Rehber Zeytin Ağacı

murat zorluu

İçerik Ekibi
İçerik Ekibi
Top Poster Of Month
Reaksiyon puanı
1,259
Merhabalar Ben Murat Zorlu; İnşaat - Mobilya - Tarım - Gıda Ve Hayvancılık Alanında Faaliyet Gösteren Bir Firmam Var…

Kendimi Ve Firmamı Geliştirmek Adına Araştırma Yaparken Yaptığım Araştırmaları Bu Forumda Sizler ile Paylaşıyorum…(Fotoğraflar Kendi Arazilerimizindir)

Şimdi Kısaca Zeytin Ağacına Değinelim;

IMG_9400.jpeg

Zeytin Ağacı

Zeytin ağacı (Olea Europea) ağır ve zahmetli büyümesine karşın uzun ömürlü ve dayanıklı bir ağaçtır. Bu nedenle adı mitoloji ve botanikte "Ölümsüz Ağaç"tır. Zeytin ağacı derken, Hititleri, Yunanları, Romalıları, İsa’nın havarilerini, Türklerin Anadolu’yla gelişini gören, Pir Sultan’ı, Karacaoğlan’ı bilen ölümsüz bir ağaçtan söz ediyoruz. Yüzyıllarca bu toprakların insanları zeytinyağı ile aydınlatmıştır karanlıkları, ama ondan da önemlisi zeytin ve zeytinyağı onların karnını doyurmuştur. Ege’deki batık gemilerde dev amforaların bulunması zeytinyağı ticaretinin her dönemde önemli olduğunun göstergesidir. Akdeniz demek, sonsuz bir maviliğin etrafında kök bulmuş kurşuni yeşil demektir biraz da. Bu kurşuni yeşil zeytin ağacıdır.

IMG_9528.jpeg

Zeytin Ağacı için en verimli ortam yazları sıcak, kışları ise ılıman geçen iklimlerdir. Zeytin Ağacı ışığı, güneşi ve 15°C üstündeki sıcaklığı sever. Derinlere uzayan kökleri sayesinde kalkerli, çakıllı, taşlı ve kurak topraklarda yetiştirilmeye elverişlidir. Yıllık ortalama 220 mm yağış, zeytin ağacının verimli bir şekilde büyümesi için yeterlidir.

IMG_9403.jpeg

Zeytin ağacı genellikle rakımı düşük coğrafyalarda yetişir. Çalı görünümündeki zeytin ağacının yapraklarının üst yüzü koyu, alt yüzü ise gümüş rengindedir. Yapraklar mükemmel bir düzen içinde dalın iki tarafından karşılıklı olarak çıkar. Ortalama 40-50 cm genişliğindeki gövde çürümeye karşı çok dayanıklıdır. Ağaç yaşlanınca yumrulardan gelişen yeni uçlar gövdeyi tazeler. Ortalama boyu 2-10 m olan zeytin ağacı bir yıl bol, bir yıl az ürün verir. Çiçek verme mevsimi Kuzey Yarım Küre'de Nisan ve Haziran ayları arasındadır. Yeşil zeytinler Ağustos ayı sonundan Kasım ayı başına kadar olan süre içinde olgunlaşır.

IMG_9389.jpeg

Zeytin hasadında toplama şekilleri binlerce yıldan bu yana neredeyse değişmemiştir ve asırlar boyunca elle toplama ya da sırıkla silkme yöntemi kullanılmıştır. Hasat, Ekim ile Şubat ayları arasında yapılır. Ülkemizde eskiden kullanılan sırıkla silkme yerine yavaş yavaş makineli hasat uygulanmaya başlamıştır. Günümüzde zeytin hasadında kullanılan makinelerde gövde veya dal sarsma, yerdeki meyveleri emici ekipmanlarla toplama yöntemlerinden yararlanılmaktadır. Elle toplamada sağma veya taraklama yöntemi, yerden toplamada ise merdane veya fırça kullanılır. Uygulamada en fazla emek gerektiren yöntem elle toplamadır. Saatte en fazla 9-10 kg zeytinin toplandığı bu yöntem, meyve sağlam ise asidite seviyesi %0,8’den az, tat, aroma ve lezzet gibi duyusal özellikler bakımından en iyi kalitede natürel zeytin yağı üretilmesini sağlar. (Bu yıl Bizim Yağlarımızda %0,5 oldu ve toptan bir markete zincirine verdik)

IMG_9404.jpeg

Son düzenleme:

crow88

İçerik Ekibi
İçerik Ekibi
Reaksiyon puanı
3,341
BİLGİSİ OLMAYANLAR İÇİNDİR
Yukarıda bilgilere ilaveten
@murat zorluu mümkünse ,zeytinyağı alınırken ,dikkat edilmesi gerekenleri,özellikle tavsiye edebileceğin zeytinyağı çeşidi,kısaca zeytin ,zeytinyağı almak isteyenler için her tür bilgiye sahipsin,buraya aktarırsan iyi olur,milletce evlerde trans yağlar,karışık sıvı yağlar yemekten herkesin midesi,yanık yağ yakan kamyonlara döndü

Türkiyede marshalı planına bağlantılı olarak gönderilen transyağlar (margarin(sna,vita)) yağları Türkiyeye satmak için,halkında zeytinyağı yemekten uzaklaştirmak amacıyla türkü yazmışlar
1-zeytinyağı ile yapılan yemekler mideye dokunmuyor
2-her sabah içilen 1 tatlı kaşığı zeytinyağı mideye ii geliyor
3-en iyisi sızma olup,insan içtiğinde midesinde yanma varsa hemen rahatlatıyor
4-alabalık türü balıkları zeytinyağında pişilirse farkı farkedeceksiniz
5-yemekte tam hesap söyleyemem ,örnek olarak 1 LT ayçiçekle yapacağınız yemeği,,3 ,4 gram zeytinyağı ile yapabilirsiniz

ZEYTİNYAĞLI YİYEMEM (aman)
BASMA DA FİSTAN GİYEMEM (aman)
SENİN GİBİ CAHİLE
BEN EFENDİM DİYEMEM (aman)

Bağlantı:
KALDIM DUMAN İÇİ DAĞLARDA
SEVGİLİ YARİM NERELERDE

KARA ÜZÜM ASMASI
YEŞİL OLUR YAZMASI
BEN YARİMDEN AYRILMAM
KARA YAZI YAZMASI

Bağlantı

ASMADAN ÜZÜM ALDIM
KAPINI UZUN ALDIM
VERİN BENİM YARİMİ
ANNEMDEN İZİN ALDIM

ALINTIDIR

Marshall Planı’nın uzantısı

2’nci Dünya Savaşı sonrası Amerika bir yardım paketi hazırlar. Adı da Marshall Planı’dır. 1947’de önerilir, 1948-1951 yılları arasında yürürlüğe girer. Türkiye ile birlikte 16 ülke yararlanır. ABD çok eski yıllardan beri dünyanın en büyük mısır üreticisidir. Haliyle ülkede birikmiş olan mısırı eritmenin yolu da bunu diğer ülkelere satmaktan geçecektir. Amerika elindeki mısır dağını eritmek için Marshall Planı’ndan faydalanmak isteyen ülkelere mısırözü yağı alma ön koşulu koyar. Türkiye de buna karşılık ilk margarin fabrikasını kurar. Sırf bu yüzden birçok zeytin ağacı yerinden sökülür. Elde kalan zeytinlerden elde edilen yağ da ABD’ye satılır ve mısırözü yağı olarak bize geri döner.

Margarin satabilmek için

Ve mısırözü yağına teşvik etmek amacıyla ısınan zeytinyağının kanser yaptığı bilgisi kamuoyuna pompalanır. Oysa zeytinyağı en zor yanan sıvı yağlardan biridir. Sonuç olarak Türk insanı bu tarz haberlerle zeytinyağından uzaklaştırılıp margarine alıştırılır. Bu da yetmez, zeytinyağı hakkında olumsuz imaj oluşturmak için bir de türkü siparişi verilir. Bir anda döneminin en popüler türküsü haline gelir. Yetmez, türkünün devamında olduğu gibi basma fistan giyen kadınlar da zamanla sentetik kıyafetlerle tanışır.

Aşkı anlatan Yunan şarkısı

Gerek Prof. Dr. Kenan Demirkol’un yazıları, gerek Prof. Dr. Canan Karatay’ın açıklamaları hep bu yönde. Diyorlar ki: “Türkiye’de 1952’de margarin üretimine başlandı. O tarihe kadar insanlar tereyağı ve zeytinyağı yiyorlardı. Margarin satılabilmesi için her yol denendi. Zeytinyağlı yemenin, pamuklu kumaş giymenin aşağılanmış bir davranış olduğu algısı yaratılmak üzere bir halka ilişkiler mucizesi gerçekleştirildi. 1954’te ‘Zeytinyağlı Yiyemem Aman’ türküsü derletildi. Aslında Yunan şarkısı ve bir aşkı anlatıyor. Pek çoğumuz altında yatan gerçeği bilmeden bu türküyü matah bir şeymiş gibi yıllarca söyledik ve halen de söylemeye devam ediyoruz.”

murat zorluu

İçerik Ekibi
İçerik Ekibi
Top Poster Of Month
Reaksiyon puanı
1,259
BİLGİSİ OLMAYANLAR İÇİNDİR
Yukarıda bilgilere ilaveten
@murat zorluu mümkünse ,zeytinyağı alınırken ,dikkat edilmesi gerekenleri,özellikle tavsiye edebileceğin zeytinyağı çeşidi,kısaca zeytin ,zeytinyağı almak isteyenler için her tür bilgiye sahipsin,buraya aktarırsan iyi olur,milletce evlerde trans yağlar,karışık sıvı yağlar yemekten herkesin midesi,yanık yağ yakan kamyonlara döndü

Türkiyede marshalı planına bağlantılı olarak gönderilen transyağlar (margarin(sna,vita)) yağları Türkiyeye satmak için,halkında zeytinyağı yemekten uzaklaştirmak amacıyla türkü yazmışlar
1-zeytinyağı ile yapılan yemekler mideye dokunmuyor
2-her sabah içilen 1 tatlı kaşığı zeytinyağı mideye ii geliyor
3-en iyisi sızma olup,insan içtiğinde midesinde yanma varsa hemen rahatlatıyor
4-alabalık türü balıkları zeytinyağında pişilirse farkı farkedeceksiniz
5-yemekte tam hesap söyleyemem ,örnek olarak 1 LT ayçiçekle yapacağınız yemeği,,3 ,4 gram zeytinyağı ile yapabilirsiniz

ZEYTİNYAĞLI YİYEMEM (aman)
BASMA DA FİSTAN GİYEMEM (aman)
SENİN GİBİ CAHİLE
BEN EFENDİM DİYEMEM (aman)

Bağlantı:
KALDIM DUMAN İÇİ DAĞLARDA
SEVGİLİ YARİM NERELERDE

KARA ÜZÜM ASMASI
YEŞİL OLUR YAZMASI
BEN YARİMDEN AYRILMAM
KARA YAZI YAZMASI

Bağlantı

ASMADAN ÜZÜM ALDIM
KAPINI UZUN ALDIM
VERİN BENİM YARİMİ
ANNEMDEN İZİN ALDIM

ALINTIDIR

Marshall Planı’nın uzantısı

2’nci Dünya Savaşı sonrası Amerika bir yardım paketi hazırlar. Adı da Marshall Planı’dır. 1947’de önerilir, 1948-1951 yılları arasında yürürlüğe girer. Türkiye ile birlikte 16 ülke yararlanır. ABD çok eski yıllardan beri dünyanın en büyük mısır üreticisidir. Haliyle ülkede birikmiş olan mısırı eritmenin yolu da bunu diğer ülkelere satmaktan geçecektir. Amerika elindeki mısır dağını eritmek için Marshall Planı’ndan faydalanmak isteyen ülkelere mısırözü yağı alma ön koşulu koyar. Türkiye de buna karşılık ilk margarin fabrikasını kurar. Sırf bu yüzden birçok zeytin ağacı yerinden sökülür. Elde kalan zeytinlerden elde edilen yağ da ABD’ye satılır ve mısırözü yağı olarak bize geri döner.

Margarin satabilmek için

Ve mısırözü yağına teşvik etmek amacıyla ısınan zeytinyağının kanser yaptığı bilgisi kamuoyuna pompalanır. Oysa zeytinyağı en zor yanan sıvı yağlardan biridir. Sonuç olarak Türk insanı bu tarz haberlerle zeytinyağından uzaklaştırılıp margarine alıştırılır. Bu da yetmez, zeytinyağı hakkında olumsuz imaj oluşturmak için bir de türkü siparişi verilir. Bir anda döneminin en popüler türküsü haline gelir. Yetmez, türkünün devamında olduğu gibi basma fistan giyen kadınlar da zamanla sentetik kıyafetlerle tanışır.

Aşkı anlatan Yunan şarkısı

Gerek Prof. Dr. Kenan Demirkol’un yazıları, gerek Prof. Dr. Canan Karatay’ın açıklamaları hep bu yönde. Diyorlar ki: “Türkiye’de 1952’de margarin üretimine başlandı. O tarihe kadar insanlar tereyağı ve zeytinyağı yiyorlardı. Margarin satılabilmesi için her yol denendi. Zeytinyağlı yemenin, pamuklu kumaş giymenin aşağılanmış bir davranış olduğu algısı yaratılmak üzere bir halka ilişkiler mucizesi gerçekleştirildi. 1954’te ‘Zeytinyağlı Yiyemem Aman’ türküsü derletildi. Aslında Yunan şarkısı ve bir aşkı anlatıyor. Pek çoğumuz altında yatan gerçeği bilmeden bu türküyü matah bir şeymiş gibi yıllarca söyledik ve halen de söylemeye devam ediyoruz.”

Kardeşim doğru söylüyorsun hepsini yapacam fakat şu durumda forumun çoğu çokta ilgili değil; Ben farklı başlıklar açıyorum ve forumda yeni bir alan açmaya çalışıyorum…