımdan seçmedim),diğer ikisi sevmediğim sınıf,tek bir sınıf kalıyor onu seçtim.Yani onun içinde olan seçmeli dersli olan sınıfı seçtim.Sınıfımdan memnun muyum hayır tabiki.

Sınav oluyoruz ve olduğumuz sınavlardan genellikle iyi alamadım.Şaşılacak şey zorunlu derslerimin iyi olması.

Bu sene puanlarım sırf seçmeli dersler yüzünden bile düşecek.

Çok mutsuzum ben.Ve daha da mutsuz olacağım.

Osmanlıca isteğe bağlı öğrenilen bir ders olmak zorunda.

Ayrıca Latince gibi bir önemli dil varken gidip tam anlamıyla tarihe gömülmüş bir dilden bahsediyoruz.

Latince'ye yeni kelimeler eklenmiyor,ya da ölü gibi görünüyor olabilir.Ancak bilimin kullandığı evrensel dildir Latince.Aynı şekilde bilimin kabul ettiği alfabe Latin Alfabesidir.

Gidip bir fizikçi bir tıp öğrencisi bir kimya mühendisi olan arkadaşın eğitimi boyunca Latince yakasına yapışacak.Zaten kitapların bazıları sırf Latince'yle yazılmış olacak.

Kurt Cobain

Profesör
Reaksiyon puanı
90
Kullanılmayan bir dil dediğin arap alfabesiyle Türkçe öğrenmek demektir. Ayrıca müslüman olanlar için kastediyorum ( Sizi bilemem ) bu sayede Kur'an-ı Kerim rahatlıkla okunabilecek.
Ayrıca müzik , teknoloji , resim vb gibi saçma sapan dersler olacağına bu tarz dersler olup , din derslerinin artması bizim için çok daha faydalı olacaktır. Şimdi dersiniz müzik , resim , teknoloji önemli diye neresi önemli ? Ben muhasebe okuyorum şuanda ünide, ortaokulda gördüğüm ne resim , ne müzik nede teknoloji dersi şuanda işime yarıyor. Boşu boşuna resim dosyası , kalem , boya , karton vb dünyanın parasını verdik bu saçma sapan şeylere. Eğer birisi şarkıcı , ressam olacaksa üniversitede ya konservatuar'a gider yada güzel sanatlara gider :)

Reaksiyon puanı
16,128
şimdiden bundan hoşlanmayan 3 kişi gördüm bile...

Kullanılmayan bir dil dediğin arap alfabesiyle Türkçe öğrenmek demektir. Ayrıca müslüman olanlar için kastediyorum ( Sizi bilemem ) bu sayede Kur'an-ı Kerim rahatlıkla okunabilecek.
Ayrıca müzik , teknoloji , resim vb gibi saçma sapan dersler olacağına bu tarz dersler olup , din derslerinin artması bizim için çok daha faydalı olacaktır. Şimdi dersiniz müzik , resim , teknoloji önemli diye neresi önemli ? Ben muhasebe okuyorum şuanda ünide, ortaokulda gördüğüm ne resim , ne müzik nede teknoloji dersi şuanda işime yarıyor. Boşu boşuna resim dosyası , kalem , boya , karton vb dünyanın parasını verdik bu saçma sapan şeylere. Eğer birisi şarkıcı , ressam olacaksa üniversitede ya konservatuar'a gider yada güzel sanatlara gider :)
müzik , teknoloji , resim saçma dersler değil ki onlar olmazsa olmaz.

D

Deleted member 312196

SDN Okuru
Resim ve müzik dersinden sahsen cok nefret ediyorum. Okul hayatimda bayagi sorun yasamistim bu iki ders yüzünden.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...