Şehzade Mustafa'nın öldürülme sahnesi

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
Kanuni Sultan Süleyman döneminin anlatıldığı Muhteşem Yüzyıl dizisinde izleyici ekrana kilitlendi. İşte gün boyu konuşulan ve izlenirken herkesi gözyaşına boğan Şehzade Mustafa'nın öldürüş sahnesi...

sehzade_mustafanin_oldurulme_sahnesi13922402380_h1127085.jpg

Özellikle Muhteşem Yüzyıl dizisi ile çokça merak edilen Şehzade Mustafa çeşitli suçlamalardan dolayı babası Kanuni Sultan Süleyman tarafından sağır ve dilsiz cellatlarca öldürülüyor.

Büyüdükçe sivrilen bir isim olan Şehzade Mustafa'ya ilgi de artar. Ordu arkasındadır. O da fark yaratan isimler gibi ölüm listesine alınmıştır. Tabi 'devletin bekası' denilerek kardeş ve oğul katledilişleri yaşanmıştır. Şahzade Mustafa'nın bir de mektup yazması vardır.

Kanuni, zaten Şehzade'yi izletiyordu. Şehzade'nin İran Şahı'na yazdığı mektuplar ele geçirildi. Mektuplarda, "Babam yaşlandı, tahta benim geçmem gerekli, dedem Yavuz Sultan Selim gibi..." yazıyordu.

Sultan Süleyman, Şeyhülislam Ebussuud Efendi'ye de danışarak mahkeme kararı aldırdı ve oğlunun idamına karar verdi. O sıra da İran'a karşı bir savaş vardı, zaten İran'la aramız hiç iyi olmadı... Kanuni, Amasya Valisi olan oğlu Mustafa'yı "Konya'ya gidiyorum, sen de gel" dedi. Konya Ovası'na çadırlar kuruldu.

Kanuni, oğlunu çadırına çağırdı, Mustafa babasını kendisini öldürtebileceğinden hiç şüphelenmediği için gitti. Babasının yanına girerken silahları alındı. O dönem şehzadeler babalarının yanına kılıçlarıyla girebilirdi, ama Mustafa'nınkiler alındı.

Daha sonra ise operasyon başlıyor...

İŞTE O SAHNE;

[SDNTV]http://ciner.mncdn.net/ht/2014/02/12/86A092EE39FF7A2EC1D2F7988E96B0CF_c.mp4[/SDNTV]

KAYNAK

kehfest

Doçent
Reaksiyon puanı
1
İktidar kavgasına laf yok da 8-9 yaşındaki çocukların katledilmesi İslama sığmaz.

friendly

Rektör
Reaksiyon puanı
671
Sahneyi abartmışlar epey.. 5 Cellat boğamadı bi şehzadeyi..
O değil de pargalı ölmeyeydi iyiydi.. :P

Reychen

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Size bir şey sorcam. 4. murat derken. 4 murat neye uzulmuş ?? bileniniz vardı :DDD

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Bir de gerçekten 5 cellat 1 adamı bogamaz mı ? Yazanlarda akıl yok ki

falcon291

Profesör
Reaksiyon puanı
45
Okuyun öğrenin, kardeş katli ve babanın iktidardan indirilip, sürgüne giderken öldürülmesi Osmanlı İmparatorluğu gerçeğidir. bt38 Kanuni oğlunu TV'de izlediğinle az çok benzer şekilde öldürmüştür. Ayrıca oğlundan olan torunlarını da öldürmüştür ki aralarında yaşları çok küçük olanlar da vardı. Pargalı İbrahim Paşa ve onun çocukları da aynı akıbete uğramıştır.

Şok şimdi geliyor: Fatih Sultan Mehmet 5 aylık beşikteki kardeşini öldürtmüştür, iktidara geldiğinde.

Tarih yazıyor bunu. Bu arada kimse kardeş katlini savunmasın, buna dinden bahene bulmasın. Sonra nasıl ekberiyet sistemi esas alınmışsa, bu daha önce de yapılabilirdi.

Türkiye kimsenin okumadan, araştırmadan, her konuda fikrinin olduğu ve bu fikrini ısrarla savunduğu değişik bir ülke...

pumperking

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Çok etkileyici bir sahneydi.Gerçek veya değil beni bağlamaz.dizi olarak bakıyorum olaya.
oyuncular yaptıkları işin hakkını veriyorlar.

Hello Kitty.

Rektör
Reaksiyon puanı
104
Okuyun öğrenin, kardeş katli ve babanın iktidardan indirilip, sürgüne giderken öldürülmesi Osmanlı İmparatorluğu gerçeğidir. bt38 Kanuni oğlunu TV'de izlediğinle az çok benzer şekilde öldürmüştür. Ayrıca oğlundan olan torunlarını da öldürmüştür ki aralarında yaşları çok küçük olanlar da vardı. Pargalı İbrahim Paşa ve onun çocukları da aynı akıbete uğramıştır.

Şok şimdi geliyor: Fatih Sultan Mehmet 5 aylık beşikteki kardeşini öldürtmüştür, iktidara geldiğinde.

Tarih yazıyor bunu. Bu arada kimse kardeş katlini savunmasın, buna dinden bahene bulmasın. Sonra nasıl ekberiyet sistemi esas alınmışsa, bu daha önce de yapılabilirdi.

Türkiye kimsenin okumadan, araştırmadan, her konuda fikrinin olduğu ve bu fikrini ısrarla savunduğu değişik bir ülke...

ekberiyet sisteminden sonra da iyi yetişen padişah çıkmadı. Ama kardeş katlinin savunacağım anlamına gelmez. Yalnız kardeş katli olayı sadece bizdeymiş gibi yansıtmayın. Tüm dünyada neredeyse böyleydi. O zamanın sistemi buymuyş yapacak bişey yok.

theotto

Asistan
Reaksiyon puanı
3

En büyük Şehzade nin de tahta geçmesi de bence saçma ne yani erken doğdu diye tahta daha uygun mu olacak

Ne var bu tahta arkadaş kardessiniz biriniz lider olsun digerleriniz yardımcı olun ki devlet dusmesin gelecek padişah ta sancaklarda gidip en pişmiş sehzade olsaydı ne olurdu yani

*Şehzade nin ölümünün canlandirmasiyla sinirlerim gerildi eksiden çıkıp buraya girdim karistirmis olabilirim

friendly

Rektör
Reaksiyon puanı
671
Bu dizinin müziklerini kim yapıyorsa tebrik etmek lazım, harika müzikleri var.

falcon291

Profesör
Reaksiyon puanı
45
Ekberiyet en büyük olanın tahta geçmesi yöntemidir. Bu sistemle birlikte şehzadeler hürriyetlerini biraz olsun kazanmışlardır. Kardeş katlini önlemek için bir dönem velihatları kafes arkasına kapatmışlardır ki, esas imparatorluğun kan kaybettiği dönem bu dönemdir. Çünkü 25-30 yıl insanlarla doğru düzgün iletişim kuramayan bir kişinin hadi bu ülke senin dendiği durumda ne yapacağını bilemeyeceği çok açıktır. Dünyada kardeş katli bizdeki gibi kurumsallaşmamıştır. Bizans döneminde tahtan indirilen imparatorun gözlerine mil çekilip (kör yapılıp) manastıra gönderiliyordu. Ama orada imparatorluk zaten kapanın elinde kaldığı için kardeşin gözüne mil çekmek gibi bir uygulamaya ihtiyaç duyulmamıştı. Diğer ülkelerde örneğin İngiltere'de taht savaşları olmuştu, orada pratikte en büyük çocuğa kalsa da taht, orada kralın tek eşli olması nedeni ile çocuğunun olmadığı ya da öldüğü durumlar çok sık oluyordu, bundan sonra karmaşık aile ilişkileri içinde kral bulmak zorunda kalıyorlardı. Mesela şimdiki İngiliz kraliyet ailesi aslında Alman kökenlidir. İngiltere'de kralın en yakın akrabası aranınca Almanya'dan bir prens bulunmuş ve İngiltere'ye geldiğinde ve kral olduğunda hiç İngilizce bilmiyordu. Gerçi şu an İngiliz kraliyet ailesi tüm Avrupa ile hemen hemen akrabadır. İngiliz kraliyet ailesi toplu bir kıyıma uğrarsa taht Norveç kralına kadar gidebilmekte. :-) Tabi herkes kendi görüşüne yakın birini kral atamaya çalıştığı için de bu savaşla sonuçlanıyordu. Ama yukarıda da belirttiğim gibi kardeş katlini kurumsallaştırması açısından bildiğim kadarı ile Osmanlı İmparatorluğu tektir.

LittleMonster

Profesör
Reaksiyon puanı
33
Sağır ve dilsiz cellatlara padişahın çabuk yakalayın bitirin tarzı emirler vermesi çok ironikti .
Ama sahne etkileyiciydi dizi müziklerininde bunda büyük payı var

falcon291

Profesör
Reaksiyon puanı
45
Konumuz dizi, dışına taşmayalım
bt38 dizinin senaristleri sallandırmaktan bahsedince, ben cevabı yazdım. Senaristler dizide genelde saçmalasalar da, bu acı olayı güzel anlatmışlar, çekmişler.

Kanuni Sultan Süleyman, babasının dedesine yaptığını biliyordu ve aynı akibete uğramak istemedi. Olayın özeti budur.

Hadi iyi akşamlar,

Sağır ve dilsiz cellatlara padişahın çabuk yakalayın bitirin tarzı emirler vermesi çok ironikti .
Ama sahne etkileyiciydi dizi müziklerininde bunda büyük payı var

LittleMonster kimi kitaplarda Kanuni Sultan Süleyman'ın o sırada odada olmadığı kimilerinde de aynı dizide olduğu gibi cellatlara çabuk yakalayın, bitirin gibi emirler verdiği yazar. Hangisinin doğru olduğunu Allah bilir. Ama olay çok acıdır ve ne yazık ki tek örnek değildir.

LittleMonster

Profesör
Reaksiyon puanı
33
bt38 dizinin senaristleri sallandırmaktan bahsedince, ben cevabı yazdım. Senaristler dizide genelde saçmalasalar da, bu acı olayı güzel anlatmışlar, çekmişler.

Kanuni Sultan Süleyman, babasının dedesine yaptığını biliyordu ve aynı akibete uğramak istemedi. Olayın özeti budur.

Hadi iyi akşamlar,

LittleMonster kimi kitaplarda Kanuni Sultan Süleyman'ın o sırada odada olmadığı kimilerinde de aynı dizide olduğu gibi cellatlara çabuk yakalayın, bitirin gibi emirler verdiği yazar. Hangisinin doğru olduğunu Allah bilir. Ama olay çok acıdır ve ne yazık ki tek örnek değildir.
Evet okuduğum bir kitapta bende bir perdenin silüetin arkasından izleyerek oğlunu boğdurttuğunu okumuştum.
Gerçekten çok acı bir olay bir babanın oğluna bunu yapması... =/

fizikci

Doçent
Reaksiyon puanı
12
Tipik osmanlı örnegi yazıklar olsun ne osmanlıymış arkadaş istedigi kadını al oglunu öldür.. vay vay vay

Enisor

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar bu konu üzerine yazılmış çok eser var,lütfen okumadan izleyici olmayın ve ölüye olan saygı diriye olan gibidir o yüzden basit de konuşmayın.Şehzade Bayezıt'ın öldürülmesi çok daha farklıdır.Şehzade Mustafa'nın da öldürülme sebebi bu dizi de anlatıldığı gibi değildir.Bu konuyu merak etmiş teferruatlı ma'lumat edinmiştim ve halen okuyorum bizim düşündüğümüz gibi basit değil ama idam sahnesi genelde de burdaki gibi nakledilmiştir.
Kitab tavsiyem Şerafettin Turan:Kanuni Sultan Süleyman dönemi taht kavgaları,Nazım Tektaş:Şehzade Mustafa ve Şehzade Bayezıt ve Aykut Can:Şehzade Mustafa ve Bayezıt nasıl öldürüldüler.
Ayrıca daha sayısız iyi yazarların eserleri de mevcuttur.

falcon291

Profesör
Reaksiyon puanı
45
Wikipedia tek ya da her zaman doğru bir kaynak değil ama, böyle bir gerçek de var. Tarihi bir bütün halinde önyargısız anlamaya çalışmak lazım, okumak lazım ama tek Osmanlı tarihini değil. Şimdi Osmanlı iyidir diye kardeş katlinin faziletlerini ortaya koyuyor kimi arkadaşlar. Kardeş katli cinayettir ve çok kötü bir örnektir. Bunun savunulacak yanı yok. Osmanlı İmparatorluğu ama sadece kardeş katli değil, ortaya konan güzel eserler var, şöyle ya da böyle dini zorlamanın olmadığı bir imparatorluk var, yerine göre adaletli bir yönetim var. Kardeş katlini savunmak dangalaklığın önde gelenidir. Kimse kusuruma bakmasın. Twitter'da yazıyorlar bize Osmanlı'yı böyle anlatıyorlar. Ama olay bu, dizide eleştirilecek o kadar çok şey var ama, bu son bölüm eleştirilecek birşey değil. Gücün insana evladını bile öldürttürebilmesinden alınacak çok dersler var, biz kendimiz adına bu dersi aldık mı, bence biraz da sorulacak soru bu...

selçux

Asistan
Reaksiyon puanı
0
yaw şu hürremden öyle kıcık oldumki her sahnesinde kanal değiştiriyordum.

buskudar

Asistan
Reaksiyon puanı
75
Kanuni sultan süleymandan sonra osmanlı duraklama dönemine girmiş yani ülkenin en parlak zamanlarını ve yıkılışının zeminini hazırlamış :) şehzade mustafa tahta çıksaydı şuan bi çok şey farklı olurdu

muratflash

Rektör
Reaksiyon puanı
510
Dizinin sonundaki ibareye dikkat:

Bu dizideki olay ve karakterler tarihten İLHAM alınarak KURGULANMIŞTIR.

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Bu diziyi tiz yayından kaldırisin en azından ben yayından kaldırılmış diye biliyordum

Reaksiyon puanı
10,315
Çok hoşuna gitmiş olacak ki diğer oğlu beyazitide boğdurmuş. Tabi önüne gelen her kadından bir çocuk yaptığı için adamda duygu hak getire.
Adam sefere gidiyom diye okadar çok hatuna gitmişki ,noname anneden noname çocukları bile var. inanmayan wikipediaya baksın.

ben de merak etmiştim, bu arkadaş bu denli engin tarih bilgisini nereden almış diye!(!)

theotto

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Arkadaşlar bu konu üzerine yazılmış çok eser var,lütfen okumadan izleyici olmayın ve ölüye olan saygı diriye olan gibidir o yüzden basit de konuşmayın.Şehzade Bayezıt'ın öldürülmesi çok daha farklıdır.Şehzade Mustafa'nın da öldürülme sebebi bu dizi de anlatıldığı gibi değildir.Bu konuyu merak etmiş teferruatlı ma'lumat edinmiştim ve halen okuyorum bizim düşündüğümüz gibi basit değil ama idam sahnesi genelde de burdaki gibi nakledilmiştir.
Kitab tavsiyem Şerafettin Turan:Kanuni Sultan Süleyman dönemi taht kavgaları,Nazım Tektaş:Şehzade Mustafa ve Şehzade Bayezıt ve Aykut Can:Şehzade Mustafa ve Bayezıt nasıl öldürüldüler.
Ayrıca daha sayısız iyi yazarların eserleri de mevcuttur.

Bir kitapta hürrem in yada rüstem gibi adamlarının sehzade ağzından iran şah ına 'babam yaşlandı yerine ben geçeceğim' gibisinden mektuplar yazıldığı daha sonrada padişah ın hurremin doldurusuna geldigi, bu yalan mektuplara inanmasi ve babasinin yaptigi gibi mustafa da süleyman i indirmesin diye öldürttügünü okumuştum.

falcon291

Profesör
Reaksiyon puanı
45
Kanuni sultan süleymandan sonra osmanlı duraklama dönemine girmiş yani ülkenin en parlak zamanlarını ve yıkılışının zeminini hazırlamış :) şehzade mustafa tahta çıksaydı şuan bi çok şey farklı olurdu
Çok büyük ihtimalle hiç bir şey farklı olmazdı. Tarihin farklı yazılması için tek bir kişinin değişmesi değil, kökten zihniyet değişikliği lazımdı ki, o da çok zor ve uzun bir paragrafın konusu...

Padişahsın, oğlum kimlerle işbirliği yapıyor? Beni tahttan ne zaman indirecek diye korkuyorsun.
Padişahın oğlusun. Babam ne zaman ölecek? Babama kimler nasıl bilgi veriyor? Kardeşim babamı indirecek mi diye sürekli gerilim altındasın ve korkuyorsun.
En nihayetinde padişah oğlan çocuklarını sancağa göndermeye korkuyor, orada asker toplayıp, bana başkaldırırlar diye, bu arada zaten padişahlığa geçince kardeşlerinin soyunu kurutmuş, yeğenlerine kadar, çocuklarını ise sarayın dışına çıkartmıyor. Sonra kardeşlerini öldürtmemeye başlıyor, onlar iktidar sıraları -eğer olursa- gelinceye kadar hapis beklemeye başlıyorlar. Bu en azından biraz daha medeni bir yöntem...
Sonra ne oluyor, 40-50 yaşında hayatının 30 yılını doğru düzgün insan görmemiş, sınırlı sayıda insanla konuşmuş insanın baş olmasını bekliyorsun. Olmuyor.
Bu çok acı bir tablodur.

Üstteki mesajlara bakıyorum, arkadaş engin tarih bilgisini nereden almış diye dalga geçiyorlar akıllarınca. Wikipedia evet çok doğru bir kaynak değildir, ama sormak isterim bu arkadaşlara oradaki bilginin yanlış olduğunu siz nereden çıkarttınız? Türklüğümle, Müslümanlığımla ve Osmanlı İmparatorluğu ve diğer başarılarımızla gurur duyuyorum, ama gurur duymam yapılan yanlışlıkları hoş görmem anlamına gelmiyor.

Kardeş katli cinayettir. Nokta.

kehfest

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Kardeş katlinde sıkıntı yok önceki Türk devletlerinin akıbetine bakınca kardeş katlinin mantıklı olduğu aşikar. Ayrıyeten kardeş katli konusunda bedel ödeyen ilk kurum Osmanoğlulları sülalesidir devlet yada halk değildir. En çok acıyı da onlar çekmiştir.

Ancak kimse beşikteki çocukların öldürülüşünün vicdan ahlak ve dinle açıklayamaz.

Geçmiş Türk devletlerinde bu konuda mantıklı bir uygulama varmış. Katledilenin çocuğu ergenliğe girmeden öldürülmezmiş. Osmanlı açısından bu uygulama sakıncalı değildi. Ancak bu noktada şunu görüyoruz iktidar hırsı. Arapların bizi sevmemesi hakkında ipuçlarıdır Sultan Süleyman ve özellikle Sarı Selim

yeşilgözlük

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
[video=youtube;ioBf7YgnrJ4]http://www.youtube.com/watch?v=ioBf7YgnrJ4[/video]