Zamanda yolculuk gerçek oluyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ikxan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ikxan

Doçent
Reaksiyon puanı
1
9 milyar dolarlık bu deney tarihe geçecek..

İnsanoğlunun en büyük düşlerinden biri olan zamanda yolculuk 3 ay içinde gerçek olabilir

Rus bilim adamları İsviçre’de yapılacak ve evrenin oluşumunu inceleyecek olan 9 milyar dolarlık deneyin bir zaman tüneline yol açacağını iddia etti

Canlı kopyalama, ısmarlama organlar, aya seyahat derken, iki Rus matematikçi, dün bilim gündemine damgasını vuracak bir açıklama yaptı ve “Mayıs ayında gelecekten gelen misafirler için hazırlanın” dedi. İşin aslı ise, fizik biliminin gizemli ayrıntılarında gizli. İsviçre’nin Cenevre kentindeki Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi (CERN), mayıs ayında bugüne kadar yapılmış en büyük fizik deneyini gerçekleştirecek. 4 milyar dolara malolan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (Large Hadron Collider, LHG) ilk kez denenecek. Bu deneyde, atomlar birbirlerine ışık hızına yakın bir hızla çarpışıtırılacak. Ortaya evrenin varolmasına neden olan “Büyük Patlama”nın ilk saniyelerinin küçük bir örneği çıkması bekleniyor. Böylece evrenin kökeniyle ilgili bilgi elde edilecek.

Bilim kurgu değil

Buraya kadar her şey kuantum yani parçacık fiziğinin alanı olarak gözüküyor. Ancak Moskova Steklov Matematik Enstitüsü’nden iki matematikçi Irinia Arefava ve Igor Volovich’e göre bu deney sırasında ortaya çıkan yüksek enerji, zamanda bir kırılma yaratacak. Atom düzeyinde bile olsa bir zaman tüneli oluşacak. Dünyanın sayılı matematikçilerinden Volovich’in bu iddiası bilim dünyasında “rüya ya da bilim kurgu” olarak değil ciddiyetle karşılandı. İddiayı dünyanın sayılı bilim dergilerinden İngiliz NewScientist, kapağına taşıdı.

Tarihe geçecek deney

LHC’deki çarpışmada 7 teraelektronvolt (TeV) miktarında enerji açığa çıkaracak. 1 TeV, bir sivrisineğin uçarken çevresine yaydığı kinetik enerjiye eşit. Ancak bu enerjinin, sivrisineğin 1 trilyonda biri küçüklükte bir alanda ortaya çıktığı düşünüldüğünde, enerjinin büyüklüğü ortaya çıkıyor. Ünlü Alman fizikçi Einstein’in teorisine göre uzay en, boy, yükseklik ve zaman olarak 4 boyuttan oluşuyor. Ve zaman uzayı bir örtü gibi çevreliyor. Yüksek bir enerji, uzayda bozulmaya neden olarak, zamanda bir “tünel” yaratabiliyor.

Bu zaman tüneliyle teoride, geçmişe yolculuk mümkün. Volovich’e göre yüzyıllar veya bin yıl sonra, torunlarımız tarih kitaplarında, CERN’deki deneyi okuyacak. Deneyin ne zaman, kaçta ve nerede yapıldığı hakkında bilgi sahibi olacaklar. Ve o zamanki teknolojiyi kullanarak, açılmış olan “zaman tünellerinden” bizi ziyaret edecekler.

E=mc2

Dünyanın en ünlü formüllerinden biri olan Einstein’in görecelik teorisine göre yeterince ağırlıkta bir kütle veya yeterince büyük bir enerji, uzayda ve onu çevreleyen zamanda bir bozulmaya neden olabilir. Bilim adamlarına göre CERN’deki deney, Einstein’in teorisinde belirttiği kadar bir enerji açığa çıkaracak.

Türkiye de katılıyor

* CERN Enstitüsü’nde yapılacak olan deneyde 2 tonluk dev bir mıknatıs Fransa-İsviçre sınırının 100 metre altındaki 27 km’lik tünele yerleştirilecek.

* 16 metre yüksekliğinde, 17 metre genişliğinde ve 13 metre boyundaki mıknatıs yer altındaki 15 parça ile birleştirilecek.

* 13 yıldan beri hazırlıkları devam eden deneyin maliyeti 9 milyar dolar.

* 36 ülke ve 2 binden fazla fizikçinin yer aldığı projeye Türkiye’den Boğaziçi, Çukurova ve ODTÜ fizik bölümlerinden öğretim görevlileri katılıyor.

Kaynak

titanyum

Profesör
Reaksiyon puanı
7
hadi bakalım dünyanın seyri değişecek mi

BaRY

Profesör
Reaksiyon puanı
12
Kafama takılan soru eğer gelecekten geçmişe dönüş varsa, gelip bizi ziyaret edenler neden olmuyor.Hatta on, yüz , bin sene önce de gelebilirlerdi.
Ne gereği var böyle işlerin, bakın biz 80'lere geri dönüyoruz yavaş yavaş.Bir kaç politik hamle ile geçmişe dönüş çok kolay.

pesimist

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
2,162
"Bu zaman tüneliyle teoride, geçmişe yolculuk mümkün. Volovich’e göre yüzyıllar veya bin yıl sonra, torunlarımız tarih kitaplarında, CERN’deki deneyi okuyacak. Deneyin ne zaman, kaçta ve nerede yapıldığı hakkında bilgi sahibi olacaklar. Ve o zamanki teknolojiyi kullanarak, açılmış olan “zaman tünellerinden” bizi ziyaret edecekler."

Bary'nin de dediği gibi.... Sonuç başarısız olacak.. Eğer başarılı olsaydı çoktan gelirlerdi

emre329

SDN Okuru
Reaksiyon puanı
0
Gelenlerin olmadığını nereden biliyorsunuz...

pesimist

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
2,162
Olsaydı söylerlerdi

DaY_WalkeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
ya palavra feyk imkansızz :D ışınlanma olsa anladıkta,zaman yolculuğu imkansız gibi geliyor bana. :D

BaRY

Profesör
Reaksiyon puanı
12
Teorik olarak mümkün ama başarabilseydik, elbet gelecekten gelenler olurdu.Ayrıca gelecekten gelen bir kişinin yaptığı bir değişiklik, örn: bu olayı gerçekleştiren profösörü geçmişe gelip öldürürse, kendisi de tarihi açıdan yok olacaktır, ama yok olursa gelecekten o kişinin gelebilmesi ihtimali ortadan kalkar.Bu durumda profösörün yaşaması gerekir, buda bir paradox.

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Aklıma Geleceğe Dönüş Filminde ki Mantık hataları geldi :)

Konu hakkında İse %99,9 İmkansıza yakın düşünüyorum.

Ancak Şöyle bir Söz hatırlıyorum, nerden duyduğumu hatırlamıyorum; Görüntü Cisimlerin Üzerine Düşen Işığın geri yansıması ile oluşmaktadır. Eğer bu yansıyan ışınların hızına ulaşılabilirse hatta Daha hızlı olunursa O görüntüyü Tekrar İzleme İmkanı olabilir. Yani Geçmişe Gidilebilir ancak Somut Kavramlar şeklinde değil, Sadece İzlemek İle yetinilebilir. Bu Mantığa Şuan İçin Bir şey diyemiyorum, Çünkü Teknolojinin geleceği hakkında hiç birimiz birşey bilemiyoruz...

Kriptograf

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Einstein'in solucan deneyi dediği bir deney vardı.Aynı şekilde insanların görebildiği tek şey ışıktır ve ışık yansıdıktan bir süre sonra görünüyor yani biz daima zaten geçmişi görüyoruz ama ışığın hızına erişilmiş bir durumda normal bir insandan belki saniye olarak bakarsak 1 saniye bile değil ama ışık hızı oranında bakarsak bir hayli yüksek sürede önce göreceğiz.Ayrıca cismin hızı arttıkça kütlesi azalıyor ve enerjiye dönüşüyor.Yani ışığı yavaşlatabilirsek ışık madde olacak hızı yavaşlayacak ve belkide artık görünür olabilmek için başka bir enerjiye ışığa ihtiyaç duyacak.
Bence mümkün ki zaten her an dediğim gibi geçmişi görüyoruz çünkü saniyenin 10 da 100 de biri bile olsa bir süre geçiyor ışık kırılıpta geri yansıyana kadar.Bu süreyi uzatmanın yolu ya ışığı yavaşlatmak ya da ışık hızına ulaşmak ki bu deneyde ışık hızına ulaşarak böyle bir şeyin olacağı düşünülmüş.Bekleyelim görelim :) Türkiye'den katılınıyor dendiğine pek sevinmeyin oraya taraftar statüsünde katılacağız.Yoksa CERN e üyelik bile gerçekten yüksek miktarlarda maddi destek gerektiriyor ki Türkiye bunu karşılayamıyor en azından şimdilik.

Ayrıca gelecekten gelmek gibi bir durum söz konusu olamaz.Çünkü bu dünyada yaşayanlar biziz.Biz geleceğe normal zamanda gitmez ise gelecek var olamaz.10 yıl sonra içimizden biri aramıza da dönemez sadece izlemeye gelebilir.Geçmişe veya geleceğe müdahale ve geçmişe yolculuk farklı şeyler.Madde gönderilemez geçmişe çünkü vardan yok yoktan var olunamaz.Geçmişe gönderilen madde birden zaman giremez.(Tek yolu uzayda ki kara delikler olduğu söyleniyor ama onlarda radyasyon yayarak maddeleri en küçük atomdan daha küçük parçacıklara ayırıyorlar.)Kısacası geleceğe gitmek dendiği gibi sadece ışık hızını aştığımız zaman ufak bir tekrar yapmamıza sebebp olur.Asıl konu geçmişe gelebilmektir.Gelmekten de kastım izleyebilmek.Geçmiştekiler sizin farkınızda olamazlar.Çünkü sadece izleyicisiniz bant yayın seyrediyorsunuz.
Hani belki çok konuştum ama gerçekten çok net ibareler var bu konularda...Araştırma yaparsanız daha ayrıntıya inilerek teknik tavan yaptırılıyor :) Stephen Hawking'in görüşleri ve Einstein'e göndermeleri falan gerçekten güzel konular en azından benim hoşuma gidiyor ki vardır birçok hoşuna giden arkadaş.

emre329

SDN Okuru
Reaksiyon puanı
0
Kriptograf oldukça güzel bir yazı bu konuyu araştırıcam.

teşekkürler :)

tugbagaleri

Profesör
Reaksiyon puanı
47

ozaman niye torunlarımız bizi ziyarete gelmiyor yoksa öldükmü :(

El Padrino

Dekan
Reaksiyon puanı
70
Bu konu gerçektende çok hatta inanılmaz derecede ilgimi çekiyor benim...Şöyle bir düşününcede insan onlarca çelişkiye kapılıyor, paradoxlar yasıyor.O yüzden cok karısı bır durum gercekten.Ama ileride elbet mutlaka hepsinin mantıklı bir açıklaması olacaktır.Evrendeki herşeyin oldugu gibi...

Bu arada eğer bu deney gercekten olumlu sonuc getırseydi heryer torunlarımız, cocuklarımız ve gelecekten gelen ınsanlarla dolu olurdu.Ayrıca gelecekten gelıp gecmıse müdahale etmek imkansız.Sadece kriptografında dedıgı gıbı banttan yayın izlermiş gibi sadece izlenebilir.Mantıklı açıklaması bu çünkü.Neyse ileride daha çok konusuruz bu konuyu.

İyi geceler herkese

onair

Profesör
Reaksiyon puanı
7
"Σ=m.c²", Einstein'in Görecelik kuramı. Yani "Enerji=Kütle.Işık hızı".
Parçacık hızlandırıcılarındaki hızlandırma deneylerinde bugüne kadar kütlesi olan hiçbir cisim, atom veya elektron ışık hızına çıkarılamamıştır. Hız arttıkça kütlesi de arttığı için ivmelendirilmesi zorlaşmaktadır.
Umarım bilim adamları bunu başarır ve fizik için yeni bir çağ başlar. Merakla sonucu bekliyorum.

Kriptograf

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Işık hızına ulaşmak kanımca yeni bir zamanı başlatacak!

tugbagaleri

Profesör
Reaksiyon puanı
47
oBsCuR HoMmE dedi ki:
Bu konu gerçektende çok hatta inanılmaz derecede ilgimi çekiyor benim...Şöyle bir düşününcede insan onlarca çelişkiye kapılıyor, paradoxlar yasıyor.O yüzden cok karısı bır durum gercekten.Ama ileride elbet mutlaka hepsinin mantıklı bir açıklaması olacaktır.Evrendeki herşeyin oldugu gibi...

Bu arada eğer bu deney gercekten olumlu sonuc getırseydi heryer torunlarımız, cocuklarımız ve gelecekten gelen ınsanlarla dolu olurdu.Ayrıca gelecekten gelıp gecmıse müdahale etmek imkansız.Sadece kriptografında dedıgı gıbı banttan yayın izlermiş gibi sadece izlenebilir.Mantıklı açıklaması bu çünkü.Neyse ileride daha çok konusuruz bu konuyu.

İyi geceler herkese
ozaman belli aralılarda torunlarımıza el sallıyalım sani bizi izliyorlarmış gibi mimik hareketleri yapalım çok hoşlarına gider hatta eski trt 1 de ki bilgi yarışmalarında sorulan sorulara cevap veren yarışmacılar gibi tabelalara yazı yazalım " sizleri seviyorum torunlarım atalarınızı unutmayın" gibi ben hemen yazı listesi oluşturayım heyt...

Kriptograf

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Ya bakın bizden ilerisi yok sadece bizim geçmişimiz var. :) Sizden büyük birisi sizinle aynı zamanda yaşıyor.Yani önümüz karanlık ve elimizde ki el feneri sadece her an 1 saniyeyi aydınlatıyor ve ilerliyoruz.Gördüklerimiz kimsenin geçmişi değil sadece bizim geleceğimiz.

[Bunları kabul edilen düşüncelere göre söyledim yoksa kimileri bizden önce yaşayan varlıklar vardı falan diyorlar yani biz 2008 in 2. ayının 10. gününün 21:37 sini yaşarken o varlıklar 2010 un 4. ayının 11 inin 11:30 unu yaşıyor gibi]Bu düşünceyi savunanlar azınlık olduğu için kabul edilen gerçeğe göre yazdım.Yoksa herşey ya öyle olsaydıya göre yorumlanırsa doğruyu ne biz bulabiliriz nede doğru var olur.
Doğru sadece gözle görülen,dille tadı alınan,kulakla duyulan,deri ile hissedilen "şey"lerin düşüncelerimizde de var olması ve ismi söylenince aklımıza gözümüzle gördüğümüz görüntü,dilimizle aldığımız tat, kulağımızla duyduğumuz ses ve hislerimiz canlanıyorsa doğru odur.Doğru gerçek olan demektir.Gerçeklik ise varlığa özgüdür.
Ya bu ben yazdıkça uzar uzadıkçada yazarım en iyisi durayım...

BaRY

Profesör
Reaksiyon puanı
12
Torunlarımız bizi izliyorsa, özel anlarımızıda izleyebilirler, o zaman yandık ki ne yandık.

Tartarus

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Yaşanmayan bir gelecekten günümüze dönüş imkansız diye düşünüyorum. Çünkü her insanın özgür iradesi farklı davranışlar gösterebilir. Hiç bir şeyin 3dk. sonra nasıl bir hal alacağı bilinemez. Gelecek kesinlikten uzak ve bence bir olasılıklar silsilesinden ibarettir. Geleceğe gitmek bu yüzden teorik olarak mümkün değil, ama çoğu zaman bilim teorilerden çok tesadüflere dayanır. Dolayısıyla herhangi bir şekilde ortaya çıkan çok büyük bir enerji uzayı genişletir ve o genişlemiş uzaya daha çok zaman sığarsa, normalde yaşandığını görebileceğimizden biraz daha ya da çok uzağını görebilirsek zamanın, gördüğümüz şey muhtemelen yaşanması muhtemel bir gelecekten ibarettir, aslında yoktur, ama şekillenmek zorundadır, çünkü aslında siz orda olmamanız gerekirken ordasınızdır ki bu da zamanda ve uzayda başka bir değişime neden olabilir.
Geçmişe dönüşse, umarım bu imkansıztır ya da oraya gidersek sadece bağımsız değişkenler olarak kalırız.Yani sadece izleyiciler, tarihin seyri çok hassastır ve aslında o an orda olmaması gereken bir şey, eğer ordaysa bu seyir değişir. Ve değişirse neden-sonuç ilişkisine bağlı olarak yaşanacak bir sonraki olaylar zinciride değişir, yani geçmişimizin geleceği değişir ve garanti ederim ki bizler o gelecekte olmayız ve bizler apayrı bir gelecekte geçmişsiz olarak sıkışırız ya da geçmişimiz olmadığı için var olamayız.
Zaman bence bir periyot değildir, daha çok genişleyen bir çemberdir, başladığı nokta bellidir sadece ulaşacağı yer değil... Zaman bir bütündür, ama aynı zamanda en az duygularımız kadar soyuttur, sadece mekan-hız arasındaki bağıntıya verilmiş bir addır.
Saygılar.

tugbagaleri

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Bu konun açılması iyi oldu arkadaşların felsefi yönleri açığa çıktı beynimiz düşünmeye hayal gücümüzünün zorlanmasın çok zevk alıyordur bence onu sevindirmekte güzel birşey:)

gunjack

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bir arkadaş geçmişe müdahale edememekten bahsetti. Nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama zamanda yolculuk ile ilgili bir yazıda geçmişe müdahalenin imkansız olduğu bazı örneklerle açıklanıyordu. Örneğin tarihin akışını değiştiremeyeceğimizden bahsettik. Daha basit olarak (yolculuk mümkün olsa bile) geçmişe müdahale edebiliyor olsaydık, geçmişte birini öldürdüğümüzde o kişinin çocuklarının da hiç yaşamamış olması gerekirdi. Bu mümkün olmayacağına göre o insanın öldürülemiyor olması gerekir. Bunun da mümkün olmayacağı açıktır. Hatırladığım kadarıyla paradoks böyle idi yani geçmişe müdahale edilemeyeceği kanıtlanabilir görünüyor.

El Padrino

Dekan
Reaksiyon puanı
70
gunjack dedi ki:
Bir arkadaş geçmişe müdahale edememekten bahsetti. Nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama zamanda yolculuk ile ilgili bir yazıda geçmişe müdahalenin imkansız olduğu bazı örneklerle açıklanıyordu. Örneğin tarihin akışını değiştiremeyeceğimizden bahsettik. Daha basit olarak (yolculuk mümkün olsa bile) geçmişe müdahale edebiliyor olsaydık, geçmişte birini öldürdüğümüzde o kişinin çocuklarının da hiç yaşamamış olması gerekirdi. Bu mümkün olmayacağına göre o insanın öldürülemiyor olması gerekir. Bunun da mümkün olmayacağı açıktır. Hatırladığım kadarıyla paradoks böyle idi yani geçmişe müdahale edilemeyeceği kanıtlanabilir görünüyor.

;) Aynen öyle arkadaşım