Zorunlu eğitim 12 yıla çıkıyor!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
8 yıllık kesintisiz eğitim kaldırılıyor. Yerine 4+4+4'ten oluşan kademeli sistem getirilecek. Ortaokullar yeniden devreye girecek. Mecburi eğitim, lise de dahil edilerek 12 yıla çıkarılacak. Eğitim Şûrası'nın kararlarıyla hazırlanan kanun teklifi önümüzdeki günlerde Meclis'e sunulacak.

okul.jpg

Kamuoyunun ve eğitim çevrelerinin itirazlarına rağmen 1997'de hayata geçirilen 8 yıllık 'kesintisiz' eğitim tarihe karışıyor. Uygulama 3 kademe halinde 12 yıllık kesintili eğitime dönüştürülecek. Yeni sistemde ilköğretim 4+4 şeklinde iki kademeden oluşacak. Ardından gelecek 4 yıl ise 'ortaöğretim' olarak devam edecek. Lise eğitimi temel eğitim kapsamına alınacak ve zorunlu olacak. Böylece ilköğretim ve lise eğitimi 'temel eğitim' olarak 4+4+4 şeklinde yeniden düzenlenecek. İlk dört yılı bitiren öğrenci halen devam ettiği ilköğretim okuluna gidebileceği gibi başka bir okulun 'ikinci kademesine' de devam edebilecek. Bu kademe 'ortaokul' işlevi görecek. Hükümetin 2010'daki Eğitim Şûrası'nın kararlarını esas alarak hazırladığı kanun teklifi son aşamaya geldi. Düzenlemenin önümüzdeki günlerde Meclis'e sunulacağı öğrenildi.

MEB, teklifin yasalaşmasının ardından ortaokul niteliğindeki ikinci kademe eğitimin müfredatını yeniden düzenleyerek, 'alan' derslerinin ağırlığını artıracak. İlk kademeye sınıf öğretmenleri, ikinci kademeye ise branş öğretmenleri girecek. Böylece öğrenci liseye devam ederken özellikle mesleki eğitimle ilgili 'yönlendirme' derslerini de alacak.

Kanun teklifi ile 'İlköğretim ve Eğitim Kanunu', 'Milli Eğitim Temel Kanunu' ve 'kesintisiz 8 yıllık temel eğitimi' getirmek için 1997 yılında çıkarılan 4306 sayılı kanunda değişiklik yapılacak. Bu kanunlardaki 'kesintili' ifadeleri çıkarılarak temel eğitim yeniden düzenlenecek. Yapılacak yasa değişikliğine geçiş hükümleri konularak mevcut öğrencilerin mağdur olması da engellenecek. 2010 yılı sonunda gerçekleştirilen 18. Milli Eğitim Şûrası'nda da kesintisiz eğitimin kesintili yapılması yönünde karar alınmış, zorunlu temel eğitimin ise önünde bir yıl okulöncesi olmak üzere, 4+4+4 şeklinde düzenlenmesi benimsenmişti.

Öte yandan Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) üniversiteye giriş sınavlarında aldığı 'katsayı'yı kaldırma kararının, Danıştay'a yapılacak bir başvuru sonrasında iptal edilmesi ihtimaline karşı 2547 sayılı kanunun 45. maddesinde yapılacak düzenleme ile 'katsayı' ifadesi kanundan çıkarılacak. Meslek lisesi öğrencilerinin kendi alanlarında bir yükseköğretim programına devam etmeleri halinde verilen 'ek puan' ise devam ettirilecek. Bu öğrencilerin ortaöğretim başarı puanlarının yüzde 6'sı, ilave puan olarak üniversite sınavı sonuçlarına eklenecek. Meslek liselerinden meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş uygulaması da devam ettirilecek. Yusuf Ziya Özcan'ın YÖK başkanlığı döneminde katsayı sıfırlandıktan sonra Danıştay bunu iptal etmiş, YÖK'ün katsayı farkını 'çok az' belirlemesine de yine Danıştay engel olmuştu.

Zaman

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Yetmez, 18 olsun.

mustang

Dekan
Reaksiyon puanı
34
Tamamen saçmalık.:mad:
Önemli olan eğitimin süresi değil ki,kalitesi.:)
Hatta yetmez 20 olsun,okuldan çıktın mı doğru askere gidilmeli:sleep:

michuozawa

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
493
eğitim şart ama zorla olmaz.

cobra11

Profesör
Reaksiyon puanı
16
okumak için doğacaz artık. !

dadaist

Profesör
Reaksiyon puanı
8
bu karar siyasi. 8 yıllık temel eğitimin neden getirildiğini hatırlayanlar durumu zaten biliyor.

spybot

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
630
Benim zamanında 6 yıldı..:)

baaydin

Profesör
Reaksiyon puanı
7
bu kalitede olduktan sonra isterse 32 yıl olsun ne fayda :(

Hello Kitty.

Rektör
Reaksiyon puanı
104
Yakında öğrencilere baston vericeğiz
pis.png

KirliSinek

Asistan
Reaksiyon puanı
12
çok saçma ve gereksiz çünkü kalma gibi bir durum söz konusu olmayacak aynı orta okul ve ilk okul da olduğu gibi öğrenciler her türlü geçebilecekler bunu bilerek hiçbir şekil de ders ya da buna benzer şeyler çalışılmayacağı açık ve net en basiti kendimden örnek verebilirim ben bile orta okulda direk geçiriyorlar diye bir tane kitap yüzü açmadan geçmiştim lise de ise durum böyle olmadı mecbur çalışmak zorunda hissettim kendimi o şekil de geçebildim ama yine de lise de müdür yardımcıları olsun müdürler olsun herkesin parayı sevdiğini çok iyi bilirler bir kaç kişi haricin de tabi onlar da zor bulunur kısaca parayı verip de geçebilirler önemli olan 12 yıla çıkması kesinlikle değil üstlerindeki tozlardan kurtulmaları ve müfredatın komple yeniden tasarlanması bence insanları düşündürmeye ihtiyacından fazlasını tükettirmemeyi öğretmelidirler ama bu sadece ütopik bir düşünce gibi kalır bu sistem de.

ALPARS

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Eğitim yılını arttırmak yerine kaliteyi arttırmak gerekir.
Neden derseniz öncelikle meslek lisesi elektrik mezunuyum.
İnanın meslek liselerinin sadece adı var.(Okuyanlar bilir)
Bir yıl düz lisede okudum.Daha sonra meslek lisesine geçtim.
Geçtikten sonra anladım ki düz ile meslek arasında bir fark var o da diploman da sözel,sayısal yerine bölüm yazıyor.
Mezun olduk öyle yada böyle...
Peki ne öğrendin derseniz;hiçbir şey.
Neden mi?
Bütün yıl atölye derslerinde önümüzde bir modül 'yaz bakalım evladım şu sayfaya kadar'...
İki üç tesisat uygulaması yapardık ama ne fayda.

Şimdi Myo'da elektrik okuyorum.Allah'tan burada eğitim biraz daha iyi.
İyi olmasına iyi de pek birşey bilmeyince sıfırdan başlamak gibi birşey oluyor.
Hocalarımız ders anlatırken bunu bunu lisede görmüşünüzdür diyor ama sınıftan bir tek kişi bile çıkamıyor.
Çünkü görmedik.

Anlayacağınız eğitim sistemimiz yeniden yapılanmalı.

Pupilla

Dekan
Reaksiyon puanı
139
birçok kişi eğitim süresi uzatılmış gibi algılamış ama süre uzatılmıyorki sadece lise de zorunlu hâle geliyor. bence de böyle olmalı. tabi bunu yaparken meslek liselerinin önemi arttırılmalı ve öğrencilere verilen eğitimin kalitesi gözden geçirilmeli. Ayrıca eğitim müfredatında birçok saçmalık dolu. müfredatlar da güncellenmeli :)

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
Sınıfta kalma mevzusunu çok zorlaştırdıkları için eğitim seviyesi gittikçe aşağılara inmekte. 12 yıl olunca da bu uygulama devam ederse vay halimize. Lise mezunu okuma-yazma bilmeyenlerle karşılaşırsanız hiç şaşırmayın :)

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
önemli olan "zorunlu" eğitimi gerçekten "zorunlu" hale getirebilmek. 2010 yılında askere gittiğimde, anadolunun çeşitli yerleriden gelmiş ve ilkokulu bile okumamış bir sürü genç tanıdım. üstelik bunların çoğu okuma imkanı varken okumamış.

şimdi bu nasıl "zorunlu" temel eğitim? sen devlet olarak vatandaşına okuma imkanı sunuyorsun ve buna yasal mecburiyet getiriyorsun. ancak uymayana hiçbir yaptırım uyglamıyorsun. kimi keyfi istemediği için okumuyor, kiminin ailesi okula göndermiyor. devlet ise sadece seyrediyor.

hal böyleyken isterse zorunlu eğtim 20 yıl olsun, fark etmez.

fatihcamli

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Egitim seviyesi cok düşük Egitim 12yıl olucak bide :D
Egtimin kalitesi artması lazım....Boşa Okumuşum O gercek.. Ögle bir egitim almışımki :D sudan çıkmış balıga döndüm..
(sazan balıgına)

Usui Takumi

Profesör
Reaksiyon puanı
1,177
Eğitimde kalite ve başarı mı istiyorsunuz? En başta karma eğitimi bütün kurumlardan tamamiyle kaldıracaksınız. Liselerde ve üniversitelerde hocalara sıkıdenetim getireceksiniz. İyi anlatamayan hocayı mesleğinden edeceksiniz hatta verdiğiniz paraları bile geri alacaksınız. Öğrencinin neye yeteneği varsa o alana yönlendireceksiniz. Adam çarpım tablosunu bilmiyo sayısalcı oluyo engel olacaksınız böylesi şeylere. Hazırlık sınıflarında(lise veya üniv) güz dönemi uzman hocalar aracılığyla ya da onların eğitim setleri aracılığıyla hafıza teknikleri hızlı okuma ve hitabeti öğreteceksiniz (mega hafıza bu alanda en iyisi - hitabet içinde dale carnegie) ardından ikinci dönem ingilizceyi öğreteceksiniz Lisede hazırlık okumayanlara üniv.de hazırlığı zorunlu kılacaksınız öyle sınava gir geç olmayacak hazırlık okuyanlar içinde hafıza+hızlı okuma+hitabet+ingilizce testi yapacaksınız üçünden ayrı ayrı % 70 in üzerinde başarılı olanı geçireceksiniz gerisi kalacak. Üniversitelerde gereksiz ders vermeyeceksiniz. İnşaat müh. de tarihin edebiyatın işi ne? Dersleri teorik+pratik olarak öğreteceksiniz.

Birazda örnek verelim
KTÜ de bu sene inşaat mühendislerinin baskısıyla tasarım dersi açıldı. Mühendislerin dediği laf şu: "Siz bu adamlara hiçbi bişey öğretmiyorsunuz her şeyi biz öğretiyoruz havadan para alıyorsunuz, adama 12 lik demir getir diyoruz mal mal bakıyo (12 lik demir temsili örnek)" En basitinden inş müh. den arkadaş 2. sınıfın sonunda staj yapana kadar 8 lik 10 luk 12 lik demirin ne olduğunu bilmiyodu. Staj komisyonundan bi hoca derstre ağzından şunları kaçırdı:"biz size burda hiçbişey öğretmeyecez siz herşeyi stajda öğreteceksiniz" o zaman ne diye okuyom ben... Başka bi hocanın yine derste dediği laf:"Ders programı yapılırken amaç öğrencinin başarılı olması değildir amaç öğrencinin vaktinden nasıl çalınabileceğidir (abim demişti daha ünive gitmeden önce-gene haklı çıktı :) )" Buna en güzel örnek benim arkadaşın geçtiği dersi bi daha almak zorunda kalması... Kariyerli diye derse sokmayacaksın adamı öğretebilme kalitesine bakacaksın adam dünya çapında hoca ama; ders anlatımı sıfır o adam araştırma yapacak derse girmeyecek.

İlk paragrafta kendimce çözüm önerileri sundum ikinci paragrafta sorunlara çeşitli örnekler verdim ki örnekler ya benim ya da arkadaşlarımın başına gelmiş olaylardır. Yoksa isterseniz 100 sene yapın bu eğitim sistemiyle bu ülkeden bi cacık olmaz...

TEGİN

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Bir de kabul edip edip,mezun edip edip atamadıkları öğretmenleri atamak ta zorunlu olsa...

iso8998

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Tekke ve zaviyeleri ve de medreseleri açalım. :D

berinark

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Uzatmak kolay zorunlu eğitimi. Uzattık der uzatırsınız. Ama önce kaliteyi arttırın sonra ne biliyorsanız yapın...

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
zencicek Karma eğitimi kaldır dedin ya başladılar medrese tekke zavi ye açalım demeye .japonya da bile altı tane üniversite Karma eğitim yerine erkek kız üniversite leri ayrı iken bizi çok bilmiş geri kafalı modern ler bunu şeriat ile bağdaştıriyor .Birde şu var madem karma eğitim olsun diyorsunuz tamam o zaman kız ve erkek yurtları neden ayrı onları da karma yapıverin gitsin ayrı eğitim isteyen velilere geri kafalı diyorlar da en büyük geri kafalılık yurtları ayırmak değilmi onlari da karma yapalım hiç olmazsa cinsel eğitimleri tam olsun.Ayrıca 12 yıllık kesintisiz eğitim tam bir fiyasko sonuç ta okumak istemeyen yada yetenekleri göz ardı edilerek 12 yıl boyunca o öğrenciyi okula getirirsen kusura bakmada bu eğitim sistemi demem toplumsal dezorfarmasyön ideolojik eğitim derim başka da bir şey denmez buna. Karma eğitim hakkında bir araştırma yazısı var bir zahmet okuyu verin ; islamiyetdini.com/kesintisizzulum.html

cperinaz

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Zorunlu egitim sayesinde okuyan okumayan herkes bir sekilde zorunlu olan egitimi bitiriyor ve sonunda hicbir sey olamayan bir sürü insan oluyor. Okumayacak olan ögrenci , 4. 5. sinif yaslarinda tutup da bir marangozun tornacinin berberin yanina cirak olamiyor cünkü devlet onu zorla okula götürüyor . Lise yasina gelen adamdan da cirak olmuyor . Harcaniyor bu genclik . Neye göre düzenliyorlar bizim egitim sistemimizi ?

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Eğitim sistemi üzerine söylenecek o kadar çok şey varki misal meslek liselerine neden kat sayı farkı uygulanır ,üniversiteyi bitirip atanamayan öğretmenler karma eğitim , her yıl eğitim ve sınav sisteminin değişmesi , tek tipci insan yetiştirme zihniyeti bunlara cevap verebilecek bir yetkili varmıdir .

ashabulyemin

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Yeni dünya düzeninde inançsız fikirsiz eğitimsiz androidler.Zengin uluslara hazır köle imalatı aynı kalıptan çıkmış kopyalanmış canlılar.Armegedon tayfaları.
Önce ayırımsız nitelikli eğitim her bireye eşit oranda eşit fırsatta.
Müfredata bakınız dayatmacı eğitim düzeni.Devletin resmi ideolojisini işleyen ders kitapları.
Kafa değişmeden eğitim ömürboyu olsa ne olacak.Sadece zorunlu sağlık sigortasından kaç kişi okulundan olacak kaç fakir babaya haciz gelecek.
meslek liseleri anadolu liseleri tırpanlansın imam hatipler dışlansın parası olan kursa gitsin kapıcı mehmet efendinin oğluda okumasın fırıncıya veya tamirciye yamak olsun.
Baştan anlatmak istediğim şu düşünmeyen üretmeyen koyun gibi güdülen bir gençlik.
Genç olsaydım......hayır sizde kalsın

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Dikkat ederseniz eğitimimizın adı da (Milli) Eğitim , Kimya, Fizik ,biyoloji ve daha adını sayamadigim bir suruç sürü bilim dalı ve dallarının milli si olurmu yada milli eğitim gibi dogmatik bir kavram bizden başka kaç tane ülkede vardır.

rozabay

Dekan
Reaksiyon puanı
34
Çocukları ve gençleri okuldan soğutan Milli Eğitime saygılar.

waffenss

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
insanlar kısa yoldan köşeyi dönmeyi düşündükçe hiç bir şey olmaz bizden..gençler hep sokak çocuğu gibi büyümeye başladı. çağdaşlık anlayışımız çok yanlış. ülkede bazı konularda köklü değişimler lazım.. Meb da bunun içindedir. bazı arkadaşlar haklı . eğitimin kalitesi yükseltilmeli. gerekirse medresede açarız rahat olun.