Suzuki vitara hakkında yardım

Sansar667

Profesör
Reaksiyon puanı
526
Yaklaşık bir iki ay önce otomatik clio mu satıp 2000 model suzuki vitara aldım yine otomatik fakat daha önce arazi aracı tecrübem yok ve ne işe yaradığını çözemediğim bazı tuş ve vitesler var bu tuşlar hakkında bana bilgi verecek var mı diye soracaktım araba şu aracın http://www.sahibinden.com/ilan/vasi...otomatik-vites-arazi-canavari-172628896/detay yükseltme kitli ve arazi donanımlı hali ve size soracağım tuşlarda şunlar :
lB720g.png

(temsili resim)

1 numaralı tuşda N A/T ve P var ve ne işe yaradıklarını çözemedim

2 numaralı yerde vitesin aşağısında bir tuş onunda ne işe yaradığı muamma suzuki servisine sorduğumda power tuşu(?) olabileceğini fakat emin olmadığını söyledi

3 numaralı yerde 2H 4H N ve 2L var bunlarında 2 çekiş 4 çekiş ve ya önden çekiş felan olduğunu tahmin ediyorum ama hangisi hangi ortamda kullanılır bilmiyorum.

Arabayı aldığım kişiye sorduğumda yıllardır bahsettiğim tuşları kullanmadığını söyledi(yalan söylediğini sanmam ege üniversitesi eski dekanı kendisi hocam sayılır ) kardoff dan arkadaşa gösterdim fakat oda ilk 2 buton hakkında hiç bişey bilmiyor.2 arkadaşla Trabzona yaylalara çıkacaz ilk defa köyüme gidecem lastiklerden tutun vincine kadar herşey var fakat tecrübesizlik ve bilgisizlik insanı korkutuyor.Her türlü bilginizi çekinmeden yazarsanız sevinirim :helpsmilie:

Sansar667

Profesör
Reaksiyon puanı
526
Bilgisi olan yok mu acep?

theBUBY

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Hayırlı olsun kazasın belasiz günlerde kullanmanızı dilerim. Ben de vitara almayı düşünüyorum, acaba şimdiye kadar ki izlenimlerinizi paylaşır mısınız . + larını ve - lerini.

TbontbLethe

Asistan
Reaksiyon puanı
8
3 numaralı yerde 2H 4H N ve 2L var bunlarında 2 çekiş 4 çekiş ve ya önden çekiş felan olduğunu tahmin ediyorum ama hangisi hangi ortamda kullanılır bilmiyorum.

araç otomatik olduğu için park konumunda çekilemez N olan bunun için tekerlekleri serbest bırakır
uzun ve düz yolda arkadan itiş kullanın
şehir içinde önden çekiş

4*4 suzuki swiftim otomatik var ben böyle yapıyorum
ayrıca araç otomatik olduğu için fren balataları çok çabuk yıpranıyo dikkat edin

kaplan42

Asistan
Reaksiyon puanı
10
İnternetten arabanın kullanma kılavuzunu bulmaya çalışın.

Sansar667

Profesör
Reaksiyon puanı
526
Hayırlı olsun kazasın belasiz günlerde kullanmanızı dilerim. Ben de vitara almayı düşünüyorum, acaba şimdiye kadar ki izlenimlerinizi paylaşır mısınız . + larını ve - lerini.

Saaolun tskurler. Araba iyi guzel fakat hem otomatik hem arazi araci oldugundan fazla yakiyor en buyuk sikinti o
I
araç otomatik olduğu için park konumunda çekilemez N olan bunun için tekerlekleri serbest bırakır
uzun ve düz yolda arkadan itiş kullanın
şehir içinde önden çekiş

4*4 suzuki swiftim otomatik var ben böyle yapıyorum
ayrıca araç otomatik olduğu için fren balataları çok çabuk yıpranıyo dikkat edin

Balatalari yeni deistirdim.Yedek parcalari kolay bulunuyor ve cok ucuz allahtan.Uzun yolda on tekerleri kapamayi unuttum zonguldakdan eskisehir gidis donus 250 tl yaktik.

İnternetten arabanın kullanma kılavuzunu bulmaya çalışın.

Malesef bulamadim ya eskiden adrese kadar kitapcik gonderiyorlarmis ama artik oyle bisey yok
aracı N konumuna alıp vinç ile kendini çekebilirsin :D

Ben cekilmem cekerim :P

TbontbLethe

Asistan
Reaksiyon puanı
8
aracın o küçük vitesinde H olan high oluyo ama aldanmayın high demek güçlü motor demek değil onu genelde arazide kullanmak için
L low olan ise motor ve çekiş gücü
yani araca trailer yada başka bi araç bağlandığında çekme gücü oluşturması için

4x4 araçların önü çok ağır arkası çok hafif olduğu için 4x4 den daha iyi verim alabilmek için arazide arkaya ağırlık konmasını tavsiye ederim
ayrıca çok kalın tekerlekler yüksek yol tutuşu sağlamaz ( arazide ) düz yolda verimlidir ama köy yollarını kullanıyorsanız ince tekerlek kullanın
aracın ağırlığı ile tekerlek batacağı için sert zemini daha kolay bulur
ve battığınızda aracın lastiklerinin havasını indirmeyin bu daha çok batmanıza sebep olur
lastiklerin havasını indirmek sadece buzda fayda sağlar

theBUBY

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Hadi ya:(
Tek kapı manuel vitara olsa yakıt degisiklik gösterir mı acaba?

TbontbLethe

Asistan
Reaksiyon puanı
8
manueller herzaman daha az yakıt tüketir otomatiklere göre :thumbup1:

otomatik araba demek 3 kişilik aileyi 5 kişi ye çıkarmak demek
hele birde 4x4 se :D 6 kişi :hammer:

benden çok yiyor mendebur :hammer:

theBUBY

Asistan
Reaksiyon puanı
4
manueller herzaman daha az yakıt tüketir otomatiklere göre :thumbup1:

otomatik araba demek 3 kişilik aileyi 5 kişi ye çıkarmak demek
hele birde 4x4 se :D 6 kişi :hammer:

benden çok yiyor mendebur :hammer:

Teşekkürler o zaman tek kapı manuel bakayım ben;)

Sansar667

Profesör
Reaksiyon puanı
526
Bilgileriniz icin tskurler.Gecenlerde yol kenarinda camurlu yesillik bir alan gordum dayanamadim atladim saplandigimda on tekerleri acip l ye alip kaldigim yerden rahatlikla ciktim.Hem arazi tekerleri hem yol tekerleri mevcut ikiside kalinlar ne hikmetse :P kisin aydinda oturdugum icin araci buz ve karda kullanmak hayal gibi bisey benim icin :)

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Hadi ya:(
Tek kapı manuel vitara olsa yakıt degisiklik gösterir mı acaba?

Hic fark etmese yuzde 20 fark eder

TbontbLethe

Asistan
Reaksiyon puanı
8
evet dediğim gibi L de çok güçlü motor oluyo ancak düşük hızda çekiyo . otu dalı toprağı parçalar çekişte
H ise hız için

off-road yarışları izlerseniz genelde 145mm lik lastik kullanırlar. o kullanılan araçların fabrika çıkış lastikleri bile 205-210 mm arası ve üstü

çamur batar dağ taş bayırda ince lastik daha verim verir
yol içinse kalın efenim :closedeyes:

Sansar667

Profesör
Reaksiyon puanı
526
evet dediğim gibi L de çok güçlü motor oluyo ancak düşük hızda çekiyo . otu dalı toprağı parçalar çekişte
H ise hız için

off-road yarışları izlerseniz genelde 145mm lik lastik kullanırlar. o kullanılan araçların fabrika çıkış lastikleri bile 205-210 mm arası ve üstü

çamur batar dağ taş bayırda ince lastik daha verim verir
yol içinse kalın efenim :closedeyes:

Haklisiniz hocam benim ki oylesine bir sevda arada bolge illerdeki offroadlara gidiyorum izlemeye sonra daglik yollarda , yesillik alanlarda kendimizi avutuyoruz :D

TbontbLethe

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Haklisiniz hocam benim ki oylesine bir sevda arada bolge illerdeki offroadlara gidiyorum izlemeye sonra daglik yollarda , yesillik alanlarda kendimizi avutuyoruz :D

yakıttan tasarruf için dediğimi unutmayın uzun yolda arkadan itiş
şehir içinde önden çekiş

aslında bunun için araba bilgisine gerek yok fizik bilseniz yeter
aracın önü daha ağır olduğu için itme gücü arka tekerlekten gelirse ön tarafın ağırlığını azaltır dengeler
edit: sürat teknesi mantığı arkadan itiş burnu havaya diker
şehir içinde ise önden çekiş olucağı için moto freni ve ayrıca ön kısmın ağırlığı sebebiyle daha az fren ve daha kısa fren mesafesi buda bize uzun ömürlü fren balataları olarak geri döner :thumbup1:

engebeli arazide sürüş yaparken arkaya kilolu bir arkadaşınızı oturdun :yes: çekişe yardımcı olur :lol:

theBUBY

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Baya vitarasever toplanmıştık heralde:) ben sorumu sorayım bari; 2.el araç sitelerine girdiğimizde bize model de soruyor. Bilgim olmadıgı icin soruyorum; hangi modeli tavsiye edersiniz. Malum bazı markaların bazı modeller tavsiye edilmez, hatalı olur, arıza çıkarır, beğenilmez. 2 kapı vitara düşünüyorum hangi modeli tavsiye edersiniz? Yardımcı olanlara şimdiden çok teşekkür ederim:)

TbontbLethe

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Baya vitarasever toplanmıştık heralde:) ben sorumu sorayım bari; 2.el araç sitelerine girdiğimizde bize model de soruyor. Bilgim olmadıgı icin soruyorum; hangi modeli tavsiye edersiniz. Malum bazı markaların bazı modeller tavsiye edilmez, hatalı olur, arıza çıkarır, beğenilmez. 2 kapı vitara düşünüyorum hangi modeli tavsiye edersiniz? Yardımcı olanlara şimdiden çok teşekkür ederim:)

hocam 2. el düşünüyosanız eğer 2000 üstü 2.0 HDİ dizel öneririm
neden çünkü alan memnun fazla piyasası yok ve fiyatı düşmüyo araçların
hemde JLX modeli daha fazla yakıt tüketiyo ve benzinli olduğunu söylememe gerek yok sanırım
yani benzinli arazi aracı :thumbup:
2. el JLX lerin %70 i lpg li
bu da demektir ki fiyatı düşük olsa bile uzun vadede cebe zarar :hammer:

theBUBY

Asistan
Reaksiyon puanı
4
hocam 2. el düşünüyosanız eğer 2000 üstü 2.0 HDİ dizel öneririm
neden çünkü alan memnun fazla piyasası yok ve fiyatı düşmüyo araçların
hemde JLX modeli daha fazla yakıt tüketiyo ve benzinli olduğunu söylememe gerek yok sanırım
yani benzinli arazi aracı :thumbup:
2. el JLX lerin %70 i lpg li
bu da demektir ki fiyatı düşük olsa bile uzun vadede cebe zarar :hammer:

Teşekkür ederim söylediklerinizi dikkate alacağım;)

Sansar667

Profesör
Reaksiyon puanı
526

Bence modelini günlük kullanıma ve aile şartlarına göre seçmelisin.Genel olarak vitaraların yedek parçası kolay bulunur ucuzdur ,kesinlikle yolda bırakacak bir araç değildir.Bendeki araç 1.6 motor 5 kapılı jlx ve lpg li( lpg şart ) eğer aileniz fazla geniş değilse 3 kapılı modeller daha hoş açıkcası . Birde araç malum arazi aracı kesinlikle almadan önce işini bilen bir ustaya götürmek şart.Son olarak eğer alırsan kediler ve küçük çocuklara dikkat et aracın hastası oluyorlar üstüne çıkmaya bayılıyorlar benim tavan sepetini kırmışlardı mahallenin çocukları aman dikkat :D

TbontbLethe

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Bence modelini günlük kullanıma ve aile şartlarına göre seçmelisin.Genel olarak vitaraların yedek parçası kolay bulunur ucuzdur ,kesinlikle yolda bırakacak bir araç değildir.Bendeki araç 1.6 motor 5 kapılı jlx ve lpg li( lpg şart ) eğer aileniz fazla geniş değilse 3 kapılı modeller daha hoş açıkcası . Birde araç malum arazi aracı kesinlikle almadan önce işini bilen bir ustaya götürmek şart.Son olarak eğer alırsan kediler ve küçük çocuklara dikkat et aracın hastası oluyorlar üstüne çıkmaya bayılıyorlar benim tavan sepetini kırmışlardı mahallenin çocukları aman dikkat :D

bak herkesin fikri farklı oluyo :D
ben bekarım bana randıman lazım 2.0 HDİ alırım
ama aile için JLX lpg li

:yes:

theBUBY

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Tüm yorumlar icin teşekkür ederim. Hepsini dikkate alacağım. Sağolun

Sansar667

Profesör
Reaksiyon puanı
526
Otomatiğini satıp 2001 model manuelini aldım. Yeni arkadaşın arazi donanımı daha az ama yakıt tüketiminin çok daha az olması ve çok daha atik atik olması durumu bertaraf etti :) kar lastiğiyle tırmanmadığım yer kalmadı , manuel arabada kontrol tamamen sizde ;) . Allahtan kar yağışı yine başladı son bir kez keyfini sürecem karın :wub: bir kaç fotoğraf atamadan duramayacam :)

JpnzBq.png

nALN30.jpg

Gvo4r2.jpg

vgnNqz.jpg

kjn8lD.jpg

Circassian.66

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Selamun Aleyküm Arkadaşlar. Öncelikle Konuyu Hortlattığım İçin Özür Dilerim Ama Bende Aynı Dertten Bu Duruma Düştüm . Binek Araçlar Pek Hoşuma Gitmiyor Bineklerden Soğudum Biraz. Ve Suzuki Vitara 98 Ya Da 2000 Almayı Düşünüyorum Ama Benim Derdim Şu Ben Avcı Roadcı Veyada Dağcı Değiliim. Arabamı Çamura Batağa Sokmam Dağa Taşa Zorlamam Çok Nadiren Mecbur Kalırsam Belki. Ben Bu Aracı Şehir İçinde Kullanmak Ve Arada Sırada Kafam Eserse Yılda Bir Memlekete Gidip Gelmek Amaçlı Almak İstiyorum.Bütçem Yok Banka Kredisi İle Alacağım 21.000 TL Kredi Çekip En Fazla 20.000 Ya Da 19.000 TL Arası Bir Vitara Almak İstiyorum.5 Yada 6 Yıl Binmek İçin Belki Memmun Kalırsam Satmam Ömürlük Olur Ama 5-6 Sene Sonra Çocuğa Sünnet Düğünü Yaptıkdan Sonra Satıp Ev Almayı Düşünüyorum Bir Nevi Bu Araba Bana Sermaye Olacak. Ayriyetten Bu Arabanın Görünüşü Çok Hoşuma Gidiyor Çok Seviyorum Tipini Duruşunu Gece Gündüz Hayallerimde Vallahi Bana Bi Yardımcı Olun Siz Ne Dersiniz Bu Konuda Çok Kararsız Kaldım Kimse Yardımcı Olmuyor Birde Benim Düşüdüğüm Vitara 1.6 JLK 1996 İle 2000 Arası Yani Grand Vitara Değil Her Diyen Alma Aptallık Edersin Git OpeL Al Focus Al Diyor Canımı Sıkıyorlar Bu Araba Hakkında Ne Biliyorsunda Tavsiye Etmiyorsun Diyorum Yaramaz Bu Arabalar Satılmaz Elinde Kalır Diyorlar Lütfen Bana Bi Akıl Verin