Yeni gelen bilgisayarınızda Windows istemiyorsanız iade edin ve paranızı alın

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Pek çok ürünün kullanıcı sözleşmesinin firmaları koruyan maddeler ile dolu olduğu düşünülür. Fakat biraz dikkatli okunduğunda aslında tüketiciyi koruyan pek çok madde olduğunu da görmek mümkün. İşte bu detayı yakalayan Graeme Cobbett adlı bir tüketici, kullanım sözleşmesindeki bir maddeyi kullanarak yeni aldığı Dell marka diz üstü bilgisayarında yüklü gelen Windows Vista’yı iade etti ve karşılığında 115 dolarlık geri ödeme aldı.

Dell’in sattığı Studio 1555 diz üstü bilgisayarın içinde Vista yüklü geliyor ve ücretsiz olarak Windows 7 yükseltme şansı da bulunuyor. Cobbet kişisel blog’unda Microsoft ürünlerinin kullanıcı sözleşmesinin son derece “korkutucu” olduğunu ve bu yüzden Windows yerine Linux Mint kullanmayı tercih ettiğini söylüyor. Cobbet’in son kullanıcı sözleşmesinde (EULA) bulduğu ve para iadesi için kullandığı madde ise şu:
“Bu yazılımı kullanarak, şartları kabul etmiş sayılırsınız. Eğer şartları kabul etmiyorsanız yazılımı kullanmayın. Onun yerine satıcıya para iadesi veya alışveriş kredisi için geri verin. Eğer bu şekilde para iadesi alamazsanız Microsoft’a veya, ülkenizde hizmet veren bir Microsoft iş ortağından para iadesi şartları için başvurabilirsiniz”.

Cobbet’in yaptığı ise yeni bilgisayarını açarken Linux Mint CD’si ile başlatmak ve dolayısıyla Windows’u hiç kullanmadan, doğrudan Linux ile çalıştırmaktı. Cobbet; “Eğer bir saniye bile Windows kullanırsanız para iadesi alamazsınız” diyor.

Kaynak: Habertux

Windows Vista Home Basic EULA sözleşmesinde şu ifade geçiyor:

Yazılımı kullanmanız bu koşulları kabul ettiğiniz anlamına gelir. Bu koşulları kabul
etmiyorsanız, yazılımı kullanmayın. Bunun yerine, ücret iadesi veya yerine başka bir
ürün verilmesi konusundaki ilkelerini öğrenmek üzere üreticiyle veya yükleyiciyle
bağlantı kurun.
Ülkemizde üretici veya yükleyici firmalar bu şekildeki bir talebe nasıl cevap verecekler henüz bilmiyoruz.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Olukça makul. Yalnız netbook'larda CD sürücüsü yok; o bilgisayarı başka bir sistemle kullanabilmek için önce başka bilgisayarlarda hazırlıklar yapmak lazım. İkinci olarak, sistem hazır yüklü gelen yazılımların sözleşmeleri (EULA) bilgisayarı açtığınızda karşınıza çıkmıyor.

Yani "Windows'u bir defa bile açarsanız artık iade edemezsiniz" diyor ya; Windows hazır kurulu bir bilgisayarda Windows'u açmadan sözleşmeyi de göremeyeceksiniz.

intricate

Profesör
Reaksiyon puanı
12
Bu resmen tekelcilik. Ben windows kullanmak istemiyorum belki.. özellikle Notebooklarda Windows'u (siz notebook fiyatını ödüyorsunuz halbuki bunun bir kısmı microsoft'a ait..) satmış oluyor. Başka işletim sistemi kullanmak istiyorum. Yani işletim sistemini harddiske entegre etmek ne kadar doğru bir uygulamadır.. İstemezsen de HDD'de yer kaplamış oluyor.. Format da atılamıyor.

Busss

Doçent
Reaksiyon puanı
9
Hazır kurulu ürünler tabikide kolaylık fakat tekelcilik ve zorla pazarlama stratejisi ile bir nevi haksız kazanç sözkonusu.Türkiyede ne olur bilmem ama tahminim çok zor.
Ülkemizde Adalet Bankalara söz geçiremiyor dünya devi Microsoftamı geçirecek.Her yıl çatır çatır alıyorlar kredi kartı kesintisini.Birkaç örnek vermemiş ve geri kazanmış olabilir ama milyonlarca kişi veriyor.Kısacası bu örnekler içinde Adalet ve Tüketici için kurulan kurumlar bizleri koruyacağına kendilerini var etme derdindeler.

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Yakınlarda bir notebook almayı düşünüyorum. Ve alacağım zaman satıcı firmayla görüşme yapmak zorunda kalacağım bu konu ile ilgili, bu maddede işime yaradı böylece. Kullanmayacağım bir işletim sistemine neden yüzlerce dolar vereyim ki? Gerekirse tüketici hakları koruma kurumlarına başvururum fakat sonucu ne olur kim bilir...

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
En garanti yer biraz ironik olsa da Microsoft Türkiye şubesine başvurmanız

Eğer bu şekilde para iadesi alamazsanız Microsoft’a veya, ülkenizde hizmet veren bir Microsoft iş ortağından para iadesi şartları için başvurabilirsiniz

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
Windows u yüklemede böyle bir sözleşme geliyor.Ancak Windows direl yüklenip geldği için böyle bir sözleşme devre dışı kalıyor:D Yapabileceğiniz tek şey PC yi aldığınız üreticinin sözleşmesine uymak

Ve arkadaşlar Windows kullanmak istemiyorsanız format atın bu kadar basit:D

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Windows u yüklemede böyle bir sözleşme geliyor.Ancak Windows direl yüklenip geldği için böyle bir sözleşme devre dışı kalıyor:D Yapabileceğiniz tek şey PC yi aldığınız üreticinin sözleşmesine uymak

Kullanmayacağım şeyin parasını neden vereyim arkadaşım?

Hedgehog!

Doçent
Reaksiyon puanı
3
Desktop ya da Laptop almadan önce, FreeDos olup olmadığını sorun.

Eğer FreeDos ise, zaten içerisinde işletim sistemi yok demektir :D :D

Gönül rahatlığı ile içine istediğiniz işletim sistemini kurabilirsiniz.

zelenga

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Netbook'da windows'u nasıl iade edeceğiz.. ?!?
Alın diskinizi bana temiz disk verin diyebiliriz ama maddi karşılığı ne olur acaba :)

Busss

Doçent
Reaksiyon puanı
9
Yakınlarda bir notebook almayı düşünüyorum. Ve alacağım zaman satıcı firmayla görüşme yapmak zorunda kalacağım bu konu ile ilgili, bu maddede işime yaradı böylece. Kullanmayacağım bir işletim sistemine neden yüzlerce dolar vereyim ki? Gerekirse tüketici hakları koruma kurumlarına başvururum fakat sonucu ne olur kim bilir...

Umarım verirsinde birde burada dilekçe örnegini koyasan bizi sevindirisin.Ama çok zor piyasa şu anda böyle işliyor.Bir nevi korsanla baş etme yoluda bu şirket için bu.

metin06ank

Asistan
Reaksiyon puanı
1
bu yazıdan sonra teknosayı aradım bana dedikleri format atın :D

linux kullanıyorum dedim windows istemiyorum fiyat indirimi olurmu dedim zorla windows dayadılar :D

storm61

Profesör
Reaksiyon puanı
12
o bir şey mi?
yeni notebooklara vista dışında xp bile kurulmasına müsaade edilmeyecek şekilde kurulum yapıp gönderiyorlar

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Umarım verirsinde birde burada dilekçe örnegini koyasan bizi sevindirisin.Ama çok zor piyasa şu anda böyle işliyor.Bir nevi korsanla baş etme yoluda bu şirket için bu.

Dilekçe şeklinde değilde mağazaya gidip oranın en yetkili kişisi ile bizzat görüşmeyi düşünüyorum.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
arkadaşlar Microsoft Türkiye ile görüşün
yine en olumlu yaklaşan onlar olacaktır
gerekirse dava açıni, işin peşini bırakmayın, davayı kazanırsanız hem masrafları onlar ödeyecek, hem de paranızı alacaksınız ki davayı kazanmamanıza imkan yok, sonuçta sözleşme belli, her şeye rağmen kazanamazanız olayı yurt dışına taşıyın, tabi bunlar için biraz boş zamanınız ve microsoft'la uğraşma gibi bir hobiniz olmalı:D

ahky

Profesör
Reaksiyon puanı
65
Bu yüzden Dünyanın en zenginleri arasın da kendileri.

intricate

Profesör
Reaksiyon puanı
12

Notebook ücreti olarak verdiğimiz ama aslında Notebook + Windows parasının Windows kısmına da format atmış oluyoruz o zaman.. :)

Ayrıca HDD'de Windows yükleme dosyaları için ayrılmış kısma format atılamıyor. .Ben arkadaşın notebook'unda bir kere denemiştim..(Daha önce arkadaşımın hazırladığı Yedekleme DVD'sini okumamıştı). Ben de normal yükleme yapmak zorun da kaldım. HDD'de 2 bölüm vardı. C: ve D:.. D: için bu bölüm formatlanamıyor uyarısı vermişti Hala HDD'de öylece yer işgal ediyor.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
format atılamayan bölümler için
partition tablosunu yeniden oluşturun

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
Yani benim anlatmak istedğim Windows isteyen alsın almak istemeyen de kendi PC sini toplayabilir.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
işte o olay
notebook'da imkansız ALMİ
normalde bu cümleyi söylemezdim ama sende kötü bir niyet seziyorum
o yüzden saçmalamayı kes!

Hades

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Benim anlamadığım herkes neden windowsa düşman..

Hades

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Evet ne eksiğini gördüler değil mi?:D

Bencede sürü piskolojisi bu olsa gerek :)

---------- saat 19:53 eklendi ---------- önceki mesaj saat 19:42 eklenmişti ----------

Hem linuxçuyuz derler hemde forumda bi antivirüs şirketinin bedava lisansı yayınlandımı abi banada abi banada derler :) acaba o keyleri linuxtamı kullacaklar :):):)

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60

---------- saat 19:53 eklendi ---------- önceki mesaj saat 19:42 eklenmişti ----------

Hem linuxçuyuz derler hemde forumda bi antivirüs şirketinin bedava lisansı yayınlandımı abi banada abi banada derler :) acaba o keyleri linuxtamı kullacaklar :):):)
Süpersin be yyyaaaa harika bir Windowsçu daha bulduk:D

Hades

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Süpersin be yyyaaaa harika bir Windowsçu daha bulduk:D

:) :) Ben sadece linuxçuları samimi bulmuyorum hayır kabul edin işte kullanıyoruz de bu kadar kolay be bir küçük çocuğun bile kullanabildiği windows işletim sistemini neden yerden yere vuruyonuz tamam bende ubuntu kurdum hatta bir sürü linux ile ilgili cd lerim var ubuntu,kubuntu,pardus vs. hepsini denedim ama linuz gerçten çok zor bir işletim sistemi herkes kullanamaz bir program kurucam bir saat kod arıyorum internette kodu bulsam doğrusunu bulmak lazım yanlış yazım vs.vs. ...

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24

2007 yılından sonra bu dediğiniz olayı yaptığıma dair ufak bir kanıt gösterin. Alnıma Microsoft dövmesi yaptırayım.

İş yerlerimde kullanmak zorunda olduğum lisanslı Windowslara (R) bile ücretsiz Avira Antvir, Open Office, 7zip gibi açık kaynak kodlu veya ücretsiz yazılımlar kurar, kullanırım.

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47

güzel tespit ;) onu geç forumda yayınlanan bütün programlar windows tabanlı..

Bundan kaç yıl sonra olur bilmiyorum ama bir gün Linux windows'u geçecek. Bu kaçınılmaz bir son. Ama bu gün için windows'a devam..

Bu arada Towards'ın sözleri aklıma geldi. Towards, linux çekirdeğinde yapılan her güncelleme sonrasında, performansın daha da düştüğünü söylüyordu. Bunun anlamı eğer, günün birinde linux'un windows'tan bir farkı olmayacağı ise, bu rekabet günün birinde yine windows lehine sona erebilir...