Yoğurdunuzu Evde Yapın!!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan angel75
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

temren

Asistan
Reaksiyon puanı
3
11 üye 33 konuk
millet yoğurda hasret :D

Ahmethz

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
398
yoğurt erdal bakkald.. pardon evde yapılır :yes:

temren

Asistan
Reaksiyon puanı
3
:D
kıymeti bilinmeyen yoğurtlar
UWJCB.jpg

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
Yoğurt; süte bir miktar yoğurt katılarak mayalanıyor. Püf noktası, sütün sıcaklık derecesi, ışık almaması ve mayalanma süresi. Makine bu işe yarıyor sanırsam.
yoğurdun nasıl yapıldığını biliyorum da, makinanın çalışma mantığını merak etmiştim. özel bir ışın, dalga falan mı yolluyor mesela? tek marifeti ısı ve süre ayarlamaksa bu para fazla. :)

temren

Asistan
Reaksiyon puanı
3
yoğurdun nasıl yapıldığını biliyorum da, makinanın çalışma mantığını merak etmiştim. özel bir ışın, dalga falan mı yolluyor mesela? tek marifeti ısı ve süre ayarlamaksa bu para fazla. :)
evet ısı ve süre
hatta fırında bile yoğurt yapılabiliyor

Hello Kitty.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
104
benim valide kendi yapıyor :D Hem 8 saat içinde yapacaksa bu işi gerek yok almaya :D

Tepelii

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Sabahtan Beri Bakmayayım Bakmayayım Diyorum Bi Gündemden Düşmedi Ama Hoş Makina :D

PetyrBaelish

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Yoğurt değilde,baklava börek yapan bir şey olsaydı iyi olurdu.:D :P

Ahmethz

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
398
vay efendim sonra ben evde yoğurt yapamadım diyen kalmasın :D

Korpe

Rektör
Reaksiyon puanı
16

belli bir derece ısı sanırım

bide olunca uyariyor hea :D

benim valide kendi yapıyor :D Hem 8 saat içinde yapacaksa bu işi gerek yok almaya :D

tercih meselesi :)

Sabahtan Beri Bakmayayım Bakmayayım Diyorum Bi Gündemden Düşmedi Ama Hoş Makina :D

pişman olmadın demi :D

vay efendim sonra ben evde yoğurt yapamadım diyen kalmasın :D

güzeldi :)))

wolkhy1903

Profesör
Reaksiyon puanı
79
yok hacı en ıyısı tencerede sobanın yanında mayalanan yogurt

El Padrino

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
70
İçine koyduğumuz süt normal kutu süt mü yoksa sütçüden alınmış orjinal süt mü ?

eratosten

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Yoğurt en iyi bakır kaplarda oluyor diye biliyorum. Evdeki fırınların bazıları aynı işi görüyor. Pastörize sütlerden yoğurt oluyor mu?

Ahmethz

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
398
pastorize sütlerden de yoğurt olur ama hazır satın aldığımız yoğurtları maya olarak kullanınca iyi tutmayabilir, sütle değil de yoğurtla alakalı bir durum yanılmıyorsam.

nofrost

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Makinenin tek yaptığı sıcaklığı 38-42 derecelerde tutmak ve ayarladiginiz surenin sonunda olayi bitirmek. Baska numarası yok. son derece gereksiz paraniza yazik. Havlu mont ile sarın olsun bitsin.

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
Bence gereksiz bir cihaz. Çünkü sütü 60 dereceye kadar ısıtmanız gerekmekte. Sütü yoğurt yapmak için 45 dereceye kadar inmesini bekliyor ve mayalıyorsunuz. Bu cihazı kullanırsanız baştan değil sonradan beklemeniz gerekecek. Eğer ben 60 dereceye kadar ısıtmadan yapıyorum derseniz hata yaparsınız.

Yoğurt yapmanın bir kaç püf noktası var. Bunu tutturamazsanız yoğurdunuz ekşi, sulu veya tam tutmamış olabilir. Ancak evde yapılan yoğurt markası ne olursa olsun hazır yoğurtlardan daha sağlıklıdır. Ayrıca yoğurdun sulanması onun kötü olduğu anlamına gelmez.
Yoğurt uygun sıcaklıkta mayalanıp sıcaklığı sabit kalacak şekilde belli süre saklanırsa iyi sonuca ulaşırsınız.
UHT süt kullanmayı kesinlikle denemeyin. Çünkü içerisinde faydalı/faydasız tüm bakteriler ölmüş vaziyettedir. Bu yüzden maya tutturmanız mümkün değildir. Pastörize sütte belli bir dereceye kadar ısıtılıp bazı bakteriler öldüğünden faydası düşer. Günlük süt biraz pahalı. Eğer kapınıza erken saatlerde gelen sütçü varsa ve güveniyorsanız hazır sütlerden daha faydalıdır (En fazla yağını alır ve/veya içine su katarlar).
Maya olarak ne kullanılabilir. Bir önceki yaptığınız yoğurdu yeni mayada kullanmak en çok kullanılan yöntemdir. Bunun dışında karınca yumurtaları, karıncaların yuvalarından çıkarıp delik kenarına yığdığı toprak, çiy, çam kozalağı gibi değişik mayalama yöntemleri de mevcuttur. Ancak hepsinde yoğurdun mayalanma sıcaklığı hemen hemen aynıdır. (*40-45 °C arası*). Yoğurdu oluşturan bakteriler bu sıcaklık aralarında en hızlı şekilde çoğalırlar. (1 bakteriden 8 saat sonra 1milyon bakteri oluşabilir.) Bu sıcaklığın altına iner veya çıkarsanız. Bakteriler tam olarak çoğalamaz ve yoğurt tam anlamıyla olmaz.
Yoğurda kesinlikle süt tozu gibi katkı maddeleri katmayın. Eğer illa bir şeyler katmak istiyorsanız bir iki çay kaşığı şeker katın.

Kesinlikle hazır yoğurt kullanmanızı tavsiye etmem. Gerçek köylülerin yaptığı süzme yoğurtları tercih edebilirsiniz ancak hazır yapılan süzme yoğurtları kesinlikle tercih etmeyin. Aynı şekilde homojenize yoğurtlar kesinlikle katkılı yoğurttur. Bunu unutmayın. İlla hazır alacaksanız vakum yöntemi ile üretilen yoğurtlar bir nebze daha iyidir.

LaWa

Profesör
Reaksiyon puanı
47
engerex güzel açıklamalr yapmışsın.Biz de evde yoğurt yapmayı istiyoruz ama sütçülerin dağıttığı sütlerin hijyenik olduğuna inanmıyorum.Bidonlar açıkta oluyor,doldur boşaltlar yine açıkta yapılıyor.Eminim süt bidonları çok fazla yıkanmıyor da.
Daha aklıma gelmeyen bir sürü şey vardır.
Ankarada genelde su katmayan sütçü çok azdır.Yani direk gidip evinden alacağınız bir süt varsa olabilir ama aksi halde diğerlerinin şartları çok uygun değil.
Hazır yoğurtları ben de pek sevmem,en azından belli bir hijyeniği ve kontrolden geçerek bize geliyordur.
Tabiki belli bir kaç markayı alıyoruz.

Korpe

Rektör
Reaksiyon puanı
16
iki kişinin bildiği sır değildir :D

hemide video lu :)

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
[MENTION=39332]engerex[/MENTION] güzel bilgiler vermişsin. ben de bir ekleme yapayım. marketteki hazır yoğurdu maya olarak kullanmanızı tavsiye etmem. çünkü hazır yoğurtlarda genelde kısır maya kullanılır. dolayısıyla o yoğurdu kullanarak mayaladığınız yoğurdun kıvamı asla marketteki yoğurt gibi olmaz. üstelik sünme problemi yaşayabilirsiniz. yoğurdunuz erimiş peynir gibi süner. :)

pastörize edilmemiş, gerçek köy sütü ve gerçek yoğurt kullanılarak yoğurt mayalama imkanınız varsa, kendi ev yoğurdunuzu yapın. aksi halde marketten aldığınız süt ve yoğurt ile yoğurt yapmaya çalışacağınıza direk hazır yoğurt alın daha iyi. :)

Genero

Profesör
Reaksiyon puanı
1
[MENTION=158637]angel75[/MENTION] geç olmuş olabilir ama güzel cihaz biz kullanıyoruz zaten 2-3 kere yapıncaya kadar hazır yoğurtları maya olarak kullandığın için pek farkı olmuyor ama 2-3 den sonra kendi mayanızı elde edince güzel oluyor hemde sağlıklı bence hemde istediğiniz zaman yapabiliyorsunuz :) aa yoğurt bitmiş derdi olmuyor

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
Ayranda yapıyor mu ?

Yapabilirsin.

engerex güzel açıklamalr yapmışsın.Biz de evde yoğurt yapmayı istiyoruz ama sütçülerin dağıttığı sütlerin hijyenik olduğuna inanmıyorum.Bidonlar açıkta oluyor,doldur boşaltlar yine açıkta yapılıyor.Eminim süt bidonları çok fazla yıkanmıyor da.
Daha aklıma gelmeyen bir sürü şey vardır.
Ankarada genelde su katmayan sütçü çok azdır.Yani direk gidip evinden alacağınız bir süt varsa olabilir ama aksi halde diğerlerinin şartları çok uygun değil.
Hazır yoğurtları ben de pek sevmem,en azından belli bir hijyeniği ve kontrolden geçerek bize geliyordur.
Tabiki belli bir kaç markayı alıyoruz.

Hazır yoğurt mu kapımıza gelen sütçünün sütü mü dersen ben sütçüyü tercih ederim. Sütçünün getirdiği süt belki hijyenik koşullarda olmayabilir. İçine su karıştırmış olabilirler. İçinden yağını almış olabilirler. Sütü biraz kaynatırsın bakteri/mikrop yönünden hijyeni sağlamış olursun. Ancak hazır yoğurtlarda katkısız üreten çok azdır diye tahmin ediyorum. Örneğin bir hile söyleyeyim. Sütün yağı alınır ve tereyağı yapılır. Sütten de tam yağlı yoğurt yapılır. Ama nasıl olur? Sütü 70-80 derece kaynatıldıktan sonra içine kaya gibi kuru margarini atarsın ve içinde eritirsin. Ardından homojenizatör ile yağı parçalayarak sütü homojen hale getirir. Al sana tam yağlı yoğurt. Peki bunu neden yaparlar? Tereyağ ve margarin arasında 3-4 kat fiyat farkı var. Peki zararı nedir? Kuru margarin taş gibidir, çekiçle kırarsın. 70-80 derecede erir. Parçalanmış yağ direk damarlara gidince al sana damar tıkanıklığı al sana kalk krizi.

@engerex güzel bilgiler vermişsin. ben de bir ekleme yapayım. marketteki hazır yoğurdu maya olarak kullanmanızı tavsiye etmem. çünkü hazır yoğurtlarda genelde kısır maya kullanılır. dolayısıyla o yoğurdu kullanarak mayaladığınız yoğurdun kıvamı asla marketteki yoğurt gibi olmaz. üstelik sünme problemi yaşayabilirsiniz. yoğurdunuz erimiş peynir gibi süner.

pastörize edilmemiş, gerçek köy sütü ve gerçek yoğurt kullanılarak yoğurt mayalama imkanınız varsa, kendi ev yoğurdunuzu yapın. aksi halde marketten aldığınız süt ve yoğurt ile yoğurt yapmaya çalışacağınıza direk hazır yoğurt alın daha iyi.

Dediğin gibi hazır yoğurtlardan yapılan maya ev yoğurdu mayası gibi olmuyor ancak aynı ev mayası gibi yaptığı yoğurdu sonraki yoğurt mayası için saklayan işletmeler de var. Yani bir kısmı maya içinde kullanılabiliyor.

Dazu

Asistan
Reaksiyon puanı
0
tafsiye etmem çabuk bozuluyor yoğurt.