Yoksulluk...

bir insan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Yüzü kavruk, zayıf bir adam. Gözlerinin içinde bir karamsarlık...

Havalar soğumaya başlayınca kömürler kamyonlara yüklenmiş, mahalleye gelmiş.

Burası Ankara’da bir ilçe... Mahalle muhtarı, AKP’ye oy vermeyen aileleri saptamış... Onlara kömür dağıtmıyor.

Kadınlar, erkekler, gençler, yaşlılar çığlık çığlığa...

Doğalgaz kullanan AKP yandaşlarına tonlarca kömür veriliyor, onlar da kömürleri düşük değerle, soba yakan ailelere satıyor.

Kasım ayının sonuna geldik neredeyse. On gün sonra kış kendini iyice gösterecek.

Erkeklerin çoğu işsiz. Gençler üniversite mezunu ama iş bulamıyor.

Bir Türkiye gerçeğiyle karşı karşıyayız...

İşten çıkarmalar sürüyor. Kayseri’den Adana’ya, İstanbul’dan Antalya’ya, Denizli’den İzmir’e dek fabrikalar, küçük işletmeler kapılarına kilit vuruyor.

K. Maraş ve Gaziantep’te 10 bini aşkın tekstil işçisi işten atılıyor, Türkiye genelinde bu sayı 75 bine ulaşıyor.

Başbakan Tayyip Bey, “Küresel kriz Türkiye’ye teğet geçecek” dedi ama sonunda ağzından baklayı çıkardı:

“Küresel krizin esintisi, dalgası bizi 2009 yılı başında etkileyecek ve ilk altı ay böyle geçecek!”

Kasımpaşalı Başbakanımız, “racon kesmeyi” seviyor, delikanlılığı siyasetin vazgeçilmez simgesi olarak görüyor!

Aslında işin farkında!

Türkiye IMF’nin kapısında bekliyor...

Biliyorsunuz 29 Mart 2009’da yerel seçimler yapılacak.

AKP Türkiye’de “sadaka toplumu” yarattı. Kömür, gıda yardımı, olmadı yeşil kart, her ay Fak-Fuk-Fon’dan 100 YTL yardım.

AKP giderek oy yitiriyor. AKP’nin karşısında bir sol parti olsa başta İstanbul olmak üzere pek çok kentte yerel seçimleri alacak.

Ayakları yere basan bir sol parti. ABD emperyalizmine kafa tutacak, küresel ekonomi masalını dinlemeyecek.

Firmalar ne olacak Türkiye’de?

Yılda 1.5 milyar dolar getiren Denizli’deki tekstil fabrikaları kapanıyor, bazıları işçi çıkarıyor.

Trakya’da da durum aynı!

Küresel ekonomik krizin Türkiye’ye teğet geçtiği filan yok. 40 gün sonra Türkiye’nin nasıl sarsılacağı, işçi çıkarmalarının dev şirketlerde başlayacağını “cümle âlem” biliyor.

Beyaz ve mavi yakalılar işten atılmaya başlandı zaten!

Kapitalizm çöküyor!

Filozof ve ekonomist Francis Fukuyama “Tarihin Sonu” adını taşıyan kitabında ne diyordu anımsayalım:

“Mücadele bitmiş, kapitalizm ve liberal demokrasi sosyalizmi yenmiştir.”

Bir dönem küresel ekonomiyi, liberal demokrasiyi savunan, Bush’u her koşulda destekleyen Fukuyama, ABD seçimlerinde oyunu Obama’ya verdi.

Fukuyama şimdi şöyle diyor:

“ABD eskisi gibi çekici bir ekonomik model olmayacak. Sanayileşmiş ülkeler ‘ABD kim oluyor da ekonomimizi nasıl yöneteceğimiz hakkında bize ders veriyor’ diyecekler.”

Belli ki canı bir hayli yanmış Fukuyama’nın...

Yanmış yanmasına da hâlâ “Liberal demokrasinin rakibi yok” demekten de geri kalmıyor...

Çin modelini eleştiriyor, Rusya’nın “ulusal gururla” uğraştığını düşünüyor; Venezüella’da Hugo Chavez’i popülist olarak tanımlıyor.

Türkiye onun için hiç önemli değil...

IMF kapısında bekleyen Türkiye, küresel ekonomiyi savunan bir siyasal iktidar...

Bilmem izlediniz mi televizyonlarda Zonguldak’ta yaşananları...

Türkiye Taş Kömürü Kurumu’na 3 bin işçi alınacak... Başvuru ise 30 bin... İşçiler tombaladan çıkıyor... Kazananlar sevinçten havaya uçuyor...

Türkiye IMF’den kurtulmalı... Ekonomist değilim ama bazı gerçekler ortada...

Benim ülkemde dünyanın en iyi elması, portakalı, kavunu, karpuzu, vişnesi, kirazı, domatesi, biberi, satsuması yetişir; yağı, tereyağı, peyniri üretilir.

Tüm bu ürünler nedense Brezilya’dan, Kanada’dan, Suriye’den, Lübnan’dan, Hollanda’dan, ABD’den ithal edilir.

Ekonomi biraz küçültülür, halk biraz yoksullaşır, çok sayıda ithal mal gelmez, döviz borçları ödenir!

Zor mudur bu?

Sosyalizmin öldüğünü sananlar, gözlerini açıp bakmalı bazı Güney Amerika ülkelerine... Türkiye’ye uygun ekonomik model orada...

Kapitalizm olduğu sürece sosyalizm ölmeyecek, yaşayacaktır!

kaynak

venselos

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Teşekkürler bir insan gerçekleri ne kadar anlatırsan anlat büyük çoğunluk anlamayacaktır.Anlamamakta da haklılar çünkü amerika millete ve milletin vekillerine afyonu öyle yutturmuş ki millet sarhoşluktan gözünün önünü göremez hale gelmiş. Türkiye de siyaset adeta komedi dükkanına dönmüş. Halkın içinden gelmiş kasımpaşalılığı ile övünen bir başbakan nasıl olur da kriz yok diyip milyonlarca halkı görmezlikten gelebilir anlamakta zorluk çekiyorum. Aslında anlamayacak ta bir şey yok ortada siyaset ikiyüzlülükten başka bir şey değil, bir çok işi yüzümüze bulaştırdığımız gibi siyaseti de elimize yüzümüze bulaştırdık.

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Yazar Acaba işini gücünü bırakıp kömür dağıtılan mahallelerde gözlem mi yapıyor?

Yapıyorsa bu gözlemlerini daha somut veriler ile (Fotoğraf, Belge) bizlerle paylaşabilir mi?

Muhtar Akp'ye oy vermeyenleri tespit ediyormuş, nasıl ? Düşünce okuma makinesine mi sahip bu muhtar ?

Ayrıca %47 oy alan bir partinin her evde en az 1 oy almış olması gerekmez mi? Madem her evde 1 oy alıyor, nasıl oluyor da Akp'ye oy vermeyenler tespit ediliyor?

Benim ülkemde dünyanın en iyi elması, portakalı, kavunu, karpuzu, vişnesi, kirazı, domatesi, biberi, satsuması yetişir; yağı, tereyağı, peyniri üretilir.
Rusya'ya gönderdiğimiz dometesler o kadar iyi ki tekrar bize gönderdiler... Neden ? Hani en iyisini yetiştiriyoruz ya, Hani gübreyi bolca kullanıyoruz ya...

Yazar Türkiye'nin 70 yıllık sorunlarının 7 yılda çözüleceğini inanıyorsa, Yazarlık yapmayı bırakıp, gidip bir yerlerde bu vatan işin ücretsiz çalışsın, almanlar gibi, sadece yazar değil hepimiz almanlar gibi 1 saat'imizi devlet için çalışmalıyız. O zaman Almanya gibi kısa sürede belimizi doğrulturuz. Gerçi bu sorunlar dünya'nın her yerinde yaşanıyor Ancak kimse bunları yazma ihtiyacı duymuyor...

bir insan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Yazar Acaba işini gücünü bırakıp kömür dağıtılan mahallelerde gözlem mi yapıyor?

Yapıyorsa bu gözlemlerini daha somut veriler ile (Fotoğraf, Belge) bizlerle paylaşabilir mi?

Muhtar Akp'ye oy vermeyenleri tespit ediyormuş, nasıl ? Düşünce okuma makinesine mi sahip bu muhtar ?

Ayrıca %47 oy alan bir partinin her evde en az 1 oy almış olması gerekmez mi? Madem her evde 1 oy alıyor, nasıl oluyor da Akp'ye oy vermeyenler tespit ediliyor?

Rusya'ya gönderdiğimiz dometesler o kadar iyi ki tekrar bize gönderdiler... Neden ? Hani en iyisini yetiştiriyoruz ya, Hani gübreyi bolca kullanıyoruz ya...

Yazar Türkiye'nin 70 yıllık sorunlarının 7 yılda çözüleceğini inanıyorsa, Yazarlık yapmayı bırakıp, gidip bir yerlerde bu vatan işin ücretsiz çalışsın, almanlar gibi, sadece yazar değil hepimiz almanlar gibi 1 saat'imizi devlet için çalışmalıyız. O zaman Almanya gibi kısa sürede belimizi doğrulturuz. Gerçi bu sorunlar dünya'nın her yerinde yaşanıyor Ancak kimse bunları yazma ihtiyacı duymuyor...
sorun işte senin gibi düşünen zihniyette. kardeş biliyor musun hangi mahallenin kime ne kadar oy verdiği bellidir. siyasi partiler bu sonuçları ysk'dan rahatlıkla alabiliyorlar.

bir de demişsinki bu iktidar sadece 7 yıldır var herşeyi bunlardan beklememek lazım. iyi hoşta 2001 krizinde bile insanlar iş bulabiliyordu. şimdi ise ekmek aslanın midesinde bile yok. çünkü bu hükümet adeta bir mirasyedi gibi davranarak kitleri yerli,yabancıya peşkeş çekmiştir. taş üstüne taş koymamıştır. 50-60 milyar dolarlık özelleştirmelerin hesabını sen verebilir misinki *******. bu iktidar 2009'da da otoyolları özelleştirecekmiş. buna ne diyorsun. demişsinki insanlar 1 saat fazladan ücretsiz çalışsın. niçin çalışsın iktidarlar batırsın millette çalışsın. başka bir isteğin. zaten millet bitkin,perişan halde bir de nedenini bilmeden ona buna hizmet mi etsin. iktidar tasarruf yapmayacak,başbakan o ülke benim bu ülke benim keyif yapacak,milletvekilleri ve yandaşları devletin kanını emecek bizde bunun diyetini mi ödeyeceğiz. başbakanımız daha 1 ay önce bu milletin ümüğünü imf'ye sıktırmam demişti şimdi ise yan çiziyor. senin gibi düşünenler de bunu içimize sindirmemizi istiyor. anlayın artık akp koca bir balon ve bu balonlarda er ya da geç patlar.

hayatımda kimseye yalakalık yapmam yalakalık yapanı da sevmem. akp'yi değil milleti düşünerek yorum yapın. çünkü bugünün yarını da var bu laf kulağınıza küpe olsun.

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
bir insan karşındakini saçmalamakla suçlamak yerine tezini çürütmelisin...!

bir insan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bir insan karşındakini saçmalamakla suçlamak yerine tezini çürütmelisin...!
şirine yorumlarımı iyi okursan arkadaşın tezini çürüttüğümü görürsün. çok şey yazmak istiyorum ama buna forum kuralları müsaade etmiyor. bana söz söyleyeceğine kraldan daha kralcı bu arkadaşlara söz söyle lütfen. türkiye'yi çok iyi tanıdığım için bu lafları söylüyorum...

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
birinsan, Öncelike forumdan tanıdık bi simasın, o yüzden yine propaganda yapmaya geldiğin belli, ancak yinede saygı çerçevesinde kalırsan sorun olmaz bu durum.

Okuduğunu anlamada sorun var galiba, Yazar ne diyor?

Burası Ankara’da bir ilçe... Mahalle muhtarı, AKP’ye oy vermeyen aileleri saptamış... Onlara kömür dağıtmıyor.
Şimdi bu Muhtar ysk'ya mı gitti ? sırf kömür dağıtmamak için ysk'dan sonuç mu tahlil etti? ya azıcık mantıklı olun. Madem Akp'ye oy vermeyen ama fakir olanlar bu kömürü alamıyor, varsa elinde ispatı,delili buyursun mahkemeye...

2001 krizinde bile insanlar iş bulabiliyordu.
Yazar Kasa'yı Merhum Ecevitin önüne atan adamı hatırlıyormusun ? hatırlıyorsan sorun yok.

50-60 milyar dolarlık özelleştirmelerin hesabını sen verebilir misinki
Özelleştirme bu ülkenin kaderi, Neden mi? Çünkü bizler kendi elimizle zarar veriyoruz ülkemize, Özelleştirmesi yapılan kurumlar devletin kamburuydu. Bazı hortumcuların, fırsatçıların rüşvet kapısıydı. Özelleştirmede yapılan tek hata Türk Telekom. Devlet ticaretle uğraşmaz, Devlet Kendisi para kazanmaz, Para kazandırır vergisini alır.

insanlar 1 saat fazladan ücretsiz çalışsın. niçin çalışsın iktidarlar batırsın millette çalışsın. başka bir isteğin. zaten millet bitkin,perişan halde bir de nedenini bilmeden ona buna hizmet mi etsin.
Ülkeni, Devletini 1 saat'lik mesai kadar sevmiyorsan, O zaman bu ülke'nin ekmeğini yeme. Beğenmediğiniz Siyasiler Gece Gündüz demeden, uykusuz kaldım demeden, Kilometre hesabı yapmaksızın çalışıyor. Ama kıymet bilinmiyor.

Ben Kimseyi körü körüne savunmuyorum, yaptığı hatalarıda biliyorum. Ve bu hatalarda ısrar ederse gelecek seçimde oy'umu boş atacağım.

Son olarak sorulara cevap vermeyip, siyasiler gibi edebiyat yapacaksan tartışmanın bir gereği yok.

çok şey yazmak istiyorum ama buna forum kuralları müsaade etmiyor.

Forum yeterince müsaade ediyor yazmaya, Demek ki yazacağınız şeyler, Küfür,hakaret ki bu da sizin insana saygınızın ölçüsünü gösteriyor.

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
Sadece tezlerini çürüterek yorum yapman daha güzel olur bunu söylüyorum sana... ve yorum yaparken karşımızdakine ithamlarda bulunmamak gerekiyor bu durum diğer arkadaşlar içinde geçerli sadece senin için değil...

Burada sadece konunun tartışılmasını gerekçeler öne sürülmesini istiyorum...!

Yani karşımızdaki insan yanlış düşünüyorsa bunu ona laf söyleyerek kabul ettiremeyiz öyle değil mi...?

Ayrıca kabul etmese bile saygı duymak gerekir...!

Bu söylediklerim herkes için geçerli...! ;)

bir insan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
pcmaster yazılarımı anlayamamışsın. ben muhtarlar demedim siyasiler dedim. akp insanları kendine muhtaç etmezse gör sen bakalım akp'yi. ben vatanımı seviyorum değil 1 saat günde fazladan 2-3 saat çalışabilirim ama ne için. baştaki vatanseverler! için mi. eleştiriye gelemiyorsunuz eleştiri ile hakareti aynı manada değerlendiriyorsunuz. yazılarından belli ki birikimli birisin. ama o birikimin bir yere gelince nedense tıkanıyor. yeni üyeyim ve kimseye propaganda yapmaya da ihtiyacım yok. benim amacım uyuyanları uyandırmak. çünkü bu uyuyanlar türkiye için sorun teşkil ediyor.

venselos

Asistan
Reaksiyon puanı
1
PcMASTeR seni dünyaya yeni ışınladılar galiba günde 1 saat ülke için bedava çalışmaktan bahsediyorsun. Şu ülkede milletten alınan vergi hangi ülkede alınıyor, alınan vergilerin nereye gittiğini sorgulayacağına, nelerden bahsediyorsun sende de gestapo hayranlığı var galiba Uyumaya devam.

bir insan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Sadece tezlerini çürüterek yorum yapman daha güzel olur bunu söylüyorum sana... ve yorum yaparken karşımızdakine ithamlarda bulunmamak gerekiyor bu durum diğer arkadaşlar içinde geçerli sadece senin için değil...

Burada sadece konunun tartışılmasını gerekçeler öne sürülmesini istiyorum...!

Yani karşımızdaki insan yanlış düşünüyorsa bunu ona laf söyleyerek kabul ettiremeyiz öyle değil mi...?

Ayrıca kabul etmese bile saygı duymak gerekir...!

Bu söylediklerim herkes için geçerli...! ;)
şirine benim için sorun yok. insanların birbiriyle tartışmasında ne var. belki birbirimizden öğrenebileceğimiz birşeyler var:icon_:

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Bir insan,

Sen siyasiler diyorsun, Ama yazarımız Muhtar diyor. Sen yazarı okumadın mı? Onun söylediklerine inanıp bu yazıyı buraya eklemedin mi? Dediğim gibi Okuduğunu anlama da sorun var.

Siyasiler gelip geçicidir, Ancak devletler bakidir. Senin yapacağın hizmet siyasilere değil, devletine. Kendine, vatandaşına. İşte bunu İdrak ettiğimiz zaman ne bürokrasi kalır, ne de rüşvet.

venselos,

Vergilerin çoğu önceki dönem hükümetlerden kalma. Hükümet bu vergileri kaldırdığı zaman ortaya çıkan kaynak sıkıntısını nasıl giderecek ?

Diyorsun ki Cem uzan misali Mazot 1 ytl olacak, 3 liralık malı 1 liraya sattığın zaman geri kalan 2 ytl'yi nerden bulacaksın ?

Bak kimsenin elinde sihirli değnek yok. Bazı şeyler zaman ister, feragat ister. Sabırsızlanmanın gereği yok. Okumuşsundur belki, ÖİV düşürülecek. Demek ki zamanı geldikçe, kaynak sıkıntısı giderildikçe vergiler düşücek.

Şimdi yeni vergi çıkarmasımı hükümete yarar yoksa var olan vergileri kaldırması mı? Siyasi kariyeri açısından...

Uyuyan yok arkadaşım, bizler de görüyoruz, biliyoruz. ancak sabırsızlanmıyoruz.