Yüzme öğrenme aşamaları

Bu konuyu okuyanlar

gokhanzorer

Öğrenci
Katılım
22 Haziran 2020
Mesajlar
22
Reaksiyon puanı
18
Puanları
3
Yaş
37
Ekran Alıntısı.PNG


Öncelikle yüzme öğrenmeye neden ihtiyacınız vardır sorusuna yanıt vermek ne yüzme öğrenme aşamalarına dair bilmeniz gerekenlerin büyük bir bölümünü oluşturacaktır.

Öncelikle profesyonel eller öğrenme girişiminde bulunmanız gereken yegane yer olmalıdır. Çünkü yüzebilme yetisine ne zaman ve nerede ihtiyacınız olacağını bilemezsiniz. Bu ihtiyaç kimi zaman spontane gelişen arkadaşlarla yapılan bir tatil planında da olabilir, şehir içinde sizin hiç suçunuz olmayan aracınızın hasar görmediği ancak aracınızın suya düştüğü ve suya düşmese yara almadan kurtulabileceğiniz bir trafik kazasında da olabilir. Elbette ki bu iki örnek çok uç örnekler ancak dedik ya insanlık hali; ne zaman ne ile karşılaşacağınız belli olmaz.

Yukarıda verdiğim uç örneklerin sebebi bu yegane başvurmanız gereken yer olduğunu söylediğimiz kişilerin öğrenirken can güvenliğinizi koruyabilecek profesyonel ellerden oluşuyor olması. Örneğin gittiğiniz yaz tatilinde size yüzme öğretmeye çalışan arkadaşınızın tüm iyi niyetiyle bunu yaparken sizi istemeden tehlikeye atmayacağını bilemezsiniz. Birçok vakalar var ki trajik ve ölümcül sonlara sebep olabiliyor ya da yüzme öğrenmek isteyen kişinin suda yaşadığı tehlike bir daha değil yüzme öğrenmek suya giremeyecek kadar büyük ölçüde bir su fobisi sahibi olmasına neden olabiliyor.


1. Aşama

Eğitim alacağınız yere ve konuya adapte olma;
Bizler hava yoğunluğunda yaşamak için yaratılmış olduğumuz için su içerisinde nasıl hareket edeceğimizi bilemememiz oldukça normal. Çünkü yüzerken herşeyden önce karada yaşamsal ihtiyacımız olan nefes alıp verme şeklimiz değişir. Vücut ısımız değişir. Bu yüzden ortamla ve en verimli sonucu almabilmeniz için gerekli olan davranış biçimiyle ilgili kısa bir bilgiye ihtiyacınız vardır.

2. Aşama

Suda nefesi kontrol etme çalışmaları;
Birinci aşamada da belirttiğimiz gibi karada nefes alıp verişimizle suda yüzerken nefes alıp verişimiz tamamen değiştiği için öncelikle nefes çalışmaları yapılır.

3. Aşama

Vücut pozisyonu;
Vücut pozisyonunu oluşturmayı bilmek gerek su üzerinde durabilmek gerekse de ileri seviyede yüzme tekniklerini öğrenmek için en çok ihtiyacınız olan şey. Kabaca nefes kontrolü işin %50'lik kısmını oluşturuyor dersek su içerisinde hangi durum için hangi pozisyonu almanız gerektiğiniz bilmek ve gerektiği zaman gerektiği pozisyona vücudunuzu su içerisinde getirebilmeyi öğrenmek su üzerinde duruşunuzun %30'unu oluşturuyor diyebiliriz. Kondisyon gerektirmeyeceği gibi büyük ölçüsü su yoğunluğunda denge kurabilmeniz için gücünüzü yönlendirebilme ile alakalıdır.

4. Aşama

Su Kontrolü;
Su üzerinde durabilmek için ihtiyacınız olanın %80'ini tam anlamıyla kazandığınıza göre geri kalan %20'lik kısım başlıktan da anlaşılacağı gibi suyu nasıl kontrol edeceğiniz, hangi hareketinizin hangi sonucu doğuracağını ve nasıl tepki vereceğinizi bilmeniz oluşturuyor. Bu aşama 2. ve 3. aşamaları anlayan ve pratiğini oluşturmada başarılı olan kişiler için önceki aşamalara nazaran daha kolay bir aşamadır. Hareket ve egzersiz temeli olduğu için az miktarda kondisyona ihtiyacınız olabilir ancak bu kondisyon ihtiyacı da çok kısa sürelidir.

5. Aşama

Suda ilerleyebilme;
Yüzme öğrenmek için bu kısma kadar ihtiyacınız olan şey sadece 5 metrekarelik bir alandı. Yani bu kadarcık bir alan sizin su üzerinde durabilmeniz için yeterli bir alandı. Bu nedenle eğitim alacağınız havuzun büyüklüğü, uzunluğu, derinliği gibi konular aslında sizin yüzme öğrenmenizi olumlu yada olumsuz etkilemiyor bu nedenle.

Ancak şimdi ihtiyacınız olan alan biraz daha fazlalaşabilir. Yine de tahmin edeceğiniz kadar uzun bir mesafeyi bu aşamada yüzmenizi beklemeyin. en fazla 6-7 metre ilerlemeniz bu aşamayı becerme kabiliyetinizin yüksek olduğunu gösterir.

Bu aşamada yukarıda bahsettiğimiz ve daha önce öğrendiğiniz nefes kontrolü, vücut kontrolü ve hangi hareketlerle suyun nasıl kontrol edileceğine dair bilgilerinizin birleştirilerek pratik edilmesini öğrenirsiniz.

Ve tebrikler artık su üzerinde durabiliyor ve hatta can güvenliğinizi sağlayabilecek şekilde 10 metre de olsa ilerleyebiliyorsunuz. Ve artık daha estetik bir yüzme tekniğine geçebilmeye hazırsınız.

Bu aşamaya gelebilecek kadar yüzebilmeyi öğrenmenizin ne kadar süreceği ile ilgili yazımızı bekleyin...
Kaynak : Ataşehir Yüzme Kursu - Yüzme kursunda nasıl yüzme öğretilir?
 

gokhanzorer

Öğrenci
Katılım
22 Haziran 2020
Mesajlar
22
Reaksiyon puanı
18
Puanları
3
Yaş
37
Ben hemen yoruluyorum, nefes nefese kalıyorum
ben profesyonel eski yüzücüyüm, ben de yoruluyorum :) yorulmak aslında problem değil, hatta yorulmamak mümkün değil çünkü sonuçta bir egzersiz ve hareket yapıyor insan. kimi daha kısa sürede yorulur kimi biraz daha uzun.
 
Üst