yumluanarsist
Rektör
- Reaksiyon puanı
- 280
Geçen gün e-posta kutuma PCNet'ten yeni dergi bildirimi geldi. Hızlıca bir göz gezdirdim, 150. sayıymış bu ay. O sebeple 2 DVD, 1 CD ve 2 büyük poster (Pardus kurulumunu anlatan bir poster ile bir yüzünde NFS, diğer yüzünde de DarkSiders olan başka bir poster) verdiğini gördüm. DVD'lerin birinde her zamanki gibi HD fragmanlar, oyun demoları vs vardı. Ama diğer DVD'de 310 tane Photoshop dersi videosu olduğunu görünce hemen atladım. (DVD'lerin 8 GB çift katmanlı DVD'ler olduğunu belirtelim.
) Ve tam sayfayı kapatırken, Pardus 2009.1'in CD'sini verdiğini gördüm. Almam için bir sebep daha oluşunca bugün 1 saat arandım, en sonunda buldum ve hemen eve gelip Mint'in yerine kurdum. Geçen ay OpenSuSE'u bayağı bir eleştirmiştim, bu sefer sıra Pardus'ta. 
Öncelikle kurulum aşamaları çok hoşuma gitti. Açık bir dille anlatılmış. Kurulum 15 dakika kadar sürdü. Hiçbir sorun yaşamadım kurulum esnasında. Paketler yüklenirken aşağıdaki sürüm notlarına baktım. Pardus'u tanımlarken bir Linux dağıtımı olarak tanımlamış olmaları çok hoşuma gitti. (Bazı dengesizler Pardus'u Türk işletim sistemi olarak tanımladıkları için çok sinirlenen biriyim de.) Kurulumdan sonra Kaptan beni karşıladı. Ana ayarlamaları yaptırıyor olması çok güzel. Ama temalarda biraz sıkıntı yaşadım. Asker temasını yükledim. Ben GNOME kullanıyorum ve panelin üstte olmasına alışkınım. O sebeple hem siyah hem de paneli üstte olan bir tema arıyordum, bir tek Asker vardı. Onu seçtim ama pencere kenarları bozuk bozuk görünmeye başladı, nedense verim alamadım. Bu biraz canımı sıktı. Şu an panel aşağıda ve hiç sevemedim. Menü görünümü olarak seçimlerde en alttakini seçtim. Aşağıda ekran görüntülerinde de görebilirsiniz. Masa üstünü ve plasma denen şeyi henüz hiç ellemedim, KDE üzerinde GNOME kadar deneyimim olduğunu söyleyemem. O sebeple iyice kurcalamak zorunda kalacağım gibi. Ağ bağlantısı konusunda yine sıkıntı çektim, sıkıntı çektim diyorum çünkü sisteme yeni bir kullanıcı gözüyle bakıyorum. GNOME ile kullandığım tüm dağıtımlarda ve KDE ile kullandığım dağıtımlar arasında sadece Arch'ta kurulum sonrasında hiçbir işlem yapmadan tarayıcımı açıp internete bağlanabildim. Bu sanırım KDE'nin bir sorunu. İlla profil seçmem gerekiyor. Yeni kullanıcı bunu nereden bilsin?
GNOME'da ağ ile ilgili bir ayar (DNS değiştirme dışında) yapmadım şu ana kadar. Konu yine GNOME - KDE, Ubuntu - Pardus savaşına gidecek ama konuşmaya mecburum dostlar, bu KDE ve Pardus'un mutlak kaderi sanırım.
Hımm, başka neler var bakalım bir. Açılış süresi Ubuntu ile aynı, sistemi yormadığı inancındayım (şu an için). Ekran kartı sürücüsünü yüklemedim/etkinleştirmedim. Herhangi bir "kasma" yaşamadım ama ayrıca yüklemem gerekir mi, bilemiyorum. Ben yine de kendi yüklediği sürücüyü etkisizleştirip ATI'nin kendi sürücüsünü yükleyeyim (ne olur ne olmaz). Kurulum esnasında ve temalar kısmında hala İngilizce metinler var. Tamamen Türkçe olduğunu söyleyenlerin gözlerinden şüphe etmeye başladım.
Ses konusunda da bir sorunum yok. Henüz Firefox ve Kopete dışında bir uygulama çalıştırmış değilim. Bu sebeple yüklediği uygulamaların ne derecede çalıştığını bilmiyorum. KDE 4.3.4 ve Linux çekirdeğinin 2.6.31.11 sürümünü kullanıyor. İkisini de güncelleyeceğim az sonra. Bakalım KDE yine göçecek mi?
Ve Linux çekirdeğini güncelleme konusunda ne kadar başarılı bu Pardus? Bunları ilerleyen saatlerde/günlerde öğreneceğim.
Teşekkürler TÜBİTAK. Her ne kadar istemsiz bir şekilde Pardus'a bir ön yargı beslesem de birkaç sorun dışında oldukça iyi olmuş sistem. Aslında ben Pardus'u tanımlama biçimleri sebebiyle kendilerini tebrik ediyorum. Pardus'un bir Linux dağıtımı olduğunu söylemeleri, diğer yöndeki söylemlerin söyleyenlerinin saçmalıkları olduğunu kanıtlar yönde. Bu arada bu ayki PCNet'i kaçırmayın. CHIP almayın.
Windows 7 destek DVD'si mi ne veriyor. Dergi kapağı Windows reklamlarıyla dolu. Gerçi PCNet'in de Bilgisayar Kitaplığı serisi Microsoft'un katkılarıyla yayınlanmaya başlamış ama (Ben 1. kitabını almıştım, şu an 10.'yu veriyorlar.) yine de içinde kullanıcılar için basit ama güzel teknik bilgiler var. Kitapçığı elime alıp "Microsoft'un katkılarıyla" yazısını görünce iç geçirdim. Acaba bir gün burada "Linux'un katkılarıyla" gibi bir şey yazacak mı, diye düşündüm. Belki yazar, belki yazmaz. Bunu zaman gösterecek ve bizim de çalışmamız lazım galiba.
Her neyse, çok konuştum yahu. İşte Pardus 2009.1:
Ha bir de bir şey fark ettim. imageshack.us yine açılmıyor. Favori resim yükleme sitem gitmiş ya.

Öncelikle kurulum aşamaları çok hoşuma gitti. Açık bir dille anlatılmış. Kurulum 15 dakika kadar sürdü. Hiçbir sorun yaşamadım kurulum esnasında. Paketler yüklenirken aşağıdaki sürüm notlarına baktım. Pardus'u tanımlarken bir Linux dağıtımı olarak tanımlamış olmaları çok hoşuma gitti. (Bazı dengesizler Pardus'u Türk işletim sistemi olarak tanımladıkları için çok sinirlenen biriyim de.) Kurulumdan sonra Kaptan beni karşıladı. Ana ayarlamaları yaptırıyor olması çok güzel. Ama temalarda biraz sıkıntı yaşadım. Asker temasını yükledim. Ben GNOME kullanıyorum ve panelin üstte olmasına alışkınım. O sebeple hem siyah hem de paneli üstte olan bir tema arıyordum, bir tek Asker vardı. Onu seçtim ama pencere kenarları bozuk bozuk görünmeye başladı, nedense verim alamadım. Bu biraz canımı sıktı. Şu an panel aşağıda ve hiç sevemedim. Menü görünümü olarak seçimlerde en alttakini seçtim. Aşağıda ekran görüntülerinde de görebilirsiniz. Masa üstünü ve plasma denen şeyi henüz hiç ellemedim, KDE üzerinde GNOME kadar deneyimim olduğunu söyleyemem. O sebeple iyice kurcalamak zorunda kalacağım gibi. Ağ bağlantısı konusunda yine sıkıntı çektim, sıkıntı çektim diyorum çünkü sisteme yeni bir kullanıcı gözüyle bakıyorum. GNOME ile kullandığım tüm dağıtımlarda ve KDE ile kullandığım dağıtımlar arasında sadece Arch'ta kurulum sonrasında hiçbir işlem yapmadan tarayıcımı açıp internete bağlanabildim. Bu sanırım KDE'nin bir sorunu. İlla profil seçmem gerekiyor. Yeni kullanıcı bunu nereden bilsin?

Teşekkürler TÜBİTAK. Her ne kadar istemsiz bir şekilde Pardus'a bir ön yargı beslesem de birkaç sorun dışında oldukça iyi olmuş sistem. Aslında ben Pardus'u tanımlama biçimleri sebebiyle kendilerini tebrik ediyorum. Pardus'un bir Linux dağıtımı olduğunu söylemeleri, diğer yöndeki söylemlerin söyleyenlerinin saçmalıkları olduğunu kanıtlar yönde. Bu arada bu ayki PCNet'i kaçırmayın. CHIP almayın.

Her neyse, çok konuştum yahu. İşte Pardus 2009.1:

Ha bir de bir şey fark ettim. imageshack.us yine açılmıyor. Favori resim yükleme sitem gitmiş ya.