Windows 10 Home sürümde Windows Update (Güncelleştirmeler) nasıl devre dışı bırakılır? [Rehber]

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Akkara
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,390
Önemli: Windows Update hizmeti devre dışı bırakılırsa, Windows Update veya otomatik güncelleştirme özelliğini ve programlar Windows Update Aracısı (WUA) API'sini kullanamazsınız. Bir başka ifade ile bu, Microsoft ile ilgili hiçbir güncelleme alamayacağınız anlamına gelir.

Bilgi: Aşağıdaki işlemler Windows 10 Home dışında diğer Windows 10 sürümlerinde de uygulanabilir. Windows 10 Home sürüm kullanıcısı olmayanlar, şu konudan da istifade edebilirler.

Başlamadan önce, bunun önerdiğim bir şey olmadığını belirtmek isterim. Cihazınızı olabildiğince güncel tutmanın, kendinizi çevrimiçi güvende tutmanın önemli bir parçası olduğuna inanıyorum. Windows Update'in işini otomatik olarak yapmasına izin vermek, hiç düşünmek zorunda kalmadan Windows 10 kullanıcılarının büyük çoğunluğu için en iyi ve en güvenli yoldur.

Ne yazık ki, son 1809 yapısı ve son zamanlardaki bazı Güncelleştirmelerin -az sayıda da olsa- sorun yarattığı görülüyor. İşte bu sebeple, işinize yarayacağını düşünerekten bu konuyu açma gereği duydum.

eeAAGG.png

Windows 10 Pro ve diğer sürümlerin güncelleştirmeler üzerinde bir kontrolü olsa da, ne yazık ki Windows 10 Home'un böyle bir seçeneği yoktur.

Bu yazıdaki temel yaklaşım, Windows Update hizmetinin başlangıç türünü devre dışı olarak değiştirmek ve daha sonra Windows Update hizmetini durdurmak olacaktır.

Önemli: Aşağıdaki işlemleri yapabilmek için Windows'ta yönetici (admin) olarak oturum açmış olmalısınız.

Hadi başlayalım o zaman;

Windows Ara'ya
Windows PowerShell
yazıp Windows PowerShell (Masaüstü uygulaması)'i yönetici olarak çalıştırın.

TxdaT1.png

sc.exe config wuauserv start= disabled
yazıp ENTER'layın.
sc.exe stop wuauserv
satırını girip ENTER'layın.

2THbOe.png

Exit
Windows Update'den güncelleştirmenin devre dışı bırakılıp bırakılmadığına bakalım,
Başlangıç > Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Güncelleştirmeleri Denetle
dediğimizde;
"Güncelleştirme başarısız oldu" diye bir uyarı vermesi lazım; aynen aşıdaki gibi:

fNUOcI.png

Ayrıca, Windows Update, Hizmetler'de de Devre dışı olarak görünecektir.

53V0G7.png

Windows Update'in başlangıç türünü otomatik yapmak ve yeniden başlatmak için ise;

Yönetici olarak çalıştırılmış Windows PowerShell (Masaüstü uygulaması)'nda

sc.exe config wuauserv start= auto
yazıp ENTER'layın.
sc.exe start wuauserv
yazıp ENTER'layın.
Exit
yeterli olacaktır.

Bu kadar. :)

DipNot:
sc.exe "Service Control" yönetim programı. (".Exe" kısmı PowerShell'de önemlidir)
config Yaptığımız eylem yada yapılandırma.
wuauserv "Windows Update Service" servisinin dahili adı.
start= Değiştirdiğimiz yapılandırma ayarıdır. Bir sonraki öğe ile arasındaki boşluk önemlidir.
disabled Servisin başlatma seçeneğini devre dışı durumuna ayarlamak içindir.
auto Servisin başlatma seçeneğini otomatik durumuna ayarlamak içindir.

Son düzenleme:

Lisans Bul

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
608
Elinize saglik cok faydali bir konu olmus.

Snickers

Profesör
Reaksiyon puanı
272
Ellerine sağlık.Harika bir paylaşım olmuş. :)

youngturks

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Powershelli yönetici olarak açıyorum ve dediğiniz satırları yazıyorum, ancak erişim engellendi diyor?

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,390
Powershelli yönetici olarak açıyorum ve dediğiniz satırları yazıyorum, ancak erişim engellendi diyor?
Hesap türünde sıkıntı var gibi. Yönetici hesabı ile mi oturum açtınız?
https://support.microsoft.com/tr-tr...-create-a-local-user-or-administrator-account

Hesap türü yönetici olarak geçmesine rağmen hala hata veriyorsa, yetkilendirmelerde karışıklık söz konusu olabilir, bu durumda yeni bir yönetici hesap açıp deneyiniz.

youngturks

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Hiçbir şekilde kapanmıyor update, kullandığım hesap yönetici olduğu halde bir değişiklik olmuyor. Zaten hizmetler'de update seçeneği değiştirmeye kapalı geliyor. Ücretsiz Windows update disabler programını kurdum, o da çare olmadı.

Win Updates Disabler: Disable\Enable Windows Updates, Windows Defender, Security Center, Windows Firewall

---- Mesajlar birleştirildi ----

Çözümü Windows Update Blocker v1.1' i kullanarak buldum, o program şimdilik devre dışı yaptı windows update'i bakalım kalıcı olacak mı?

---- Mesajlar birleştirildi ----

Çözümü Windows Update Blocker v1.1' i kullanarak buldum, o program şimdilik devre dışı yaptı windows update'i bakalım kalıcı olacak mı?

Son düzenleme:

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,390
Hizmet durumu: Çalışıyor
Başlangıç türü: Otomatik yada Otomatik (Gecikmeli başlangıç)

olarak mı seçiliydi, yoksa başka bir yapılandırma mı söz konusuydu?

Herhangi bir Antivirüs yazılımı kullanıyorsanız veya herhangi güvenlik yazılımını sisteminize daha önceden kurup kaldırdıysanız -kötücül yazılımların güncellemeleri engellemesini önleme amaçlı olarak- Windows Update hizmeti durumu değişikliği yapmak güvenlik yazılımınca engellenmiş olabilir.

Durumu düzeltmek adına, Windows Update Sorun Gidericisini indirip yönetici olarak çalıştırarak kullanabilirsiniz.
dSTVV8.png

veya

cOIHRe.png

veya durumu düzeltmek adına kayıt defterinde bazı değişikliklere gidilebilir.

Sonrasında; konudaki işlemleri tekrardan uygulamayı deneyebilirsiniz.

Pek tabii isteyen istediği programı kullanabilir ama bu konuda herhangi bir programa yer vermeden ve gerçekleştirilen yapılandırma işlemleri açıktan paylaşılarak verilmiştir ve yapılan değişiklik kolay bir şekilde eski durumuna döndürülebilmektedir.

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,390
Kritik hatalardan kaçınmak için Windows 10 otomatik güncelleştirmeleri nasıl duraklatılır?

Güncelleştirmeleri 35 güne kadar duraklama işlemi nasıl yapılır?
(Windows 10 sürüm 1903 ve sonrası için)

>Başlat
>Ayarlar
>Güncelleştirme ve Güvenlik
>Gelişmiş seçenekler
Güncelleştirmeleri duraklat bölümü altında Tarih seçin etiketli açılır menü göreceksiniz.
Güncelleştirmeleri duraklatmak istediğiniz tarihi seçmeniz yeterli olacaktır.

Bu şekilde güncelleştirmeleri duraklatmak daha sağlıklı olabilir.

guncellestirmeleri_duraklat.png