Boynuna kabloyu bağlayıp fotoğrafını çekti ve...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

msozen

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Yav 8. Sınıf ne sevgisi ne aşkı tövbe tövbe ya yeni nesil niye bu kadar aptal anlamıyorum ki.

Dizi sevgisi dizi aşkı hocam. İzletmeyin şu lanet dizileri diyoruz ama dinleyen kim??? Sen etkilenmiyor olabilirsin ama çocuk etkileniyor işte ne gördüyse uyguluyor. Anne babalar maalesef çok duyarsız.

D

Deleted member 312196

SDN Okuru
[video=youtube;dqIARU98JTE]http://www.youtube.com/watch?v=dqIARU98JTE[/video]

[video=youtube;KWGgUCyd2RU]http://www.youtube.com/watch?v=KWGgUCyd2RU[/video]

[video=youtube;QTAIeFYtNag]http://www.youtube.com/watch?v=QTAIeFYtNag[/video]

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Özellikle son videoyu iyi dinleyip anlamaya calisin. Kimse kaderi kendi kafasina göre yorumlamasin.

pcwolf

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
33
Dizi sevgisi dizi aşkı hocam. İzletmeyin şu lanet dizileri diyoruz ama dinleyen kim??? Sen etkilenmiyor olabilirsin ama çocuk etkileniyor işte ne gördüyse uyguluyor. Anne babalar maalesef çok duyarsız.
Zaten diziler yüzünden sevgi denen şey o kadar basite indirildi ki, hepsi elini birbirinin cebine sokuyor etkilenmeyen kalmıyor. Bizim millet bayılıyor bu filmlere, kaç kere izlemeyin dediysek illa üzerine gidiyorlar. Yaş sınırı da öyle, +18 diyor güya ama o yaş altı izlesin diye psikolojik baskı yapıyor sanki, yasak delmeye meraklı insanlara +18 yazarsan onları çok kolay avlarsın.

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
ceberiyeden kaderiyyeden söz ediyorsunuz ama bir türlü benim sorduğum sorulara "arkadaşım senin söylediklerin şu noktada yanlış/eksik doğrusu budur" diye yanıt vermiyorsunuz. beni cehaletle suçlamanız sorularıma cevap olmuyor

abicim sen kendi argümanını kurmuş üstüne sorular bina etmişsin. o matık gereği dediklerinin cevabını da demişsin parantezde. altına da seyyah abi sana külli irade cüzi irade diye yol haritasını çizmiş. senin dediğin şeylerde cebriye kaderiye ile alakalı diye de demişiz. google diye bişey var. kitapları geçtim. madem merak ediyorsun bakıver. üzerine bu kadar yazılan tartışılan konuyu burada anlatıp biz nasıl çözelim. kısaca sana araştır diye ibareleri söylüyoruz. gel gelelim sonuca buna cüzi irade denir. seçimini yapmış kısaca. belki de kader bizim seçimlerimizle de değişen interaktif dedikleri türden bişeydir bilemiyoruz. Ama etkimiz var. belki büyük puzzleda bir kare değiştiriyoruz hepsi olmasa da. mesele ne olduğu. arkadaş da son kareyi değiştirdi belki.

promidal

Profesör
Reaksiyon puanı
11
abicim sen kendi argümanını kurmuş üstüne sorular bina etmişsin. o matık gereği dediklerinin cevabını da demişsin parantezde. altına da seyyah abi sana külli irade cüzi irade diye yol haritasını çizmiş. senin dediğin şeylerde cebriye kaderiye ile alakalı diye de demişiz. google diye bişey var. kitapları geçtim. madem merak ediyorsun bakıver. üzerine bu kadar yazılan tartışılan konuyu burada anlatıp biz nasıl çözelim. kısaca sana araştır diye ibareleri söylüyoruz. gel gelelim sonuca buna cüzi irade denir. seçimini yapmış kısaca. belki de kader bizim seçimlerimizle de değişen interaktif dedikleri türden bişeydir bilemiyoruz. Ama etkimiz var. belki büyük puzzleda bir kare değiştiriyoruz hepsi olmasa da. mesele ne olduğu. arkadaş da son kareyi değiştirdi belki.
yani bir insanın eceli gelmeden vakti dolmadan da ömrünü sonlandırabilme şansı var diyorsun

kosasker

Profesör
Reaksiyon puanı
49
Yav 8. Sınıf ne sevgisi ne aşkı tövbe tövbe ya yeni nesil niye bu kadar aptal anlamıyorum ki.

Televizyon ve internet çocukların buluğ çağını erken bitirmelerine neden oluyor. Bunun tek sebebi de "teşhircilik" malesef.

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Benim yeğen de 13 yaşında. Haftada bir sevgili(!) değiştiriyor. Onların da sevgi anlayışı bu işte. Çocuğun bu psikolojiye gelmesinde önce ailenin etkisi var, sonra çevrenin etkisi var. Diziler, filmler de bu etkileri yönüne göre tetikler.

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
yani bir insanın eceli gelmeden vakti dolmadan da ömrünü sonlandırabilme şansı var diyorsun

Eceli Yaradan belirlemez. Yaradan'ın ilmi sonsuzdur. O sadece bizim ecelimizi görür ve bilir. Kader de budur. Yaradan'ın bizim yaşayacaklarımızı önceden görüp bilmesidir. Bizim yaşadıklarımız da bizim Cüz'i irademize bağlıdır. Yaşantımızı biz belirleriz. Allahu Teala bizim önümüze imtihanlar sunar. O imtihanların cevabını biz kendimiz veririz. Yaradan sadece o vereceğimiz cevapları önceden bilir. O'nun ilmi de kudreti de sonsuzdur. Yaradan'ın sıfatlarını yeterince ve doğru tanırsan aklında soru kalmaz.

NSIndestructibL

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Benim yeğen de 13 yaşında. Haftada bir sevgili(!) değiştiriyor. Onların da sevgi anlayışı bu işte. Çocuğun bu psikolojiye gelmesinde önce ailenin etkisi var, sonra çevrenin etkisi var. Diziler, filmler de bu etkileri yönüne göre tetikler.
Vay be 13 yaşındaki yeğenin kadar olamadım ben hiç sevgilim olmadı yada sevdim sölemedim üstelik üniversite bile okudum.Sonra neden piskolojisi bozuluyor insanın derler artık dışarı çıkınca moral 0 oluyor kolkola dolaşan sevgililer sanki hepsi benim inadına yapıyormuşçasına algılıyor beyin allah sonumu hayır etsin :D

kosasker

Profesör
Reaksiyon puanı
49
Vay be 13 yaşındaki yeğenin kadar olamadım ben hiç sevgilim olmadı yada sevdim sölemedim üstelik üniversite bile okudum.Sonra neden piskolojisi bozuluyor insanın derler artık dışarı çıkınca moral 0 oluyor kolkola dolaşan sevgililer sanki hepsi benim inadına yapıyormuşçasına algılıyor beyin allah sonumu hayır etsin :D

Sakın kardeşim, bu zamana kadar bulaşmadı isen, bundan sonra bulaşma sevgili ayağına.

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327

Benim de olmadı hiç. Ben de senin gibiydim. Sonra nasip ya. Biri çıktı, nişanlanlıyım şuan. Nasipse de askerden sonra evleniyorum.

NSIndestructibL

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Sakın kardeşim, bu zamana kadar bulaşmadı isen, bundan sonra bulaşma sevgili ayağına.
Hocam neden böyle düşündüğünü detaylarıyla yazarsan çok güzel olur ben çabuk ikna olurum ama zor ikna ederim.Aslında bende uzak durmak istiyorum ama dışarıda da milleti görünce sarmaş dolaş moral bozuluyor.Düşünün mesela çok sevdiğiniz bir araba hemen hemen herkeste var bir sizde yok hani çevrede çok göremezseniz hadi neyse de görünce de insanın içinin yağları erir onun gibi bişey.Bu konu geçen seneye kadar umrumda bile değildi bu yıl nasıl illet bir dalga getirdi anlamıyorum.

Benim de olmadı hiç. Ben de senin gibiydim. Sonra nasip ya. Biri çıktı, nişanlanlıyım şuan. Nasipse de askerden sonra evleniyorum.
Hocam hayırlı olsun allah tamamına erdirsin eğer özel değilse anlatabilirsin bana özelden çok memnun olurum ama özelse anlatma tabi genelde merak etmem de durum senle aynı olunca merak ettim :) Bende nasipse seneye askere gideceğim büyük ihtimal aynı yaşa gelmiş olacağım bakalım bizim nasip ne zaman :)

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Hocam neden böyle düşündüğünü detaylarıyla yazarsan çok güzel olur ben çabuk ikna olurum ama zor ikna ederim.Aslında bende uzak durmak istiyorum ama dışarıda da milleti görünce sarmaş dolaş moral bozuluyor.Düşünün mesela çok sevdiğiniz bir araba hemen hemen herkeste var bir sizde yok hani çevrede çok göremezseniz hadi neyse de görünce de insanın içinin yağları erir onun gibi bişey.Bu konu geçen seneye kadar umrumda bile değildi bu yıl nasıl illet bir dalga getirdi anlamıyorum.

Hocam hayırlı olsun allah tamamına erdirsin eğer özel değilse anlatabilirsin bana özelden çok memnun olurum ama özelse anlatma tabi genelde merak etmem de durum senle aynı olunca merak ettim :) Bende nasipse seneye askere gideceğim büyük ihtimal aynı yaşa gelmiş olacağım bakalım bizim nasip ne zaman :)

Biraz uzun hikaye. Sadece şunu söyleyeyim. Nasibin karşına elbet çıkar. Hem de hiç ummadığın yerden çıkabilir. Allah hayırlısını versin. :)

D

Deleted member 312196

SDN Okuru
Eceli Yaradan belirlemez.

Olur mu hic öyle hocam.

Kur’an da “hiç kimse yoktur ki ölümü Allah’ın iznine bağlı olmasın. Ölüm belli bir süreye göre yazılmıştır.” (Ali İmran : 145) buyrulur.

Allah’ın izni olmadan hiçbir kimse ölmez. Ömür belli bir süreye göre yazılmıştır.” (Al-i İmran : 145)

3. videoyu izlemeni rica ediyorum.

Istemeden yanlis seyler söylemeyelim.

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
İnanmayan insan vardır merak eder, öğrenmek ister anlatırsın, inanır ya da inanmaz.

İnanmayan insan vardır, inanmak istemez, ne yaparsan yap, ne anlatırsan anlat kendisini kapattığı için bir arpa boyu yol kat edemezsin...

Kader, kaza, ecel... Çetrefilli gibi görünen ciddi konular.

Her konunun nasıl uzmanları var ise ve bu uzmanlar bu konulara teknik yönden nasıl hakim ise kader ve kaza konusunda da çok uzman insanlar vardır. Bu insanlar bu konuları derinlemesine işlediği için bazen konudan uzak insanlar olayı anlamakta zorluk çekebiliyorlar.

En basit şekliyle ele almak gerekirse.

İnananlar Allah'ın ezeli ve ebedi ilim sahibi olduğunu yani geçmiş ve geleceğin tüm bilgilerine sahip olduğuna inanırlar.

Bunu cebimize koyduktan sonra kader meselesine gelelim.

Kader bir gelecekte olacaklar listesi, bir film senaryosu değildir.

Kader, sonsuz ihtimaller içinde gerçekleşecek olanı Allah'ın henüz olay gerçekleşmeden bilmesidir.
Kaza ise bu olayın vakti zamanı geldiğinde gerçekleşmesidir.

Olaylar kaderde yazdığı için gerçekleşmezler. Gerçekleşecekleri önceden bilindiği için kaderde yazarlar.

Şöyle ki; gökyüzünde çeşitli şekillerde bulutlara rastlarız. Bunlar içinde yağmur yağma olasılığı olanlar ile olmayanları hayat tecrübemizin getirdiği bilgi ile biliriz.

Bir insan gök yüzündeki bulutlara bakıp yağmur yağacak diye bir kenara not alsa ve bir süre sonra yağmur yağsa biz o insan not aldığı için mi yağmur yağdı diyeceğiz?

Ya da bir bombanın fitili yanmakta ve bombaya doğru ateş yaklaşmakta, biz fitilin yanmasına bakıp bomba patlayacak dediğimiz için mi bomba patlar yoksa bomba patlayacağı için mi biz bomba patlayacak deriz?

Bizim yağmurun yağmasını, bombanın patlamasını önceden olay gerçekleşmeden söylememiz bizim ön bilgilerimizden dolayıdır, bizim yağmur yağacak, bomba patlayacak dememiz olayın seyrini etkilemez.

Kader konusu da böyledir, geçmiş ve geleceğin tüm bilgilerine sahip olan Allah olayın nasıl gerçekleşeceğini bildiği için olayın nasıl gerçekleşeceğini Kaderde belirtir. Kaderde belirttiği için olay gerçekleşmez.

Allah insanlara irade yani seçme özgürlüğü vermiştir. İnsanlar kendi akıl ve mantıkları ile hayatın her anında bir çok ihtimal arasından bir tercih yapar ve Allah insan bu tercihi yapmadan önce bu tercihi bilendir.

Ecel konusuna gelirsek.
Ecel her canlıya verilmiş hayatın vakti geldiğinde son bulmasıdır.

İntihar eden bir insan eceliyle ölmedi demek olmaz.
İntihar insanın bir seçimidir.

İnsanlar hayatının her döneminde milyonlarca şekilde ölebilmektedir ve bu ölüm ihtimallerinden sadece biri intihardır.

İntihar ederek ölen bir insan, intihar etmeseydi yaşayacaktı demek ne kadar mümkündür?
Aynı dakika ve saatte insan intihar etmeden, kalp kriziyle, boğazına kaçan bir cisim ile nefessiz kalarak, aniden dengesini kaybedip düşerek, yıldırım, elektrik, araba çarpmasıyla, gaz kaçağıyla ve sayamayacağımız bir çok ihtimalle yine aynı anda ölebilirdi.

Ancak insan bu ihtimallerden kendi seçimi olan ve yasaklanmış intiharı seçeneğini seçtiği için suçludur.

Bir insan intihar etmeseydi ölmeyecekti diye garanti vermek mümkün mü? Elbette sayısız ölüm ihtimali olan bu dünyada böyle bir garanti vermek mümkün değil.

Yani işin özü Ecel ve Kader kavramları birbiri ile çelişmiyor, Allah bir insanın ne zaman, nerede, nasıl öleceğini biliyor buna Kader diyoruz, o vaktin gelmesine Ecel diyoruz, o vaktin gelip olayın gerçekleşmesine kaza diyoruz.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
Olur mu hic öyle hocam.

Kur’an da “hiç kimse yoktur ki ölümü Allah’ın iznine bağlı olmasın. Ölüm belli bir süreye göre yazılmıştır.” (Ali İmran : 145) buyrulur.

Allah’ın izni olmadan hiçbir kimse ölmez. Ömür belli bir süreye göre yazılmıştır.” (Al-i İmran : 145)

bu çok daha mantıklı rahmetli Müslüm Gürses'in şarkısı vardı Allah istemezse yaprak düşmez diyen.

kosasker

Profesör
Reaksiyon puanı
49

Bu konu özel ve ancak özelden anlatabilirim sana.

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Olur mu hic öyle hocam.

Orada anlatmak istediğim başka bir şeydi. Elbette orası öyle. Neyse bunlar çok derin ve hassas mevzular. Her şeyi en ince detayına kadar düşünmek lazım. Öyle bir iki konuyla net cevaba ulaşılacak mevzular değil.

D

Deleted member 312196

SDN Okuru
[MENTION=374275]Bloother[/MENTION]

Allah bizleri böyle durumlardan muhafaza eylesin.

promidal

Profesör
Reaksiyon puanı
11
[MENTION=28192]Elbruz46[/MENTION] arkadaşım diyorsun ki kaderi allah belirlemez, sadece senin neyi seçeceğini bilir. ama aşağıdaki ayetler bunun tam aksini iddia ediyor;

-hacc 16: Böylece biz Kur’an’ı apaçık âyetler hâlinde indirdik. Şüphesiz Allah, dilediğini doğru yola iletir.
-hacc 18:...Allah, kimi alçaltırsa ona saygınlık kazandıracak hiçbir kimse yoktur. Şüphesiz Allah, dilediğini yapar.

ayetlerden anlaşılacağı üzere insanların tercihini bilmekten öte insanların tercihine de müdahele etmekte, dilediğini doğru yola dilediğini ise kötü yola iletmektedir. ve kötü yola ilettiğini de hiç kimsenin düzeltemeyeceği anlatılmaktadır. öyleyse kader bizim kendi irademizle belirlediğimiz şeyler olmaktan ziyade allahın hakkımızda verdiği hükümlere bağlıdır. hatta tabiri caizse bizim için yazılan senaryoda payımıza düşen rolü oynuyoruz. kaldı ki allah neden sonucunu bildiği bir imtihana bizi tabi tutsun, imtihanın amacı verdiğin öğüdün dersin, ne derece uygulandığını ölçmektir. ancak imtihanın sonucunu bilmediğin için imtihan edersin. sonucu biliyorsan imtihan lüzumsuz bir zaman ve emek israfı olacaktır.

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Arkadaşın amacı belli. Öğrenmek için gelmemiş. Klasik ateist edebiyatı yapıyor.

Ayetleri istediği yerden kırpıp, istediği şekilde yorumlayana hiçbir şey anlatılmaz.
Aslında kırptığı ayetler tam da kendisini anlatıyor. Zarara kendi rızasıyla gidene Allah da merhamet etmez.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...