Yetişkinler için Yüzme Öğrenme

Bu konuyu okuyanlar

gokhanzorer

Öğrenci
Katılım
22 Haziran 2020
Mesajlar
22
Reaksiyon puanı
18
Puanları
3
Yaş
37

Yüzme Kursu
Birçok tatil döneminde suya girme korkunuzdan dolayı bütün tatilinizi şezlongda güneşlenerek hiç denize girmeden geçirmiş olabilir, bütün herkes otelin aquaparkından kayarak çığlık çığlığa eğlenirken onları izlemiş olabilir yada bir tekne turunda güzelim koylarda insanlar ordan oraya yüzerlerken gözünüzde güneş gözlüğü kafanızda hasır şapkayla uzaktan onlara bakmış olabilirsiniz. Yetişkinler için yüzme böyle yorumlandığında acınacak, biraz daha hafif tabir edersek durumu yaşayan kişinin üzülünecek bir konumda olduğu düşünülebilir. Bu yada benzeri bir durumu bir de şöyle yorumlayalım ;
Siz aslında yaratılış olarak hava ortamında yaşayabilecek bir canlı olarak yaratılmış, ayaklarının üzerinde her bir adımın yüzeye oluşturduğu sıralı hareketlerle sürtünme etkisinin yardımıyla bir yerden bir yere yer değiştirebilen, bu yer değiştirmeyi dikey bir pozisyonda yapma becerisine sahip, hayatta kalabilmek için düzenli bir şekilde nefes alışverişine ihtiyacı olan bir varlıksınız. Bu izlediğiniz insanlar gibi yaratılışınıza tamamen aykırı bir şekilde dikey pozisyondan yatay pozisyona geçip başınızın dikine yer değiştirerek ilerlemenizi, bunu da hava yoğunluğundan tamamen farklı su yoğunluğunda ve bu yoğunluğa direnç uygulayarak, üstüne üstlük yaşamsal faaliyetlerinizin sağlıklı olabilmesi için düzenli nefes alışverişi yapamayacağınız bir şekilde yapamıyor bir durumdasınız. Yani ilk paragrafta belirttiğimiz gibi dramatize edilecek bir durum söz konusu bile değil.
Evet yukarıdaki bilimsel yaklaşımın tamamı doğru ve paragraftaki cümlelerin kalabalığı da bunu başarabilmenin kendiniz için çok zor birşey olduğunu düşünmeniz için
yeterli gelebilir.
Ama yüzme öğrenmeniz ne ilk paragraftaki gibi dramatik bir durum ne de ikinci paragraftaki gibi müthiş zor. Hatta aksine bir çok kolay yöntemi de söz konusu.
İhtiyacınız en az göğsünüze kadar gelen hijyenik bir su ortamı. Bir süre bu su ortamında kalıp vücudunuzun su yoğunluğuna alışmasını sağlarsanız müthiş bir kendiliğinden öğrenebilme yeteneğine ve içgüdüsüne sahip vücudunuz suyu kontrol edebilme yeteneğine de kavuşacaktır. Ancak bu bahsettiğimiz süre günler, hatta haftalar süreceği için yeme içmenizi hatta kişisel tüm ihtiyaçlarınızı da su içinde yapmanız gerekeceğinden oldukça zor bir yöntem. Hatta vücut ısınızın düşmesini hiç hesaba katmadık bile. Bir de sonuca olumlu şekilde ulaşmanız da pek garanti değil açıkçası.
Bahsettiğimiz kolay yüzme öğrenme yöntemimiz elbette bu değil. Ama az önceki yöntemde belirttiğimiz gibi bir su ortamına her türlü ihtiyacınız olacak. Hızlıca parmak şaklatır gibi olacağını da düşünmek biraz hayalcilik olur. Yani zamana, kendinize zaman tanımaya ihtiyacınız olacağı gibi bu zaman zarfında sizin öğrenme sürenizi verdiği bilgilerle minimuma indirecek profesyonel bir eğitmene de ihtiyacınız olacak.
Peki bu verdiği bilgilerle sizin yüzme eğitiminizi bir su birikintisi içinde belli bir zaman zarfında kolaylaştıracak eğitmen size ne gibi yetenekler kazandıracak ve bu nasıl olacak diye soruyor olabilirsiniz.
Yani kısacası yüzme öğrenme sürecinde nelerle karşılaşıyorsunuz biraz bunlara değinelim...
Öncelikle şunu belirtelim insanoğlu doğuştan su için belli yeteneklere sahip bir canlı. Bu konuya buradaki yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Bir yüzme eğitmeni öncelikle size suyu anlatır. Suyun sizi içine çekmek için varolmadığını. Amacının sizi boğmak, batırmak olmadığını anlatır ve korkunuzu bi nebze olsun alır. Elbette ki yıllardır süregelen bir su korkusunu bir kaç süslü cümleyle birden bitirmeyi vaadetmiyoruz. Ancak yardımcı olacaktır. Sonrasında da sizin eğitmeninize yardımcı olmak için kendisine güvenerek suya girmeniz gerekli. Çünkü suya girmezseniz bu iş asla başlayamaz. Tabi bunun için güvenilir ve tavsiye edilen bir eğitmene ihtiyacınız var. Su korkunuz yoksa zaten eğitmeninizin işi daha kolay.
Sonrasında ise gerisi çorap söküğü gibi gelecek. İlk başta suya alışma çalışmaları, suda nefesinizi kontrol edebilme çalışmaları ve artık nihayetinde suda ilerleme çalışmaları.
Nasıl? Tek cümle içerisinde yüzmeyi öğrettik değil mi? :)
Ataşehir yüzme kursu olarak bizler size 1 derste yada 1 saatte yüzme öğretiriz gibi yaklaşımlardan uzak durmanızı tavsiye ederiz çünkü muhtemelen öncelikli amaçları yüzme öğrenmeniz değil kendilerine yapacağınız ödemedir. Ancak yanlış anlaşılma da olmasını istemeyiz. Yani 1 derste veya 1 saatte yüzme öğrenemezsiniz demiyoruz. Elbette ki böyle bir ihtimal var. Ancak bunun için bazı şeylerin gediğine tam oturmuş olması gerekir. Yani garanti edilmesi zor bir durum.
Biz kendi tecrübelerimize göre kişinin 8-12 ders içerisinde ilk derse nazaran aradaki farkı gözlemleyebildiğini söyleyebiliyoruz. Tabi ki bu farkın gözlemlenebildiği süre bazen 1-4 ders bazen de 16-20 ders aralığında da olabiliyor. Yani bu kişiden kişiye değişkenlik gösteriyor.
Bu değişkenlik eğitimi alan kişi kaynaklı olduğu gibi eğitimi veren kişi yada kurum kaynaklı da olabiliyor. Size eğitimi veren kişinin düşmesi muhtemel motivasyonunuzu destekleyebilen ve sizin ihtiyacınız olan öğrenme şeklini sezinleyebilecek bir tecrübeye sahip olması da önemli.

Kaynak : - Yetişkinler için Yüzme Öğrenme
 
Son düzenleyen moderatör:
Üst