İmam-ı Gazali'nin mezar yeri bulundu

mehmet

Profesör
Emektar
Katılım
9 Mayıs 2007
Mesajlar
2,699
Reaksiyon puanı
47
Puanları
228
İran'da, Müslümanlar için 'Kimya-ı Saadet' ve 'İhya-ı Ulumuddin' gibi büyük eserleri kaleme alan alim İmam-ı Gazali'nin mezar yeri bulundu.
71325.jpg


Moğol istilasıyla yerle bir edilen Horasan eyaletindeki Tus şehrinin geçmişine ait kalıntı ve belgeleri inceleyen Tarihi ve Kültürel Miraslar Kurumu araştırmacıları, Gazali'nin mezar yeri olarak tespit ettikleri yerleşim dışı bir noktada kazı çalışması başlattı. İmam-ı Gazali ile ilgili Türkiye'deki uzman isimlerden İstanbul İl Müftüsü Mustafa Çağrıcı, mezar yerinin daha önceden bilindiğini söyledi.
İranlı Turizm Rehberi Hassan Ruzrak, İmam-ı Gazali'nin mezar yerine ilişkin İran'da iki rivayet bulunduğunu belirterek, bugüne kadar en güçlü ihtimalin bahçesindeki taş kitabede ''İmam-ı Muhammed Gazali'' yazan Haruniye Medresesi civarı olduğuna işaret etti. Ancak yapılan detaylı araştırmaların Gazali'nin mezar yeri olarak Tabira adlı başka bir bölgeyi gösterdiğine işaret eden Ruzrak, ''Halk zaten daha önce söz konusu bölgenin civarında bir yere, 'İmam-ı Gazali'nin kabri burada' diye zaman zaman dua etmeye geliyordu. Ancak nokta olarak tam belli değildi. Şimdi mezar bulundu ve kazı çalışması yapılıyor.'' dedi.
İlk kez Cihan Haber Ajansı'nın görüntülediği İmam-ı Gazali'nin kabrinin bulunduğu bölgede işçiler, toprak altından çok sayıda tuğla parçası çıkardı. Toprak altındaki türbe alanını daire şeklinde kazan görevliler, açığa çıkarılan tuğla duvarların göçmemesi için bazı yerlerini betonla kapladı.
İranlı yetkililer, Gazali'nin türbesini ortaya çıkardıktan sonra çevre düzenlemesini de yaparak inanç turizmine kazandırmayı hedefliyor.

Öte yandan, İmam-ı Gazali ile ilgili Türkiye'deki uzman isimlerden İstanbul İl Müftüsü Mustafa Çağrıcı, mezar yerinin daha önceden bilindiğini söyledi. Ancak İranlı yetkililerin bu mezarı bakımsız bıraktığını ifade eden Çağrıcı, İmam Gazali'nin mezarı ile Firdevsi'nin mezarına yakın olduğunu anlattı. Çağrıcı, "Firdevsi için muhteşem bir abide diktiler ama İmam-ı Gazali'nin mezarı bakımsız bırakılmıştı. Bu mezarın yeri çok eskiden biliniyordu ancak İran bu mezarla ilgilenmemişti." açıklamasını yaptı.

YÜZLERCE İSLAMİ ESER YAZDI
Bugün bir kısmı İran toprakları içinde kalmış Horasan'ın Tus şehrinde miladi 1058 doğan İmam-ı Gazali, 53 yıllık hayatında 'Kimya-ı Saadet' ve 'İhya-ı Ulumuddin' başta 500'ün üzerinde eser kaleme aldı. Ehli sünnet alimi olan Gazali ömrü boyunca ilimle uğraşıp delil niteliğinde eserler verdiği için ''Hüccet-ül İslam' diye de tanındı. Zamanındaki devlet adamlarından büyük övgüler almış olan Gazali, miladi 1111 yılında vefat etti.
İmam-ı Gazali'nin özlü sözlerinden birkaçı şöyle: "Atalarının dindarlığı ile kurtulacağını zannedenler; babalarının yemesiyle kendi karınlarının doyacağını, onların içmesiyle susuzluklarının gideceğini, onların okumasıyla bilgili olacağını sananlara benzerler.", ''Belaya şükretmek lazımdır. Çünkü küfür ve günahlardan başka bela yoktur ki, içinde senin bilmediğin bir iyilik olmasın! Allah, senin iyiliğini senden iyi bilir.", "Bir sözü söyleyeceğin zaman düşün! Eğer o sözü söylemediğin zaman mesul olacaksan söyle. Yoksa sus!''


Kaynak
 

googlog

Profesör
Katılım
21 Ağustos 2009
Mesajlar
2,402
Reaksiyon puanı
46
Puanları
0
Elhamdülillah.Çok iyi oldu.

İnşallah güzel bir şekilde inşa ederler türbeyi.

Cenab-ı Allah makamını ali eylesin.

Büyük bir alimdir.

Eserlerinden bir çok kişi istifade etmiştir ve etmektedir.
 

arif 34

Asistan
Katılım
23 Haziran 2009
Mesajlar
282
Reaksiyon puanı
4
Puanları
0
imamı gazal i çok mübarek 1 alimdir.'Kimya-ı Saadet' ve 'İhya-ı Ulumuddin bu eserlerini okumuştum arkadaşlar herkese tavsiye ederim. kabrinin bulunmasınada çok sevindim...
 

GKHNCKR

Profesör
Katılım
7 Mayıs 2009
Mesajlar
3,980
Reaksiyon puanı
47
Puanları
228
İnş Rabbim bir gün ziyaret etmeyide nasip eder..
 
Üst