Linux ile İlk Tanışmanız

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Linux ile nasıl tanıştınız?

Ben kendi hikayemden başlayayım. Windows XP kullanıyordum. Bilgisayarım çökmüştü, çok önemli dosyalarım vardı ve çok üzülüyordum. Format atmak kesinlikle bir çare değildi. Biraz araştırdım ve Knoppix'i buldum. Bilgisayarımda USB'den bulaşan lanet Amvo virüsü vardı. Silmeye kalkınca da indirdiğim programlar ve tehlikeli exe dosyaları sistemime zarar vermişti. Ayrıca USB belleğim içinde hala bulunuyordu virüs. Asla unutamayacağım ilk Linux deneyimi öyle başladı işte. CD'ye yazdırdığım Knoppix'i nasıl açacağımı düşünüyordum çünkü CD-ROM'um bozuktu. Ne kısmetse, bozuk olduğunu sandığım CD-ROM Knoppix'i görünce çalışmaya başladı birden. :) İlk başta bana kendisini sevdiren ve hala kalbimde tahtında oturan Knoppix ve asla unutamayacağım FTP (kesinlikle değil aslında) programı olan BulletProof 2009 sayesinde önce USB belleğimdeki, sonra da sürücülerimdeki Amvo virüsünü temizlemiştim.

mount kavramını ilk o zaman öğrenmiştim çünkü USB belleğimi görebilmem için mount işlevine ihtiyacım vardı. Hiç kolay olmamıştı, USB belleği sadece okuyabiliyordum, yazma hakkını elde etmek için saatlerce elimde kalem-kağıt, önceden yazdığım onlarca satırlık komutlarla boğuşmuştum. Sonuç:

-USB belleğimi temizledim. 1 yıl kadar da hiç biçimlendirmeye gerek duymadan hem de.
-Sürücülerimi temizledim. Hiçbir dosyam zarar görmedi. (Fakat sistemdeki tek virüs Amvo değildi galiba ki winlogon.exe zarar görmüştü. Bu yüzden açılmıyordu Windows.)
-Dosyalarımı temizlediğim USB belleğim ile yedekledim.
-Ardından hemen format attım.

İnternete eriştiğim an ilk işim Linux'u araştırmaya başlamak oldu. İstediğim şey Knoppix gibi bir şeydi, gerektiğinde konsola gerektiğinde arayüze ulaşabilen bir sistem. Fakat araştırdıkça, farklı şeyleri görmeye başladım. O sıralarda da şu an hala SDN'de yönetici olan webmaster sayesinde Ubuntu adını duydum. O kullanıyordu ve bana kesinlikle önermişti. Bir şey daha demişti: "Bağımlısı olacaksın." Ne yalan söyleyeyim, pek ihtimal vermemiştim. Şimdi aradan 1 yıl geçti ve hala ihtimal vermiyorum, çünkü bizzat bağımlısı oldum. :)

Sonra devamı geldi bunların. İkinci kullandığım Linux dağıtımı OpenSuSE'tu. Okuldaki Pardus 2008 deneyimimi de bunlardan sayabiliriz. Hiçbir şekilde yabancılık çekmediğimi hatırlarım, sanki daha dün gibi, sanki Linux'u hep biliyormuşum gibi.

Ve bazen kendime "Aklım neredeydi?" diyorum. İnternette boşa harcadığım saatlerde aklım neredeydi? Araştırsam, bulurdum elbet Linux'u daha önceden. Ve daha uzun zamandır onu tanıyor olurdum.

Kıssadan hisse, Linux Ubuntu ile tanışmam önce Knoppix'e olan hayranlığım, sonra da webmaster sayesinde oldu.

Eminim sizlerin de böyle hikayeleriniz vardır. :) Hepimizin hayatında yer eden bir sistem bu. Gerek felsefesi gerekse gelişme süreci ve mantığı ile, Linux sanırım gerçekten bir şahane. :)

Gitmeden önce, Knoppix'ten bir görüntü:

Knoppix-3.8-boot.png

Rom.

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
177
Okulda.

findukfaresi_

Profesör
Reaksiyon puanı
20
ben henüz tanışamadım kendisiyle. ama tanışmayı düşünüyorum

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Chip dergisinin uzun zaman önce verdiği bir Opensuse CD'si ile

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
yıl kaç bilmiyorum ama chip veya pcnet dergisinin verdiği bootable linux cdsi ile tanışmıştım. ilk kurulumda bütün diskleri yanlışlıkla formatladığımıda söylemem gerek...

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Ahh Gelecek Linux ahhh, küçükken çalıştığım teknik serviste CD'leri ile karşılaşınca başlamıştı benim hikayemde...

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
aga öyle bir anlattın ki
sanki kötü yola düşmüşsün gibi :D
benim hikayem de şöyle başladı dostlar :D

xismailaydin

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Hey gidi gençlik bee..

Linux ile PC Extra sayesinde Mandrake sürümü ile tanışmıştım.

O zaman Kde, Gnome ve XFC 3 ana pencere yönetici değil, 27 pencere yöneticisinin elemanlarıydı.

Mandrake KDE kullanıyordu. 4 CD idi. Kurduğumda acayip heyecanlanmıştım.
Lise'deydim o zaman daha.

Sonra bilgisayar teknik servisi oldum. Gelecek Linux sürümü ile tanıştım.
İlk Türk linux'udur Gelecek Linux. Hatta AMD işlemcili hazır PC'lerde varsayılan işletim sistemi olarak veriliyordu bi ara.

Neyse. Sonra Pardus çıktı. Çıkar çıkmaz indirip denedim. Denedikten sonra kullanmaya başladım. Kullanmaya başlayınca da sorunlarla karşılaştım.

Bu sorunlara çözüm ararken Ubuntu ile tanıştım. Ubuntu 7.10'du sanırım ilk tanıştığım versiyon.

Ubuntu'dan sonra ikinci işletim sistemim oldu linux. Önce Internete girerken sonra da oyun hariç her işimi yaparken Ubuntu kullandım.

Şirket kurduk. Ubuntu ile web sitesi şirketi işlettik. 3 bilgisayar :)

Ne günlerdi be. Çok işimizi gördü Ubuntu. Ne virüsler sildim, ne bozuk bölümlerden veriler kurtardım.

Şu an taşınabiler diskimde kurulu. İstediğim bilgisayara takıyorum ve sıkıntı çekmeden çalışıyor. En çok da portable gibi olmasını seviyorum. Her bilgisayarda çalışıyor :D

Ubuntu ile paralel Slax, Suse ve sayamadığım bir sürü sürüm kullandım. Ama Ubuntu başka :)

Felsefesi filan da etkilediği için, daha samimi olarak gördüğüm için Ubuntu'dan vazgeçemiyorum.

cycloner

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Bilgisayarın laboratuarında açtırdılar suseyi başladılar ls-l yok mount bi başladılar öyle gitti

kaberdey

Profesör
Reaksiyon puanı
87
Ben de unix Shell Programming dersi ile ciddi olarak başladım
öncesinde live CD'ler ile deneme yapıyordum

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
Yıl '98. Win95 kullanıyorum. Daha doğrusu o beni kullanıyor. Kaç gündür uğraşmama rağmen üzerinde bir irc sunucu çalıştıramamış olmamdan dolayı beni iyice sinir etmişti. IRC sunucusunu ve servislerini doğru düzgün kurmama rağmen, servisleri ikinci çalıştırışımda bütün kayıtlı kanal ve nickler yok oluyordu. Bu iş için win95 kesinlikle uygun değildi. Birşeyler sürekli ters gidiyordu ve düzelmeye de niyeti yoktu. Elimin altında bir yerlerde, bir PC dergisinin verdiği CD vardı. O zamana kadar ismini duyupta kendisini henüz hiç denemediğim bir işletim sistemi vardı içerisinde. İsmi Linux'tü. Evet bana çok tanıdık gelen bir isim ama kendisine kesinlikle yabancı olduğum bir sistem. Acaba olur mu? yoksa olmaz mı diye uzunca bir süre düşündüm. Denemekle kaybedeceğim hiçbirşey yoktu ve win95'e format atıp Linux kurmaya başladığım gün, aslında bir daha asla win sistemlere geri dönmeyeceğim günün başlangıcıymış. O tarihlerde Linux'lerin kurulumu ve yapılandırması pek kolay sayılmazdı. Sorunsuz bir kurulum için korkunç sayılabilecek bir süre harcamıştım. Sanırım 3 haftaya yakın bir süre! Kafama koyupta sonunda başaramadığım hiçbir iş yoktu, bu işinde üstesinden gelebileceğime emindim. Her ne kadar kendisiyle günler ve gecelerce boğuşmak zorunda kalsamda, sonunda bu savaşı kazanan ben olmuştum. Karşımda nur topu gibi "Welcome to the Linux" yazısı ve hemen altında da "Login :" yazısı duruyordu. Galiba başarmıştım. Ama bu login yazısı da neydi? Derken sisteme login olup verdiğim ilk ls komutu ile dizin ve dosya yapısını keşfetmeye başlamıştım bile. C: neredeydi? D: neredeydi? Optik sürücülere nasıl ulaşacaktım? Ve daha ardı arkası gelmeyen binlerce soru! Araştırmayı ve keşfetmeyi seven, bol bol doküman okuma alışkanlığı olan biri için, şüphesiz Linux harika bir sistemdi. Ve halende öyle...

|BeyabaN|

Profesör
Reaksiyon puanı
9
ben ilk olarak live Knoppix'i denemiştim. ondan sonra flash belleğe ubuntu kurdum. şu anda flash bellekten devam ediyorum:D

eray045

Rektör
Reaksiyon puanı
250
yıl 2007 , soğuk bir kış gününde evde kombi bozulmuş. battaniye altında dururken
meraktan pardusu kurdum..
öyle tanıştık :D

sezmen

Asistan
Reaksiyon puanı
200
Pardus'un ilk sürümüydü benim linuxla tanışmam. iş yerindeki bilgisayarımın bir köşesine kurmuştum. o günden beri kullanırım. son 3 yıldır denemediğim linux dağıtımı nerdeyse kalmamıştır. ama tilki misali dönüp dolaşıp geldiğim yer yine pardus olmuştur. şuan iş yerinde ve evdeki bilgisayarımda xp ile pardus aynı anda kurulu. iş yerinde sadece rapor yazmak için xp açıyorum. pardus dışında en kullanılabilir dağıtım olarak mandriva ve pclinuxos var bana göre. ubuntu ise vazgeçemediğim bir başka dağıtım. arasıra kurar dener kaldırırım...

ultrAslan91

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Sanırım yıl 2007 idi. Okulda bilgisayar dersinde hocamız bize biraz Linux'tan bahsetti. Daha sonra bir bilgisayara Pardus kurdu. Bende kendi bilgisayarımda denemek için cd'sini aldım ve kurdum. Bizim ilk tanışmamız da böyleydi...

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
bizim kisi bir ask hikayesi :)

su sey var bilirsiniz belki

biz farkliyken herkes ayniydi, biz yine ayniyiz herkes fark pesinde ,isin asli bu

linux seni farkli kiliyor ,linux inanmassiniz ama belkide ben taaaa cocukken bir merak salmisti nerden baksaniz 15 yil olmustu ,birkere "LINUX" derken bir farklilik vardi ama ozamanlar simdiki gibi internetler filan yoktu ki indireyim veyahut nerden temin edilir bilmiyordum ,yoksa ozamanlar elimde olacakti cigerini sökerdim,coluk cocuk nintendo da süper mario oynarken ben ,dos 6.22 ile bogusuyordum o emir su emir ,iste böyle bir zaman icinde derken uzun bir müdlet ayri kaldim ,open suse 8,3 dü sanirsam cok hosuma gitmisti ,ama sonllarinda beni uyuz ettirmisti 2 hafta bosunca film bakmak icin ugras verdim de olmamisti ,ama amarok olayi beni bitirmisti , cok hosuma gitmisti , herneyse böylelikle o tarih kapandi sonra bir dönem sonra tekrar alevlendi linux sevdasi tekrar suse denedim bu sefer beni sarmadi , kubuntu denedim ,mandirva denedim , kubuntu kolayima geldi biraz ,sonra pardus 1.0 cikti ilgimi hic cekmedi ,cünki ben direk pardus 2007 alpha 1 ile tanismistim :) cok hosuma gitti ondan sonra bu serüven devam edip gidiyor

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Ahh Gelecek Linux ahhh, küçükken çalıştığım teknik serviste CD'leri ile karşılaşınca başlamıştı benim hikayemde...

O dediğin Gelecek Linux'un firma sahiplerinin benim şuan ki öğretmenimin üniversiteden arkadaşı olduğunu yeni öğreniyorum. İşte o öğretmenim sayesinde tanıştım Linux ile.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
O dediğin Gelecek Linux'un firma sahiplerinin benim şuan ki öğretmenimin üniversiteden arkadaşı olduğunu yeni öğreniyorum. İşte o öğretmenim sayesinde tanıştım Linux ile.

Öyle girişimci ruhlu insanlarla bende tanışmak isterim aslında. :) Öğretmenin ayarlasada bi sohbet ortamı oluştursak :P

ikspi

Profesör
Reaksiyon puanı
27
geçenlerde ubuntuyu kurdum, her türlü programa en kolay şelikde erişebiliyorum. Bilgisayarımda program dosyaları bulundurma ve internetten program arama derdi kalmadı ubuntu ile. Keşke lisans olayları daha caydırıcı olsa da millet geçse linuxa

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Valla ben tanımıyorum kendisini. Kim ki bu Linux?

zelenga

Profesör
Reaksiyon puanı
18
ilk tanışmam dergilerin verdiği Livecd yoluyla olmuştu..
sistem olarak kullanma işlemi de internet olmadığından problemleri çözme işlemi kısıtlı olduğundan gecikti tabi..
şu anda kubuntu kullanıyorum ama Ubuntu müptelası oldum diyebilirim..
internet (adsl) bu kadar gecikmeseydi daha önce tanışırdık..

Mai Nai

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
157
Mac kullandım ama linux nasip olmadı.Fakat bu gidişle tanışmamız yakındır.

FY2005

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
8
Şimdi Ubuntuyla tanışıyorum, bakalım nasıl birşeymiş...

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Valla ben tanımıyorum kendisini. Kim ki bu Linux?

Bu güne kadar bende görmedim, tanışanlar bizi de tanıştırsalar ya güzel mi, yakışıklı mı merak ettim ayol :D

Küçüktüm, çaresizdim; özgürlük uğruna, Windows'a karşı sadakatimi bir kaza sonucu kaybettim:D

By.Kaos

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Birilerinin sayesinde oldu :D Kimse artık o şahıs.. :D