Pardus'a Giden Yolda Aklıma Takılanlar

erenberk

Rektör
Reaksiyon puanı
100
Şimdi arkadaşlar malum Pardus 2011 için sayılı gün kaldı. Benim de aklımda bazı sorular var...

Ben şu an Windows 7 32bit kullanıyorum. 64bit kullanamamamın tek nedeni Usb modemimin win7 64 bite destek vermemesiydi (önceki versiyonlarda veriyor muydu onu da bilmiyorum). Usb modemim Airties Wus-300. Pardus için kurulumu internette bolca mevcut ve gayet açıklanmış bir şekilde var.

Mesela: http://tr.pardus-wiki.org/Donanım:Airties_WUS-300

Ben diyorum ki Pardus 2011'i 64 bit indireyim - en azından öyle istiyorum. Fakat işte bu driver meselesi kafama takıldı birden. Mevcut anlatımlarda 32bit veya 64bit olarak belirtilmemiş.

----------------------------------------------------------------------

Şimdi ilk sorum: Pardus 2011 64 bit kurarsam Wus 300 çalışır mı?

İkinci sorum: Windows 7'de olduğu gibi driverlarım otomatik mi yüklenecek yoksa beni uğraştırıp tek tek uyumluları bulup kurmam mı gerekecek?

Üçüncü sorum (Aslında cevabını bildiğimi düşündüğüm ama onaylatmak istediğim bir soru) : 64bitlik sistemde Windows'ta olduğu gibi 32bit programların da çalışması gerekir. Windows kendi 32bitlik bir alan oluşturup otomatik oraya kuruyordu programları - bu konuda Pardus'ta bir sıkıntı yaşanıyor mu?

Dördüncü sorum: Önceden hiç Linux deneyimim olmadı - hep Windows kullandım. Pardus'a geçince altından kalkamayacağım şeyler ortaya çıkar mı? Tabi ki alışmak biraz zaman alacaktır ama demek istediğim Pardus başlangıç için doğru bir seçim mi?

Beşinci sorum: Planım Windows'tan komple kurtulmak. Pardus'un yanında Windows'a gerek var mı? (Oyun oynamıyorum.)

Şu an için bu kadarı aklıma takıldı. Aklıma soru geldikçe bu başlıkta sizlere sormayı düşünüyorum. Cevaplarınızı bekliyorum arkadaşlar...

ddddddddddd

Profesör
Reaksiyon puanı
19
Dördüncü sorum: Önceden hiç Linux deneyimim olmadı - hep Windows kullandım. Pardus'a geçince altından kalkamayacağım şeyler ortaya çıkar mı? Tabi ki alışmak biraz zaman alacaktır ama demek istediğim Pardus başlangıç için doğru bir seçim mi?
en doğru seçim.senin anadilinde bir işletim sistemi ve kullanması çok kolay

Beşinci sorum: Planım Windows'tan komple kurtulmak. Pardus'un yanında Windows'a gerek var mı? (Oyun oynamıyorum.)
Kesinlikle yok windowsu kaldır gitsin.

JJaWaa

Doçent
Reaksiyon puanı
5
İlk sorun için birşey diyemicem gerekli açıklama parduswikide var

ikinci sorun için:Pardusta herşey otomatik yükleniyor sadece yazıcı larda biraz sorun çıkarabiliyor oda hemen hallediliyor

üçüncü sorun için: olmaz çünkü pardusta kurulumla beraber herşey hazır gelir ve sen seçer yüklersin

dördüncü sorun için: Aksaklıklar elbet meydana gelicektir ama sakın yılmayın özgürlükiçin adlı forumda herşeye yardım ediliyor 7 gün 24 saat boyunca

beşinci sorun için:Eğer programlama yapıyorsan c# vb gibi gerekiyor bu tür ms yazılımları linux ortamında çalışmıyor sen bana ulaş istediğin sorunun cevabını sana uzun uzun anlamlı olarak veririm...

erenberk

Rektör
Reaksiyon puanı
100
Cevaplarınız için çok teşekkürler. Şu ilk sorumun haricinde kafamdakiler büyük ölçüde giderildi. İlk sorum da net bir şekilde yanıtlanırsa 8 gün sonra direk 64bit i indireceğim. :)

MSDN

Profesör
Reaksiyon puanı
22
İlk sorun için birşey diyemicem gerekli açıklama parduswikide var

ikinci sorun için:Pardusta herşey otomatik yükleniyor sadece yazıcı larda biraz sorun çıkarabiliyor oda hemen hallediliyor

üçüncü sorun için: olmaz çünkü pardusta kurulumla beraber herşey hazır gelir ve sen seçer yüklersin

dördüncü sorun için: Aksaklıklar elbet meydana gelicektir ama sakın yılmayın özgürlükiçin adlı forumda herşeye yardım ediliyor 7 gün 24 saat boyunca

beşinci sorun için:Eğer programlama yapıyorsan c# vb gibi gerekiyor bu tür ms yazılımları linux ortamında çalışmıyor sen bana ulaş istediğin sorunun cevabını sana uzun uzun anlamlı olarak veririm...

Valla ben linux kullanamıyorum, kendi kurduğu ekran kartı driverları sayesinde işletim sistemi bir daha açılmıyor. 60 hz ayarını yükseltiyormu, çözünürlüğümü fazlalaştırıyor bilmiyorum ama ekranda şu yazıyor -monitör yazıyor- 1280 x 1024 .:. 60hz ... ayalarına getirin diyor.
Ekran kartımda tanımayacak cinsten değil: ATI Radeon HD 4350

JJaWaa

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Valla ben linux kullanamıyorum, kendi kurduğu ekran kartı driverları sayesinde işletim sistemi bir daha açılmıyor. 60 hz ayarını yükseltiyormu, çözünürlüğümü fazlalaştırıyor bilmiyorum ama ekranda şu yazıyor -monitör yazıyor- 1280 x 1024 .:. 60hz ... ayalarına getirin diyor.
Ekran kartımda tanımayacak cinsten değil: ATI Radeon HD 4350

Linux'ün hangi işletim sistemini kullanıyorsun Ubuntuyu bilmiyorum ama PARDUS'ta ekran kartı ile ilgili olan sorunların bir çoğu düzeltildi...

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
4 aydır Pardus kullanıyorum ve çok memnunum. Hiç düşünmeden geç derim. :)

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
1- İnternette, çalıştırılmasıyla ilgili çozümler sunulmuş
2- Çok büyük bir kısmı yüklü gelir. Yazıcı veya benzeri şeyler için paket yöneticisinden sürücü bulup yüklemeniz gerekebilir.
3- Galiba 64 bit olarak derlenmeleri gerekiyordu bu konuda hiç bilgim yok. Sadece paket yöneticisinden program yükleyecekseniz bu tür şeyleri düşünmenize gerek yok
4- Şaka mı yapıyorsun :D Ben de ilk olarak Pardus'la başladım. Sanki yıllardır kullanıyormuşum gibi gelmişti :)
5- Oyun dışında,Photoshop gibi programlarla uğraşıyorsan Windows'a ihtiyaç duyabilirsin.

kowalskii

Profesör
Reaksiyon puanı
24
Pardus 2011, bir çok linux (hatta sanırım hepsinden) sürümünden daha kapsamlı ve uygulama/araç bakımından zengin geliyordur. Pardus 2011 i kullanmıyor olmamın tek nedeni, KDE olması. Mint 10 daki gnome çok hoşuma gidiyor. :)

Belirli bir özellikli program kullanmadığın sürece Windows a ihtiyaç duymazsın. Mesela AutoCAD programını saymazsak ben hiç Windows a dönmüyorum. Sürekli Mint dayım. Yazılım konusunda sıkıntı çekeceğini sanmıyorum. Eğer ilk defa kullanacaksan tak-çalıştır sürümünü indir ve biraz kurcala. Ön fikir her zaman iyidir. Ben de 64 bit versiyonunu kurmuştum ama bir sorun yaşamadım. atta microsoft marka wireless mause da bile :D

Bütün sorularını kafana takma, sadece wireless modem için kesin birşey söyleyemem ama büyük ihtimal benim tahminimce çalışır.

tolga3589

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Pardusu kimseye önermiyorum.Başlanıc itibari ile ubuntu veya linux mint ile başlayın.. Alıştıktan ve linux kullanmada profesyonel olduktan sonra en son gececeğiniz linux dağıtımı kesinlikle Gentoo olacaktır göreceksiniz..

JJaWaa

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Pardusu kimseye önermiyorum.Başlanıc itibari ile ubuntu veya linux mint ile başlayın.. Alıştıktan ve linux kullanmada profesyonel olduktan sonra en son gececeğiniz linux dağıtımı kesinlikle Gentoo olacaktır göreceksiniz..

Neden önermediğini söyler misin Milli bir işletim sistemi kullanımı kolay ve tamamen Türkçe sen burda kendi fikrini söylemişsin ama kişi Pardusa geçmek istiyor önyargılı olmayı artık bırakın destek vermemiz gereken yere insanları Pardus'tan soğutmayın ve PARDUS 2011 yabancı kaynaklara bile konu oldu (iyi yönde )

kowalskii

Profesör
Reaksiyon puanı
24
Pardus 2011 e linux demek bin şahit ister bence farklı bir yola girmiş :) eğer yeterli çalışmalar yapılırsa fenomen bile olur kanaatimce.

tolga3589

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Neden önermediğini söyler misin Milli bir işletim sistemi kullanımı kolay ve tamamen Türkçe sen burda kendi fikrini söylemişsin ama kişi Pardusa geçmek istiyor önyargılı olmayı artık bırakın destek vermemiz gereken yere insanları Pardus'tan soğutmayın ve PARDUS 2011 yabancı kaynaklara bile konu oldu (iyi yönde )

Neden önermiyorum çünkü; Bütün modülleri ubuntudan alınmış ve editlenmiştir..Yani kısaca çakma bir işletim sistemi olduğundan önermiyorum... Sıfırdan yazılmış bir işletim sistemi değildir.Bunu kodlardan anlayanlar kodları incelediğinde anlar.. Yani daha kısaca bizleri böyle kandırmışlardır.Sıfırdan modül yazsınlar o zaman bende gider destek olurum ne yapılması gerekiyorsa.. Bırakın artık pofpoflanmayı gercekten sağlam birtane sıfırdan kodlama yapılacaksa o zaman seve seve reklamını yaparım kodlamaya bile yardım ederim... Siz olaya görsel olarak bakarsanız tabi ki arka planını göremezsiniz.. O yüzden ubuntu diyorum başlangıc itibari ile..

Selametle..

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Neden önermiyorum çünkü; Bütün modülleri ubuntudan alınmış ve editlenmiştir..Yani kısaca çakma bir işletim sistemi olduğundan önermiyorum... Sıfırdan yazılmış bir işletim sistemi değildir.Bunu kodlardan anlayanlar kodları incelediğinde anlar.. Yani daha kısaca bizleri böyle kandırmışlardır.Sıfırdan modül yazsınlar o zaman bende gider destek olurum ne yapılması gerekiyorsa.. Bırakın artık pofpoflanmayı gercekten sağlam birtane sıfırdan kodlama yapılacaksa o zaman seve seve reklamını yaparım kodlamaya bile yardım ederim... Siz olaya görsel olarak bakarsanız tabi ki arka planını göremezsiniz.. O yüzden ubuntu diyorum başlangıc itibari ile..

Selametle..

Ubuntu da Debian tabanlı değil mi?
Onu bırak tüm Linux dağıtımları birbirine benzer...
Sen boşuna Linux kullanıyorsun.

tolga3589

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Ubuntu da Debian tabanlı değil mi?
Onu bırak tüm Linux dağıtımları birbirine benzer...
Sen boşuna Linux kullanıyorsun.

Yanlışın var senin sadece çekirdek ortaktır.. Orda bir sorunumuz yok bütün linuxcular hemfikirdir o konuda.. Fakat modüller öyle değil, modüller sıfırdan kodlandığı için ubuntudur adı,gentoodur adı,minttir adı..Öyle dediğin gibi olsaydı haklısın derdim... Fakat sanırım pek bir bilgin yok linuxu iyi araştırıp anlayın derim..

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Yanlışın var senin sadece çekirdek ortaktır.. Orda bir sorunumuz yok bütün linuxcular hemfikirdir o konuda.. Fakat modüller öyle değil, modüller sıfırdan kodlandığı için ubuntudur adı,gentoodur adı,minttir adı..Öyle dediğin gibi olsaydı haklısın derdim... Fakat sanırım pek bir bilgin yok linuxu iyi araştırıp anlayın derim..
Modülleri sıfırdan kodlamak mı :blink: Demek istediğin dağıtıma has yazılımlar ?

tolga3589

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Evet dağıtıma has kendi modülleri kendi orjinal kodlarından bahsediyorum yoksa bende gidip hazır kodları alıp bikac edit çekip derleyebilirim..Bu hiç zor birşey değil.. Nitekim anlatmak istediğim bu işte modülleri editleyerek piyasaya sürülmüştür pardus... Yeni sürümüde incelicem edit var mı yok mu diye..

Reaksiyon puanı
2,148
Ben yine de "normal" olması taraftarıyım :)
Tabi kendi bileceği iş.

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Evet dağıtıma has kendi modülleri kendi orjinal kodlarından bahsediyorum yoksa bende gidip hazır kodları alıp bikac edit çekip derleyebilirim..Bu hiç zor birşey değil.. Nitekim anlatmak istediğim bu işte modülleri editleyerek piyasaya sürülmüştür pardus... Yeni sürümüde incelicem edit var mı yok mu diye..
Bu söylediklerini rasyonel delillere dayandırabilir misin? Zira Pardus hiç bir dağıtımı temel almıyor Pardus 1.0 hariç. Kendi modülleri var, PiSi, YALI, ,COMAR, TASMA, AHENK, MUDUR, Paket Yöneticisi Arayüzü,...vs...

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39

YALI, Kaptan, Pisi, Çomar gibi kendi kodladıkları şeyleri kullanıyorlar... Hazır yazılımları alıp bir araya getirip işte size Pardus demiyorlar. Pardus'a toplama bilgisayar muamelesi yapmayın.

kowalskii

Profesör
Reaksiyon puanı
24
Pardus candır. Pardus 2011 canan :D Pardus un arayüzü hiçbir sürümde yok. Kendi yazılımını kullanıyor ve baz olarak Türkçe'den yazıldığı için, uyumluluk sorunları da yk Türkçe ile.

tolga3589

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Madem öyle şunu söyleyebilirim..Hep diyorsunuz ya pardus %100 türk işletim sistemi %100 türkçe, neden konsole dan program kurarken sudo pisi install program yazıyoruz ? Ayrıca pardus debian değil gentoo tabanlıdır.Pardusun şu anda kendi paket yöneticisi var başka birşeyi yok ..sonradan suseye kaydı modülleri vs. suse den gelme aşırma yani..glibc nin son sürümüyle gcc nin son sürümüyle kde nin son sürümüyle hava atıyorlar kendileri ne yapmışlar? ubuntu utouch yaptı dokunmatik ekran vs....pardusun kendisi ne yapmış?

Ha ben kötülemek mahiyetinde söylemiyorum kızdığım sadece neden böyle yapıyolar.. Şöyle kendimize has özellikleri olan bir işletim sistemimiz olmasını kim istemez ki bknz Rusya..

Selametle..

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Madem öyle şunu söyleyebilirim..Hep diyorsunuz ya pardus %100 türk işletim sistemi %100 türkçe, neden konsole dan program kurarken sudo pisi install program yazıyoruz ? Ayrıca pardus debian değil gentoo tabanlıdır.Pardusun şu anda kendi paket yöneticisi var başka birşeyi yok ..sonradan suseye kaydı modülleri vs. suse den gelme aşırma yani..glibc nin son sürümüyle gcc nin son sürümüyle kde nin son sürümüyle hava atıyorlar kendileri ne yapmışlar? ubuntu utouch yaptı dokunmatik ekran vs....pardusun kendisi ne yapmış?

Ha ben kötülemek mahiyetinde söylemiyorum kızdığım sadece neden böyle yapıyolar.. Şöyle kendimize has özellikleri olan bir işletim sistemimiz olmasını kim istemez ki bknz Rusya..

Selametle..

Senin derdin başka anlaşılan, istersen Turkix işletim sistemini destekle. Veya Tulga Linux'u...Ama çamur atma, daha güzelini istiyorsan geliştiricilerle iletişime geç ve taleplerini ilet, seni bundan alıkoyan bir şey yok. Burada kimse Pardus üzerinden geçim sağlamıyor. Biz yapılan işle gurur duyuyoruz ve daha da gelişmesini istiyoruz. Dediğim gibi forumlara üye ol orada istediğin gibi söz söyle. Sana daha doyurucu cevap vereceklerdir.
Bu arada 7.IRC toplantısı var bu akşam istersen ona katıl.

Sıra geldi önemli noktaya. Toplantımız 14 Ocak 2011 Cuma günü saat 19.00'da düzenleyeceğiz. Yaklaşık 1-1.5 saat sürecek toplantımıza tüm yöneticilerimizi, katkıcılarımızı ve kullanıcılarımızı davet ediyoruz.
irc.freenode.org adresinde ozgurlukicin kanalı

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
265
Bazen pardus linux ubuntu kubuntu nedir diye merak ediyorum..sonra bu sistemleri kullananların bu konuda olduğu gibi konuşmalarına şahit oluyorum...''yok arkadaş ''diyorum bu sistemler bize göre değil..

yani ciddi anlamda sanıyorum ki:bahsi geçen sistemleri kullanmak için ileri derecede bilgisayar bilmek gerekiyor.

ve yine sanıyorum ki:bu sistemi orta ya da ileri derecede bilmeyenlerin kullanması gereksiz ve zaman kaybı..

bu öngörülere sahip olmamın nedeni de bu tip işletim sistemlerini tavsiye edenlerin kullandıkları üslup...sanırsın nasadan iki bilim adamı tartışıyor..

genoe, çomar ,ubuntu,kubuntu, linux yok lünüx zaten genoe değildi ki,debian neydi dayı?pisi de var unutma..bunlar açık kaynak kodlu aslanıım:) kullanıcı tarafından geliştirilebilir bi sistem bunlar koççuuumm(zaten bu sözü duyunca diyorum senin neyine özgür işletim sistemi sen neyi geliştirecen zorhak) :D

yazı biraz karmaşık oldu ama zaten kafam da karışık...uzaylı gibi görüyorum ben pardusu ve diğerlerini :)

e tabi bunlar vesile olur kendi çapımda bir araştırma başlatırım ucundan kıyısından fikir sahibi olurum..Söz veriyorum kendime.

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
@ZorhaK;
Kullanmak bile bir destektir aslında, bu tarz yorumları yapan kişiler genelde bu sistemleri hiç kurup kullanmamış ve kulaktan dolma bilgilerle burada ahkam kesen ve yorum yapan kişilerdir. Sana tavsiyem sanal olarak kur ve incele o da olmadı canlı sürümleri CD veya DVD üzerinden çalıştır ve bir bak... Çoğu yorumun gereksiz olduğunu göreceksin.,
Zaten insanımız bilgisayarı ve işletim sistemlerini genellikle internete grimek müzik dinlemek ve film izlemek için kullanıyor ve Linux bunların hepsine ve daha fazlasına da cevap verebilen bir seçenektir.
"Kişi bilmediğinin düşmanıdır" demiş büyüklerimiz, düşmanlık bilmemekten ileri geliyor.

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
265
bak böyle yorumlarla gelin canımı yiyin:)

evet..dediğin gibi bilmediğim için böyle hararetli tartışmalarınız benim cesaretimi daha çok kırıyor..önce ön araştırma ya başlayayım kendi çapımda..

adım 1: ne kuracağıma karar vermek(pardus 2011 olur mu?)

adım 2: kuruluma ve kullanıma dair nette araştırma yapacağım.

bir de soru sıağı sıcağına:işyerimdeki bilgisayara kurmak isterim ama güvenlik kameraları bu pc ye bağlı..acaba pardusta da çalıştırabilir miyim ben bu kameraları.. yani sürücü cd si var bende:)

---------- Post added at 10:29 ---------- Previous post was at 10:23 ----------

bir de pardusla ilgili her türlü anlatım tanıtım soruların cevapların olduğu bir site söyler misiniz bana:)

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Kameraların markasına göre Linux desteğine ve sürücü bulunup bulunmadığına bakabilirsin. Olmadı WINE ile Windows programını çalıştırmayı denersin. Eğer böyle bir düşüncen varsa Live-Canlı sürümünü dene önce.

Pardus 2011 kullanabilirsin, eğer internet konusunda sıkıntın yoksa şimdi kur veya dene hatta. Zira günlük veya günaşırı güncelleme oluyor ve bazen 200-300 Mb lık bir değişim söz konusu. Kotalı kullanıcılara tavsiye etmem. Tabi kararlı sürüm çıktığında bu oran düşüyor.

Ne tercih edeceğin senin tarzına bağlı, gönül ister ki yerli olarak geliştirilen KDE tabanlı Pardus kur ama görsellik konusunda bazı arkadaşlar Gnome tercih ediyorlar veya hız için XFCE, Enlightenment, ... Ekran görüntülerine bakıp hangisi senin tarzın karar ver olmadı sonra değiştirirsin.

Pardus için www.ozgurlukicin.com, pardus-linux.org tavsiye ederim.

erenberk

Rektör
Reaksiyon puanı
100
Siteleri ben söyleyeyim:

http://www.ozgurlukicin.com/

http://tr.pardus-wiki.org

Güvenlik kamerası programının linux desteği olması gerekir yoksa çalışmaz büyük ihtimalle...

---------- Post added at 10:34 ---------- Previous post was at 10:33 ----------

evowinds benden önce davranmışsın :D