Yök Katsayıyı Kaldırdı

mila12

Dekan
Emektar
Katılım
5 Kasım 2007
Mesajlar
9,864
Reaksiyon puanı
255
Puanları
83
Meslek liseleri ve imam hatip liselerinin önü açıldı

Meslek lisesi mezunu adayların ek puanla girebildikleri kendi alanlarındaki her program için bir LYS puan türünün yası sıra bir de YGS puan türü belirlenecek. Meslek lisesi mezunu olup olmadığına bakılmaksızın, adayların bu programlara yerleştirilmesinde her iki türden puanlarının büyük olanı esas alınacak.

YÖK Genel Kurul toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, bugünkü toplantıda, üniversiteye giriş sistemi ile ilgili alınan karara göre yeni sistemde uygulama şöyle olacak:

''-Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı'ndaki (LYS) ağırlıklı puanların her biri, kendi içinde 100-500 arasındaki puanlara dönüştürülecek

-Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) en büyüğü 500, en küçüğü 100 olacak şekilde hesaplanacak

-Yerleştirme puanları hesaplanırken AOBP 0.15 katsayısı ile çarpılacak

-Adaylardan öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olanlar kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde AOBP'leri 0.06 ek katsayısı ile çarpılacak ve bulunan değer, 0.15 katsayısı ile hesaplanan puana eklenecek

-Meslek lisesi mezunu adayların ek puanla girebildikleri kendi alanlarındaki her program için bir LYS puan türünün yası sıra bir de YGS puan türü belirlenecek. Meslek lisesi mezunu olup olmadığına bakılmaksızın, adayların bu programlara yerleştirilmesinde her iki türden puanlarının büyük olanı esas alınacak.''


Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Genel Kurulu sonrasında yapılan açıklamada, gelecek yıldan itibaren uygulamaya konulacak yeni üniversiteye giriş sisteminin ''daha işi ölçme ve değerlendirme yapabilen, öğrencilerin ortaöğretim başarılarını dikkate alan, fırsat eşitliğini ve kişisel başarıyı öne çıkaran, yakın programların gereksinim duyduğu farklı bilgi ve becerileri göz önünde tutan bir sistem olarak tasarlandığı'' kaydedildi.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, ''üniversiteye giriş sistemiyle ilgili mevcut sistemin gereksinimlere ve sorunlara cevap vermediği, değişmesi gerektiği konusunda gerek konunun ilgili tarafları gerekse toplumun büyük kesiminde bir mutabakat olduğu'' ifade edildi.

YÖK Genel Kurulu'nun ''Türkiye'nin Yükseköğretim Strateji Raporu'nda da bu konunun irdelendiği'' hatırlatılan açıklamada, YÖK Genel Kurulu'nun 14 Şubatta üniversiteye giriş sistemiyle ilgili kapsamlı bir çalışma yapılmasına karar verdiği, bunun kamuoyuyla paylaşıldığı ve bugün kararlaştırılan sistem değişikliğine giden sürecin bu şekilde başlatıldığı belirtildi.

Genel kurul tarafından bu çalışmaları yürütmek için ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan ve 4 YÖK üyesinden bir çalışma grubu oluşturulduğu kaydedilen açıklamada, başta üniversiteler olmak üzere ilgili bütün tarafların görüşlerinin sorulduğu, üniversiteler, ilgili eğitim sendikaları, sivil toplum örgütleri, işveren örgütleriyle akademisyenlere ait olmak üzere 400'ü aşkın görüşün YÖK'e iletildiği belirtildi.

Bu görüşlerin tasnif edilerek değerlendirildiği ve hazırlanan raporun YÖK'ün 15 Ocak 2009 tarihli toplantısında üyelere sunulduğu hatırlatılan açıklamada, değişikliğin sistemin bütününde yapılmasının benimsendiği, konunun ilgili taraflardan gelen görüşler ve strateji raporu dikkate alınarak ÖSYM'nin yıllar içerisinde kazandığı tecrübe çerçevesinde konunun şekillendirilmesinin kararlaştırıldığı ifade edildi.

Açıklamada, şunlara yer verildi:

''Bu çerçevede ÖSYM tarafından somutlaştırılan öneri ve taslak 29 Ocak 2009'da YÖK'te karar altına alınarak kamuoyuna açıklanmıştır. Yükseöğretim lisans ve önlisans programlarının puan türleri ve ders ağırlıklarını tespite yönelik olmak üzere üniversitelerden yeniden görüş talep edilmiş ve gelen bu görüşleri değerlendirmek üzere ÖSYM Başkanı Yarımağan başkanlığında çeşitli üniversitelerin rektör, dekan ve öğretim üyelerinden bir çalışma grubu oluşturulmuştur.

Komisyon tarafından hazırlanan rapor, 9 Temmuz 2009'da YÖK Genel Kurulu'na sunulmuş, 21 Temmuz 2009 tarihi itibariyle Genel Kurul'un aldığı kararlarla yeni sistem büyük ölçüde tamamlanmıştır. Yeni sistem, daha işi ölçme ve değerlendirme yapabilen, öğrencilerin ortaöğretim başarılarını dikkate alan, fırsat eşitliğini ve kişisel başarıyı öne çıkaran, yakın programların gereksinim duyduğu farklı bilgi ve becerileri göz önünde tutan bir sistem olarak tasarlanmıştır.''

Açıklamada, YÖK Genel Kurulu'nun bir sonraki toplantısının 27 Ağustos Perşembe günü yapılacağı bildirildi.

160 SORU 16 DAKİKA

Üniversiteye girişte gelecek yıldan itibaren uygulanmaya başlanacak iki aşamalı yeni sistemde sınavın, tüm adayların katılacağı ilk aşamasında 160 soru sorulacak, 160 dakika süre verilecek. İkinci aşamada ise soru sayıları ve süreleri testlere göre farklılık gösterecek.

YÖK Genel Kurulu toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamaya göre, sınavın birinci aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sistemi'nde (YGS), Türkçe, Temel Matematik (Geometri dahil), Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testinin her birinden 40'ar olmak üzere toplam 160 soru yöneltilecek. Adaylara toplam 160 dakika süre verilecek.

Sınavın ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavı'nda (LYS) ise soru sayıları ve süreleri testlere göre değişecek. Buna göre LYS-1 ile LYS-3'ün sınav süresi 120 dakika, LYS-2 ve LYS-4'ün sınav süresi 135 dakika, LYS-5'in soru sayısı 80, süresi 120 dakika olacak.

YGS sonucunda altı ayrı puan türü belirlenecek. Bu puan türlerinin her birinde testlerin yüzde olarak ağırlıkları farklı olacak.

Buna göre, YGS-1'de Türkçe'nin ağırlığı yüzde 20, Temel Matematik'in ağırlığı yüzde 40, Sosyal'in ağırlığı yüzde 10, Fen'in ağırlığı yüzde 30; YGS-2'de Türkçe'nin ağırlığı yüzde 20, Temel Matematik'in ağırlığı yüzde 30, Sosyal'in ağırlığı yüzde 10, Fen'in ağırlığı yüzde 40; YGS-3'de Türkçe'nin ağırlığı yüzde 40, Temel Matematik'in ağırlığı yüzde 20, Sosyal'in ağırlığı yüzde 30, Fen'in ağırlığı yüzde 10; YGS-4'te Türkçe'nin ağırlığı yüzde 30, Temel Matematik'in ağırlığı yüzde 20, Sosyal'in ağırlığı yüzde 40, Fen'in ağırlığı yüzde 10, YGS-5'de Türkçe'nin ağırlığı yüzde 37, Temel Matematik'in ağırlığı yüzde 33, Sosyal'in ağırlığı yüzde 20, Fen'in ağırlığı yüzde 10, YGS-6'da Türkçe'nin ağırlığı yüzde 33, Temel Matematik'in ağırlığı yüzde 37, Sosyal'in ağırlığı yüzde 10, Fen'in ağırlığı yüzde 20 olarak belirlendi.


Kaynak
 

prof.

Profesör
Katılım
27 Nisan 2009
Mesajlar
1,400
Reaksiyon puanı
7
Puanları
38
Tüm öğrencilere hayırlı olsun. :)
 

ConquerorRose

Öğrenci
Katılım
19 Ekim 2008
Mesajlar
14
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Çok güzel teknik, meslek, imam hatiplerin önü açılması kadar eğitim de reform olmadı. Taktir ediyorum YÖK
 

Reflex

Profesör
Katılım
1 Ocak 2009
Mesajlar
1,446
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Hayırlı olsun.İnşallah 2011 yılındada böyle olur. :D
 

muko

Profesör
Katılım
19 Ağustos 2008
Mesajlar
1,448
Reaksiyon puanı
12
Puanları
38
Chp mahkemeye gidebilir :D
 

m!ndf!elds

Doçent
Katılım
18 Mart 2008
Mesajlar
894
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
Meslek Liselerinin önünün açılması gayet güzel oldu,hayret YÖK ten hiç beklenmedik bir hareket,bu haberin üstüne Üniversitelere yapılacak olan %100 lük harçlarıda açıklarlar tam olur.
 

sakallıoğlu

Profesör
Katılım
1 Mart 2009
Mesajlar
2,120
Reaksiyon puanı
1
Puanları
38
Nihayet haksızlık giderildi, Olan 11-12 senedir mağdur olanlara oldu.
 

GKHNCKR

Profesör
Katılım
7 Mayıs 2009
Mesajlar
3,980
Reaksiyon puanı
47
Puanları
48
Kaderin işine bak. 17 yaşımda çıkardılar bu kararı, gelecek ile ilgili bütün hayallerimi elimden aldılar. 27 yaşına geldim şimdi düzeltiyorlar. sanki benim için yapılmış gibi geliyor. Ama size aht olsun. çalışırken okuyacağım, ve adam gibi bir diploma alacağım elime....
 

LaserJet

Öğrenci
Katılım
26 Haziran 2008
Mesajlar
40
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Meslek liseli kardeşlerim için iyi bir gelişme ama Düz liselilerin hali ne olacak
 

croft

Doçent
Katılım
4 Mayıs 2009
Mesajlar
520
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
aferin arada birde olsa adam akıllı işler yapıyolarmış
isteyince oluyomuş demekki son bişy daha var onuda halledin tam olsun
 

TazzzY

Dekan
Emektar
Katılım
12 Kasım 2008
Mesajlar
7,353
Reaksiyon puanı
275
Puanları
83
Güzel haber herkes eşit olsun daha iyi Birde başörtü yasağı olmasa Tambi Eşitlik olucak eğitimde...
 

emrykn

Asistan
Katılım
1 Temmuz 2008
Mesajlar
415
Reaksiyon puanı
4
Puanları
18
üniversite sınavlarına giricek birisi olarak bu habere çok sevindim. Bende meslek lisesi öğrencisiyim. Bu bizim için iyi olucak İstediğimiz alanı seçebilicez. Önümüz açık artık Hayır Olsun. (Sınav için şimdiden dershane başladı çalışmaya başladık :)
 

mortalboy88

Öğrenci
Katılım
2 Eylül 2008
Mesajlar
31
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
arkadaşlar bende sayısal öğrencisiyim hukuk fakültesini yazabilirmiyim artık .... eski sistemde tercih edemiyorduk...
 

lBa1xkrV1fe7

Asistan
Katılım
22 Haziran 2008
Mesajlar
397
Reaksiyon puanı
8
Puanları
18
chp mahkemeye gitsin sizin alay konunuz ama türkiyenin *****bu imam hatip lisesi nedir laikminiz siz allah için dışarıda laiksiniz içinizde değilsiniz öyle bir lisenin olması hata ayrıca meslek liseleri için gayet mutluyum ama imam hatip için asla

lavinia not:Söylediğiniz cümledeki kelime Türkiye'ye hakaret niteliğindedir. Dikkat edin lütfen.
 

crx

Asistan
Katılım
25 Ağustos 2007
Mesajlar
452
Reaksiyon puanı
8
Puanları
0
hepsini okumadım ama matematiğiniz ve feniniz iyi değilse iyi haber değil aksine kötü haber bence :) katsayı farkı olmazsa hukuk,pdr gibi ea daki popüler bölümler de istediği mühendisliği vsyi tutturamayan sayısalcılar tarafından doldurulacaktır zaten kısa zamanda okullarda ea sözel diye bişey kalmaz:) artık alan sınavlarıda farklı zamanda olacağından sayısalcıların ea sorularını yetiştirememe gibi bir sıkıntıları olmayacaktır.
 

hellmarch

Profesör
Katılım
15 Eylül 2007
Mesajlar
2,041
Reaksiyon puanı
20
Puanları
38
Desenize boşuna kıçımızı yırttık Anadolu Lisesi diye.
 

mortalrocky

Asistan
Katılım
18 Şubat 2008
Mesajlar
145
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
peki düz liselere ne olacak.. daha fazla rakip çıktı :) düz lise yerine meslek lisesi ve dershaneye gitseler daha iyi hiç değilse üni. kazanamadıklarında 2 yıllık okurlar ve ellerinde bir meslek olur..
 

quazar

Doçent
Katılım
6 Haziran 2007
Mesajlar
805
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
Nihayet, herkese hayırlı olsun. Ancak konunun detayını daha iyi anlamak lazım sonra sürpriz kurallarla milletin başı ağrımasın yine. Herkes sınavda cevapladıkları ile adil ve eşit şekilde yargılanmalı!
 

LaWa

Profesör
Katılım
22 Şubat 2009
Mesajlar
3,119
Reaksiyon puanı
47
Puanları
48
Olması gereken adalet sonunda yerini buldu.Adam sorulan soruları yanıtlıyorsa nereden geldiğinin ne anlamı var.Bu saçma sapan durum adaletsizlik olduğu gibi resmen bir insan hakları ihlaliydi.İnşaallal bundan sonra bazı çevrelerin siyasi intikamı haline dönüşmez.Bu sistemin adam akıllı hiçbir gerekçesi de yoktu.
 

mc92001

Doçent
Katılım
11 Şubat 2009
Mesajlar
786
Reaksiyon puanı
16
Puanları
18
chp mahkemeye gitsin sizin alay konunuz ama türkiyenin *****bu imam hatip lisesi nedir laikminiz siz allah için dışarıda laiksiniz içinizde değilsiniz öyle bir lisenin olması hata ayrıca meslek liseleri için gayet mutluyum ama imam hatip için asla

lavinia not:Söylediğiniz cümledeki kelime Türkiye'ye hakaret niteliğindedir. Dikkat edin lütfen.
komiksin. şimdi çok şey yazacağım ama yine bir polemik başlayacak. sadece şunu söylemek istiyorum. İnsanlar değil devletler laik olur. ayrıca bu imam hatip düşmanlığınızıda anlamıyorum. Bu imam hatipler bizim bilmediğimiz ne yaptı da düşmansınız.

Şimdi İmam hatipliler için katsayı kaldırıldı diyenler çıkacak. Unutmayalım ki bu katsayı uygulaması zamanında imam hatiplileri engellemek için getirildi.
 

Hangman35

Asistan
Katılım
4 Ocak 2009
Mesajlar
402
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
Senin caminin imamını diyanette ki din görevlilerini imam hatip dışında nerede yetişiyor
ck1991 ??? Başına bir olay gelse paçaların tutuşur hemen eşitlik istiyoruz diye ortalığı ayağa kaldırırsın. İmam hatipten çıkanları direk gerici yapmanıza da anlam veremiyorum. Ne imamhatip mezunları tanıdıgım cağdaş diye gezenlerden daha çağdaş.
 
Üst