Vadi Altın Küre'yi ne zaman alır?

Reaksiyon puanı
10,315
[h=1]Vadi Altın Küre'yi ne zaman alır?[/h]

vadi-altin-kure-yi-ne-zaman-alir_219583.jpg

[h=3]Ülkemizde yaşanan senaryo sorunu kendini önce dizilerde gösteriyor. Buna rağmen bazı diziler yıllardır oynamayı sürdürüyor.[/h]

Pargalı öldü yer yerinden oynadı. Polat, Kurtlar Vadisi'nde 10 kez öldü 10 kez dirildi bir şey olmadı. Ne de olsa her şey senaristin hayal gücü ve kaleminin ucuna bakıyordu. Her topal atın bir kör alıcısı vardı. Yıllardır bu alışveriş bir şekilde devam etti zaten.

Peki yurt dışında durum böyle miydi? Bu işin gerçek profesyonelleri böyle mi yapıyordu? İstisnalar dışında senaryosu bu kadar kötü bir dizinin (Osman Sınav dönemi hariç) yıllarca devam ettiği pek baki değil.

Bunun birkaç sebebi olabilir ama en büyüğü Kurtlar Vadisi ekibinin görsel sanatlar açısından yeni bir ürün ortaya çıkaramaması denilebilir. O zaman şu tespiti yapmak mümkün sinema sanatı veya sahne sanatları adına bu ekip kendine güvenmiyordu ve olaya tamamen esnaflık düzleminde bakıyordu.

Oysa dünyada bunun tam tersi örnekleri mevcut. Örneğin The Killing. Dizi bir cinayet hikayesi ile başlıyor ve 2 sezon sürüyor cinayet çözülünce dizi bitiyor, bu kadar.

Daha ilk sahnesinde bir dinginlik ve doğanın seslerine karışmış ayak sesleri çalıyor önce kulağınıza. İki tane koşan kadın görüyoruz; ayrı zamanlarda, ayrı yerlerde. Biri bilmediğimiz bir yöne, biriyse attığı çığlıklarla ölüme koşuyor gibi... The Killing, son derece başarılı bir Danimarka televizyon dizisi "Forbrydelsen"in uyarlaması.

Dizinin ana konusu cinayete kurban giden bir genç kızın soruşturması. İlk sezon 13 bölümden oluşuyor. Seattle'da gerçekleşen bu cinayetin polis soruşturması tabanlı konusu ayrıca üç farklı hikâyeyi daha barındırıyor: Dosyaya atanan dedektiflerin, maktulün ailesinin ve şüphelilerin hikâyesi.

Şehirdeki siyasetçilerin de soruşturmaya dahil olmasıyla olay iyice karışık bir hâl alıyor. Bölümler ilerledikçe hiçbir şeyin kazara olmadığı, herkesin bir sırrının olduğu ve karakterler hayatlarına devam etmeye çalıştıkça geçmişlerinin peşlerini bırakmayacağı su yüzüne çıkıyor.

SIRTINI AJİTASYONA DAYAMIYOR

Bir de Homeland var ki aldığı Altın Küre ile bir kez daha dikkatlerini üzerine çekti. Homeland Amerikalı bir askerin Irak'ta esir alınıp yıllar sonra ülkesine geri dönmesiyle başlıyor.

CIA, terör, savaş, siyaset, komplo, özeleştiri, önyargı vs. hepsini bir potada eriten Homeland özellikle senaryosu ile dikkatleri üzerine çekiyor. Ajitasyona sırtını dayamadan devlet ve insan merkezli bir eleştirel manifesto sunuyor. Tüm aldığı ödüller ve başarılarına rağmen 3. sezonu için hala net bir karar yok.

BİR ADIM ÖTEYE GİDEMEZ

Peki biz niçin aşk ve dram hikayelerinin dışında bir dizi çekemiyoruz. Bu kadar çok siyasal ve sosyal çatışmanın olduğu bu topraklarda öykü mü yok? Hayır var. Öyleyse sorun ne? Sorun kaliteli senaryonun olmaması. Buna en büyük örnek ise Kurtlar Vadisi. Kurtlar Vadisi bir 15 yıl daha yayımlansa bulunduğu noktadan bir adım daha öteye gidemez. Acı olan ise bu ekip seyirci karşısına kendi alanın da farklı bir projeyle çıkamaz.

kaynak

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Bu ülkede vatanın alıcısı çok. Vatan temalı bir dizi yap, kalite önemli değil satar bu ülkede. Maksat reklam almak ise, reklam ile paraları cebe indirmek ise vatan millet sakarya konulu bir şey at ortaya kalitesi önemli değil bu halk sorgulamadan alır onu. Sorgulamaz çünkü sorgularsa vatan haini ilan edilir.
Bu yüzden Kurtlar Vadisi, Sakarya Fırat, Şefkat Tepesi ya da bunlara benzer sinema filmleri kalitesine bakılmaksızın bu halk tarafından tüketilir. Bunlar tüketilirken birileri de vatanı bu şekilde satarak ceplerini doldurur.
Vatanı her zaman siyasetçiler, iş adamları satmaz, işte her tv de bir vatan temalı dizi var bunların hepsi de vatan satıyor.
Milletin vatan sevgisini sömürüyorlar, olayın vahim yanı halk bunları gözlerinde vatan sever kahramanlar olarak görüyor. Hayır bunlar vatan sever değil, para sever adamlar, parayı kolay yoldan elde etmenin yolunu bulmuş adamlar. Senin vatan sevgini asker sevgini bayrak sevgini sonuna kadar ajitasyon ile sahte kahramanlıklar ile sömürür senin TV karşısında saatlerin akar giderken onların banka hesapları kabardıkça kabarır.

friendly

Rektör
Reaksiyon puanı
671
Vadi güzel dizi değil bence. İlk 2 yılı muhteşemdi. Sonra cıvıdı. İzlemeyeceğim dediğim halde yılların alışkanlığından olsa gerek. gene de indirir reklamsız hızlıca izlerim her cuma akşamı. Bence Altın Küre alır mı... alamaz :)

Şiddetle karşı çıktığım Muhteşem Yüzyıl dizisini son iki bölümdür izliyorum. Eğer tarihi kurgulama mantığına takılmayıp yalın haline bakacak olursak müzikleri, dekorasyonu ve seslendirmesiyle beni etkiledi şahsen. (özellikle müzikler)

Sadece son iki bölümü izledim. Pargalının ölümünden ben bile etkilendim... Daha izlermiyim.. bilmiyorum :)

Varsa yoksa "Yalan Dünya" abi. Yeni bölümleri başlasada izlesek.

Reaksiyon puanı
10,315
evet, ilk yıllardaki kurtlar vadisi çok farklıydı gerçekten. sanırım bu biraz da osman sınav farkından olsa gerek.
ondan sonra sürekli yönetmenler değişti, hala da değişik kişiler tarafından yönetilmeye devam ediyor. haliyle de kaybettiği o standardını yakalayamıyor bi türlü. şu anki müziklerini yine gökhan kırdar mı yapıyor bilmiyorum ama, güzeldi aslında. filmin akışına göre güzel hava katardı gökhan kırdar.

son bölümlerinde heyecan dozunu artırdılar biraz ama müzikleri pek o eski havasında değil sanırım.

ha birde şu var, eskiden kurtlar vadisinde ömer lütfi mete gibi sinema dili iyi olan senaristler, soner yalçın gibi derinlik katabilen adamlar vardı, onların artık yokluğu vadiyi fakirleştirdi diyebilirim.

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
SDN okuru,

Aşk-ihtiras-zina üçgenindeki diziler çok mu güzel? Aşk-ı Memnu'yu mu izleyelim, İffet'i mi izleyelim, Adını bilmem ne koydumu mu izleyelim yoksa? Ya da sabahtan akşama sarayda kimi öpsem diye dolaşan muhteşemi mi izleyelim?

Sen bunları izliyorsun sanırım; uyumaya pardon izlemeye devam et. :)

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Kurtlar vadisi falan neysede stv nin şevkat tepe sakarya fırat gibi dizileri yapması enteresan olay olarak bakıyorum

Mai Nai

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
157
Olay sömürü rantından maddi ranta paslaşıp duruyor. Bizde böyle anca eleştiririz.

erenberk

Rektör
Reaksiyon puanı
100
Türk dizilerinin büyük çoğunluğu benim dizi anlayışımla çelişiyor, o yüzden pek izlemiyorum. Ne zaman dizi süreleri 45-50 dakikaya iner, reklam süreleri azalır ve orijinal fikirler ve büyük bütçeli diziler başlar o zaman izlemeyi düşünürüm.

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Vadi'ye saldırmakla gündeme gelme çabaları vol. 454353453452

S

SDN Okuru

SDN Okuru
SDN okuru,

Aşk-ihtiras-zina üçgenindeki diziler çok mu güzel? Aşk-ı Memnu'yu mu izleyelim, İffet'i mi izleyelim, Adını bilmem ne koydumu mu izleyelim yoksa? Ya da sabahtan akşama sarayda kimi öpsem diye dolaşan muhteşemi mi izleyelim?

Sen bunları izliyorsun sanırım; uyumaya pardon izlemeye devam et. :)

Nasrettin Hoca'ya sormuşlar, yazı mı seversin kışı mı?
Hoca cevap vermiş; baharın suyu mu çıktı?

Değerli mazruf haklı çıkmak için, bir kötüyü savunurken diğer kötüler öne sürülmez. Vadi ya da benzeri dizileri izlemiyor, eleştiriyor olmak başka şekilde kötü olan dizileri izlemeniz gerektiği anlamına gelmez.
Alternatif her zaman vardır günümüzde ise her zamankinden daha fazla alternatif vardır. Benim burada size, sizin karakterinizi, yaşam standartınızı, eğitim ve kültür durumunuzu, ahlaki değerlerinizi bilmeden yapacağım bir dizi tavsiyesi boş laf olmaktan öteye geçmeyecektir.
Bir dizi tavsiye etmeyeceğim, alternatifleri kendi hayatınıza göre kendiniz istiyorsanız bulabilirsiniz, burada yaptığımız bir durum tespiti. Vadi vb diziler para kazanma güdüsüyle yapılan projeler.
Gönül isterdi ki asıl maksat para kazanmaktan öte bu topluma güzel şeyler sunmak olan, bu toplumu bilinçlendirmek olan, bu topluma tarihini, benliğini, kimliğini, örfünü ananesini hatırlatmak olan dünya standartlarında kaliteli işler yapılabiliyor olsun.
Vadi ilk çıktığı yıllarda bir boşluğu görmüş o boşlukta güzel işler çıkarmış bir dizidir lakin zamanla bu durum değişmiş öncelik sırasına para kazanma duygusu geçmiş ve tren raydan çıkmıştır.
Tren raydan çıktığında bilinçli bir seyirci kitlesine sahip bir ülke olsaydık o tren ye tekrar rayına girerdi, ya da yolculuğa veda ederdi.
Ne yazık ki seyirci kalitemiz şunu izleyeceğime bunu izlerim seviyesinde olduğu için kimse tekrar zor olanı yani treni tekrar rayına sokmayı düşünmedi o zahmete girmek istemedi.
Değerli mazruf forumlarda amaç haklı çıkmak değil, tartışarak doğruyu bulmak olmalıdır. Doğruyu bulmak isteyen insan eleştiriye açık olmalı, farklı düşünceleri saldırı olarak algılamamalı, anlatılanları anlamaya çalışmalıdır. Bir televizyon serisi için holiganlık yapmak şöyle bir dışarıdan bakıldığında ne kadar da komik.
Size sunulan her şeyi sorgulamadan yemeyin, kabul etmeyin. Alternatif arıyorsanız kafanızı o kutudan çevirmeniz yeterli olacaktır. Tüm alternatifler o aptal kutusunun içinde değil.

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
Hatırlatır...

[video=youtube;OVG4eyH6I94]http://www.youtube.com/watch?v=OVG4eyH6I94[/video]

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
...Üyeliğiyle yorum yapana cevap vermek lazım aslında.