Wanted: Fedora'yı kaldırmama yardım edebilecek birisi aranıyor.

elmalisoda

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Merhaba

Bilgisayarımda windows 7 ve fedora 12 kurulu. Fedora kablosuz kartımı tanımamıştı ve çok uğraştığımız halde bir türlü tanıtamadık. Şimdi fedorayı kaldırmak istiyorum, yardım edebilir misiniz? (Çoğul konuşuyorum, çünkü aslında fedora kurmakla da kablosuz kartı tanıtmakla da ben uğraşmadım.)

Sorunlar;
1. Bu işlerden hiç anlamıyorum, kendime 10 üzerinden en fazla 1 puan veririm.
2. Başka bir şey anlatmama gerek yok sanırım 1. sorun diğer hepsini kapsıyor :D ama yine de;
3. Elimde recovery adı altında 3 adet cd bulunmaktadır (?) süreç içerisinde işime ne kadar yarayacağını bilmesem de içimden korku dolu bir his onlara ihtiyacım olacağını söylüyor.
4. Az kalsın unutuyordum; Fedora hangi cehennemin içine kurulu hiç bi fikrim yok :w00t:

"Bu sorunların hepsiyle birden ben baş edebilirim, açılın uleynn" diyebilecek bir babayiğit aranıyor. Sonra da benim lanetli kablosuz kartımı tanıyabilecek ve "yeni başlayanlar için" en uygun linux dağıtımını o açılacak olan boşluğa iliştirivermeme yardım edebilecek... bir babayiğit. :)

Notlar:
1. Aslında uzun aramalarım sonucu rtl8192se linux driver ını buldum ve indirdim ama artık "her şey için çok geç"ti. fedora ile olmaaazz...
2. Ve işte karşınızda muhteşem diskten bir görüntü...

1500.png

Emeği geçecek olan varsa, şimdiden teşekkürler :flowers:

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Çok kötü bir durum derhal uzaman birinden yardım alman gerekli...Yanlız bu işi bedavaya yapmazalar bilesin...
İyi şanslar..

elmalisoda

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Şaka mı? Yok canım, bu kadar zor olmamalı :):)

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
madem yerine yine linux kuracaksın o zaman işin kolay yapman gereken yeni kuracağın linux'u fedora'nın üstüne kurmak zaten kurulum sırasında fedoranın olduğu bölümü formatlayacak kuracağın sistem yani fedorayı kaldıracak hemde komple :)
yeni başlayanlar için önerim UBUNTU yada bizim olduğu için PARDUS ancak hiçbirşey bilmeden kurmaya kalkarsan windowsu silme riskin var öncelikle mutlaka kurulum kısmını iyi öğren ki başına bela almayasın :)

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Bunu linux üstadlarından birine sordum:Bana dedi ki:
Paypal hesabıma 1000$ gönderilirse hallederim.
Dedim ki üstad yapma yav o kadar para göndereceğime windows kuıllanırım daha iyi...
Üstad ondan sonra benden küstü şu anda barışmak için çeşitli yollar deniyorum ;ancak çok kızdığı için bir türlü konuşmuyor...
Bakalım ne olacak bu işin sonu...
Hem bedava diyorlar sonrada yardım isyeyince para istiyorlar anlamasım bu işten...

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Gparted indir, CD veya DVD'ye yaz. Bilgisayarı baştan başlat (sürücünün içinde kalsın). Gparted açıldıktan sonra Fedora'nın kurulu olduğu bölümleri NTFS olarak biçimlendir. Bu kadar :) Grub'u kaldırmak istersen de EasyBCD isimli programı kullanabilirsin.

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Dedim ki üstad yapma yav o kadar para göndereceğime windows kuıllanırım daha iyi...
Üstad ondan sonra benden küstü şu anda barışmak için çeşitli yollar deniyorum ;ancak çok kızdığı için bir türlü konuşmuyor...
Hem bedava diyorlar sonrada yardım isyeyince para istiyorlar anlamasım bu işten...
Demek ki her free gördüğüne bedava diye atlamayacaksın :P Özgür diye bir anlamı da var dmi? :D

elmalisoda

Profesör
Reaksiyon puanı
23
madem yerine yine linux kuracaksın o zaman işin kolay yapman gereken yeni kuracağın linux'u fedora'nın üstüne kurmak zaten kurulum sırasında fedoranın olduğu bölümü formatlayacak kuracağın sistem yani fedorayı kaldıracak hemde komple :)
yeni başlayanlar için önerim UBUNTU yada bizim olduğu için PARDUS ancak hiçbirşey bilmeden kurmaya kalkarsan windowsu silme riskin var öncelikle mutlaka kurulum kısmını iyi öğren ki başına bela almayasın :)

Sanırım benim diskim 4 e bölünmüş? 2 si windows için 2 si fedora.
Ben ubuntu kurmaya karar verirsem resimdeki 68 gb'lık alana kuracağım doğru mu? Diğer bölüm neyin nesi acaba :(

---------- Post added at 00:34 ---------- Previous post was at 00:32 ----------

:):) Üstad'a saygılar, ellerinden öpüyorum. Ama 1000$ az değil mi, hiç yakıştıramadım onun gibi bir üstada, bu kadar alçakgönüllü olmasın :)

---------- Post added at 00:36 ---------- Previous post was at 00:34 ----------

Gparted indir, CD veya DVD'ye yaz. Bilgisayarı baştan başlat (sürücünün içinde kalsın). Gparted açıldıktan sonra Fedora'nın kurulu olduğu bölümleri NTFS olarak biçimlendir. Bu kadar :) Grub'u kaldırmak istersen de EasyBCD isimli programı kullanabilirsin.

:) Teşekkürler, bu mesajın ilk satırını anladım. :D

Reaksiyon puanı
2,148
JCW'nin dediğini yap sen şimdilik. Boşver linux yüklemeyi.

Gparted ile görürsün hangi bölümler NTFS hangileri değil, NTFS olmayanları tekrar NTFS olarak biçimlendir.

Tamam diyorsan resimle de gösterebilirim.

elmalisoda

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Yani amacım, tüm bölümleri NTFS olarak biçimlendirmek mi?
Yok resimle filan uğraşma Ali, bunu denerim.

Sonra neler olacak peki :):)

Reaksiyon puanı
2,148
Sonra JCW'nin dediğine göre grub ekranı(pc yi açarken linux windows ayrımına geldiğin yer) kalkmamış olacak onu kaldırman gerekecek. Onu da EasyBCD ile yapacaksın.

Sürücüleri NTFS olarak biçimlendirdiğinde win7 den yerel disk olarak görebileceksin.

elmalisoda

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Anladım.. Yani windows bana yeter? :D

gparted-live-0.8.0-3.iso diye bişey indirdim, onu cd ye yazıyorum ve bilgisayarı yeniden başlatıyorum ?

Reaksiyon puanı
189
sadece easybcd sana yeterli aslında. easybcd ile windows 7 boot loader'ı bir daha yazıp, o bölümleri de silip yerine yeni bölüm açman yeterli :) niye bu kadar kasmışsınız anlamadım :)

Reaksiyon puanı
2,148
Hakkaten o bölümleri windows üzerinden de silebilir :) Gparted'a aklım gitti benim nedense :D

Evet boşver easybcd yeter.

elmalisoda

Profesör
Reaksiyon puanı
23
:w00t: anneeee

:) easybcd denen programı kuruyorum? son karar mı bu :D

Reaksiyon puanı
2,148
Kur o küçük bişey zaten zarar gelmez. Ama nasıl kullanılacağını ben bilmiyorum. Kur kenarda kalsın.

Şimdi gelelim linux'un kullandığı diskleri temizleyip windowsta kullanacak hale getirmeye. Tekrar disk yönetimini aç, içinde NTFS diye yazmayan isimsiz bölümlere sağ tıklayıp birimi sil de, ikisini de dedikten sonra tahminen birleşecekler sonra bölüm oluştur ya da biçimlendir gibi bi seçenek çıkacak biçimlendirip tekrar kullanıma kazandıracaksın.

O iki birimi sildikten sonra ne yapacağına karar veremezsen, çıkan seçenekleri burada belirt, arkadaşlar yardımcı olurlar, ben de burada olursam yardım ederim.

elmalisoda

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Sildim, bitti mi?

Şimdi biçimlendirmek için mi easybcd programını kullanmam gerek?

855.png

Reaksiyon puanı
189
Biri uzaktan bağlanıp halletsin şu sorunu yahu :D Tarifi böyle zor oluyo :D

Reaksiyon puanı
2,148
İkisini de sildin mi? 201 MB bişey kalmış da orada.

Sağ tıkladığında biçimlendir ya da bölüm oluştur gibi seçenekler var mı?

EasyBCD ayrı, o grub ekranını kaldırmak için.

elmalisoda

Profesör
Reaksiyon puanı
23
yaaaaa :)

yapıyorum işteee

ali sağ tıklayınca, "yeni basit birim" çıkıyor, ona tıklayınca da sihirbaz açıldı yaptım bişeyler ntfs yi seçtim filan ama biçimlendir dediğimde "diskte bu işlemi tanımlamaya yeterli alan yok" uyarısı çıkıyor.

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Sanırım benim diskim 4 e bölünmüş? 2 si windows için 2 si fedora.
Ben ubuntu kurmaya karar verirsem resimdeki 68 gb'lık alana kuracağım doğru mu? Diğer bölüm neyin nesi acaba :(

Diğer bölüm büyük ihtimal SWAP alanıdır (swap ram'in yetmediği durumlarda hard diskin ram gibi kullanılmasını sağlar) zaten ubuntu kurulumu yaparken görürsün swap diye yazar bölümün yanında :) ve evet 68Gb lık bölüme kuracaksın fedora gidecek yerine ubuntu gelecek ondan sonra senden iyisi yok :D

elmalisoda

Profesör
Reaksiyon puanı
23
:) ama amaa amamamaa yarıda kaldı

Ali'nin dediklerini yapıyodum, Ali gitti :scared:

SWAP alanı biçimlendirdim ama diğeri olmuyor. Yeterli alan yok uyarısı çıkıyor ne alakaysa

Reaksiyon puanı
2,148
Pardon arada bir bakabiliyorum. Yarın daha müsait olurum bugün bitmezse.

200 küsürlük alan biçimlendi diğeri mi duruyor ? Hangisi biçimlendi? Bi resim koyar mısın?

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
çok uzadı bu konu kardeşim kur easeus partition master home edition tamamen ücretsizdir http://www.easeus-software.com/download/epm.zip
kurduktan sonra açarsın programı önce sondaki o boş alanı delete dersin sonra ayrılmamış alanla onu birleştir son olarak create dersin filetype:ntfs yaparsın olur biter bu kadar basit yap hadi bekliyorum

elmalisoda

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Son durum bu

1063.png

acelesi yok ali, çok geç olmuş zaten. Şimdi bilgisayarı kapatıp tekrar açınca eskisi gibi olacak yine değil mi? yani açılışta bi sorun olacak mı? onu bileyim bi tek.

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Son durum bu

1063.png

acelesi yok ali, çok geç olmuş zaten. Şimdi bilgisayarı kapatıp tekrar açınca eskisi gibi olacak yine değil mi? yani açılışta bi sorun olacak mı? onu bileyim bi tek.
sen dediğimi yap programı kur önce g'yi sil sonra burada boş alan olarak görülen kısmı sil ok?

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
recovery cd'n var mı ? ya da kurulum dvdsi ?

elmalisoda

Profesör
Reaksiyon puanı
23
kuruyorum programı yaa ne havası bi dakka :D