Linux Mint Debian Edition [LMDE]

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan hsngrms
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

LMDE 'ı denediniz mi?

• Kullanılan toplam oy
    84

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
Az bişey bahsettim yukarıda :D

Güzel menüleri falan ben sevdim, ubuntuya da benziyor çok yabancılık çekmem sanırım, çekersem de yedeğim var hemen geri alırım :P

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Az bişey bahsettim yukarıda :D

Güzel menüleri falan ben sevdim, ubuntuya da benziyor çok yabancılık çekmem sanırım, çekersem de yedeğim var hemen geri alırım :P

Çekmezsin bana güven :D
Debian tabanlı da olsa Ubuntu'ya ait çok şey var hala...
Hem bende yardımcı olmak için buradayım :D

Bu arada Google'da LMDE diye arama yapınca Mint'in resmi sitesinin hemen altında çıkıyor konumuz, az daha kassak resmi siteyi geçeriz bence :P

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
Shiftdelete'nin güzelliği o hemen fırlıyor yukarıları :)
Google'dan çok adam kapmıştır bu forum :D

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Shiftdelete'nin güzelliği o hemen fırlıyor yukarıları :)
Google'dan çok adam kapmıştır bu forum :D

Kesinlikle, mesela ben.. :D

Ekleme: İki kişi yardım eden olursa denerim demiş ama gelipte burada hadi bir deneyelim diyen yok çekinmeyin arkadaşlar çökmez bilgisayarınız merak etmeyin :D

kosasker

Profesör
Reaksiyon puanı
49
Günceleme yapmadan önce;

Denetim Merkezi -> Güncelleme Yöneticisi -> Düzenle -> Yazılım Kaynakları -> Linux Mint Software Yolunu izleyin.

Burada bulunan indirme adresi seçim kutusunu açın ve "Other" seçeneğini işaretleyin. Gelen ekrandan konumunuza en yakın ülkenin üzerine gelin ve "Select best server" butonuna basın. Bu işlemi yaptıktan sonra
rahatça güncelleme yapabilirsiniz. Kolay gelsin.

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
Ekran driver'ı ile ilgili bi sorunum var sanırım :)

Nasıl güncelleyeceğiz ya da yükleyeceğiz driverı bulamadım öyle bi yer :)

Ayrıca mint'i de güncelleyemiyorum önce bozuk paketleri düzeltin diyor :D Çok uğraşıcaz anlaşılan.

---------------

Sanırım hallediyorum :D

y_ates

Dekan
Reaksiyon puanı
65
Benim beğenmeme sebebim de buydu, ekran kartı sürücüsü yüklenemiyordu ve bozuk paket uyarısı veriyordu. Sanırım hala düzeltmemişler.

blauzahn

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Bozuk paket uyarısını konsoldan güncelleme yaparak geçebilirsiniz. sudo apt-get update & sudo apt-get upgrade sonrasında ise grafik arayüz ile update etmeye devam edebilirsiniz.

aperon

Doçent
Reaksiyon puanı
11
virtualboxa denemek için LMDE-xfce kurdum ...
xfce'in uygulama menüsünü crunchbang statler-xfce'de ki gibi nasıl mause'un sağ tuşuna alabilirim?
epey bi karıştırdım ama bulamadım...

kosasker

Profesör
Reaksiyon puanı
49
Günceleme yapmadan önce;

Denetim Merkezi -> Güncelleme Yöneticisi -> Düzenle -> Yazılım Kaynakları -> Linux Mint Software Yolunu izleyin.

Burada bulunan indirme adresi seçim kutusunu açın ve "Other" seçeneğini işaretleyin. Gelen ekrandan konumunuza en yakın ülkenin üzerine gelin ve "Select best server" butonuna basın. Bu işlemi yaptıktan sonra
rahatça güncelleme yapabilirsiniz. Kolay gelsin.

Bu şekilde güncelleme yapabilirsiniz. Eğer sorun çıkmaya devam ederse, Alt + F2 tuşlarına beraber basın ve gelen forma "gnome-terminal yazın"
Terminalde sırayla şu komutları verin

sudo dpkg --configure -a
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Hepsi bu kadar.

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
Nvidia driver yüklemek için CTRL+ALT+F1 ile terminale girmem lazım, localhost login diyor, ne yapacuk orada?

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
ikisinde de localhost login soruyor, kurarken localhost'a localhost yazmıştım, şifrem de belli ama kabul etmiyor

kosasker

Profesör
Reaksiyon puanı
49
Nvidia driver yüklemek için CTRL+ALT+F1 ile terminale girmem lazım, localhost login diyor, ne yapacuk orada?

Kendi kullanıcı adını ve şifreni kullanarak giriş yap. Daha sonra elindeki kartın model numarasına göre eğer bu listede ise http://us.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/195.36.24/README/supportedchips.html

sudo apt-get install nvidia-kernel-dkms nvidia-glx build-essential nvidia-settings nvidia-xconfig
nvidia-xconfig

Komutlarını ver.

Eğer bu listede ise http://us.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/173.14.25/README/appendix-a.html

sudo apt-get install nvidia-kernel-legacy-173xx-dkms nvidia-glx-legacy-173xx build-essential nvidia-settings nvidia-xconfig

nvidia-xconfig

komutlarını ver.

Not: http://community.linuxmint.com/tutorial/view/331 adresinde bulunan dökümanın kısa tercümesidir.

---------- Post added at 19:14 ---------- Previous post was at 19:12 ----------

Alt + F2 tuşlarına basıp gnome-terminal i çalıştır. komut satırına
whoami
yaz. Kim olduğunu söyler. Ctrl + Alt + F1 kullanmana da gerek yok nvidia sürücüsü kurmak için!

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
hocam burada öyle diyor, http://dushan888.wordpress.com/tag/nvidia-driver-instalation-in-linux-mint/

gnome masaüstünü sonlandır diyor indirdiğin run uzantılı driveri çalıştır diyor.. kafamdan uydurmadım ki ben de :)

bakayım senin yazdıklarına

---------- Post added at 19:27 ---------- Previous post was at 19:19 ----------

Driver'ım ilk yazdığında

sudo apt-get install nvidia-kernel-dkms nvidia-glx build-essential nvidia-settings nvidia-xconfig

Dediğimde bunu dedi;
E: dpkg was interrupted, you must manually run 'sudo dpkg --configure -a' to correct the problem.

Ben de çalıştırdım bunu
sudo dpkg --configure -a

Birşeyler yapıyor ama dur bakalım, olacak heralde :)

---------- Post added at 19:31 ---------- Previous post was at 19:27 ----------

Son durum budur.. Bi reset atayım.

Kod:
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
build-essential is already the newest version.
The following extra packages will be installed:
  libgl1-nvidia-alternatives libgl1-nvidia-glx libglx-nvidia-alternatives
  nvidia-common nvidia-kernel-common nvidia-vdpau-driver
Recommended packages:
  nvidia-kernel-260.19.44
The following NEW packages will be installed:
  libgl1-nvidia-alternatives libgl1-nvidia-glx libglx-nvidia-alternatives
  nvidia-common nvidia-glx nvidia-kernel-common nvidia-kernel-dkms
  nvidia-settings nvidia-vdpau-driver nvidia-xconfig
0 upgraded, 10 newly installed, 0 to remove and 21 not upgraded.
Need to get 20,1 MB of archives.
After this operation, 63,8 MB of additional disk space will be used.
Do you want to continue [Y/n]? y
Get:1 http://ftp.debian.org/debian/ testing/contrib nvidia-common i386 20110213+1 [8.328 B]
Get:2 http://ftp.debian.org/debian/ testing/non-free libgl1-nvidia-alternatives i386 260.19.44-1 [59,6 kB]
Get:3 http://ftp.debian.org/debian/ testing/non-free libgl1-nvidia-glx i386 260.19.44-1 [7.069 kB]
Get:4 http://ftp.debian.org/debian/ testing/non-free libglx-nvidia-alternatives i386 260.19.44-1 [59,4 kB]
Get:5 http://ftp.debian.org/debian/ testing/contrib nvidia-kernel-common i386 20110213+1 [7.570 B]
Get:6 http://ftp.debian.org/debian/ testing/non-free nvidia-kernel-dkms i386 260.19.44-1 [7.654 kB]
Get:7 http://ftp.debian.org/debian/ testing/non-free nvidia-glx i386 260.19.44-1 [3.273 kB]
Get:8 http://ftp.debian.org/debian/ testing/non-free nvidia-vdpau-driver i386 260.19.44-1 [1.036 kB]
Get:9 http://ftp.debian.org/debian/ testing/contrib nvidia-settings i386 195.36.24-1 [825 kB]
Get:10 http://ftp.debian.org/debian/ testing/contrib nvidia-xconfig i386 195.36.31-1 [71,7 kB]
Fetched 20,1 MB in 1min 57s (171 kB/s)                                         
Paketler önyapılandırılıyor ...
Selecting previously deselected package nvidia-common.
(Reading database ... 132700 files and directories currently installed.)
Unpacking nvidia-common (from .../nvidia-common_20110213+1_i386.deb) ...
Setting up nvidia-common (20110213+1) ...
Selecting previously deselected package libgl1-nvidia-alternatives.
(Reading database ... 132708 files and directories currently installed.)
Unpacking libgl1-nvidia-alternatives (from .../libgl1-nvidia-alternatives_260.19.44-1_i386.deb) ...
Selecting previously deselected package libgl1-nvidia-glx.
Unpacking libgl1-nvidia-glx (from .../libgl1-nvidia-glx_260.19.44-1_i386.deb) ...
Selecting previously deselected package libglx-nvidia-alternatives.
Unpacking libglx-nvidia-alternatives (from .../libglx-nvidia-alternatives_260.19.44-1_i386.deb) ...
Selecting previously deselected package nvidia-kernel-common.
Unpacking nvidia-kernel-common (from .../nvidia-kernel-common_20110213+1_i386.deb) ...
Selecting previously deselected package nvidia-kernel-dkms.
Unpacking nvidia-kernel-dkms (from .../nvidia-kernel-dkms_260.19.44-1_i386.deb) ...
Selecting previously deselected package nvidia-glx.
Unpacking nvidia-glx (from .../nvidia-glx_260.19.44-1_i386.deb) ...
Selecting previously deselected package nvidia-vdpau-driver.
Unpacking nvidia-vdpau-driver (from .../nvidia-vdpau-driver_260.19.44-1_i386.deb) ...
Selecting previously deselected package nvidia-settings.
Unpacking nvidia-settings (from .../nvidia-settings_195.36.24-1_i386.deb) ...
Selecting previously deselected package nvidia-xconfig.
Unpacking nvidia-xconfig (from .../nvidia-xconfig_195.36.31-1_i386.deb) ...
Processing triggers for gnome-menus ...
Processing triggers for desktop-file-utils ...
Processing triggers for menu ...
Processing triggers for man-db ...
Setting up libgl1-nvidia-alternatives (260.19.44-1) ...
Adding 'diversion of /usr/lib/libGL.so to /usr/lib/nvidia/diversions/libGL.so by libgl1-nvidia-alternatives'
Adding 'diversion of /usr/lib/libGL.so.1 to /usr/lib/nvidia/diversions/libGL.so.1 by libgl1-nvidia-alternatives'
Adding 'diversion of /usr/lib/libGL.so.1.2 to /usr/lib/nvidia/diversions/libGL.so.1.2 by libgl1-nvidia-alternatives'
Setting up libglx-nvidia-alternatives (260.19.44-1) ...
Adding 'diversion of /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so to /usr/lib/nvidia/diversions/libglx.so by libglx-nvidia-alternatives'
Adding 'diversion of /usr/lib/debug/usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so to /usr/lib/nvidia/diversions/libglx.so.dbg by libglx-nvidia-alternatives'
Setting up nvidia-kernel-common (20110213+1) ...
update-initramfs: deferring update (trigger activated)
Setting up nvidia-kernel-dkms (260.19.44-1) ...
Loading new nvidia-260.19.44 DKMS files...
First Installation: checking all kernels...
Building only for 2.6.32-5-686
Building initial module for 2.6.32-5-686
Done.

nvidia.ko:
Running module version sanity check.
 - Original module
   - No original module exists within this kernel
 - Installation
   - Installing to /lib/modules/2.6.32-5-686/updates/dkms//

depmod.....

DKMS: install Completed.
Setting up nvidia-vdpau-driver (260.19.44-1) ...
Setting up nvidia-settings (195.36.24-1) ...
Setting up nvidia-xconfig (195.36.31-1) ...
Processing triggers for libgl1-nvidia-alternatives ...
update-alternatives: using /usr/lib/nvidia/diversions/libGL.so.1 to provide /usr/lib/libGL.so.1 (libGL.so.1) in auto mode.
update-alternatives: using /usr/lib/nvidia/diversions/libGL.so to provide /usr/lib/libGL.so (libGL.so) in auto mode.
Setting up libgl1-nvidia-glx (260.19.44-1) ...
update-alternatives: using /usr/lib/nvidia/libGL.so.1 to provide /usr/lib/libGL.so.1 (libGL.so.1) in auto mode.
Processing triggers for libglx-nvidia-alternatives ...
update-alternatives: using /usr/lib/nvidia/diversions/libglx.so to provide /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so (libglx.so) in auto mode.
update-alternatives: warning: skip creation of /usr/lib/debug/usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so because associated file /usr/lib/nvidia/diversions/libglx.so.dbg (of link group libglx.so) doesn't exist.
Setting up nvidia-glx (260.19.44-1) ...
No diversion 'diversion of /usr/lib/xorg/modules/extensions/libGLcore.so to /usr/lib/nvidia/libGLcore.so.xlibmesa by nvidia-glx', none removed.
No diversion 'diversion of /usr/lib/xorg/modules/extensions/libGLcore.a to /usr/lib/nvidia/libGLcore.a.xlibmesa by nvidia-glx', none removed.
No diversion 'diversion of /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.a to /usr/lib/nvidia/libglx.a.xlibmesa by nvidia-glx', none removed.
update-alternatives: using /usr/lib/nvidia/libglx.so to provide /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so (libglx.so) in auto mode.
Processing triggers for initramfs-tools ...
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-2.6.32-5-686
Processing triggers for menu ...
Processing triggers for libgl1-nvidia-alternatives ...

---------- Post added at 19:44 ---------- Previous post was at 19:31 ----------

nvidia-xconfig komutunun sonucu;

Kod:
Using X configuration file: "/etc/X11/xorg.conf".
Backed up file '/etc/X11/xorg.conf' as '/etc/X11/xorg.conf.backup'
New X configuration file written to '/etc/X11/xorg.conf'

Sanırım olmadı.

kosasker

Profesör
Reaksiyon puanı
49
Gönderidiğim mesajlardaki adımları sırayla uygularsan sorun olmaz kardeş.

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
Hocam uyguladım farklı bişey yapmadım iki tane komut işte yaptım ama durum budur :)

Driver ilk verdiğin linkteydi
nvidia-xconfig

komutlarını çalıştırdım ben de.

kosasker

Profesör
Reaksiyon puanı
49
reboot et makinayı. orada diyor ki, yeni dosya oluşturuldu.
etkin olması için yeniden başlatman gerek makinayı.

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
ilk komuttan sonra reset atmıştım, geri açtığımda nvidia-xconfig komutunu uyguladım. Sanırım nvidianın kontrol paneli gelmesi gerekiyordu ama yukarıda yazdığım şeyler geldi.

Ama driver kuruldu sanırım videolar düzgün oynuyor. Teşekkür ederim.

Kontrol panelini de nasıl açacağımı bulursam..

kosasker

Profesör
Reaksiyon puanı
49
Denetim Merkezi ya da
Alt + F2 -> gnome-control-center ! :)
Hadi kolay gelsin. :clover:

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Benim beğenmeme sebebim de buydu, ekran kartı sürücüsü yüklenemiyordu ve bozuk paket uyarısı veriyordu. Sanırım hala düzeltmemişler.

Ekran kartın için birşey diyemem ama güncelleme meselesi büyütülecek bir sorun değil, Ali'nin verdiği linkte de görülüyor, Linux Mint forumunda sorunu nasıl basit bir şekilde çözdüğümü yazdım :) Ve dediğim şekilde yapan bir arkadaş işe yaradığını onayladı :)
İlk mesaja ekleyeceğim çözümü :)

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
Hasan usta ben ubuntuya geri döndüm :D

Neden dersen mint de compizi aktif edince videoların yine ubuntudaki gibi dalgalandığını gördüm, ubuntuyu açıp compizi kapadım baktım dalga falan yok, e ben de geri döndüm haliyle :D

Ama bi çok şey öğrendim bu arada :) Clonezillayı ezberledim :D nvidia driver'ı kurmayı öğrendim :D

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Hasan usta ben ubuntuya geri döndüm :D

Neden dersen mint de compizi aktif edince videoların yine ubuntudaki gibi dalgalandığını gördüm, ubuntuyu açıp compizi kapadım baktım dalga falan yok, e ben de geri döndüm haliyle :D

Ama bi çok şey öğrendim bu arada :) Clonezillayı ezberledim :D nvidia driver'ı kurmayı öğrendim :D

Ah be kardeşim neden bu kadar çabuk vazgeçtin, seviniyordum bana yoldaş çıktı diye.. :D
Kartın zaten sıkıntı çıkarıyo hep bi de compizi açarsan olacağı belli tabi :P
İnternette takıldın mı hiç video falan izledin mi LMDE kurulu iken?

y_ates

Dekan
Reaksiyon puanı
65
Ekran kartın için birşey diyemem ama güncelleme meselesi büyütülecek bir sorun değil, Ali'nin verdiği linkte de görülüyor, Linux Mint forumunda sorunu nasıl basit bir şekilde çözdüğümü yazdım :) Ve dediğim şekilde yapan bir arkadaş işe yaradığını onayladı :)
İlk mesaja ekleyeceğim çözümü :)
Sorun o değil ki, uğraşsam yarım saate çözülecek sorunlar ancak bu tür sorunlar dağıtımın "henüz hazır olmadığını" gösteriyor. Şu aralar sorunlarla uğraşacak mecalim yok, kur kullan bir dağıtım arıyorum. Ubuntu yani. Yoksa favorim her zaman Arch ama artık pek uğraşasım gelmiyor.

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Sorun o değil ki, uğraşsam yarım saate çözülecek sorunlar ancak bu tür sorunlar dağıtımın "henüz hazır olmadığını" gösteriyor. Şu aralar sorunlarla uğraşacak mecalim yok, kur kullan bir dağıtım arıyorum. Ubuntu yani. Yoksa favorim her zaman Arch ama artık pek uğraşasım gelmiyor.
Uğraşmak istemiyorsan tamam, zorla kullandıracak değilim :D Ali de vazgeçmiş mesela...

Uğraşmaktan kasıt abartılacak birşey değil denemek isteyen arkadaşların gözü korkmasın, bir iki ufak sorunun çözülmesi sadece :)
Ayrıca daha yeni olduğu için, Ubuntu'dan sıyrılıp Debian'a geçtiği için ufak tefek sorunlar var, bunlar normal zamanla düzeltilecek şeyler, birkaç yıl içerisinde Ubuntu'dan daha sorunsuz olacağına inanıyorum, bu ışığı gördüm Mint'te :) Hayalci olduğumu düşünmeyin öyle olsam birkaç yıl gibi uzun bir zamandan bahsetmezdim :)

y_ates

Dekan
Reaksiyon puanı
65
@karcx, Seni engelleyen yok istediğini kullan :D Benim ne kullandığımı ne yapacaksın :D