Yeni başlayacak olan kişiye linux tavsiyesi

CarLosray

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Evet arkadaşlar başlıkta belirttiğim gibi yeni başlayacak kişiye linux tavsiyesi istiyorum
sistemime linux kurmak istiyorum :helpsmilie:

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104
2 seçenek sunuyorum sana,

Pardus veya Mint.

Farklı masaüstü ortamlarını kullanıyorlar. ikisini de araştırırsın hatta mümkünse kurup incelersin. Hoşuna gideni seçip yoluna devam edersin.

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Paket sistemi çok yaygın olduğundan yani windows tabanlı exe gibi .deb uzantılı dosyaları çok rahat bulabileceğini düşünecek olursan tabiki Ubuntu.Çünkü Ubuntu çok yaygındır.

Hatta annesi Debiandan(.deb paket sisteminin yapan linux dağıtımıdır ve bir çok linux dağıtımı bu sistemi kullanır) bile an itibariyle popülerdir. Üstelik Linux'u ile ilgili tutoriallerin nerdeyse tamamı bu dağıtım üzerinde uygulanarak videolar yapılmakta. Youtube linux tutorial yazarsan ne demek istediğimi anlarsın.

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
ZorinOS veya Mint ISADORA

sdelta

Profesör
Reaksiyon puanı
145
Yukarıda yazan bazı dağıtımlar baştan seni soğutabilir linuxtan :) Öncelikle senin için önemli şey internet üzerinde bulabileceğin destekdir.

Linuxta en ünlü 2 arayüz var. Birisi Gnome, bir diğeri ise KDE. Aşağıdaki 2 dağıtımı tercih edebilirsin, hem çok kolay kurulum yaparsın, hemde çok rahat her konuda destek ve kaynak bulabilirsin internette, windowsda aldığın rahatı başlangıç aşamasında ancak aşağıdaki dağıtımlar sunabilir diye düşünüyorum.

Gnome için Ubuntu
Kde için Pardus

son güncel kararlı sürümlerini kurmanı tavsiye ederim.

bohongtw

Doçent
Reaksiyon puanı
27
yeni baslayan birisi icin ubuntu , windowsa en yakin sistem , kullanimi zor degil , eglenceli de , hata sikinti oldugu zaman duzeltmek kolay cunku piyasa da en cok kullanilanlardan oldugu icin ulasmasi kolay , sonra alisinca pardus da olur , mint de, arch da zortOS de :)

Fantoma

Profesör
Reaksiyon puanı
27
Linux denince Jea neden hala birşeyler yazmamış? :) Henüz yok galiba.
Dostum diğer değerli öneriler yanında ben de bir fikir vereyim.
Windows gibi rahat bir dağıtım olan Ubuntu başlangıç için çok uygun denmiş, doğrudur.
Ama bir iki ay kurulan sürüm değil de, CD'den çalıştırılan sürümünü dene.
Gözün, elin bir alışsın.
Hiç rahatsızlık çekmediğini göreceksin.
Ardından ya o'nu veya Pardus'u kur.
Güle güle kullan. :)

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Linux denince Jea neden hala birşeyler yazmamış? :) Henüz yok galiba.
Dostum diğer değerli öneriler yanında ben de bir fikir vereyim.
Windows gibi rahat bir dağıtım olan Ubuntu başlangıç için çok uygun denmiş, doğrudur.
Ama bir iki ay kurulan sürüm değil de, CD'den çalıştırılan sürümünü dene.
Gözün, elin bir alışsın.
Hiç rahatsızlık çekmediğini göreceksin.
Ardından ya o'nu veya Pardus'u kur.
Güle güle kullan. :)

Gördüm de zaten herkes Ubuntu/Mint demiş, gerek kalmaz diye düşündüm. :)

Bu arada Fantoma'ya katılıyorum. Öncelikle çalışan CD olarak denemelisin. Sisteminde oluşabilecek muhtemel uyumsuzlukların %70 önüne geçersin. Wubi denilen şeyi sakın deneme Ubuntu'yu kurmaya kalkarsan. Onun ne olduğunu forumlarda ya da yükleme belgelerinde görürsün. Kurmaya karar verdiğinde biz sana yardımcı oluruz, sağlıklı bir şekilde kurarsın.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Yeni başlayana Pardus derim, başka da birşey demem. :)

Ugurcan377

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
benim donanımımı en iyi tanıyan dağıtım ubuntu 10.04 de ben gnome'a pek ısınamadım

CarLosray

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
kararım ubuntu oldu indirmeye başlayayım,kurulum sırasında da aynı yardımlarınızı bekliyorum

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247

aperon

Doçent
Reaksiyon puanı
11
arkadaş hiç linux bilmiyor farzediyorum,ilk dağıtımını soruyor,soru bu...
arkadaşa nerdeyse hep Tr. dl paketi yüklemek-codec vs gerektiren dağıtımları önermişsiniz,gözümden kaçtı ama kesin biri çıkıp seni arc paklarda demiştir yani...
şimdi bu arkadaş bu mp3 çalmıyor,video izleyemiyorum,flash yok,zaten ingilizce,hepiniz uçmuşsunuz linuxda uyuz bir şey derse ne yapacaksınız?
bu yüzden içinde codecleri olan,Tr. dil paketlerine ihtiyacı olmayan kendi olağan üstü dağıtımımız harici birşey önerelim...
taksın cd-dvd'yi ileri ileri desin ad-şifre belirlesin,açılınca filmde izlesin Türkçede olsun...
mesela "PARDUS"
yerinizde bir yunan vatandaşı olsaydı,bi yunan forumu olsaydı bu kendi yaptıkları dağıtımı önerirdi...
forumda var o dağıtım:)

serkan94

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
22
2009.2 den bahsediyoruz değil mi?
Çünkü Pardus bana "Kabus" oldu da :D
Uzun süre kurulmamakta direndi, nasıl olduysa kuruldu; fakat anlaşamadığımız için ömrü kısa oldu bende :devil2:

aynen bende daha yeni kurdum bugün köşede süs olarak duruyor :D

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Evet arkadaşlar başlıkta belirttiğim gibi yeni başlayacak kişiye linux tavsiyesi istiyorum
sistemime linux kurmak istiyorum :helpsmilie:
arkadaş hiç linux bilmiyor farzediyorum,ilk dağıtımını soruyor,soru bu...
arkadaşa nerdeyse hep Tr. dl paketi yüklemek-codec vs gerektiren dağıtımları önermişsiniz,gözümden kaçtı ama kesin biri çıkıp seni arc paklarda demiştir yani...
şimdi bu arkadaş bu mp3 çalmıyor,video izleyemiyorum,flash yok,zaten ingilizce,hepiniz uçmuşsunuz linuxda uyuz bir şey derse ne yapacaksınız?
bu yüzden içinde codecleri olan,Tr. dil paketlerine ihtiyacı olmayan kendi olağan üstü dağıtımımız harici birşey önerelim...
taksın cd-dvd'yi ileri ileri desin ad-şifre belirlesin,açılınca filmde izlesin Türkçede olsun...
mesela "PARDUS"
yerinizde bir yunan vatandaşı olsaydı,bi yunan forumu olsaydı bu kendi yaptıkları dağıtımı önerirdi...
forumda var o dağıtım:)
Ne alakası var Yunan ile Romen ile ?
İngilizce-Türkçe, film-ses, flash-kodek, milliyet-uyruk-köken-dil vs. herhangi bir kelime geçiyor mu bu soruda ?
Konuyu açan kişi tavsiyelerimizi sormuş ve herkes kendince uygun gördüğü dağıtımı tavsiye etmiş-ediyor.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
2009.2 den bahsediyoruz değil mi?
Çünkü Pardus bana "Kabus" oldu da :D
Uzun süre kurulmamakta direndi, nasıl olduysa kuruldu; fakat anlaşamadığımız için ömrü kısa oldu bende :devil2:

Her dağıtım her makina da aynı performansı vermeyebiliyor. Benim çok beğendiğim sistemi başkası beğenmeyebiliyor. :)

Bu sebeple, insanlar da senin de bildiğin üzere farklı görüşler oluşabiliyor. Ama linux kullandığım sürece edindiğim izlenimlerden deneyimlerden söyleyebileceğim kadarıyla;

Yeni başlayanlara;
1. Pardus
2. Ubuntu

Biraz Linux kullanmış olanlara;
Arch Linux

Diyorum. :)

SmiLey

Profesör
Reaksiyon puanı
59
Arch kuramadım gitti. İlk seferinde hangi hatayı aldığımı hatırlamıyorum ama ikinci kurma denememde "pacman -S Gnome"* yazdığımda paketler yüklenmemişti. :)

*Komut buna benziyordu. Ama biraz hata olabilir.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Arch kuramadım gitti. İlk seferinde hangi hatayı aldığımı hatırlamıyorum ama ikinci kurma denememde "pacman -S Gnome"* yazdığımda paketler yüklenmemişti. :)

*Komut buna benziyordu. Ama biraz hata olabilir.

Smi büyük ihtimal bağlanmaya çalıştığın sunucu ile ilgili bir hata varmıştır. :)