Şehzade Beyazıt böyle öldürüldü

Bu konuyu okuyanlar

mazruf

Guru
Emektar
Katılım
30 Temmuz 2009
Mesajlar
23,098
Reaksiyon puanı
1,117
Puanları
113
Yaş
40
Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzade Beyazıt, Muhteşem Yüzyıl dizisinin yayınlanan 138. bölümünde idam edildi.

sehzade-beyazit_512278.jpg


Muhteşem Yüzyıl’ın dün akşamki bölümünde Şehzade Beyazıt öldürüldü. Son sezonuyla ekranlarda olan Muhteşem Yüzyıl, Aras Bulut İynemli‘nin oynadığı Şehzade Beyazıt’a veda etti. Osmanlı tarihinde yaşanan olayın canlandırıldığı sahnede, Şehzade Beyazıt, oğullarıyla birlikte öldürülmesi canlandırıldı. Engin Öztürk’ün Şehzade Selim’i canlandırdığı dizide oğullarını öldürmemesi isteyen Şehzade Beyazıt, Şehzade Selim’e ‘Yüzyıllar sonra hainlikle, sarhoşlukla anılacaksın’ diye bağırması dikkatlerden kaçmadı. Oğullarının ölümünü gören Beyazıt’ın görüntüleri milyonları ekranlara kilitledi.

Şehzade Beyazıt kimdir?
I. Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olma üçüncü şehzadesidir. Kütahya, Konya ve Karaman sancak beyliklerinde bulunmuştur.

Annesi Hürrem Sultan'ın koruması ile kendini tahtın varisi olarak görmeye başlamış ancak annesi öldükten sonra güçsüz kalmışken. Ablası Mihrimah Sultan Şehzade Bayezid'e sahip çıkmıştır.Fakat Babasının Şehzade Selim'in tarafını tutmasıyla kendisine taraftar toplamaya başlamıştır. Babası ise henüz sağ iken kardeşi Şehzade Selim ile giriştiği taht mücadelesinde yenilmiş; sığındığı İran Şahı’nın sarayında babasının adamları tarafından oğulları ile birlikte 25 Eylül 1561 tarihinde boğularak öldürülmüştür. Oğulları ve kendisinin cenazesi Sivas'ta bulunan Melik-i Acem Türbesi'nde yer almaktadır.

II.Selim kimdir?
Sarı Selim olarak anılır (28 Mayıs 1524, İstanbul - 15 Aralık 1574, İstanbul), 11.Osmanlı padişahı ve 90. İslam halifesidir. Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın oğludur. Kardeşi Bayezid'e karşı Konya'da yapılan savaşı kazanarak, babasının desteğini aldı. Babasının ölümü üzerine, onun tek oğlu olarak 1566 tarihinde on birinci padişah olarak tahta geçti. Padişah olur olmaz ilk seferini Batı’ya yaptı. Ülke sınırlarını Orta Avrupa’ya kadar genişletti. Kıbrıs, Tunuskayıtsız şartsız teslim olanlar arasındaydı. Ülkesinin denizlerde de egemenliğini genişleterek, deniz egemenliğine önem verdi.

Turgut Reis gibi kaptanlar onun zamanında yetişti. Sokollu Mehmed Paşa gibi çok güçlü bir vezire sahipti, devlet işlerinde en önemli yardımcısı idi. Onun zamanında İstanbul ve ülkenin çok değişik alanlarında birçok mimari eseri yapıldığı gibi, önemli onarım faaliyetlerini de gerçekleştirdi. Devrinin usta mimarı, Mimar Sinan’a Edirne’de Selimiye Camii'ni yaptırdı. Babasından 14.892.000 km2 olarak devraldığı imparatorluk topraklarını, 15.192.000 km2 olarak bırakmıştır. 15 Aralık 1574 günü vefat etmiş, Ayasofya'daki türbesine gömülmüştür. Ölümüne kadar padişahlığını sürdürmüştür.

[SDNTV]http://video.iha.com.tr/Contents/video-%7BDB0720AE-0970-4AAD-BC20-3BFB34F611A0%7D/2014/06/05/35357.mp4[/SDNTV]

İHA


Şehzade Beyazıt gerçek hayatta nasıl öldü?

24648664.jpg


Şehzade Beyazıd ve Şehzade Selim’in savaşından sonra Beyazıt, İran Şahı Tahmasb’a sığındı. Beyazıd’a Kazvin şehrinde bir saray tahsis etti. İstanbul ile Kazvin arasında elçi trafiği başladı. Hem Şehzade Selim hem de Kanuni Sultan Süleyman, Şehzade Beyazıd’ın kendilerine teslim edilmesini istemişti. Şah Tahmasb bu istekleri bir pazarlık malzemesi haline getirdi.

Bayezid o günlerde babasına şiir şeklinde mektuplar yazıyor ve af diliyordu. Kanuni de “Tövbe ettiğin takdirde affedebilirim” diye karşılık verdi.

Şehzade Beyazıd’ın yanında 3 bin asker vardı. Bunlardan bazıları Şah Tahmasb’ı devirip İran’a hükümdar olma planları yaptı. Bunu duyan Şah, Beyazıd’ın askerlerini kılıçtan geçirdi. Şehzadeyi ve oğullarını zindana attı.

25 Eylül 1561 tarihinde Şah Tasmasb, 1.2 milyon altın ve Kars kalesi karşılığında Şehzade Bayezıt’ı teslim etmeyi kabul etti.

Beyazıd’ın sakalını ve bıyığını tıraş ettirdikten sonra yanına getirtti. Osmanlı elçilerine “Beyazıd Han bu mudur?” diye sorup ‘evet’ cevabını alınca teslim etti. Şehzade Selim’in bir adamı, Şehzade Beyazıd’ı hemen orada boğdu.

Ardında da İranlı beylerin konaklarında kalan Şehzade Beyazıd’ın 4 çocuğu da idam edildi. Hatta Şehzade Beyazıd’ın İran’a giderken çok küçük olduğu için Amasya’da bıraktığı çocuğu annesinin kucağından alınıp boğduruldu.

Kanuni Sultan Süleyman, Şehzade Beyazıd’ın canlı teslim edilmesini şart koşmuştu. İdama izin verdiği için Kars Kalesi’ni İran’a vermekten vazgeçti ve sadece 400 bin altın gönderdi.

Hürriyet
 
Üst