Linux ile İlk Tanışmanız

stajer

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Bir gün elimde kitaplarla okuldan geliyordum..Tam köşeyi dönerken Linuxta karşıdan geliyormuş farketmemişim, çarpıştık..Sonra o benim yere düşün kitaplarımı toplamama yardım etti bende onun tanımadığı donanımların sürücülerini ona tanıttım ve böylece tanıştık..Şimdi mutlu bir birlikteliğimiz var..

Şaka bir yana; Özgür yazılımın felsefesi beni çok etkiledi..Emek verip birşeyler geliştirip, bunu isteyen herkese bir bedel almaksızın vermek çok etkileyici..

Ben de ilk olarak pardus 2009u denedim ama virtualboxta kurduğum pardustan pek bir verim alamadım ve doğrusu çokta sevemedim..

Daha sonra ubuntu 9.10 Cd siparişi verdim, yaklaşık biray kadar önce elime geçti cd'm.. Şu anda bilgisayarımda windows 7 ile birlikte kullanıyorum ve şunu söyleyebilirim ki çokta memnunum...

Everalone

Öğrenci
Reaksiyon puanı
11
linux ile ilk olarak 96 veya 97 yılında redhat ile başlamıştım
format atıp kurmaya çalışmak 1 ayımı almıştı
dosya sistemini çözmek zor olmuştu
kurarken ext sistemine / (root) demezseniz kurulmuyordu ne cebelleşmiştim,
99 yine linux ile uğraştım iş icabı sco unix ve unixware eğitimi aldım
çeşitli sürümlerini denedim
redhat gitti fedora geldi suse linux geldi, mandrake vs.
fedora üzerine proje yürüttüm (askerlik gibi acemi birliğini yaptığın yeri sevmezsin misali) çok zorlamıştı fedora beni (ama yine de yeri ayrı)
2007 gibi sun solarisler ile çalıştım
2009 kardeşim ubuntu üzerinde şu nasıl oluyor bu nasıl oluyor diye başımı şişire şişire baktım ki ubuntu güzelmiş
hemen ikinci sistem bilgisayarıma kurdum (inanılmaz hoşuma gitti) windows 7 yi sildim ve ubuntulu günlerime başladım

ubuntu kullanıcı dostu olmayı başarabilmiş bir sistem olarak geldi bana,
film, müzik, internet, yazıcı ve dosya paylaşımı şeklinde basit şeylerle uğraşıyorsanız ubuntu inanılmaz rahat bir sistem,

ama linuxtan bir şeyler bekliyorsanız profesyonellik adına
opensuse diyorum kurulum aşamasında bile üstünlüğü göze çarpıyor
her ne kadar ubuntu hoşuma da gitse open suse kullanıyorum :)

SmiLey

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
55
İlk Linux'u görmem Pardus 2008 dvdsi ile oldu ama sadece 5dk sürdü. Asıl beni tanıştıran Jeaquares'dir

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Birilerinin sayesinde oldu :D Kimse artık o şahıs.. :D

Dur tahmin edeyim...

Yoksa yoksaaa, Jea mi ??? :laugh::laugh: :thumbup1:

Doğru tahmin. :)

İlk Linux'u görmem Pardus 2008 dvdsi ile oldu ama sadece 5dk sürdü. Asıl beni tanıştıran ve sevdiren Jeaquares'dir

Walla benim linux sevgimde de jeaquares'in payı büyüktür..

Teşekkür ederim arkadaşlar ama bir şey söyleyeyim, ben sadece aracı oldum sanırım.

Her insan özgürlük hissiyle dünyaya gelir. Özgürlüğü istiyoruz, bilgisayar dünyasında da istedik ve Linux ortaya çıktı. Ben de geç tanıştım Linux'la, 1 yıldır tanışıyoruz ama sanki 10 yıldır kullanıyormuşum gibi, sanki 7 yaşında ilk defa Windows'la değil de Linux'la tanışmışım gibi.

Valla ne diyeceğimi bilemiyorum. Gözlerim doldu desem, çok mu abartı olur? :)

Aklıma para babaları eğlenirken ölen çocuklar, insanlar, savaş mağdurları geliyor... O zaman anlıyorum özgürlüğün asıl değerini ve bilgisayarla bu kadar iç içeyken Linux'un felsefesinin de bu yönde oluşu beni çok etkiliyor. Bilgisayarımı, Ubuntu'mu, özgür olmayı ve insanların özgür olmasını seviyorum.

İşletim sistemine vereceğimiz parayla hayır yapsak, herhalde aç insan kalmazdı. Bunun düşüncesi beni delirtiyor. Aldığım bilgisayarın içinde en az 200 TL'lik yazılım vardı. Keşke o parayı alan şirket hayır yapsa da içim rahat etse... Nasılsa yine Linux kullanıyorum, yine özgür olmak istiyorum.

Ve açlıktan ölen çocuklar aklıma geldiğinde de işte böyle saçmalıyorum...

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
İlk olarak Debian 2.2(potato) ile başladım. O masaüstü falan herşey çok değişik gelmişti :) Çok uzun bir süre kullandım.Linux için gerekli bilgiye sahiptim. Ama sıkıcı gelmişti.Windows me yükledim.Windows kullanırken bütün linux bilgim kayıp ettim.Daha sonra virüsler yüzünden Gentoo yükledim (1.0) bu çok daha eğlenceli gelmişti bana :) Daha sonra slackware dağıtımına geçtim.(Sürüm numarasını unuttum) gün geçtikçe yorulmaya linuxdan bıkmaya başlamıştım.Fakat 2005 yılında Pardus diye bir projenin duyrulduğunu duydum tamam yükleceğim dedim.Yükledim çok daha iyi idi (Kde bu kadar basit miydi?) Artık enerji topluyordum. Daha sonra şu meşhur Ubuntuyu yükliyelim dedim (9.04) Gnome2 ye karşı gıcık kaptığımdan kaldırdım.Daha sonra tekrar Pardus yükledim. Sonra Kubuntuya geçtim ve onu kullanıyorum.
Tanışmamı virüsler sağladı :)

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Yağmurlu bir sonbahar akşamıydı...

Krazky

Profesör
Reaksiyon puanı
45
Linux nedir? linkine tıklamamla başladı. Bir yandan bira içiyorum bir yandan Linux'u anlamaya çalışıyordum. Tıkladığımda geçen yazdı :D

hayranim

Profesör
Reaksiyon puanı
32
Ben ilk geçen sene Pardus denemiştim. Programcıkların isimleri değişik değişik acaba bunu bizim Türkler mi yaptı yoksa Almanlar mı diye düşünmeden edememiştim.

Nordkapp

Doçent
Reaksiyon puanı
16
Linux adini duyali cok oldu aslinda. Hatirlamiyorum ne zaman. Ama bilgisayarima ilk defa 2009'un son ceyreginde Ubuntu kurmustum. Oyle tanistik. Guzeldi aslinda. Ama Windows aliskanligi iste. Biraz kullandiktan sonra daha sonra tekrar gorusmek umudu ile kaldirmistim. Simdi son surumunu bekliyorum. Ciktiginda tekrar kuracagim ve kaldirmayi dusunmuyorum bu sefer.

Bu arada ben Linux'un dagitimlardan olustugunu bilmiyordum. Kurdugumda Windows'taki gibi Linux'e hos geldiniz falan yazar diye bekliyordum ama her dagitim icin farkliymis. Ama olsun yinede guzeldi.

serkans1

Asistan
Reaksiyon puanı
13
Biraz kullandiktan sonra daha sonra tekrar gorusmek umudu ile kaldirmistim. Simdi son surumunu bekliyorum. Ciktiginda tekrar kuracagim ve kaldirmayi dusunmuyorum bu sefer.

29 Nisanda seni tekrar aramızda göreceğiz o zaman :)
10.04 kararlı sürüm 29 Nisanda hazır :clap:

bu arada benim linux ile ilk tanışmam 3-4 yıl önce bir arkadaşa aldığımız bilgisayarda pardusun kurulu gelmesiyle başladı. çok ilgimi çekmişti ve hemen pardusun o zamanki sürümünü indirip denemiştim :thumbup1:

sonrası geldi zaten :tt1:

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
Lisede bilgisayar dersinde öğretmen modülden konu dağıtımı yapıyordu. Benim aldığım konudan bir sonraki konu Linux işletim sistemiydi. Ben anlattıktan sonra Linux'u anlatan kişiyi merakla dinlemiştim. Çok geçmeden okula Mehmet Ali Alabora gelmişti konferans için. Konusu yanlış hatırlamıyorsam küresel ısınmaydı. Konuşma sırasında söz döndü dolaştı bilgisayara geldi. Ubuntu kullandığını söyledi ve övdü. O ara Firefox'dan da bahsetti. O gün Firefox kurarak açık kaynağa adımımı attım. Şimdi bilgisayarımdaki nerdeyse tüm yazılımlar açık kaynak ama bir türlü Linux kurmaya kalkışamadım. Arkadaşlara kurdum, denedim. Pardus'u ilk beğenmiştim (2007.1). Sonra beğenmemeye başladım (2009). Şimdi Ubuntu'nun hayranıyım. Belki 10.4 sürümüyle nihai geçişi yapabilirim.

muhibbi

Asistan
Reaksiyon puanı
11
Lise yıllarımda (2006 ) windowstan hafif bezmişlik içindeyken :) TÜBİTAK/UEKAE tarafından Linux tabanlı bir işletim sistemi geliştirdiğini duydum ve bilgisayar öğretmenime sormuştum "Hocam bu linux nedir yenilirmi içilirmi ? :D" tabi oda konudan bi haber olduğundan bir öksüz gibi ortada kaldım :) Uğraşlarım sonucu pardus kurulan CD elime geçirdim kurduğumu ilk Linux dağılımıdı tabi son olmadı :D
İşletim sistemi geçmişimi ele alırsak ;
Win98 (Az çökecek diğe soğuk terler dökmedim :D )
WinXP
Pardus
Madrivana
Slax
Solaris OS
Open BSD
Open Solaris
Ubuntu Gnome (Forever :D)

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
....
Solaris OS
Open BSD
Open Solaris
...................
Yahu bir türlü cesaret edip bunları hiç deneme fırsatım olmadı.
Solaris hakkında izlenimlerin neler?
Denemeye değermi?

Ayrıca gentoo vede slackware denememen çok ilginç geldi;;:):)

SHezofren

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bakıyorumda aktif SDN kullanıcıları Linux kullanıyor ?
Linux ile ilgili fazla bilgim olmadığı için kullanmıyorum 11.sınıfa geçince dersini işleyecez onda öğrencem fakat daha önce öğrenmek istiyorum :) çabalamam gerek sanırım

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Linux ile başlamam chip dergisi ile yazmıştım buraya ama
Şimdi hatırlıyorum da habip usta sayesinde olmuştu.
Bizim Niğde'de çok sevdiğimiz bir bilgisayar üstadımız var, gerçekten ilk o tanıştırmıştı
İnternetten yerel gazeteye yaptığı söyleşiden bir fotoğraf buldum, umarım bana kızmaz :D

img9055y.jpg

ilgili söyleşi de burda
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:expwTUbrvm4J:www.defterk.com/haber_detay.asp%3FhaberID%3D380+Bilgisayarc%C4%B1dan+filozof+olur+mu%3F&cd=1&hl=tr&ct=clnk&gl=tr&client=firefox-a

muhibbi

Asistan
Reaksiyon puanı
11
Yahu bir türlü cesaret edip bunları hiç deneme fırsatım olmadı.
Solaris hakkında izlenimlerin neler?
Denemeye değermi?

Ayrıca gentoo vede slackware denemem çok ilgimç geldi;;:):)
Gentoo aklımda müsait olduğum bi arada deneyeceğim.

slackware: Live cd olarak denemiş olabilirim :D oraya yazmadığı birçok linux dağılımı daha var denediğim :)

Solaris , Türkçe desteği ve görsellik sizin için önemli değilse güzel değişik bir deneyim. Bende nemenem bişeydir diye merak etmiştim. Sun Solaris dvdleri dağıtıyordu alana kadar neler çektim Allah bilir :D
kurulumu zor değil grafik arabirim üzerinden yapıyorsun. Yanlız solaris denemeyi düşünüyorsan diğer sistemleri tanımıyor, grub tarzı bi açılış yöneticisi yok (en azından benim denediğimde) o yüzden dikkatli olun !

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
Windowsu iyi biliyorsan linuxta fazla zorlanmazsın.Başlaman yeterli
Aynen öyle. Başlangıç önemli. Ben bir başlayamadım. Zor olmasa da İnternet'e USB bağlantısıyla bağlanmayı ayarlamaya üşeniyorum.

Alican Doğu

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Merve Bana Yardım Edersen Bende Bugün Tanışmak İstiyorum Linuxla Ubuntu Sürümüyle Bi Yardım Ediver :D

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Merve Bana Yardım Edersen Bende Bugün Tanışmak İstiyorum Linuxla Ubuntu Sürümüyle Bi Yardım Ediver :D

Ben pek buralarda olamayacağım şu bir hafta boyunca çünkü sınav haftası başladı. Ama seni yönlendirebilirim diye düşünüyorum.

Konu ile ilgili Türkçe kaynaklar:

http://wiki.ubuntu-tr.org/index.php/Kurulum

Ana sayfasında Nasıl Belgeleri de yer almakta:

http://wiki.ubuntu-tr.org/index.php/Nasıl_Belgeleri

Bunların dışında, İngilizce bilgin yeterli ise bazı İngilizce kaynaklar önereceğim sana:

https://help.ubuntu.com/community/Installation

Özellikle disk bölümleme ve Windows'un yanına kurulum yapma konusunda şunlar işini görür:

https://help.ubuntu.com/community/Partitioning
https://help.ubuntu.com/community/WindowsDualBoot

Birkaç önerim olacak bir de. Wubi ile kurulum yapma. Denemek için kuruyorsan ve bu yüzden diskini bölümlemek istemiyorsan sanal makine ile kurulumu dene. Bunun için İngilizce kaynak:

https://help.ubuntu.com/community/VirtualMachines

(Bu üstteki bağlantıda XEN ve VMware üzerinde kurulum anlatılmış. Ben sana VirtualBox'ı öneririm. Google'da küçük bir arama yaparsan muhtemelen kurulum aşamalarını güzelce anlatan bir belgeye ulaşırsın.)

Tüm bunların dışında kurulumdan önce ekran kartının ve varsa kablosuz ağ aygıtının Linux altında çalışan sürücülerinin olup olmadığını kontrol etmen sorunsuz bir kurulum sonrası yaşamana yardımcı olacaktır. Bir de sık kullandığın programlarının alternatiflerini araştır, kurulumlarını incele. Ve en önemlisi; birkaç komut öğren. Mesela en basitlerinden; sudo kullanımını, "cp, mv, rm, rmdir, mkdir, cd" gibi temel komutları ve bunların kullanımlarını vb. öğren. Uçbirim'den korkma, komut yazmaya alış.

Söyleyebileceklerim bu kadar. Denemeyi düşünmen çok güzel. Açık kaynağa verdiğin bu destek için çok teşekkür ederim.

Alican Doğu

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Yok Bilgisayarda Windows Kalmayacak Tamamen Linuxçu Oluyorum :D Hadi Sınavlarında Başarılar.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Yok Bilgisayarda Windows Kalmayacak Tamamen Linuxçu Oluyorum :D Hadi Sınavlarında Başarılar.

O zaman 3 kat teşekkür ederim. :)

Biri, Linux'u kullanmak istediğin için.
İkincisi, Windows'u tamamen unutmak istediğin için.
Üçüncüsü ise iyi dileğin için. :)

muhibbi

Asistan
Reaksiyon puanı
11
Ubuntu 9.10 alıştırma yapamaya başla 12 gün sonra Ubuntu 10.4 çıkıyor hevesini ona sakla Açılış hızını ve performansı beta 2 de çok iyidi. Sonra Ubuntu Gnome aşığı olabilirsin :clap:
----
Jeaquares sınavlarında başarılarını diler Ubuntu GNU/Linux verdiğin katkılardan dolayı teşekürü bir borç bilirm :biggrin:

Lonesomecowboy

Doçent
Reaksiyon puanı
198
Emektar ıbm r40e bilgisayarım çökünce pardus yüklemeyle başlamıştım.3 ay kadar da pardus kullandım,sonra windowsa dönüş yaptım.
Şu anda kendisinin ekran kartı ve sürücüsü ile problem yaşamaktayım.Önümüzdeki hafta bu sürücü vs.ile uğraşmamak için tekrar pardus kurmayı planlıyorum.

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
bende linux macerama virüslerden iyice bıkınca başladım
Yıllardan 2009 aylardan temmuz günlerden pazar dı.Dışarıda hava çok sıcaktı ve ben xp ye bulaşan virüsleri temizlemekle uğraşıyordum.herkes dışarıda gezip tozarken benim çektiğim çileye bak
neyse baktım ki olmuyor bende herkes gibi alternatif aramaya başladım
ve linux adında bi sistem buldum biraz araştırınca pardus u buldum ve hemen indirip yükledim
tabi yükledikten sonra bi süre acemilik çektim ama o da bi süre sonra geçti
daha sonra yahu dedim bundan başka sistem yokmu acaba diye araştırmaya başladım
ve ubuntu fedora mandriva suse gibi dağıtımları buldum
fedora ile ilgili araştırma yaparken (sdn forum sitesi) ni buldum ve burada çok şey öğrendim
neyse fedora kurmaya karar verdim ve tabiiki ilk denemede hdd yi komple uçurdum
gitti güzelim film arşivim tabii
kolay değil 250 gb
neyse baktım ki bööle oldu bende xp ye geri döndüm kurtarma programı ile geri kurtardım
ve bi süre daha xp kullandım taaaki
yine bir virüs faciası ve bu sefer verilerim tümden gene gitti
üleyn dedim bende bi daha xp ye dönersem
ve endirekt serbest vuruş yaparak linux a geri döndüm ve bu güne kadar olaylar gün be gün gelişti
tabii bu duruma gelişimde (sdn forum sitesi) nin payı çok büyük
ve yaklaşık 15 linux dağıtımı denedikten sonra ne yazıkki hala bi dağıtımda karar kılabilmiş değilim(maalesef)
ama araştırmalarım hızla devam ediyor
en son bugün suse studio ile kendime bi modifiye yaptım
live dvd olarak canavar gibi çalışıyor hatta wesnoth oyunu bile oynuyorum ama iş yüklemeye gelince %70 lere gelince kopyalama hatası veriyor
ah benim canım WiniX im evet sistemimin adı bu
neyse umarım artık sistemimi bulurum
ama her ne olursa olsun artık benim dünyamda LİNUX var

eweryway that i can

forewer LİNUX

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Arkadaşlar lütfen konuyu dağıtmayalım, Konu Dışı bölümünde sohbet edebilirsiniz. :)