Linuxta Asp.NET Geliştirmek

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan macit
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

macit

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar ben asp.net ile web yazılımları geliştiriyorum fakat linux kullanmaya karar verdim ve bu konuda yani linux konusunda da bilgim çok az bana hangi sürümü ve asp.net derlemek için hangi programı tavsiye edersiniz? Ayrıca Sql Server ve Access veritabanları içinde bir Çözüme İhtiyacım var ve Photoshopu aratmayacak bir grafik editörü de tavsiye ederseniz çok memnun olurum.çok mu şey istiyorum bilmiyorum ama .NET geliştiren bir yazılımcı windowsa mahkum kalmamalı... kolay gelsin herkese...

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
202
Mono projesini kur. C# ile .Net uygulamaları geliştirebilirsin, ASP.Net betikleri yazabilirsin. Resim düzenleyicisi olarakta GIMP programını öneririm.

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
IDE olarak SharpDevelop kullanabilirsin. .net framework için mono ve photoshop için gimp.

sql server için bir alternatif söyleyemem ama mssql yerine mysql kullanabilirsin. access olayına gelince open office kullanabilirsin belki.

macit

Asistan
Reaksiyon puanı
0
peki hangi linux sürümünü tavsiye edersiniz?
GIMP in windows versiyonu kurulu şu an ama çok verim alamadım ücretli de olsa photoshopun yeri tam tutabilecek bir yazılım var mı?
Ayrıca devam eden ya da desteğini verdiğim projelerde SQL Server tabanlı olanlar var o yüzden SQL serverın çalışması önemli benim için.

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
wine ile çalıştırmayı deneyebilirsin sql serveri.

linux olarak da ben ubuntu kullanıyorum. ubuntu harici bir linux dağıtımı kullanmadım. o yüzden linux konusunda tavsiyede bulunamayacağım.

macit

Asistan
Reaksiyon puanı
0
kullandığım makina

2Ghz AMD Sempron
2 GB ram
256 MB Ekran Kartı

bu özelliklerde performansta bi sorun çıkar mı?

ozZ

Asistan
Reaksiyon puanı
6
kullandığım makina

2Ghz AMD Sempron
2 GB ram
256 MB Ekran Kartı

bu özelliklerde performansta bi sorun çıkar mı?

şu anda kullandığım cihazla aşağı yukarı aynı konfigürasyon. bu makineye de geçenlerde ubuntu 9.10 kurmuştum, görsel efekt anlamında açık olabilecek herşey açık, masaüstü screenlet kaynıyo, torrent istemci açık, mozilla da 4 sekme chrome da 7 sekme ve 3 ayrı msn hesabı da açık işlemci %66 ram %46 kullanımda. huzursuzluk verici hiçbir kasma söz konusu değil

macit

Asistan
Reaksiyon puanı
0
şu anda kullandığım cihazla aşağı yukarı aynı konfigürasyon. bu makineye de geçenlerde ubuntu 9.10 kurmuştum, görsel efekt anlamında açık olabilecek herşey açık, masaüstü screenlet kaynıyo, torrent istemci açık, mozilla da 4 sekme chrome da 7 sekme ve 3 ayrı msn hesabı da açık işlemci %66 ram %46 kullanımda. huzursuzluk verici hiçbir kasma söz konusu değil

çok iyi ya gerçekten... bi de alışabilirsem şu linux a tadından yenmez... :)

ozZ

Asistan
Reaksiyon puanı
6
çok iyi ya gerçekten... bi de alışabilirsem şu linux a tadından yenmez... :)

vallahi bende öyle diyodum, açıkçası bu iş böyle olmaz dediğim de çok oldu, başlayalı çok olmadı hala bir acemiyim zaman zaman bir çok yerde takılıp kalıyorum, araştırıp çabalayıp çözebildiğim kadarını çözüyorum çözdükçe de bu sistemi daha iyi anlıyorum anladıkça daha çok seviyorum.

umarım sizde işi inada vurup en sonunda benim gibi çok iyi anlaştığınız bir sisteme kavuşursunuz :)

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Benim sistemimin özellikleri de hemen hemen aynı. Intel Pentium Dual-Core Inside 2.0 GHz, 2 GB RAM, 256 MB (paylaşımlı 512) ekran kartı. Hiçbir Linux dağıtımında sorun yaşamadım. Tıkır tıkır çalışıyor tüm özellikler. Zaten bu özellikler, 32-bit bir Linux dağıtımı için* lüks sayılabilecek özellikler.

*Masa üstü ortamı değiştiğinde sistem kaynaklarının tüketim miktarı değişir.

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Bu Linux'a geçme işinde, önce asp.net yerine php'ye, mssql yerine mysql'e geçseniz. Bunlara geçtiğiniz zaman Linux'a geçmek zaten sorun olmayacak.

Hatta Windows'unuzla birlikte bunlara da veda edin bence.
Mevcut uygulamalarınızı Linux'ta çalıştırmak belki zor olacak ama bundan sonra uygulama gelişirirken mssql yerine mysql kullandığınızı fark etmeyeceksiniz bile. Hatta birkaç artısını görünce Mysql'den vazgeçemeyeceksiniz, birde phpmyadmin'i kullanmaya başlayınca neden daha önce MySql kullanmadım diye hayıflanacaksınız.

Asp.net yerine php kullanmaya başladığınız için belki ilk başlarda ufak tefek sıkıntılar çıkacak ama php'nin esnek yapısı ve her yerde hem Türkçe hem İngilizce bulabileceğiniz mükemmel kaynağı sayesinde çok rahat edeceksiniz.

Php'ye ilgi duyarsanız forum.ceviz.net size güzel bir kaynak olacak.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
Linux üzerinde microsoft teknolojisi... Biraz karışık :S

macit

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bu Linux'a geçme işinde, önce asp.net yerine php'ye, mssql yerine mysql'e geçseniz. Bunlara geçtiğiniz zaman Linux'a geçmek zaten sorun olmayacak.

Hatta Windows'unuzla birlikte bunlara da veda edin bence.
Mevcut uygulamalarınızı Linux'ta çalıştırmak belki zor olacak ama bundan sonra uygulama gelişirirken mssql yerine mysql kullandığınızı fark etmeyeceksiniz bile. Hatta birkaç artısını görünce Mysql'den vazgeçemeyeceksiniz, birde phpmyadmin'i kullanmaya başlayınca neden daha önce MySql kullanmadım diye hayıflanacaksınız.

Asp.net yerine php kullanmaya başladığınız için belki ilk başlarda ufak tefek sıkıntılar çıkacak ama php'nin esnek yapısı ve her yerde hem Türkçe hem İngilizce bulabileceğiniz mükemmel kaynağı sayesinde çok rahat edeceksiniz.

Php'ye ilgi duyarsanız forum.ceviz.net size güzel bir kaynak olacak.

şu anda geçsem bile php + mysql e geçmişte yaptığım 20de fazla asp.net uygulamasına destek vermek zorunda olduğum için uzunca bi süre peşimi bırakmayacaktır...

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
linuxa wmware vb. tarzı sanal makine kurup, bu sanal makineye de windows işletim sistemi kurabilirsin. yanlış bilmiyorsam sanal makinedeki işletim sistemine de program kurulabiliyor. böylelikle visual studio ve sql server rahatlıkla kullanabilirsin.

tabi wmware veya vb. sanal makine programları için belli bir donanım olması gerekiyor mu bilmiyorum. yani mevcut donanımınla sorun olur mu bilmiyorum.

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
linuxa wmware vb. tarzı sanal makine kurup, bu sanal makineye de windows işletim sistemi kurabilirsin. yanlış bilmiyorsam sanal makinedeki işletim sistemine de program kurulabiliyor. böylelikle visual studio ve sql server rahatlıkla kullanabilirsin.

tabi wmware veya vb. sanal makine programları için belli bir donanım olması gerekiyor mu bilmiyorum. yani mevcut donanımınla sorun olur mu bilmiyorum.

Virtualbox var hem Linux'a hem Windows'a kurulabiliyor. Linux içinde Windows'u, Windows içinde Linux'u sorunsuza yakın çalıştırıyor.

Sonuçta tüm donanımlar sanal olduğu için gerçek deneyim beklenmemeli. Yeterli miktarda ram varsa performans sorun olmayacaktır.

---------- saat 17:03 eklendi ---------- önceki mesaj saat 17:01 eklenmişti ----------

şu anda geçsem bile php + mysql e geçmişte yaptığım 20de fazla asp.net uygulamasına destek vermek zorunda olduğum için uzunca bi süre peşimi bırakmayacaktır...

Eğer geçmeye niyetliyseniz geçin. Sisteminize Linux'u kurarken Windows'un çalışmasını engellemeden kurabilirsiniz. Böylece eski sitelere destek vermek gerektiği zaman Windows'unuzu açıp desteğinizi verebilirsiniz. Diğer zamanlarda da Linux'ta Php ve Mysql'in keyfini çıkartırsınız.