Windows, Günah!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Finix
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
Sayın Finix...
Öncelikle hep merak ettiğim bir şeye cevap istiyorum. Özgür yazılıma ve özgür yazılımı kullanmaya teşfik etmek sebebiyetiyle yapılan karalama kampanyalarının ne kadar doğru olduğunu merak ediyorum? Başka bir şirketin bir ürününü karalama çalışmadan önce, özgür yazılımların yapabildiklerini göstermek veya onları tanıtmak sizce daha doğru bir karar olmazmıydı?
Microsoft kısmına gelince. Ben Microsoft yazılım geliştirmeniyim, ama zamanında da diğer platformlarda yazılım geliştirdim bir çok kez. Yazıdaki günahlara gelince :
1. ) Kurum veya kuruluşların verdikleri kararı, öğrencilere veya başka eğitim alanında Microsoft ürünlerinin kullanmaları, Microsoft'un bir baskısı veya yaptırımı değil o kurumların veya kuruluşların ihtiyaçlarına yönelik çalışmaları yapabildikleri platformu buldukları içindir. Örneğin 3d Studio Max yada benzeri tasarım programlarını Linux üzerinde henüz kullanamıyoruz. Açık kaynak kodlu olarak yayınlanan Blender yazılımı 3D Studio Max'in veya benzeri ürünlerin verdiği başarıyı ve sonuçları karşılamıyor. Nitekim bir yazılım geliştirmeni olarak, .Net platformunun yaygınlığı ve kolaylığı sayesinde hem zamandan hemde emekten kazanarak çok daha kaliteli yazılımlar üretmem mümküm.
2.) WGA 'nın disk üzerine erişiminden bahsetmişsin? Peki hangi dosyalara ve klasörlere erişiyor? Erişiyorsa bunların loglarını tutmuş olmalısın onlarıda paylaşabilir misin lütfen?
3.) Birinci yazıdğıma bağlı kalarak bu yine Microsoft baskısı adı altında olan birşey değildir. Nitekim eğer bir ürün almak istiyorsanız ve içerisinde Windows olmasını istemiyorsanız bu üründen Lisans ücretini çıkartıp Linux sürümü kurdurup alabiliyorsunuz.
4.) Bahsedilen donanım yükseltmesi bir kurum yada kuruluş dayatması ile olacak bir durum değil bence. Yeni şeyleri kullanmak istiyorsanız o şeylerin ihtiyaçlarına göre donanımınız olmalı. Bu mantığa göre oyun sektörüne bakacak olursak, her yeni çıkan oyun sistemlerimizi biraz daha zorluyor? Ee öyleyse aynı konu tüm oyun şirketleri içinde geçerli? Bunu sadece Microsoft'a yıkmanın anlamı nedir bilemiyorum.
5.) Open Document gibi standartlar Microsoft tarafından desteklenen ve üzerine geliştirilen standartlardır. Zaten bunu Open XML adı altında bulabilirsiniz. Bir docx dosyasını winzip veya winrar gibi bir sıkıştırma yardımcısıyla açıp içine bakarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.
6.) Dijital hak kısıtlamalara gelince, bu gayet doğal. Çünkü bir film, bir müzik veya bir videonun hazırlanması, yapılması ve yayını büyük emekler ve paralar demek. Bu hakları korumaya çalışmak bence doğru bir hareket.
7.) Güvenlik kısmına gelince. Eğer virüslere davet çıkarırsanız veya sisteminizde açık bırakırsanız, bu durum sizin hangi işletim sistemini kullandığınızı pek dinlemez. Microsoft kısmına gelince, her ay iki kere güvenlik güncellemeleri, Vista ve Windows 7 için Windows Defender ve Security Essentials güncellemeri yayınlanır. Bunun yanında acil durumlar için acil güncellemelerde bu tarihler beklenmeden yayınlanır. Windows Update kullananlar zaten bunu göreceklerdir. Sonuç olarak güvenlik konusunu en iyi anlatacak cümle "Meyve veren ağaç taşlanır." şeklinde olabilir.

Microsoft'un avukatı veya savunucusu değilim. Fakat karamala kampanyaları başlatılmadan önce, neyin neyi başardığını göstermek çok daha kolay ve insanlar için daha doğru olur. Yanıltıcı şeylerle ortaya çıkan durumlar, bu durumda bilgisi olmayan kişileri yanıltmaktan ileri gitmez.

Hepinize kolay gelsin...
Merhabalar. Sizin gibi birini görmek bugün istediğim en çok şey idi. :)
Elbette daha doğru olurdu. Ama Karalama kampanyası başlatmamın nedenlerinden biri insanların (Özellikle bu tarz yerlerde.) olan tepkinin sadece bir çeşit karalama ile bastırabileceğini düşünebilirdim. Amacım "Gerçekten Windows kötü, iğrenç, pislik bir yazılım." düşüncesini yaymak değil.. Sonuçta var ki bir emek ortada Windows. :)
1-) Ehehem. Bunu Microsoft'un tekeli olarak açıklamam çok doğru olacaktır. Sonuçta Açık kaynak yazılımları güçsüz bırakan ve kendi cephesine güç kazandıran Microsoft. Evet, Blender 3DStudioMax'a kıyasla daha kötü olabilir. Yada tam tersi de olabilir. Ama bu yazılımının nasıl kullanıldığını öğretmek gereklidir. Neden gerekli peki? Her zaman kullanacak bir 3DStudioMax olmadığını bildiğim için. :)
2-) Ben orada alıntı yapmıştım. Kayıtları istersem tutabilir, ertesi gün yayınlayabilirim. Bu sizin isteğinize bağlı. Fakat ortada şöyle bir durum var. WGA neye göre "Bu ürün lisanslı?" diyebiliyor. Ayrıca kontrol sırasında hangi dizinleri taradığı söylenmiyor. Peki ya benim dizinlerimi karıştırabiliyorsa? Hatırlarsınız ya, şu korsan Windowslara karşı olan siyah ekran uygulamasını.
3-) Microsoft baskısı olmadığını nasıl düşünebilirsiniz? Bütün sistemlerin Windows kurulu şekilde gelmesi sizi hiç düşündürmedi mi? Ayrıca Windows lisans ücretini çıkarmak uzun davalara bakabilir. Üstelik bilgisayar firmaları Windows koyma konusunda pek bir istekli.
4-) Oyun şirketlerinin Windows ile içli dışlı olması OpenGL'nin diğerlerine nazaran daha zor olduğunu biliyorum-dum. Donanım firmaları ile Oyun firmalarının arasında ne olduğunu anlamıyorum fakat küçükte olsa %2lik kısım içinde olsa bir driver çıkarması zor olmasa gerek.
5-) Bunu bilmiyordum. Geçmek istiyorum.
6-) Evet, haklı olabilirsiniz. Fakat bir kısıtlama yapmak gerçekten sinir bozucu olsa gerek. Şirketlerin haklarını koruma olayını başka şekilde yapmaları daha iyi olacaktır.
7-) Evet, Virüslere davetiye çıkarmak sizin işletim sisteminizin ne olduğunu önemsiz kılar. Fakat yinede virüs sayısı milyonlara ulaşmış bir işletim sistemi için önemin dahada sıkı olması gerekir. Microsoft'un yayınladığı Güvenlik programları başarılı olsada bazı konularda başarısız olduğu itiraz edilmemeli. Ayrıca Microsoft ne tarz güncellemeler yapıyor bilmiyor ama bu güncellemeler yüzünden sabit diskimde 35GB ayırdığım Windows'un temeli 30GB kaplayabiliyor. Ayrıca içeriği nedir bilmiyorum. Sanırım şeffaf ve minimalist olmaları gerekmekte.

Söylemem gerekirse sizin karşıt birşeyi savunmanız hoşuma gitti. Bana göre Savunma özgürğüde lazım. :)
Teşekkürler.

Stone haklı arkadaşlar.
Adam Microsoft'ta çalışıyor.
Milletin ekmeğine el uzatıyorsunuz.
Ayıp değil mi yaptığınız :D
Arkadaşı tanıyor olmalısın. :P

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
Kullandığın dağıtımlar iç açıcı dağıtımlar değil. Ama başka dağıtımlar kullandığın için vardır bir bildiğin diyorum. :)
Ama bana göre Windows'tan daha iyi sonuçlar elde etmek hiç zor değil.

pardus, fedora, ubuntuyu denedim. arch ile uğraştım bir ara kurulumu çok eğlenceliydi hatta en hızlı bulduğum arch'dı. open suse, dsl hatta moblini bile denedim.

hepsinde rahat edebildiğim tek yer komut satırı oldu.

bazen linux dağıtımlarını denemeye harcadığım zamanı hesapladığımda canım sıkılıyor

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
pardus, fedora, ubuntuyu denedim. arch ile uğraştım bir ara kurulumu çok eğlenceliydi hatta en hızlı bulduğum arch'dı. open suse, dsl hatta moblini bile denedim.

hepsinde rahat edebildiğim tek yer komut satırı oldu.

bazen linux dağıtımlarını denemeye harcadığım zamanı hesapladığımda canım sıkılıyor
Demeye çalıştığın şey grafik ara birimin yetersiz olduğu mu? Öyle diyorsan haklısın. Ama bana göre bu mutlaka gelişecek.

yarışçı

Profesör
Reaksiyon puanı
9
hayır tanımıyorum, kendi yazmış ya yorumunda :D
finix doğruyu söyle sen de linux için mi çalışıyorsun yoksa :D

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
hayır tanımıyorum, kendi yazmış ya yorumunda :D
finix doğruyu söyle sen de linux için mi çalışıyorsun yoksa :D
Yapma yav. :D Aynı zamanlardan olduğunu sanıyordum. :D
Yok yav, işimiz falan yok. Sıkıntıdan bir ton şey yapıyorum. :P

yarışçı

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Seninle de aynı zamandanız ama seni de tanımıyorum. :P
Kimsin sen, kendini tanıt bakayım :D

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285

tolga3589

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Nedir Linux crack felan nerden bulabilirim ubuntuyu indirdim crack lazım arkadaşlar yardım edin.

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
bu ne, yaran zaman gazetesi yazıları mı ? :D güldüm valla saolasın :D okuyunca şey geldi aklıma Thor'dan büyük allah var :D :D
Allah razı olsun sende beni güldürdün :D
Thor'dan büyük Allah var
Fantastik macera-aksiyon türünün mantık sınırlarını zorlayan 'Thor', aynı adlı çizgi roman serisinden uyarlama.
Kenneth Branagh'ın yönettiği filmde Kıvanç Tatlıtuğ'un Avustralya versiyonu olan Chris Hemsworth, Anthony Hopkins, Natalie Portman ve Stellan Skarsgard rol alıyor. Film, 'ölümlü' insanların arasına yani Dünya'ya sürgün gönderilen Thor'un hikâyesi. Düşüncesiz tavırlarıyla bir savaş başlatan güçlü ama kibirli savaşçı Thor, babası Odin tarafından sürgün edildiği Dünya'da onu farklı kılan güçlerinden de mahrumdur. Başlarda küçümsediği insanlardan öğreneceği özelliklerle kendi gezegenine dönme şansını yakalayacaktır. Filmin 'seri'ye dönüşme ihtimali çok yüksek.
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1127499

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
Nedir Linux crack felan nerden bulabilirim ubuntuyu indirdim crack lazım arkadaşlar yardım edin.
Crack mi? Ücretsiz olduğu için gerek yok. İndir, CD'ye yaz, kur.

(Gözlerimi ovuşturuyorum.)

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Geçen bir arkadaşa GNU/Linux'u anlatıyordum :) Özellikle de bir parçası olduğum için Mint'i tabiki...
Bir güzel anlattım iyiymiş falan dedi. En son ücretsiz olduğunu söyledim. Aldığım cevap: "Hadi ya, şirkette tanıdığın mı var?"
:mrgreen:

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
Geçen bir arkadaşa GNU/Linux'u anlatıyordum :) Özellikle de bir parçası olduğum için Mint'i tabiki...
Bir güzel anlattım iyiymiş falan dedi. En son ücretsiz olduğunu söyledim. Aldığım cevap: "Hadi ya, şirkette tanıdığın mı var?"
:mrgreen:
Evet. Bizim halk iyi şeyleri paralı görmeye alışkın sanırım. :)

tolga3589

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Performans nasıl acaba 128mb ram olan bir pcde çalışır mı ? Virüs kaynıyormuş linuxta doğrumu ? 1 ay 3 ay veya 1 senede virüsler temizlenmiyormuş. :)

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
Performans nasıl acaba 128mb ram olan bir pcde çalışır mı ? Virüs kaynıyormuş linuxta doğrumu ? 1 ay 3 ay veya 1 senede virüsler temizlenmiyormuş. :)
Sen kime danıştın? :) Hayır. Virüs falan kaynamıyor. Mac Os kadar olmasada en güvenli sistemlerden biri, Windows'a kıyasla.

Bu arada 128mb ramda olan bilgisayarda ne çalıştırdığını merak ediyorum. Evet, Xubuntu falan belki kurabilirsin. Fakat ne kadar verimli olur bilmiyorum.

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Evet. Bizim halk iyi şeyleri paralı görmeye alışkın sanırım. :)
En çokta şuna şaşırdım. Daha önce bilgisayar mühendisliğinde okuyan bir arkadaşı buna Linux öğrenmeyi düşünüyorum falan demiş bahsetmiş biraz.
Dağıtımların %99'unun ücretsiz olduğundan niye bahsetmemiş ilginç.. :)
Yok diyorum hepsi ücretsiz, alla alla diyor :D Dedim bir gün gel bize gör benim PC'de :D

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
En çokta şuna şaşırdım. Daha önce bilgisayar mühendisliğinde okuyan bir arkadaşı buna Linux öğrenmeyi düşünüyorum falan demiş bahsetmiş biraz.
Dağıtımların %99'unun ücretsiz olduğundan niye bahsetmemiş ilginç.. :)
Yok diyorum hepsi ücretsiz, alla alla diyor :D Dedim bir gün gel bize gör benim PC'de :D
Mandriva, SuSE falan kullandı ise normal. :P
Büyükmüşün senden :tt2:
Doğrudur amca! :D

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Sen kime danıştın? :) Hayır. Virüs falan kaynamıyor. Mac Os kadar olmasada en güvenli sistemlerden biri, Windows'a kıyasla.

Bu arada 128mb ramda olan bilgisayarda ne çalıştırdığını merak ediyorum. Evet, Xubuntu falan belki kurabilirsin. Fakat ne kadar verimli olur bilmiyorum.
Dostum şaka mı yapıyorsun? Mac OS kadar olmasada ne demek...

---------- Post added at 19:11 ---------- Previous post was at 19:10 ----------

Mandriva, SuSE falan kullandı ise normal. :P
Bence hiç kullanamamıştır :D

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Mac OS'ta topu topu 100 virüs çeşidi, Linux'ta 3000 tane bulunduğunu biliyorsundur umarım. :)
Say l*n :mrgreen:

Chip online'da Linux'ta virüs olmaz diyenler... adında konu açılmış altında video paylaşılmış. Yapılan son yorum bomba :D

[TABLE="align: center"]
[TR]
[TD][TABLE="class: forumTablo"]
[TR]
[TD="class: msgBox, bgcolor: #FBFBFE"]aga sana tavsiyem bu videoyu sevgili linuxsever kardeşler partisinin resmi sitesi ubun tu forum türkiye de paylaş bakalım seni ne yapıyorlar TC. vatandaşlığından bile çıkarırlar.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

tolga3589

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Macos linuxtan daha güvenlidir dersen orda dur derim... Virüs sayısına göre güvenlik analizi yapılmaz.:cool: