Hangi Linux?

Bu konuyu okuyanlar

nagaracuga

Doçent
Katılım
4 Ocak 2008
Mesajlar
692
Reaksiyon puanı
493
Puanları
63
Linux'un bir çekirdek olduğunu bilmeyen birçok kimse Linux kurduktan sonra karşılaştığı problemleri Linux'a mal edip Linux'un yetersiz bir işletim sistemi olduğu kanaatinde bulunabiliyor. Oysa karşılaşılan problemler genellikle seçilen dağıtımın kullanıcının beklentilerini karşılamamasındandır.

Hangi Linux dağıtımı nasıl seçilebilir?
İnternette Linux dağıtımı seçme konusunda çeşitli yazılar var ancak bunların birçoğu belirli dağıtım isimleri vererek adeta okuyucuları yönlendirmek için yazılmış yazılardır. Aslında Linux ile ilgili beklentilerinize göre çok sayıda Linux dağıtımı arasından birini bulmanız mümkündür.

1-Linux kullanacağınız platforma göre:
Linux’u sunucu üzerinde kullanacaksanız bu maksat için hazırlanmış dağıtımlardan birini seçebilirsiniz. Masaüstü kullanıcıları için hazırlanmış dağıtımlarda sunucu üzerinde kullanılan bazı paketler bulunmayabilir. Masaüstü bilgisayarınızda Linux kullanacaksanız bu defa da masaüstü için hazırlanmış dağıtımlar arasından seçim yapabilirsiniz. Telefon ve tablet gibi cihazlara Linux kurmayı düşünüyorsanız bunun için özelleştirilmiş dağıtımları arayabilirsiniz.

2-Donanımınıza göre:
Eğer 32 bit işlemcili bir bilgisayara Linux kuracaksanız paket derlemeleri hız konusunda az da olsa belirleyici olabilir. Mesela i386 ile derlenmiş paketler çok eski bilgisayarlarda bile Linux’un çalıştırılabilmesi için hazırlanmış olup kurduğunuz yazılımlar yeni işlemcilerle gelen birtakım özellikleri kullanmadığı için hız konusunda bilgisayarınızın işlemcisini kısıtlayabilir. Eğer bilgisayarınız o kadar eski değilse i586, i686 gibi paketleri kullanan dağıtımlara yönelebilirsiniz. 64 bit işlemcilere göre derlenen paketlerde ise böyle bir ayrım söz konusu değildir.

Ayrıca Linux’un hızı konusunda tesirli olan bir diğer husus ekran kartınızın sürücüsüdür. Bazı dağıtımlar donanım sürücüleri konusunda geniş imkânlar sunarken bazılarında donanımınızı ayarlayana kadar saatleriniz gidebilir ve hatta netice alamayabilirsiniz. Bu bakımdan Linux dağıtımı seçmeden ekran kartınızın ve varsa kablosuz ağ bağdaştırıcınızın hangi dağıtımlarda sürücüsünün bulunduğunu araştırabilirsiniz.

3. Paket yönetimi ve güncelleme sistemine göre:
Linux dağıtımları genellikle yazılımları kendi repository adı verilen sunucuları üzerinden kullanıcılara sunmaktadır. Sık kullandığınız yazılımların kullanmayı düşündüğünüz dağıtımlarda bulunup bulunmadığını kontrol edebilirsiniz. Bazı dağıtımların paket sistemi repository dışından da yazılımı bulup kolaylıkla yüklemenize imkân verebilmektedir. Ayrıca bazı Linux dağıtımları her 6 veya 12 ay gibi sürelerde yeni sürümler çıkarmaktadır ve bir önceki sürümü kullanmaya devam edenler güncel yazılımları kuramayabilmektedir. Eğer Linux kurduktan sonra bilgisayarınıza uzun süre format atmayı düşünmüyorsanız LTS (Long Term Support) yani uzun süre destek sağlayan dağıtımlardan birini seçebilirsiniz. Bazı Linux dağıtımları ise rolling release adı verilen ve yüklediğiniz sürümün devamlı güncellenebilmesine imkân verecek şekilde yayınlanmaktadır. Bu modelle güncelleme yapan bazı dağıtımlardan bleeding edge olarak bahsedilmektedir ve bunların zaman zaman stabil olmaması ve hatta sistemin aniden çökmesi bile söz konusu olabilir. Bunun sebebi kullanıcıya en son sürümü sunmak açısından bazen beta yazılımların sisteme yüklenmesi veya bazı uyumsuzluk problemlerinin hesap edilmeden yazılımların paketlenmesi olabilir.

4. Görünüme ve hıza göre:
Linux’ta birçok masaüstü ortamı seçeneği sunulmaktadır. Bazı masaüstü ortamları görüntü efektleri ile ilginç bir görünüm sağlamakla beraber sistem kaynaklarını da fazla kullanmaktadır. Bazı masasüstü ortamları ise görünümden ziyade sistem kaynaklarını düşük kullanmak üzere tasarlandığı için hem eski bilgisayarlarda çalışabilmekte hem de yeni bilgisayarlarda sistem kaynaklarını çalıştırdığınız diğer yazılımlara daha fazla harcayabilmenize imkân sağlayabilmektedir. Bu bakımdan Linux dağıtımınızı seçerken kullanmayı düşündüğünüz masaüstü ortamını da dikkate alabilirsiniz. Bazı dağıtımlar belirli masaüstü ortamlarına odaklanarak hazırlandığı için diğer masaüstü ortamları sonradan yüklendiğinde beklediğinizi veremeyebilir.
 

Son mesajlar

Üst